СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

НОВИНИ И АКТУАЛНИ ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2017 /2018 ГОДИНА

 

Архив новини

 

Коледно парти в ЦДО начален етап

На 21 декември се проведе коледно парти, което бе организирано за учениците от групите в ЦДО начален етап на СУ "Васил Левски".

Учителите бяха подготвили увеселителна програма, в която малките ученици да покажат знания, танцувални и певчески умения. Децата изпробваха късмета си, като участваха в томбола. Музиката беше разнообразна - от Лимбо до право хоро, а учениците без притеснение танцуваха заедно със своите учители. За награди се бореха участниците в караоке, Lip sync, викторина и още други забавни игри.
Коледното парти има потенциал да стане традиция за СУ, поради интереса от страна на възпитаниците му.

Коледно шоу в начален етап

Коледно тържество "Звездите в нощта преди Коледа", за учениците от начален етап, организираха на 20.12.2017 г., четвъртокласниците и техните класни ръководители К. Иванова, Ст. Георгиева, Н. Илиева, Н. Христова и П. Драгнева.

В ролята си на небесни звезди, малките артисти, наблюдаваха Земята, за да проследят потеглянето на дядо Коледа от Лапландия на Бъдни вечер. Те осветиха пътя му в празничната нощ, за да успее добрия старец да разнесе подаръците на децата по света. Докато чакаха, те разказваха за интересни традиции при празнуването на Коледа в различни краища на Земята. Наред с историята за Христовото раждане и възникването на Коледа като почитан празник от всички християни по света, легендата за елхата в стихотворна форма (ученическо творчество), чрез презентация от снимки и картини четвъртокласниците разказаха за коледните обичаи и традиции в Германия, Австрия, Италия, Гърция и други държави. Беше представена драматизация за традициите на Бъдни вечер в България, а наричанията на коледарите приветства публиката в залата.
В края на представлението публиката научи приказка за еленчето с червения нос, осветило пътя на Дядо Коледа. Под звуците на песента за елена Рудолф, звездите осветиха пътя на белобрадия старец и всички участници в тържеството пожелаха весели празници на гостите в залата.

Коледа в табаханата

Отново е краят на Декември, отново идва Коледа.
На 15 декември участниците в музикална лаборатория "Традиции и сцена" към СУ "Васил Левски" направиха възстановка на традиционния обичай Бъдни вечер. За него те проучиха традициите в Северняшката фолклорна област, както и автентичните песни и танци, характерни за този обичай. Събитието беше публична изява по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Събитието беше съвместна изява с Община Севлиево, Градски исторически музей и клуб "Съхрани българското" към ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
Участниците пресъздадоха в Табаханата основните дейности и ритуали, празничната трапеза и се превъплътиха в основните персонажи, съпътстващи Бъдни вечер. Пред погледите на многобройната публика в автентичната обстановка на Табаханата прозвучаха църковно – славянски песнопения, автентични народни и характерни коледарски песни, подготвени с много верен усет към традицията от участниците в музикална лаборатория "Традиции и сцена", ръководени от г-жа Ваня Ангелска. За подготовка на празничните ястия се погрижиха учениците от клуб "Съхрани българското" с ръководител г-жа Павлина Иванова, а подготовката на коледарската група беше дело на г-жа Станимира Георгиева.

Коледен базар в училище

С отворени сърца по Коледа.
Духът на Коледа се пренесе в училище.

Броени дни преди големия християнски празник – Коледа, учителите от начален етап организираха благотворителен базар. В подготовката на коледните сувенири, лакомства и куп други изненади се погрижиха учениците, заедно със своите учители и родители. Към малките ученици в базара се присъединиха учениците от VIБ клас, които бяха подготвили картички и коледни украси.
В резултат на благотворителната акция бяха реализирани повече от 1100 лева. С дарените средства ще бъде подпомогнато семейството на Лазар (момчето от нашето училище, загинало наскоро в пътнотранспортно произшествие).

Коледари в училище

Отново е краят на Декември, отново идва Коледа.
С коледния дух и добротата, спазвайки традицията, коледари от 4 клас на училището с класен ръководител Станимира Георгиева показаха пред членовете на колектива обичая "Коледуване" и им пожелаха здраве и благоденствие.
Малките коледари пожелаха много здраве и успешни дни през новата година на "стопанина" на СУ "Васил Левски" - директора Тома Томев, който от своя страна лично ги поздрави и дари с паричка и коледни лакомства.

Национална седмица на четенето
11 – 15 декември 2017 година

За поредна година в СУ "Васил Левски" се провежда национална седмица на четенето
Виж графика за провеждането на мероприятията    ТУК

Във връзка с националната стратегия за повишаване на грамотността Министерството на образованието инициира Национална седмица на четенето в училищата. В СУ "Васил Левски" тя се превърна в истински празник на словото – написано, прочетено, изказано!

ПОНЕДЕЛНИК 11 ДЕКЕМВРИ 2017
В начален етап седмицата започна с любими приказки – изложба във фоайето, четене и драматизация на коледни приказки.
В горна степен тя стартира с Поетичен час на класа, в който учениците от 12 клас слушаха поезията на Даниела Йорданова. Вечерта деветокласниците от английската езикова паралелка присъстваха в Общината на среща с екипа на документалния филм за севлиевската писателка Фани Попова-Мутафова, който ще започне работа след проучване и събиране на материали в родния й град.
ВТОРНИК 12 ДЕКЕМВРИ 2017
На 12 декември в хотел "Севлиево Плаза" група "Млади предприемачи" с ръководител Нася Илиева бяха на коледна седянка с родители, където разказваха приказки, рецитираха стихотворения и изработваха коледни предмети.
Във вторник учениците от 7б, 7г и 10 клас присъстваха на "Денят започва със стих" - представяне на поезията на учителката им по български език и литература Даниела Йорданова. Вечерта в Градската художествена галерия бе открита Коледна изложба на севлиевски художници и на участниците в Арт ателие с ръководител Иван Иванов. Изложбата започна със стихове и проза, прочетени от участниците в клуб "Успех на матурата по БЕЛ" под ръководството на Капка Пандурска. Представителната изява на двата клуба бе посетена от много ценители на трите вида изкуства – художествено слово, изобразително изкуство и музика.
СРЯДА 13 ДЕКЕМВРИ 2017
Срядата беше приказна феерия за малките ученици: четвъртокласниците разказваха приказки с баба, третокласниците рисуваха приказни герои и разказваха на най-малките, а второкласниците участваха в карнавал на тема "Пипи – моят любим герой".
За големите сряда отново мина под мотото на поезията. Започна със среща на десетокласниците с поетесите от литературния кабинет "Пеньо Пенев" към читалище "Развитие" - Венета Йонкова и Минка Вачева, а на учениците от единадесети клас – с Димитър Васин и Ваня Георгиева. После с тях се срещнаха осмокласниците и десетокласниците, като срещите завършиха с уговорка за сътрудничество между поети и ученици, изкушени от писаното слово.
ЧЕТВЪРТЪК 14 ДЕКЕМВРИ 2017
Библиотеката и игротеката се превърнаха в сцени на Маратон на четенето и „Моята любима приказка за учениците от трети и четвърти клас в четвъртък. Тогава писателят Петко Хинов, който е бивш възпитаник на училището, а днес е поет и преводач от и на китайски език, се срещна с ученици от 9а и им прочете стихове на китайски. Часът не стигна за многото въпроси, които имаха учениците към него във връзка с Китай и йероглифите, с китайската поезия, образование и обществено устройство, затова уговориха следваща среща.
ПЕТЪК 15 ДЕКЕМВРИ 2017
В последния ден на Седмицата на четенето второкласниците драматизираха приказката "Чедото", третокласниците доказаха, че могат да четат с разбиране, а най-малките рисуваха илюстрации към приказка. За големите денят отново беше обагрен с поезия – учениците от 9б се срещнаха с поета Димитър Васин, председател на литературния кабинет в града.

Актуално!
Промяна в датата за Олимпиадата по английски език

Общински кръг на Олипиадата по английски език:
05. 01. 2018 година от 14:00 часа, вместо на 06. 01. 2018 година
Виж заповедта от РУО Габрово    ТУК

Интерактивно обучение с ученици от езиковата паралелка със засилено изучаване на английски език

Интерактивно обучение с ученици се проведе в СУ "Васил Левски", посветено на храната и връзката й с глобалната хранителна система. Обучението е част от международния проект Map Your Meal, който се изпълнява в България, Кипър, Австрия, Гърция и Великобритания.

Деветокласници от езиковата паралелка на гимназията със засилено изучаване на английски език - 9а клас- разгледаха глобалната хранителна система чрез интерактивни упражнения, разработени специално за проекта. Упражненията са базирани върху различни видове храна, в случая – с пицата. Освен че разгледаха връзката на пицата с различни глобални въпроси (като например устойчиво развитие, права на работниците, климатични промени и др.), учениците влязоха в ролите на потребители и производители на пица, като преговаряха за по-етично производство на пица, което щади околната среда.
Обучението, водено от Владислав Петков – бивш възпитаник на СУ "Васил Левски", сега докторант по културна антропология към СУ "Климент Охридски" и координатор на проекта за България, се проведе на английски език, като по този начин позволи на учениците да практикуват езика в интерактивна среда.
В края на обучението младежите се запознаха и с мобилното приложение Map Your Meal, което точкува хранителни продукти чрез баркода им и дава резултати в 2 основни концепции (справедливост и устойчивост), свързани с производството и потреблението на храна.
Проектът Map Your Meal се изпълнява в България от Фондация С.Е.Г.А., като основната му цел е да изостри обществената чувствителност и разбиране на глобалните взаимозависимости чрез храната. Проектът се финансира от Европейската комисия.

Актуално!
График изпити самостоятелна форма, учебна 2017/18 г.

Виж графика за провеждането на изпитите за самостоятелна форма на обучение ИЗПИТНА СЕСИЯ: януари-февруари за учебната 2017-2018 г.    ТУК

English together with friends / Английски заедно с приятели

В рамките на образователния проект "Твоят Час" учениците от група "Играя и уча Английски език" с ръководител Емилия Калоянова осъществиха взаимовръзка с подобна група на техни връстници от ОУ "Ран Босилек" гр. Габрово.

Идеята е децата да си кореспондират групово и индивидуално на английски език с лексикалния запас, с който разполагат до момента.
В сряда (06.12.2017), възпитаниците на нашето училище получиха общ плик с писма от своите другарчета.
На случаен принцип, те си изтеглиха персонално писмо от габровско дете на англиийски език и с интерес го прочетоха и преведоха.
Предстои отговор до новите приятели, а за бъдещите коледни и новогодишни празници - размяна на ръчно изработени картички с пожелания.
До края на проекта се очаква развитие на тези взаимоотношения и гостуване на едната от групите с евентуално състезание в областта на английския правопис и граматика.
Сътрудничеството между двете групи по този проект дава възможност на децата да обменят интересни и оригинални идеи за учене и забавление чрез английска реч.
Да им пожелаем успех!

Актуално! Стипендии I срок учебна 2017/2018 год.

Изплащане на стипендии за I срок на 2017/2018 уч. година на ученици от СУ "В. Левски"
Виж заповедта на директора за разпределението на средствата и критериите за класиране на учениците    ТУК
Виж заповедта на директора за изплащането на стипендиите    ТУК
Виж заповедта на директора за изплащането на еднократни стипендии   ТУК

Нови 32,25 точки за "Купа България" от нашите плувкини

ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА И ЙОАННА СТАНЧЕВА СПЕЧЕЛИХА НОВИ 32,25 ТОЧКИ ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ

От 01 до 03.12.2017 год. в покритият 25 метров басейн на Национална спортна база "Спорт палас" във Варна при много голяма конкуренция протече ДЛОП за Юноши и девойки младша възраст".
В надпреварата участваха 203 състезатели на 13 и 14 години. СК "Викинг2008-Севлиево" бе успешно представен от Йоанна Станчева и Теодора Георгиева при девойките и Октай Мустафа при юношите.
Йоанна Станчева показа голямо израстване в развитието си. С много технично плуване тя успя да се класира на 12 –то място в дисциплината 50 метра бруст, а на 100 метра в същия стил с заслужи 13-то място в класирането. На 50 метра бътерфлай Йоанна се подреди на 19-та позиция.
Теодора Георгиева отново ни зарадва с отлично плуване. Постигнатите с лекота най-добри лични постижения и в 5-те старта дават основателен повод за оптимизъм. Теодора преплува за 2:59:06 мин. 200 метра бруст и се класира на 6-то място. На 50 и 100 м. бруст състезателката затвърди доброто си представяне и заслужи 10-тото място в класирането. На 50 и 100 м. гръб състезателката постигна отлични постижения, които я класираха съответно на 9-то и 12-то място.
С успешните си стартове девойките спечелиха нови 32,25 точки за купа България.
Октай Мустафа плува добре, но за да разгърне таланта си ще трябва да участва с постоянство в тренировъчния процес.

Kлуб "Журналист" отрази поредното културно мероприятие в града

На 30 ноември в читалище "Развитие" се състоя представянето на най-новата книга на Данаил Данков "Вървях към теб". Стиховете в нея носят топлотата на човешките отношения, на любовта – споделена или не, на пътеките, криволичещи, но винаги водещи към другия.
Това е третата самостоятелна стихосбирка на поета, представена от председателя на литературния кабинет Димитър Васин. Публиката се наслади на откъси от "Вървях към теб" в изпълнение на самия автор, който рецитира наизуст стиховете си – истинско ветрило от искрени чувства и нежност.
След авторските стихове и изпълненията на пиано на Стефани Тотева, водещата Даниела Йорданова, старши учител по БЕЛ в СУ "Васил Левски", прочете своето стихотворение "Сонет за надеждата", посветено на Данаил Данков. Свои стихове, посветени на поета, прочетоха и поетесите Венета Йонкова и Минка Вачева. Техният пример последва и една любителка на словото от публиката, вдъхновена от творчеството на поета.
Последваха множество въпроси към автора за любимите му книги, откога е започнал да пише, какви са творческите му планове и какво го е накарало да напише тази книга. "В нея разказвам за поривите на младостта. Защото всеки човек минава през такъв етап, а любовта е една от вечните теми. Две теми са вечни: любовта и смъртта. Но няма автор, който да не е писал за любовта – та нали тя крепи света! Творческият процес е странна работа – понякога от две думи става цял стих – важното е да е изстрадан, да е минал през сърцето."

 

Събитието бе отразено както от местните медии, така и от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".

Актуално

Ръководството на СУ "Васил Левски" Ви уведомява,
че от 1 ноември 2017 училището е с нов e-mail адрес:

vasil.levski@su-sevlievo.com

Молим, да се съобразите с това!

Ученическа конференция "Съвременни будители"

Кръгла маса по проект "Твоят час"

На 30 октомври се проведе ученическата конференция на тема "Съвременни будители". Домакин на тази изява по проекта "Твоят час" беше групата "Млади предприемачи" - ученици от IVВ клас с класен ръководител г-жа Нася Илиева. В навечерието на 1 ноември те представиха пред своите съученици от четвъртите класове, наученото за историческите периоди в развитието на човечеството (ВИЖ), от гостувалия в часовете специалист по археология г-жа М. Димитрова (родител на дете от класа).
На конференцията беше представена и малка експозиция от артефакти, предоставени от г-жа Димитрова. За тези предмети от миналото и за периодите на тяхното използване разказаха "младите съвременни будители" пред гостите в Актовата зала и обещаха да бъдат достойни пазители на историческото ни наследство и училищната експозиция. Експозицията ще бъде поместена в училищната библиотека, за да имат възможност следващите поколения ученици да получат нагледна престава за предмети използвани в миналото и да се докоснат до нашата историята.

На 8 ноември групата "Млади предприемачи" участва в състоялата се в СУ "Васил Левски" кръгла маса по проекта "Твоят час" чрез изложение на експозицията от исторически артефакти. На това мероприятие участниците споделиха своя опит от работата по проекта "Твоят час". (ВИЖ)

Кръгла маса по проект "Твоят час"

На 8-ми ноември 2017 година СУ "Васил Левски" беше домакин на Кръгла маса, която представи работата на 7 училища от Област Габрово по проект "Твоят час". Събитието беше публична изява за групите "Млади предприемачи" – ръководител Нася Илиева – експозиция с артефакти; "Арт клуб" – ръководител Иван Иванов – изложба; клуб "Шанс"– ръководител Евгения Пенчева – озвучаване (Симеон Славков); Музикална лаборатория "Традиции и сцена" – ръководител Ваня Ангелска – музикални изпълнения; клуб "Журналист"– ръководител Даниела Йорданова – медийно отразяване.

Кръглата маса беше организирана от РУО Габрово и Георги Маринов, негов началник, който приветства гостите в лицето на Светла Георгиева – председател на Общинското училищно настоятелство, Здравка Лалева – председател на Общинския съвет, представители на Община Севлиево и директори на училища от областта.
Първото училище, представило презентация за своята работа по проекта "Твоят час", беше ОУ "Неофит Рилски" – гр. Габрово под наслов "Училище за таланти", представена от Татяна Петрова – зам.-директор по учебната дейност.
"Уча, мога, забавлявам" – презентацията на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" – с. Градница, общ. Севлиево, изготвена от Мирена Станчева – преподавател по български език и литература, беше представена от Павлина Георгиева.
"Веселите клоуни" на Йонита Косева от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Петко Славейков забавляваха публиката с пъстрите си костюми и палавия си танц - група "Забавни танци" към ЦПЛР – Детски комплекс "Йовко Йовков" с художествен ръководител Камелия Тодорова.
"Да помогнем на учениците да си помогнат сами" беше презентацията на Веселина Генова – ст. учител по математика в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", която сподели своя опит от работата си в група с обучителни затруднения по математика.
Йорданка Георгиева - директор на ОУ "Христо Ботев" с. Добромирка, общ. Севлиево представи презентацията "Проект "Твоят час" в полза на интеграцията", в която показа дейността на различните спортни клубове, собствения им празник на тиквата и изложбата от изящни предмети.
Виктория Иванова от 3а клас вдигна на крака публиката с песента на Ищар, която изпълни като участник в музикалната лаборатория "Традиции и сцена". След невероятното й изпълнение Валя Колева, педагогически съветник при ОУ "Стефан Пешев" представи презентацията "ТВОЯТ ЧАС – МОЯТ УСПЕХ", в чиято втора част Снежана Нанкова поднесе по интересен и нетрадиционен начин дейностите си в групата с обучителни трудности по БЕЛ.
Красимир Иванов - ст. учител по информатика и информационни технологии при ПТГ "Д-р Н. Василиади" гр.Габрово беше изготвил презентация на тема "Развитие на техническите способности на учениците от ПТГ "Д-р Н. Василиади", представена от директора.
Последното представяне беше на инж. Дияна Николова – гл. учител, теоретично обучение при ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" гр. Севлиево, чиято разработка „Предизвикателства и постижения в клуб "Приложна електротехника" спечели овациите на публиката.
Изпълнението на участниците от група Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска при СУ "Васил Левски"- What a wonderful world и на стихотворението на водещата Таня Попова се превърнаха в подобаващ финал на събитието.
За доброто настроение на публиката се погрижиха участниците от Арт клуба на Иван Иванов, които бяха подредили във фоайето изложба от свои картички и уникални предмети на художественото изкуство.
Членовете на клуб журналист, екипирани с баджове и шалчета посрещаха гостите, снимаха събитието, водиха си записки и работиха с диктофон, за да документират интересните моменти. Кръглата маса беше отразена и от местните медии в лицето на ТВ "Фокус" и в-к "Росица".

Три златни и два сребърни медала от международен турнир

СК "ВИКИНГ 2008 – СЕВЛИЕВО" с три златни и два сребърни медала от международен турнир по плуване
Община Бургас и ПК "Черноморец" организираха за трети път турнир по плуване за ветерани и в него взеха участие 188 мастъри мъже и жени от 16 отбора. Надпреварата се състоя в събота и неделя (11-12 ноември) на 25-метровия басейн "Меден рудник". Спортен клуб "Викинг2008 – Севлиево" бе представен отлично от Стефанка Стефанова (род.1941 год.), Павлина Станчева (род.1974 год.) и Боян Ботев (род.1961 год.)

В състезателната програма бяха включени всички плувни стилове на 50 м. дистанция, 100 м. съчетано и щафети 4 х 50 м. св.стил, 4 х 50 м. съчетана и 4 х 50 м. микс съчетана.
Стефанка Стефанова спечели златен медал на 50 м. бруст.
Павлина Станчева се класира на 5-то място в дисциплините 50 м. св.стил и 50 м. бруст с най-добри лични постижения.
Боян Ботев бе най-бърз при мъжете в VII-ма възрастова група на 50 м. бътерфлай и 50 м. св. стил, а на 100 м. съчетано и 50 м. гръб спечели сребърните медали.
Състезанието бе празник на високия спортен дух и здравето и доказва на практика дълголетието на плувният спорт.

Областно състезание по здравословно хранене за ученици от III и IV клас

На 09.11.2017 година в спортна зала "Орловец" гр. Габрово се проведе областното състезание по здравословно хранене за ученици от III и IV клас. В него взеха участие 10 ученици от IIIв и IVд клас на СУ "Васил Левски" с ръководители: Мария Пенчева и Павлина Драгнева.

Състезанието се проведе в два тура:
- спортни игри - отбор от 6 деца
- образователни игри - отбор от 4 деца.
Спортните игри се проведоха на два етапа, като целта беше да се покаже точност при стрелба с малка топка и бързина. Отборът на СУ ” В. Левски ” се представи достойно.
При образователните игри, в 7 последователни игри, отборът трябваше да подреди пъзели с плодове и зеленчуци, да разпознае със завързани очи плодове и зеленчуци, да напише имена с дадена буква, да свърже органи на човешкото тяло с приличащи на тях плодове и зеленчуци, да сгъне красиво салфетки.
Отборът на СУ "Васил Левски" спечели престижното трето място.

Ученически обмен с партньори от Германия

От 21.10.2017 до 27.10.2017 година се осъществи поредния ученически обмен между ученици от паралелките с интензивно изучаване на немски език от СУ "Васил Левски" и гимназия в гр. Раублинг, провинция Бавария, Германия.

Група от 10 ученици от 9Б, 11Б и 12Б клас (Кристина Иванова, Мартина Тотевска, Красен Стефанов, Теодора Петрова, Габриела Петрова, Мишел Лазаров, Айсел Късоолу, Ралица Панталеева, Вероника Христова, Ива Филева) с ръководител Радослава Стоянова, старши учител по немски език в СУ "Васил Левски" посетиха Германия, за да участват в третата поредна среща със свои съученици и колеги от немската гимназия. Транспортът се осъществи със самолет от София до Мюнхен и с автобус от летището до гр. Раублинг. Автобусният превоз бе осигурен от фирма "Хамбергер", Розенхайм. В гимназията учениците бяха посрещнати от координаторите на обмена от немска страна - г-жа Хана Бартенщайн и г-н Мартин Талер, учениците–партньори от немското училище и техните родители. След посрещането по баварски, с наденички и геврек, приемните семейства отведоха българските ученици в домовете си, където те прекараха съботния и неделния ден (21.10.2017 и 22.10.2017).
На 23.10.2017 г. (понеделник) стартира програмата на обмена. В първия учебен час учениците бяха поздравени от директорката на гимназия Раублинг, г-жа Хьорман-Льош. Изнесена бе кратка програма с баварски народни танци. В специално разработени презентации нашите и немските ученици представиха страните, градовете и училищата си. Приемните семейства бяха подготвили сладкиши за всички. След презентациите домакините бяха организирали посещение до Баварските филмови студия в Мюнхен, където участниците в обмена прекараха незабравими четири часа във филмовото градче, разглеждайки декори на филми, слушайки история, синхронизирайки филмови сцени, участвайки в кратки видеа от известни филмови продукции.
На 24.10.2017 (вторник) след участието в учебните часове в класовете на партньорите, организаторите осигуриха на участниците в обмена пътуване с туристически кораб по Кимзее до Херенинзел, един от островите, който е туристическа атракция. Посещението на замъка Херенкимзее, който е умален модел на двореца Версай, и е построен от Лудвиг II, херцог на Бавария, предизвика незабравими преживявания сред участниците.
На 25.10.2017 (сряда) нашите деца отново взеха участие в учебните часове в класовете на немските си партньори. След това пътуваха с влак до град Розенхайм, направиха обиколка с екскурзовод, който ги запозна със забележителностите на града. След двучасовата обиколка учениците имаха свободно време за свои интереси. Денят продължи с посещение на "Хамбергер Индустриеверке" в Розенхайм, където участниците в обмена бяха посрещнати лично от г-н Петер Хамбергер, президент на компанията. След обяд даден в наша чест, г-н Ройс, който отговаря за обучението на кадри, запозна учениците с историята на фирмата като им показа двете изложбени сбирки на предприятието и експозицията "Паркет".
Четвъртият ден от престоя (26.10.2017, четвъртък) бе определен за посещение на гр. Мюнхен, столицата на Бавария. Забележителностите на града бяха представени отново от екскурзовод, осигурен от домакините.
На 27.10.2017г. (петък) групата посети часове по немски език в шести и единадесети клас. Интересът тук беше предизвикан от присъствието на ученичка от Япония, която също е на обмен. Проведен бе немско-българско-японски час за езиковите семейства и глаголните времена.
По-късно учениците бяха изпратени от приемните семейства и г-жа Хьорман-Льош. Не липсваха сълзи на сбогуване.

Теодора Георгиева с бронзов медал от Международен турнир
по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 04 и 05.11.2017 година в 50 метровия покрит басейн на комплекс "СПАРТАК" – град София се проведе 19-ят Международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората".
В състезанието взеха участие плувци от 34 клуба. Състезателите бяха разделени в по три възрастови групи.
СК "Викинг2008 – Севлиево" бе представен от 10 състезатели – 3 момичета и 7 момчета.

Най-добре при девойките във възрастова група А (родени 2003-2004г.) се представи Теодора Георгиева (2003 г.). В дисциплината 100 метра гръб тя успя да спечели бронзовото отличие, а на 100 метра бруст зае престижното 4-то място. В група В при момичетата (родени 2005-2006 г.) участва Александра Иванова (2005 г.). Състезателката се представи най-успешно в дисципината 100 м. бруст, а най-доброто и лично постижение в дисциплината и отреди 12-то място. При най-малките участнички в група С (родени 2007-2008 г.), СК "Викинг2008- Севлиево" бе представен от Симона Кисьова (2007г.), която плува най-добре в дисциплината 100 м. гръб и се класира на 16-то място.
При момчетата най-добре се представи Октай Мустафа (2004 г.) в група В (родени 2004-2005 г.). Октай загатна за големите си възможности реализирайки време от 0:28:88 мин. на 50 м. св. стил, след продължителна лятна пауза.
Шест севлиевски плувци представиха клуба във възрастовата група (родени 2006 – 2007 г.). Никола Белоев (2006 г.) записа най-добро участие в дисциплината 50 м. бътерфлай и се класира на 6-то място. Димитър Димитров (2006 г.) участва най-добре в дисциплината 100 м. бруст, класирайки се на 12-то място. Христомир Гълъбов (2006 г.) се класира на 20-то място в дисциплината 100 м. гръб. Радостин Пенков (2006 г.) постигна най-добро лично постижение на 50 м. св. стил, с което зае 55-то място в класирането. Теодор Дончев (2007 г.) плува много добре на 50 м. св. стил и успя да се класира на 24-то място. Дарий Бончев (2007 г.) се състезава най-успешно в дисциплината 100 м. бруст, класирайки се на 18-то място.
Според треньора Боян Ботев състезанието дава много важна информация за моментното състояние на плувците ни, месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на БФПС.

Стипендианти на "Севлиево 21 век" за учебната 2017/18

В Деня на народните будители – 1 ноември, Бизнессдружение "Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии за учебната 2017/18 година на учениците с отличен успех, избрани след конкурсна надпревара. Победителите в тазгодишния конкурс, които получиха едногодишна стипендия в размер на 1200 лева, са Любен Станчев от 12 клас, и единадесетокласничите Яна Пенчева и Теодора Маринова, тримата възпитаници на СУ "Васил Левски"!

"Бизнессдружение "Севлиево 21 век" е сдружение на хора с широки сърца, които 25 години подкрепят инициативи и начинания в нашия град. За четвърта поредна година Сдружението връчва стипендии на изявени ученици, които според регламента са се представили най-добре и са изпълнили критериите за получаване на стипендиите, а именно отличен успех през последните три години и участие в национални конкурси и събития през последната година", коментира Мирослав Марков – член на управителния съвет, и поясни "Конкурсът мина много оспорвано, имахме 14 кандидати, но самите победители бяха неоспорими, тъй като имахме само трима човека, които през трите години са постигнали пълно отличие по всички предмети".

1 ноември - Ден на народния будител

Таня Попова и Ваня Ангелска - "Будители на бъдещето"

Таня Попова и Ваня Ангелска, и двете учителки в СУ "Васил Левски", бяха удостоени със специалната награда в категорията "Гимназиално образование" на Втория регионален конкурс "Учителите – будители на бъдещето", посветен на 1-ви ноември, Денят на народните будители.

Двете учителки бяха номинирани за значими успехи, постигнати по проект "Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности" по програма "Твоят час".
Церемонията по награждаването във Втория регионален конкурс –"Учителите – будители на бъдещето" се състоя на 26 октомври в НАГ "Васил Априлов" в Габрово. Kонкурсът бе организиран от Изпълнителният комитет на СБУ в партньорство с РУО – Габрово, Община Габрово, ИМКА.

Ученическа конференция "Съвременни будители"

На 30 октомври се проведе ученическата конференция на тема "Съвременни будители". Домакин на тази изява по проекта "Твоят час" беше групата "Млади предприемачи" - ученици от IVВ клас с класен ръководител г-жа Нася Илиева. В навечерието на 1 ноември те представиха пред своите съученици от четвъртите класове, наученото за историческите периоди в развитието на човечеството (ВИЖ), от гостувалия в часовете специалист по археология г-жа М. Димитрова (родител на дете от класа).
На конференцията беше представена и малка експозиция от артефакти, предоставени от г-жа Димитрова. За тези предмети от миналото и за периодите на тяхното използване разказаха "младите съвременни будители" пред гостите в Актовата зала и обещаха да бъдат достойни пазители на историческото ни наследство и училищната експозиция. Експозицията ще бъде поместена в училищната библиотека, за да имат възможност следващите поколения ученици да получат нагледна престава за предмети използвани в миналото и да се докоснат до нашата историята.

3 медала от международен турнир по плуване

ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА И ЙОАННА СТАНЧЕВА СПЕЧЕЛИХА 3 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "РУСИ РУСЕВ" В СТАРА ЗАГОРА

През изминалия уикенд (28/29 0ктомври 2017 година) на закрит 25 метров басейн в град Стара Загора се проведе шести международен турнир по плуване "Руси Русев". В турнира участие взеха 181 състезатели от 34 клуба. Най-добри състезатели на турнира станаха Антъни Иванов и Габриела Георгиева, които постигнаха най-силни резултати по точките на ФИНА, съответно при момчетата и момичетата. Състезателите бяха разпределени в 3 възрастови групи:
А) родени 1999 г. и по-големи
В) родени 2000-2002 г.
С) родени 2003-2004 г.
Теодора Георгиева (род. 2003 г.) и Йоанна Станчева (род. 2003 г.), състезаващи се в група С, плуваха с голямо желание и успяха да представят достойно СК „Викинг 2008 – Севлиево”.
   Теодора Георгиева успя да спечели златния медал в дисциплината 200 м. бруст с най-добро лично постижение от 3:01:39 минути. Състезателката успя да спечели сребърен медал на 100 м. бруст и се представи добре и в останалите 2 старта на 50 и 100 м. гръб като се класира съответно на 5-то и 6-то място.
Йоанна Станчева достигна до 3-то място и бронзово отличие на 200 м. съчетано плуване, а с най-добро лично постижение от 0:31:04 мин. на 50 м. св. стил се класира на 5-то място. На 100 м. бруст състезателката се класира на 7-мо място, а на 50 м. бътерфлай остана 6-та .
В турнира участваха успешно и стойностно двама бивши възпитаници на спортния клуб. Габриела Димитрова (род.2002 г.), състезаваща се за отбора на Боляри 2009 и Александър Илиев (род. 2004 г.) от отбора на Етър 2000.
Според треньора Боян Ботев на състезателките са съхранени, имат желание да тренират, а в бъдеще им предстоят още много успешни стартове.

На посещение в Народното събрание

По покана на народния представител Иглика Иванова, бивш възпитаник на училището, представителна група от СУ "Васил Левски" посети Народното събрание.

80 ученици в 12-ти клас от СУ "Васил Левски" в Севлиево посетиха Народното събрание и се запознаха с дейността му. Младежите бяха поканени от народния представител от ГЕРБ - Габрово Иглика Иванова-Събева, бивш възпитаник на училището. По време посещението си те се срещнаха и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. "Ние залагаме на политики, насочени именно към младите хора, за да можете да се развивате в България. Работим за висок икономически растеж и за по-високи доходи, ниска безработица и разработваме програми за обучения и заетост на младежи до 29 години. Особено значимо за нас е, че все повече млади хора се реализират на всички нива на управление в държавата", подчерта пред младежите Цветан Цветанов.

Актуално

Система за оценяване на учениците от I и II клас


Актуално

HALLOWEEN в училище


Турнир по плуване "Левски" в София

ОТЛИЧЕН СТАРТ И 3 МЕДАЛА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ПЛУВЦИ ОТ СК „ВИКИНГ-2008 – СЕВЛИЕВО” В ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ „ЛЕВСКИ” В СОФИЯ

На проведения турнир по плуване "ЛЕВСКИ" за възрастовите групи деца родени 2007-2008-2009-2010 година, на 50 м. басейн, в гр. София СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен от 9 състезатели. Състезанието се проведе на 21.10.2017 г. в Плувен комплекс "Спартак".
Над 200 състезатели от 22 плувни клуба премериха сили в 4-те плувни стила на 50 метра. По регламент състезателите имаха право на участие в 3 индивидуални старта и щафета.
Ивайла Йонкова (8 год.), Лилия Криндова (9 год.), Теодора Христова (9 год.) и Симона Кисьова (10 год.) бяха нашите представителки при момичетата.
Много оптимистично плуване за Ивайла. С най-голяма стойност бе постижението ѝ на 50 м. гръб , 5–то място, и само 56 стотни от бронзовото отличие. Останалите два старта ѝ донесоха 5-то място в бътерфлая и 10-то в свободния стил.
Лилия Криндова плува с много желание и постигна 14-то място в бруста, 20-то място на гръб и 22-ро място в свободния стил с най-добри лични постижения.
   Симона плува най-добре на 50 м. гръб и с най-добро лично постижение заслужи 5-то място. Доброто ѝ представяне бе затвърдено с 5-то място на 50 м. бруст и 11-то в свободния стил.
Теодор Дончев (10 год.), Дарий Бончев (10 год.), Адриян Кънев (10 год.), Георги Пенчев (10 год.), и Александър Кунев (10 год.) се представиха отлично в стартовете при момчетата.
Теодор плува с голямо желание за победа на 50 м. св. стил и завоюва 2-ро място, като успя да спечели първия медал за клуба. Със спечеленото 5-то място на 50 м. бътерфлай и 12-то място на 50 м. гръб състезателят затвърди успешното представяне.
Дарий Бончев загатна за универсалните си плувни умения, като успя да спечели още 2 медала. Сребърно отличие на 50 м. бътерфлай и бронзов медал на 50 м. бруст. Състезателят се нареди на 4-то място на 50 м. св. стил и само 10 стотни го лишиха от трето отличие.
Останалите състезатели показаха също истинско мъжество след лятната тренировъчна пауза.
Най-емоционални стартове от състезателната програма бяха на щафети 4 х 50 м. св.стил 7-8-9-10 год. за двата пола. Отлично представяне на плувците ни. Момичетата ни заслужиха 5-то място в класирането , а момчетата заслужено са на 4-то място в класирането.
    

Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието има много важно мотивационно място в началото на есенната подготовката на децата. Резултатите са оптимистични и дават допълнителен стимул за работа на състезатели и треньори.

"Празници на Севлиево" - 2017 г.

ШЕСТ УЧИЛИЩА ОТ ОБЩИНАТА СЕ ВКЛЮЧИХА В ТРАДИЦИОННАТА ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ЩАФЕТА

На 12 октомври в парк "Черничките" се проведе традиционната лекоатлетическа щафета за ученици. Тя е част от програмата "Празници на Севлиево" 2017 г. За първа година в състезанието се включиха и ученици от училищата в с. Душево и с. Шумата.
В бягането взеха участие 108 състезатели, разделени в 5 възрастови групи, а купите на победителите връчиха преподавателите по физическо възпитание и спорт Гергана Стоянова и Стефан Кацарски.
Победителите са както следва:
5-6 клас – купата за първо място спечели отборът на ОУ "Стефан Пешев". Втори се класира отборът на СУ "Васил Левски", а третото място е за учениците на ОУ "Христо Ботев". Четвърти остана отборът на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Душево.
7 класпобедител е отборът на СУ "Васил Левски". Второто място е за лекоатлетите на ОУ "Стефан Пешев", а трети са момчетата и момичетата на ОУ "Христо Ботев". На четвърто място е отборът на ОУ "Васил Левски" с. Шумата, а петото място е за отбора на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Душево.
8 клас – победител е отборът ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". Лекоатлетите от СУ "Васил Левски" останаха втори.
9-10 клас – победители са юношите и девойки от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". На второ място са участниците от СУ "Васил Левски", а третото място е за втория отбор на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
11-12 клас купата грабнаха бегачите на СУ "Васил Левски". Второто и третото място е за двата отбора на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".

Овакантените места в Ученически съвет са попълнени

Новият мандат на Ученически съвет е факт.
Станислав Савов - 11б
Веселин Конов - 10а
Преслава Куртева - 9а
Ренета Николова - 8а
Калоян Тодоров - 9а

Това са достойните заместници на учениците от 12 клас, които са сигурни, че оставят Съвета в добри ръце.
Пожелаваме им една ползотворна и успешна година.
Поздравяваме и Аксел Кочум и Зорница Йонкова от 9а, Ирена Къжелова 9в, Елица Иванова, Йоанна Цонева и Ксения Димитрова от 8б, затова че се престрашиха да кандидатстват, и им пожелаваме късмет догодина.

Актуално

СУ "Васил Левски" обявява свободните места по паралелки, съгласно Наредба 10, член 104, ал. 1 и ал. 2

Свободните места ВИЖ ТУК!     

Актуално

С новата учебна година идва и нов мандат на Ученически Съвет. По традиция ученици от 8 до 11 клас ще имат възможност да издигнат кандидатурите си до 6ти октомври, за да спечелят гласовете ни.
Пожелаваме успех на всички кандидати!

Тържествено откриване на учебната 2017/2018 година


За пореден път училището ни отвори врати, за да посрещне своите учители и ученици и да им пожелае "На добър час" през новата 2017/2018 година.
Гости на тържеството бяха господин Иван Иванов - кмет на община Севлиево, госпожа Иглика Събева - народен представител, гоподин Росен Цветков - заместник-областен управител, представители на общинската администрация и Училищното настоятелство!
И тази година тържеството започна в 9,00 часа с изслушване на химна, издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. В тържествената програма участие взеха наши ученици, подготвени от госпожа Таня Попова - старши учител по БЕЛ, и госпожа Ангелска - старши учител по музика.
Най-вълнуващ денят бе за първокласниците и техните родители.


Тържествено откриване на учебната 2017/2018 година

Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава на своите ученици и техните родители, че тържественото откриване на учебната 2017/2018 година ще започне в 09:00 часа на 15. 09. 2017 година (петък).
Поканваме бившите учители, Община Севлиево, РУО - Габрово и севлиевската общественост да посетят празника и пожелаят успешен старт на нашите учители и ученици.

На добър час и сполука!

Трескава подготовка за посрещане на първолаците и учениците от начален етап тече дни преди откриване на новата учебна година.

Напред, науката е слънце!
И също като слънце греят нашите класни стаи.

В началото на новата учебна 2017-2018 година, учителите от начален етап на СУ "Васил Левски" трескаво подготвят класните стаи за малките ученици, защото знаят, че уютната обстановка предразполага. Когато надникнете в тях, виждате разнообразните идеи на учителите, пресъздадени от цветна хартия и бои.
Стените са изпъстрени с разнообразни табла и рисунки, отрупани са с цветя и вдъхновяващи за творческа работа идеи. На очакващите малките ученици чинове, пъстреят нови учебници и искрени пожелания за тях от техните любими учители. Вече няма и следа от скучните бели стени. Дъските блестят и "тръпнат" в очакване да бъдат обсипани от лулички и ченгелчета, а над тях гордо е окачен портретът на нашия патрон. За подготовката помагат и част от учениците. Те са дошли преди Първия учебен ден и нямат търпение да заживеят отново във втория си дом - училището. Да усетят по-скоро рамото на своите приятели, да чуят топлия и мъдър учителски глас.
Защото училището е храм на науката, в който всички трябва да се чувстват доволни от себе си и полезни за другия!

Актуално

За четвърта поредна година сдружение "Севлиево 21 век" стартира образователната инициатива "Стипендии 21 век". Тя ще обхване учебната 2017/2018 година, като в нея могат да кандидатстват всички ученици от 8 до 12 клас в община Севлиево.
За повече информация прочети ТУК!