СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ

ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2018/2019 ГОДИНА

Архив

 

 
РЪКОВОДСТВО 2018/2019 УЧЕБНА ГОДИНА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
    Калоян Тодоров  - ХА клас
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ:
    Преслава Куртева -  ХА клас
СЕКРЕТАР:
    Ренета Николова  - IXА клас
КАСИЕР:
    Веселин Конов  - XIА клас

ЧЛЕНОВЕ:
    - Николай Недев - VIIIА клас
    - Моника Генков - VIIIБ клас
    - Сибел Абазова  - IXА клас
    - Елица Иванова  - IXБ клас
    - Йозлем Тунджаева  - ХА клас
    - Ивелина Белоева  - ХА клас

  УСТАВ:         Виж ТУК!
 
 

Ден на ученическото самоуправление в СУ "Васил Левски"

По традиция СУ "Васил Левски" отбеляза 9-ти май - Ден на Европа и Ден на ученическото самоуправление. Тазгодишната организация по повод Деня на самоуправлението бе поверена на членовете на Ученическия съвет, които изготвиха плакат, за да информират учениците какви ръководни позиции могат да заемат.
За 10-та поредна година ученици заемат местата на учители и на членове на ръководството. В тазгодишната "размяна на позиции" участие взеха както представители на Ученическия съвет, така и други възпитаници на училището. Задължително условие е мястото на г-н Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", да бъде заето от изявен дванайсетокласник. За другите позиции няма изисквания. Директорското място беше поверено на Ирена Георгиева от 12"б" клас. Останалите позиции бяха разпределени така:
- заместник-директор по учебната дейност - Ивелина Белоева, 10 "а" клас ;
- заместник-директор по административно-стопанската дейност - Веселин Конов, 11"а" клас;
- технически изпълнител - Борислав Маринов, 10"б" клас;
- педагогически съветник - Елица Иванова, 9"б" ;
- касиер - Зорница Йонкова, 10"а";
- домакин - Преслава Куртева, 10"а";
- ръководител направление ИКТ - Стефани Тотева, 10"б".
В края на "работния ден" педагогическият съветник на деня, Елица Иванова, организира анкета, в която се включиха всички участници в Деня на самоуправлението. Въпросите в анкетата бяха:” Каква позиция заемате?; Какво Ви накара да изберете тази позиция?; Оправдаха ли се очакванията Ви за тази позиция?; Бихте ли участвали в Деня на самоуправлението следващата година?” По отговорите на учениците може да се съди, че водещият мотив за избора им на позиции е предизвикателството да се срещат с друга среда. Учениците споделиха , че са развили умения за работа в екип и са уловили спецификата на длъжността, която са изпълнявали. Всички участници в ученическото самоуправление получиха благодарности от ръководството на училището и членовете на екипа, които заместваха, както и почетни грамоти от директора на училището.
Денят на ученическото самоуправление беше отбелязан и в класните стаи. По време на учебните часове ученици заместваха учители. Най-активно взеха участие учениците от 9"в" клас. Г-жа Димитринка Пенева беше заместена от Мерал Мастик. Учителят по история - Пламен Пенчев - от Симона Маламова. Сайнем Кулаали влезе в в ролята на учителя по изобразително изкуство Иван Денчев. Г-н Христо Метев беше заместен от Кристиана Николова. 10"а" клас също взеха активно участие. Йозлем Юмерова зае мястото на г-жа Ивета Кръстева и преподава на своите съученици по химия, а Аксел Кочум - по история, вместо г-н Георги Йонков. Ивайло от 8"б" клас влезе в ролята на учител по биология, заемайки мястото на госпожа Радка Николова, а Мерал от 8"б" и Гергана от 8"а" заместиха г-жа Даниела Йорданова по български език и литература.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Ученическият съвет поднови интериора в училище

Ние, Ученическият съвет (Калоян Тодоров, Преслава Куртева, Ренета Николова, Веселин Конов, Ивелина Белоева, Йозлем Тунджаева, Николай Недев, Елица Иванова, Сибел Абазова и Моника Генкова) на СУ "Васил Левски", сме изключително горди, че прекарахме пролетната си ваканция в реализиране на идеите ни за подновяване интериора на училището. Средствата, които събрахме от светивалентинския ни базар, бяха похарчени за спрейове, бои и най-различни материали, необходими за осъществяване на инициативата.
Изключително сме благодарни на майсторите на училището и учителите по рисуване- г-н Иван Иванов и г-н Иван Денчев, които отделиха от времето си, за да ни научат как да боравим с четки и бои, спрейове и др. "Може да се каже, че вече сме едни завършени майстори!"- коментираха моите приятели от съвета.
Дните, прекарани в усилен труд, дадоха резултат. Забавления също не липсваха, кой се мацне с боя тук, кой-там. Смяхме се, дори и пяхме заедно. Но, разбира се, не мога да отрека, че не срещнахме трудности, като например многото ни проблеми с шаблоните за вратите, които бяха така капризни и не искаха да залепнат, където трябваше. Но в крайна сметка успяхме да се сплотим като екип, да преодолеем препядствията и да постигнем всичко, което искахме. Вече възпитаниците на училището могат да се радват на обновени цветни врати на тоалетните, нарисувани така, че да се обозначи коя е мъжка и коя- женска. Също така боядисахме и врата на анти-стрес стаята в много по-приветливи цветове, като още промени по нея тепърва предстоят. Изявихме и огромното желание да довърши един почти забравен проект на предишни ученици - изрисуване на стената в един от училищните коридори със световноизвестни забележителности. Според нас това е един уникален проект, който искаме да подарим на любимото ни училище.
Ето, че с много усилия за пореден път показахме, че искаш ли нещо силно, трябва да направиш всичко, за да го постигнеш!

Преслава Куртева, XА клас, клуб "Журналист"
член на Ученическия съвет

Седмица на доброто в училище

25.02 - 28.02.2019, СЕДМИЦА НА ДОБРОТО В УЧИЛИЩЕ

За поредна година Ученическият съвет при СУ "Васил Левски" обяви "Седмица на доброто" - "Нека доброто започне от теб". В 4 последователни дни инициаторите на идеята за една по-интересна и изпълнена с добрини седмица бяха организирали куп забавления, с които да зарадват своите съученици и да ги накарат да се замислят "Що е то добрина?". Идеята се осъществи в периода от 25.02 до 28.02.2019 г.
Първият ден - 25.02 беше посветен на усмивката. По този повод из училището бяха залепени листчета за късане, на които бяха разпечатани усмивчици с текст: "Ако нямаш усмивка, си вземи!".
Вторият ден - 26.02 - "Ден на прегръдката". Доброволците от УС си закачиха табелки с надписи “Би ли ме прегърнал, ако бях трансексуален?”, “Би ли ме прегърнал, ако бях с друг цвят на кожата?”, “Би ли ме прегърнал, ако бях дебел?” и много други, като по този начин предизвикваха останалите ученици и учители да раздават повече прегръдки.
Третият ден - 27.02 - бе "Ден на розовата фланелка" - световен ден за борба с тормоза в училище. На учениците им бе позволено да свалят униформите за един ден и да облекат розова фланелка в знак на съпричастност към жертвите на насилие. Членовете на Ученическия съвет раздаваха изрязани хартиени тениски с надпис "Насилието спира тук", които децата да си закачат на фланелката. Във фоайето беше разпънат "простир" със закачени хартиени тениски, на които децата и учителите пишеха послания за жертвите на насилие, с цел да помогнат на страдащите. Още една инициатива на съвета бе т.нар. „Инстаграм рамка“, в която учениците и учителите да се снимат и по този начин да се популяризира идеята на УС.
Четвъртият ден - 28.02. бе последният ден от седмицата и беше посветен на доброто. Във фоайето на първия етаж бяха закачени коркови табла, на които ученици пишеха на листчета какво добро са направили днес или какво добро са им направили. Съветът не пропусна и да зарадва най-малките ученици в училище. С добре организирана и интересна игра членове на съвета им показаха какво е добротата и как се чувства човек, когато бива нараняван.
Така за пореден път ученическият съвет доказа, че винаги поставя на преден план другите: "За нас най-важно е нашите съученици да се чувстват добре и да са горди, че са част от голямото семейство на СУ "Васил Левски"" - коментираха членовете на съвета.

 

Преслава Куртева, XА клас

Актуално

Базар по случай Свети Валентин организира Ученически съвет

Традиционният базар по случай Свети Валентин и тази година събуди интереса на учители и ученици. Целта му беше да се съберат достатъчно средства за подобряване на интериора на училището и то да се превърне в едно по-приветливо място.
"Ние, Ученически съвет, обичаме нашето училище и по повод Празника на любовта искаме да му покажем колко много значи то за нас" - заявиха членовете на съвета при СУ "Васил Левски".

Както всяка година гимназистите пускаха поздрави и любовни пожелания за своите приятели или половинки в поставената от Ученически съвет (УС) "Кутия за валентинки". По време на часовете валентинките бяха раздадени. На щанда на базара, който почна след първия учебен час, членовете на УС бяха наредили най-различни любовни артикули и сладкиши, изработени от самите тях.


Неща като украсени свещи, анти-стрес топки, цветни мъфини, курабийки, любовен еликсир (чай) очакваха да бъдат разпродадени за добрата кауза. За щастие очакванията се превърнаха в реалност! От базара учениците събраха достатъчно средства, за да реализират идеите си.
Учители споделят, че е хубаво да има млади хора, които да се грижат за своето училище и да го обичат.

Преслава Куртева, XА клас

"Ретро Коледа" - Коледно шоу на УС при СУ "Васил Левски"

По традиция Ученически съвет при СУ "Васил Левски" организира всяка година коледно шоу в Актовата зала на училището. Тази година събитието се проведе на 21 декември.
Шоуто бе озаглавено "Ретро Коледа". В него 10-те членове на УС се превъплътиха в най-различни и интересни роли, сред които бяха Дядо Коледа, Снежанка и нейната приятелка Елза, двама цигани-гледачи, едно ретро семейство и забавна фитнес инструкторка.
Действието се развива както в настоящата 2018 година, така и в далечната 1962, където Дядо Коледа се връща благодарение на амулета, даден му от циганите-гледачи. Мислейки, че Снежанка му изневерява, той прибягва до немислими за него действия, а именно да иде при старата си приятелка циганка. Тя обаче обърква любовния амулет с този за връщане в миналото и така главният ни герой се озовава в миналото. Там се запознава със семейство, състоящо се от майка, баща и две близначки. Благодарение на енергичната им фитнес инструкторка - Пуфа , животът им е изпълнен с песни, танци и веселие.
Ежегодните шоута, които Ученически съвет провежда за Коледа, винаги пробуждат интереса на ученици и учители. Това доказа и тази година препълнената Актова зала в училище.

Пълен запис на шоуто може да видите ТУК!

Преслава Куртева,
XА клас

Ново попълнение в Ученическия съвет

След провеждането на ученическо гласуване, както всяка година, бяха избрани новите членове на ученически съвет:
    - Николай Недев - VIIIА клас
    - Моника Генков - VIIIБ клас
    - Сибел Абазова  - IXА клас
    - Елица Иванова  - IXБ клас
    - Йозлем Тунджаева  - ХА клас
    - Ивелина Белоева  - ХА клас
Те достойно заемат местата на бившите членове на съвета.
За председател УС бе избран Калоян Тодоров от ХА клас, който е част от УС за втора година.
Заети длъжности:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Тодоров  - ХА клас
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ: Преслава Куртева -  ХА клас
КАСИЕР: Веселин Конов  - XIА клас
СЕКРЕТАР: Ренета Николова  - IXА клас
В обновен състав ученическият съвет е готов за новите си инициативи като насърчава останалите кандидати да се включат в тях като доброволци.