СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

НОВИНИ И АКТУАЛНИ ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2017 /2018 ГОДИНА

 

Архив новини

 

Отново в челните редици

Публикувано | 03. 07. 2018 година

Първо място за Румен Гатев от конкурса "Вазовата България"Деветокласникът от СУ "Васил Левски" Румен Гатев е носител на първа награда за рецитация от "Вазовата България" - национален ученически конкурс, организиран от къща-музей "Иван Вазов" и Община Сопот, съпътстващ честването на годишнините от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Сред целите на конкурса е да се засили интереса на учениците към творчеството на Иван Вазов, да се обогатят познанията на децата за исторически личности и събития и се засили патриотизма и родолюбието им.
Наградата ще му бъде връчена на 7 юли т.г. в къщата-музей "Иван Вазов" в гр. Сопот.
Румен работи със своя преподавател Таня Попова - учител по литература в СУ "Васил Левски". Първата награда от "Вазовата България" му спечели рецитацията на "Опълченците на Шипка", която той изпълни емоционално със сърцето си.

Традиционно годишно шоу на УС

WELL КЪМ БЪЛГАРИЯ
Заповядайте на традиционното годишно шоу на УС!
28 юни 2018 Актова зала, СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Дипломиране на Випуск 2018 при СУ "Васил Левски"

На 22. 06. 2018 година в Актовата зала на СУ "Васил Левски" се проведе тържество по случай дипломирането на зрелостниците, завършващи своето средно образование. На празника присъстваха както родители, така и представители на общината, на училищното настоятелство, учители и ученици.
За пръв път 78-те зрелостници от СУ "Васил Левски" облякоха своите тоги и сложиха шапките си в изискано виолетово и сиво - цветовете на училищната униформа. Тогите - символ на принадлежност към общността на просветените и притежаващите силата на знанието, са ушити по проект „Твоят час“ и с подкрепата на училището и родителите. Те се носят при тържествени случаи, а какъв по-тържествен от този, в който вчерашните ученици получават своите зрелостни свидетелства?
Програмата започна с думите на водещите единадесетокласници - Мартин Стоилков, Димитър Попов, Татяна Петрова и Василена Георгиева, и с песните на Ирена Георгиева, придружени от прекрасното изпълнение на акустична китара на Моника Златева. Директорът на училището - г-н Тома Томев пожела успешна реализация на дванадесетокласниците, а г-жа Марияна Иванова - класна на 12а клас, им припомни, че макар днес да е последния им ден в училище, те винаги ще са добре дошли тук.
Вече десета поредна година СУ "Васил Левски" отличава най-успешно завършилите ученици с почетен знак плакет, който е учреден и изработен по проект АЗ УЧА В СОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” по Национална програма "Училището - територия на учениците" 2007-2008 година, модул "Ритуализация на училищния живот". Тази година, един от учредителите на клуба "Рицари на почетния знак" - Кольо Сърдъмов, заедно с директора участва в награждаването.
Сред наградените за отличен успех бяха:
- Александър Петров, Виктория Рачева, Кристиана Тинчева, Ангел Гоцов и Любен Станчев от XIIА
- Михаела Минчева, Габриела Белоева, Искра Мичева и Ива Филева от XIIБ
- Анета Филипова от XIIВ клас.
Марияна Петрова - председател на Училищното настоятелство, също връчи подаръци на изявените зрелостници, а Община Севлиево беше осигурила за всеки абитуриент ключодържател на гр. Севлиево и химикалка.
Тържеството беше изпълнено със забавления, но и с малко сълзи. Учениците се сбогуваха със своите 12 щастливи години на учение и безгрижие. Накрая всички те излязоха пред главния вход на СУ "Васил Левски" и едновременно хвърлиха във въздуха шапките си, с което отбелязаха края на ученическия си живот и началото на новото си поприще.

Йозлем Тунджаева и Преслава Куртева

Събитието бе отразено от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".


Завършване на учебната година в прогимназиален етап

На 19.06.2018г пред южния вход на СУ "Васил Левски" се състоя тържество по случай завършване на учебната година за учениците от 5-ти до 7-ми клас. Програмата беше подготвена от клуб "Успех на НВО по БЕЛ", създаден по проект „Твоят час“ с ръководител Даниела Йорданова, и представена като публична изява на клуба. Със стихове и песни за лятото, учението и приятелството седмокласниците се сбогуваха с училището. А за да не бъде доминираща тъгата, Калина изпълни култовата песен „Лято“ под ръководството на Ваня Ангелска. Виктория и Димана от 9а, представиха своя скеч за двете модерни баби сред смеха и аплодисментите на публиката.
Директорът Тома Томев награди пълните отличници и всички онези, които се бяха отличили през годината както в учението, така и в спорта.
Доброто настроение и вълнението на присъстващите се поддържаше от цветните балони и облекла на участниците, и от букетите, които едва се побираха в ръцете на любимите учители.

Актуално!    Публичен търг


       ВИЖ ТУК!

Актуално
Родителска среща за бъдещите първокласници

Ръководството на СУ "Васил Левски" уведомява родителите на бъдещите първокласници, че на 26. 06. 2018 година от 17:30 ч., в Актовата зала на училището ни ще се проведе родителска среща.

Обучение "Живей мечтите си" гр. Севлиево

        Организирано от Leader Academy и СУ "Васил Левски" - Севлиево
        19 юни 2018 г. от 14:00 до 17:00

Каним Ви да вземете участие в едно специално сибитие от кампанията ни "Пробуждане", посветено на вас-самите!
Обучение "Живей мечтите си" гр. Севлиево

За кого е предназначено обучението?
Младежи, които се намират в 2 ключови етапа от развитието им?
Завършване на средно образование (15-19 г.)
Завършване на висше образование (20-24 г.)
=====================================
Научи повече и запази своето място тук:
https://leader.education/events/obucjenie-jivei-mechtite-si-sevlievo/

Драматизации на български и английски език
по проект "Твоят час"

Вече втора учебна година учениците от класа на Емилия Калоянова с голям ентусиазъм работят в две групи по проект "Твоят час": "Играя и уча английски език" и "Владея български език". Най-желани са моментите, в които драматизират на сцена любими приказки. След като миналата година представиха пред връстниците си "Коледна бъркотия" в Актова зала на училището, на 13 юни тази година, като заключителна външна изява по проекта, отново зарадваха зрителите с пиеските "Трите сестрички" (изиграна на български език) и "Дядовата ръкавичка" (на английски език).
Родителите и гостите на събитието дълго ще помнят емоциите от театралното представление и напрегнатата надпревара на отборите с английска лексика, представена чрез флаш-карти, в която се включиха и бъдещите първокласници от лятното училище.

Много емоции на Областното състезание по плуване

На 10.06.2018 г. от 17.30 часа в закритият басейн на СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево се проведе открито градско състезание по плуване за всички възрасти, организирано от СК "Викинг2008" - Севлиево и СУ "Васил Левски". В надпреварата участваха 52-ма състезатели, 23 мъже и 29 жени, разпределени в шест възрастови групи.
Най-малките плувци се състезаваха в дисциплината 25 м. свободен стил. За някои от децата това бе първо състезание. При момичетата Яна Петкова спечели златното отличие. Сребърния медал стана притежание на Магдалена Войнова, а Виктория Иванова заслужи третото място. При момчетата борбата за медалите също бе много оспорвана. Най-добре се представи Веселин Колев , който с време от 21,66 сек. не допусна никой пред себе си и заслужено победи. Борис Фичев спечели сребърното отличие, а Йоан Десев се окичи с бронзов медал.
За останалите състезатели бе предвидена дисциплината 50 м. св. стил. При момичетата във възрастова група, родени 2008-2009 година, битката за разпределение на медалите бе много оспорвана. Теодора Христова успя да завърши първа след силни финални метри, а Лилия Криндова и Ивайла Йонкова финишираха на по-малко от секунда след победителката и разпределиха сребърното и бронзово отличия. При момчетата над всички бе Александър Кунев, който успя да спре хронометъра на 36,30 сек. и заслужено спечели златното отличие. Георги Пенчев и Адриан Кънев си разпределиха останалите два медала.
Следващите комплекти медали бяха разпределени между участниците във възрастова група, родени 2006-2007 година При момчетата златният медал бе спечелен от Никола Белоев в много силна конкуренция от следващите го Теодор Дончев и Дарий Бончев. При момичетата Магдалена Чамурова успя да завърши първа в много силна конкуренция със Симона Кисьова и Катерина Колева, които поделиха второто място точно на секунда след победителката. Александра Цонева спечели първото си отличие от състезание по плуване след като се класира на 3-то място.
Теодора Георгиева бе най-бърза и се класира на първо място във възрастова група юноши и девойки, родени 2003-2005 година Микаела Петрова и Йоанна Станчева станаха другите две подгласнички на почетната стълбичка. При юношите победи Милан Дамянов, следван от Емилиян Тепавичаров.
При жените, родени 2002 година и преди това, златният медал стана притежание на Габриела Белоева.
Изключително емоционално беше щафетното плуване, което противопостави момичета срещу момчета. След множество обрати, победата бе решена в последния пост в полза на момичетата.
Участниците бяха наградени от родителите на победителите от всяка възрастова група и пол с грамоти, а първите трима и с медали.

Актуално!

Готов е графикът за изпитите в самостоятелна форма на обучение за учебната 2017/2018 година, сесия юни/юли

ГРАФИК ИЗПИТИ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: ЮНИ/ЮЛИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

Актуално!

Публикувано | 11. 06. 2018 година

СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС"Във връзка с проучване на степента на удовлетвореност и резултатите от участието в проекта "Твоят час" са подготвени електронни анкети за учениците, техните родители и членовете на съветите "Твоят час".
Анкетите ще бъдат отворени за попълване до 25.06.2018 г.

Отговорите ще дадат обратна връзка за това дали дейностите по проекта са постигнали целите си за повишаване мотивацията за учене и съответствие с интересите и потребностите на учениците.
Те ще подпомогнат екипа на проекта да подобри дейностите за занимания по интереси и за допълнително обучение по учебни предмети, съобразно желанията и потребностите на учениците.

Анкета за учениците:
http://tvoiatchas.mon.bg/Students-Questionnaire.aspx

Анкета за родителите:
http://tvoiatchas.mon.bg/Parents-Questionnaire.aspx

Анкета за членовете на съветите "Твоят час":
http://tvoiatchas.mon.bg/Advisory-Questionnaire.aspx
=======================
Вашето мнение е важно за нас!

Актуално!

Публикувано | 11. 06. 2018 година

Ръководството на СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" Ви уведомява,
че след обявяване на I-вото класиране на децата, приети в I клас за учебната 2018/2019 година, в училището няма свободни места за записване на първокласници.

Четвърти по успех на изпита след 7-ми клас в областта

За поредна година СУ "Васил Левски" в Севлиево си остава училището в общината с най-високи резултати на своите ученици на Националното външно оценяване след 7-ми клас. В конкуренция с училищата от цялата област училището е на 4 място по резултат, с което бележи напредък, тъй като миналата годино оценките на седмокласниците го поставиха на пета позиция в област Габрово. Най-високи резултати и по двата предмета - български език и литература и математика са показали седмокласниците на Природоматематическата гимназия в Габрово.

КЛАСИРАНЕТО В ОБЛАСТТА НА ИЗПИТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА Е СЛЕДНОТО:
1. ПМГ Габрово
2. СУ "Райчо Каролев" - Габрово
3. ОУ "Ран Босилек" - Габрово
4. СУ "Васил Левски" - Севлиево

КЛАСИРАНЕТО ЗА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО НА СЪЩИЯ ИЗПИТ:
1. СУ "Васил Левски"- Севлиево
2. ОУ "Стефан Пешев"- Севлиево
3. ОУ "Емилиян Станев"- с. Ряховците
4. ОУ "Св. св. Кирил и Методий"- с. Градница
5. ОУ "Св. Солунски братя"- с. Крамолин
6. ОУ "Христо Ботев" - Севлиево
следват основните училища в селата Петко Славейков, Добромирка, Душево и Шумата.

Международен ден на руския език в училище

По случай 6 юни - Ден на Пушкин и Международен ден на руския език, както и във връзка с 12 юни – Деня на Русия, в актовата зала на СУ "Васил Левски" ученици от девети и десети клас под ръководството на госпожа Евгения Пенчева, преподавател по музика, и госпожа Елена Иванова, преподавател по руски език, представиха шоу с руска тематика. Програмата беше посветена на откриването на новата руска паралелка в училището и нейни гости бяха седмокласниците от града.
Участниците разказаха за приликите и разликите в образователните системи на Русия и България. Една от разликите е физзарядката, с която започват учебните часове. Тя беше представена чрез руска песен в изпълнение на Биляна от 9Б и с атрактивен танц. Водещите Ивета и Йоан от десети клас задаваха въпроси, а техни събеседници отговаряха защо е необходимо да се учи руски език. Те убедиха публиката, че руският език е път съм руската душа; той е лесен за научаване, използва се много в научните среди, в киното и литературата. На руски говорят 300 млн. души по света, затова той е на 5-то място от 10-те световно говорими езици. Русия е и огромна възможност за бизнес развитие, затова е добре да се знае руски.
Иван и Йозлем рецитираха с чувство Пушкин, Ивелин разказа за предстоящото Световно първенство по футбол, което започва след броени дни в Русия, а чрез Преслава и Цветослав прозвучаха думите на Мара Белчева и Пенчо Славейков, свързани с руската култура. Скечът с бабите, луди по технологиите и чата с внуците, представиха Димана и Виктория от 9-ти клас сред бурните аплодисменти на публиката.
Шоуто продължи с песни, видео и танци, с представяне на проект за училище на бъдещето и завърши с кръшна българска ръченица.

Събитието бе отразено от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".

Актуално!

Готов е списъка на децата приети в I клас на I-во класиране в СУ "Васил Левски" за учебната 2018/2019 година

СПИСЪК НА ДЕЦАТА ПРИЕТИ В I КЛАС НА I-ВО КЛАСИРАНЕ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА
                                                                                                                                   ВИЖ ТУК!

Успех за нашите баскетболистки


Финалите на "Ученически игри 2017-2018" по баскетбол за момичета 5-7 клас се проведоха в Сливен от 31 май до 3 юни 2018 година. Състезанието бе официално открито от заместник-кмета Пепа Чиликова. Тя пожела на баскетболистките и техните треньори здраве, а в състезанието да победят най-добрите.
10 училищни отбора от цялата страна премериха сили в спортна зала "Васил Левски" в Сливен.
Възпитаничките на Павел Калчев - старши учител по физическо възпитание и спорт в СУ "Всил Левски" спечелиха трето място. Отличният резултат на младите баскетболистки е признание за положените усилия от страна на спортистки и треньор през цялата година. Със своето постижение те станаха поредната гордост за нашето училище и за своя наставник.

Теодора Георгиева с два медала от Международен турнир по плуване "Black sea cup" - Варна-2018

УСПЕШНИ СТАРТОВЕ НА ПЛУВЦИТЕ ОТ "ВИКИНГ 2008 - СЕВЛИЕВО" В МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "BLACK SEA CUP" - ВАРНА-2018

В първото издание на турнира, което се проведе На 1, 2 и 3 юни 2018 г. в плувен комплекс "Приморски", град Варна, участие взеха 309 български и чуждестранни състезатели от 35 клуба.
Организаторите от ПСК "Черно Море", заедно със спонсорите на турнира, бяха осигурили медали и награди за всички победители по дисциплини в различните възрастови групи. Специални награди и премии получиха състезателите, постигнали най-добри постижения по точки на FINA.
СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен отлично от 4 състезателки.
Йоанна Станчева (15 год.) и Теодора Георгиева (15 год.) във възрастова група "C" и Александра Иванова (13 год.) и Микаела Петрова ( 13 год.) във възрастова група "D".
Теодора Георгиева успя да спечели сребърен медал в дисциплината 50 м. бруст, а с бронзовото отличие на 100 м. гръб затвърди успешното си представяне.
Йоанна Станчева също плува много добре и успя да се класира на престижното 6-то място в дисциплината 50 м. бруст, а на 50 бътерфлай зае 9 – то място.
В група "D" Александра Иванова с най-добри лични постижения в дисциплините 50 и 200 м. бруст заслужено се класира съответно на 4-то и 5-то място. Микаела Петрова затвърди успешното представяне на девойките от клуба с 4-то място на 50 м. гръб.
Състезанието е важна проверка преди началото на ДЛОП на 50 метров басейн от вътрешния спортен календар на БФПС през месец юли.

Актуално! Прием в I клас

Уважаеми родители, от 1.06 до 05.06.2018 г. започва подаването на документи за прием на деца в I клас за учебната 2018-2019 година.
Необходими документи при записването:
    - удостоверение за завършена детска градина и копие на удостоверение за раждане.
Работно време на комисията:
    - 01.06, 04.06, 05.06 от 8:00 - 18:00 ч.
    - 02.06 (събота) от 9:00 - 13:00 ч.
    - 03.06 (неделя) от 14:00 - 18:00 ч

Актуално

Развлекателно шоу на руски език организират ученици от СУ "Васил Левски".

4 ЮНИ 2018 ГОДИНА, 13:50 ЧАСА
АКТОВА ЗАЛА НА УЧИЛИЩЕТО


Свидетелства от участие в Образователна програма


На 28 май 2018 година учениците от десетите класове на СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" получиха официално в Актовата зала на училището своите удостоверения за участието си в Образователната програма през учебната 2017/2018 година - "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

====================================================================
УДОСТОВЕРЕНИЯТА бяха връчени лично от съдия Станислав Цветков
в присъствието на класните ръководители.

Успех за талантливите певци от Музикална лаборатория "Традиции и сцена"


Учениците от СУ "В. Левски", участници в музикална лаборатория "Традиции и сцена", сформирана по проект "Твоят час" за пореден път показаха своя певчески талант и представиха отлично област Габрово в Зоналния етап на Националния фестивал за руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце", който се проведе на 26 май в гр. Кнежа.
Талантливите възпитаници на г-жа Ваня Ангелска се състезаваха в конкурса с ученици, класирани на Първо място в областите в Северна България. При сериозна конкуренция певците от „Традиция и сцена“ очароваха прецизното жури и публиката с песните "Мама" и "Милион алых роз" и отново завоюваха Първото място, този път на Зоналната надпревара, което ги изпраща на Националният етап на конкурса, който ще бъде в началото на месец септември.
С впечатляващото си представяне севлиевските певци получиха много поздравления от други художествени ръководители, хора от публиката и членове на журито.

Първо открито градско състезание по скоростно плуване

Първото открито градско състезание по скоростно плуване се проведе тази неделя на закрития 25-метров басейн в СУ "Васил Левски" - Севлиево.

В надпреварата участваха 28 деца, разделени в две дисциплини, във възрастови групи:
          А – родени 2010 година и
          Б – родени 2008 – 2009 година.
След отличното си представяне всички плувци получиха грамоти, а призьорите – медали.
Виж Протокола с резултатите и крайното класиране ТУК!

Випуск 2018, Бал


Наши ученици посетиха Немското посолството и Гьоте институт в София

На 22.05.2018 група от 20 ученици, изучаващи немски като първи и като втори чужд език посетиха Посолството на ФР Германия и Гьоте Институт в София. В състава на групата бяха включени ученици от 8 до 11 клас, показали отлични резултати в изучаването на немски език, водени от г-жа Радослава Стоянова, г-жа Десислава Зурева и г-жа Даниела Христова.

В Немското посолство домакин им беше ръководителят на отдели "Наука", "Култура" и "Преводаческа дейност" господин Йорг Шенк, придружен от госпожа Мила Илиева, сътрудник в Посолството. Той разговаря повече от час с учениците, като им разказа за дейността си посолството, за начина за избор на дипломати и назначаването им.


Основна тема бяха естествено отношенията между Германия и България. Съветник Шенк посъветва учениците да учат това, което им харесва, а не това което е модерно за момента, да пътуват и да се образоват, но да се върнат. Той даде пример със собствените си деца, с него самият. На зададени въпроси той отговори, че харесва работата си, сподели какво харесва и какво не харесва в България. В края всеки ученик получи книга с интересни факти за Германия и химикал с лого на Посолството.
Следобеда групата прекара в Гъоте Институт. Учениците бяха посрещнати от г-жа Сабине Брахман-Босе, заместник директор и ръководител на Езиковия отдел и г-жа Любов Мавродиева, референт отдел "Сътрудничество в образованието". Бе показана презентация на сайта на Института, с насоки къде каква информация може да се получи, както и какви възможности за сертифициране и какви сертификати предлага Гъоте Институт. Сътрудник отдел "Информация и библиотека" г-жа Добревска показа на учениците как могат онлайн да ползват богатия библиотечен фонд , как могат да заемат онлайн книги и списания.
Посещението продължи с интерактивна игра, в която учениците показаха знания за Германия. Те играха онлайн по двойки. Разделени в две групи в библиотеката на Института учениците чрез други две игри научиха интересни неща по странознание. Те подреждаха пъзел с географската карта на Германия, по зададени описания отгатваха отделните провинции и нанасяха имената им и в игра с карти, пулове и зарче "пътуваха" из Германия.
И при двете посещения работният език бе немски. Групата изпрати благодарствени писма до Посолството и Гъоте Институт. Учителите ще положат усилия тези контакти да се поддържат и занапред.

Награди за нашите зрелостници

Представителни групи на училища и детски градини, дейци на културата, граждани се събраха на площад "Свобода", за да отпразнуват 24 май – Деня на българската просвета, култура и писменост.
На тържеството кметът връчи почетни отличия на зрелостници за постигнати високи резултати, отличен успех и изключителни постижения в различни области.
Награди получиха Любен Станчев, Ангел Гоцов, Габриела Белоева, Искра Мичева, Михаела Минчева, Анета Филипова, Ива Филева, Виктория Рачева, Александър Петров и Кристиана Тинчева, възпитаници на СУ "Васил Левски".

Едно интервю на клуб "Журналист" с актьорите от Сатиричния театър

Само месец след премиерата ѝ, Сатиричният театър гостува на севлиевска сцена с най-новата си постановка "Терапевти" от Кристофър Дюранг.
Участници от клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски" с ръководител Даниела Йорданова посетиха спектакъла, а след представлението разговаряха с актьорите Калин Сърменов - директор на Сатиричния театър, Александра Сърчаджиева и Мартин Каров.
                                                                                                      ВИЖ ИНТЕРВЮТО ТУК!

Актуално!
Промяна в графика на учебните часове
за дните 10, 14, 16 и 17 май 2018 година

ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА ЗА ПРОМЯНА В ГРАФИКА НА УЧЕБНИТЕ ЧАСОВЕ
ЗА ДНИТЕ 10, 14, 16, И 17 МАЙ 2018 ГОДИНА

                                                                                                       ВИЖ ТУК!

Зрелостниците от ВИПУСК 2018 се простиха със знамето

На 15 май абитуриентите на нашето училище чуха своя последен учебен звънец. Дванайсетокласниците от три класа, с класни ръководители Марияна Иванова, Радка Николова и Ирена Петрова, отдадоха почит на своя патрон, поднесоха венец пред бюст-паметника на Апостола и се простиха със знамето на училището на специална церемония в южния двор.
"Днес вие, нашите възпитаници, жадувате с нетърпение да тръгнете, всеки по своя път", каза в своето приветствие директорът на училището Тома Томев, като не пропусна да напомни, че сбогуването с класната стая не е краят, тъй като предстоят матурите, на които "трябва да докажете, че усилията – на вас и вашите учители, не са били напразни". В словото си директорът благодари на своите колеги за усилията и себеотдаването в образованието и възпитанието на младото поколение.
Поздрави абитуриентите получиха и от заместник-кметът на общината инж. Красимира Йорданова.

Випуск 2018 последен Час на класа

14 МАЙ 2018 - ВИПУСК 2018 ПОСЛЕДЕН ЧАС НА КЛАСА

На 14 май 2018 година зрелостниците от СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" проведоха своя последен час на класa - "Часът на дванадесетoкласника"

XVI-та Национална олимпиада по информационни технологии

ОТЛИЧНА ОЦЕНКА ЗА РЕНЕТА НИКОЛОВА ОТ XVI-ТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

От 11 до 13 май в Търговище се проведе XVI-та Национална олимпиада по информационни технологии, която се организира от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието в Търговище със съдействието на Второ СУ "Проф. Н. Маринов".
Общо 163 ученици от 25 области на България участваха в двете състезателни групи – от V до VIII клас (Уеб сайт и Мултимедия) и от IX до XII клас (Мултимедийни приложения, Интернет приложения и Приложни програми).
С три проекта СУ "Васил Левски" представи област Габрово в тазгодишното издание.
В малката възрастова група Ренета Николова от VIIIA клас защити проекта си на тема "По следите на траките" в категория "Мултимедия". За отличното си представяне тя получи оценка Отличен (5,50) - от представяне и решаване на тест, и грамота.
Най-голяма конкуренция имаше в състезателна категория "Мултимедийни приложения", където се състезаваха два проекта от нашето училище. "Играй и програмирай със Scratch" на Яна Пенчева от XIA, разработен на Flash и "Разходка из Хоталич" на Веселин Конов и Николай Йовков от XA, представляващ виртуална 3D разходка из средновековния град.
Наградите на отличените бяха връчени от началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева, която благодари на всички за участието и им пожела бъдещи успехи.
Грамоти бяха връчени още кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и от областния управител на Търговище г-н Митко Стайков.

Международен турнир по плуване "Спартак"

УСПЕШНИ СТАРТОВЕ НА ПЛУВЦИТЕ ОТ "ВИКИНГ 2008 - СЕВЛИЕВО" В МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ „СПАРТАК”

724 плувци от 46 клуба, в това число гости от Македония, Косово и Гърция, взеха участие в третото издание на турнира "Спартак".
Състезанието се проведе на 11/12/13.05.2018 г. в град Сандански, на открития 50 метров басейн. Организатор беше ПК "Вихрен".
СК „Викинг2008-Севлиево’’ бе представен от 4 състезатели във възрастова група деца родени 2006-2007 год. Никола Белоев (2006), Радостин Пенков (2006), Теодор Дончев (2007) и Дарий Бончев (2007).
Отлично се представи Никола Белоев, който се класира на 2-ро място в дисциплината 50 м. бътерфлай и с постижение от 0:34:07 мин. спечели сребърният медал , а на 50 м. св. стил заслужи 6-то място .
Отлично представяне и на Дарий Бончев (2007), който се класира на 5-то място в дисциплините 50 м. бътерфлай.
Теодор Дончев (2007 ) плува най-добре в дисциплината 50 м. св. стил в която се класира на 20-то място.
Радостин Пенков (2006) направи най-добри лични постижения във всички стартове, като най-добре се представи в дисциплината 100 м. св. стил в която се класира на 41–во място.
Много емоционална бе дисциплината щафета 4 х 50 м. смесена. Нашите момчета плуваха много добре и с постижение от 2:39:77 мин. успяха да се класират на 9-то място.
Според треньора Боян Ботев резултатите от турнира показват, че конкуренцията в отделните възрастови групи става все по-голяма и през следващите месеци ще е необходима много работа на треньори и състезатели за успешно класиране в предстоящите Държавни първенства на 50 метров басейн от календара на БФПС.

Ден на ученическото самоуправление

За поредна година в нашето училище се проведе Ден на ученическото самоуправление, в който ученици заемат позициите на директора, администрацията и учители.
Всеки един от учениците, влязъл в различна роля, научи изключително много нови неща за управлението на едно училище
Всички бяха изумени колко много работа върши едно училищно ръководство.
В края на работния ден всички заместващи бяха доста изморени, но доволни от наученото. Всеки един от тях се сдоби и със сертификат за принос в управлението на училището.

Отбелязваме 9 май
Ден на победата и Ден на Европа

9 май - Ден на Победата! Ден на Европа!
В парк "Казармите" беше отбелязана празнично 73-тата годишнина от края на Втората световна война.
Ученици и граждани почетоха паметта на загиналите във Втората световна война. празника. Специални гости бяха ветераните от Втората световна война Съби Гичев на 98 г. и Петко Събев на 96 г. от гр. Севлиево.
Деца от ОУ "Стефан Пешев" и СУ "Васил Левски" държаха в ръцете си портрети на загинали жители на община Севлиево в различните фази на Втората световна война.
Още с влизането си в парка на присъстващите беше раздадена по една символична Георгриевска лента.
9 май е обявен за Ден на Европа, защото преди 66 години на тази дата е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година.
Учениците от начален етап на СУ "Васил Левски" отбелязаха Деня на Европа с рисунки на асфалт в Парк "Казармите".

В сяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Успехи в състезанието "Аз мога тук и сега" – Девин

Първо, второ и две трети места завоюваха учениците от СУ "Васил Левски" в VIII-то Национално състезание по Информатика, ИТ и визуални изкуства "Аз мога – тук и сега", проведено в гр. Девин от 20-22 април.
Надпреварата е единствена по рода си с това, че участниците във всички направления научават, обсъждат и разработват поставените задачи на място, в деня на състезанието. Имат възможност да задават въпроси и да получават насоки от ментори и жури, които са специалисти в областта на дизайна, дигиталния маркетинг, презентатори, уеб дизайнери, професионални фотографи, преподаватели, програмисти. Заданията тази година бяха много интересни и разнообразни.
В категория "Презентация" учениците развиваха своите проекти на тема "Запознайте се с робота София. На кого принадлежи бъдещето – на хората или на роботите?". В рамките на 4 часа създаваха презентация, а след това трябваше да защитят своята идея за 5 минути пред жури. Най-запленяваща като визия и представяне беше презентацията на Сияна Калоянова от 12А клас и тя заслужено спечели първо място.
Веселина и Михова и Яна Димитрова от 11 Б клас бяха класирани в Топ 10 в категория "Фотография". Снимките на тема "Граници", които направи Веселина и донесоха второто място при първото ѝ участие в това състезание.
Много силна бе конкуренцията при графичните дизайнери, които тази година трябваше да създадат меню и постове за фейсбук за баничарница. Изобретателността и внимателното проучване на родопските традиции донесе успех на Любен Станчев от 12 а клас, който зае трето място в тази категория.
Николай Йовков от 10А участва в категория "Редизайн за сайт" с Photoshop. В първото му участие в това състезание, той трябваше да прави нов дизайн на сайта на нашето училище. Николай се справи чудесно и бе оценен с трето място.
От шестима участници в тазгодишното издание на конкурса 4 са напризови места и един в Топ 100. Зрелостниците, Сияна Калоянова и Любен Станчев, получават оценка 6,00, с която, ако желаят, могат да кандидатстват във ФМИ при ПУ "Паисий Хилендарски", в УНИбит – София, Технически университет – София и Софтуерен Университет.

Ирена Георгиева от СУ "В. Левски" - най-добра по немски език в състезанието "Уча. се с Интелект"

От 27 до 29 април в Банско, в подножието на Вихрен, се проведе едно уникално по рода си състезание по чужди езици "Уча. се с Интелект". Интелектуалната надпревара бе организирана в три категории: 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас, като участие в нея взеха общо 200 ученици от цялата страна. Състезанието протече в три кръга. В първия участниците показаха уменията си да пишат есе на избрания от тях език – английски или немски. След това състезателите трябваше да се явят на тест по езика, а показалите най-висок резултат - Топ 10 продължиха в третия кръг – устен изпит с преподаватели от езикови училища "Интелект".
От СУ "Васил Левски" в това състезание участваха Ренета Николова от 8а клас, Теодора Маринова - 11а и Ирена Георгиева – 11а клас. Най-висок сбор от точки в категория 11-12 клас от трите етапа на състезанието есе-тест-събеседване на немски език получи Ирена Георгиева и заслужено зае първо място. Тя е единственият състезател в Топ 10, който не е от езикова гимназия и не се е явявал на изпити за сертификат DAF. Сега и предстои да се яви, на такъв изпит, което ще и даде възможност да кандидатства за университет в Германия.
Ренета и Теодора се състезаваха с английски език и заемат съответно 20 и 11 място.
Освен състезателната част, участниците получиха възможността да се срещнат с едни от най-вдъхновяващите ментори в страната, а именно - Петя Дикова (CoolT), Юли Tонкин (НЕсеминарът), Георги Малчев (Xplora), Лазар Радков (Live to lift), Албена Тонкин (Здравей) и Илиян Любомиров (Думи на 4 гуми). Те разказаха на учениците за себе си и им обясниха как да се развиват успешно и да следват мечтите си.
Това не е единственото успешно състезание на Ирена, в което тя заема първо място. В националния кръг на провелото се V състезание по немски език на издателство KLET тя поделя 1-то място с ученик от ЕГ "Акад. Емил Стоянов", Благоевград. В това състезание тя отново преборва ученици от езикови гимназии от страната за ниво B2 на немски език.

3 медала за плувците ни от Международен турнир "Talent cup"

На покрит басейн "Диана" в гр. София от 27 до 29 април - 583 плувци 311 момчета и 272 момичета от 43 клуба взеха участие в Петото издание на турнира по плуване "Talent cup", организиран от СКПС ВИТОША, със съдействието на БФПС.
Освен българските отбори, участие взеха още два сръбски отбора – "11 април" и ПК "Београдски", руският "Делфинче", и румънският CBU "Бакау".

След покрит вътрешен норматив отборът бе представен отлично от Симона Кисьова, Ивайла Йонкова , Теодор Дончев и Дарий Бончев.
Състезателите бяха разпределени в четири възрастови групи:
      - "Златна рибка" - родени 2008-2009 година
      - "Весел делфин" - родени 2007 г.
      - "Деца" - родени 2006 г.
      - "Юноши и девойки младша възраст" - родени 2004-2005 г.
Изключително добро представяне на Ивайла Йонкова (род. 2009 г.) във възрастова група "Златна рибка". В сутрешните стартове на дисциплината 200 м. гръб. Ивайла преплува дистанцията за 3:19:83 мин. и само 14 стотни я лишиха от директен финал с по-големите състезателки род. 2008 г., но с това плуване състезателката дава сериозна заявка за медал през следващото издание на турнира.
Останалите трима състезатели участваха във възрастова група "Весел делфин".
Бляскаво състезание за Дарий Бончев в дисциплините 200 м. бътерфлай и 50 м. бътерфлай. Първо Дарий успя да спечели бронзовото отличие на спринта в бътерфлая с най-добро лично постижение, а в следващият старт на 200 м. с много технично плуване състезателят заслужи първото си златно отличие в състезание от такъв ранг. Плувецът ни попадна след жребий на финалистите в специалната 4х50 м. смесена щафета на спонсора. Дарий плува изключително мобилизиран и подобри с около секунда най-доброто си лично постижение.
Теодор Дончев се състезава отлично на 50, 100 и 200 м. св. стил, като се представи най-успешно в 100-метровата дистанция, в която на финала спечели бронзовия медал, а в другите два финала се класира на престижното 6-то място.
Симона Кисъова също се представи много добре. В сериите на 50 м. св. стил тя подобри с повече от секунда своя най-добър резултат и се класира на 16-то място. В спринта на гръб се класира на 13-то място, а на 200 м. гръб състезателката ни зае 10-то място.
Според треньора Боян Ботев, с представянето си на турнира състезателите доказват, че в СК "Викинг 2008 – Севлиево" мотивираните и системно занимаващи се деца реализират успешно труда си в правилната посока за бъдещото си развитие като състезатели по плуване.

"Походът на книгите" - Детски литературен конкурс

На 26 април в градската библиотека се проведе финалният етап на детския литературен конкурс на тема "Моите детски мечти" и "Ако имах вълшебна пръчица". Конкурсът се провежда за втора поредна година като част от инициативата "Походът на книгите". Тази година градската библиотека намери партньори в лицето на Областния информационен център - Габрово и клуб "Журналист" при СУ "Васил Левски".

Програмата по награждаването беше публична изява на клуб ";Успех на НВО по БЕЛ", участниците в него бяха както водещите Траяна и Лазар, така и  много от участвалите в конкурса.
Гости на събитието бяха управителят на Областния информационен център Маринела Събева, Пейчо Койчев – експерт в Областния информационен център, Галя Христова – зам.-директор на СУ "В. Левски", както и много родители и медии.
Наградените участници бяха избрани от жури в състав: председател Ваня Георгиева – поетеса, член на литературния кабинет „Пеньо Пенев“ и членове Михаела Димитрова – начален учител в ОУ "Стефан Пешев" и Мария Тотевска - библиотекар в Детски отдел. Председателят на журито сподели, че тази година участниците в конкурса са повече от миналата година - 34 срещу 21, а творбите им са на по-високо ниво. Преди да започне награждаването, Даниела Йорданова – ръководител на клуб "Журналист", представи дейността на клуба чрез презентация за дейностите, с които се занимава клуба, и които изграждат у участниците  интерес към културните и обществени събития, желание за активност, наблюдателност и умение за концентрация, умение за създаване на текст и за извличане на информация от събитие, както и технологични умения, свързани със събиране и обработване на информацията. Учат се не чрез наблюдение, а чрез активно  участие. Научават се на адекватно поведение, облекло и обноски, както и да уважават труда на другите и да работят в екип. Все умения, които ще им трябват цял живот.
В първа възрастова група, раздел "Поезия", втора и трета награда не се присъждат. Първа награда е за Лилия Стефанова Лалева от 4В клас на СУ "В. Левски". В раздел "Проза" в същата възрастова група трета награда е за Кристиян Михайлов Йонков от II А клас, ОУ „Стефан Пешев”. С втора награда е отличена София Петрова Цонкова от IV Б клас на СУ "Васил Левски". Първа награда е за Александрина Павел Мангелова от IV б клас на ОУ "Стефан Пешев".
Наградите във втора възрастова група в раздел "Поезия"са за седмокласниците от СУ "В. Левски", които не са допуснали никой друг до призовите места и са спечелили всички награди! Преподавателката им Даниела Йорданова заяви, че е изключително горда с постиженията им в областта на поетичното слово. Дори се присъдиха 2 трети награди. Едната е за стихотворението на Кристиан Мирославов Кралев от 7 б клас, а другата – за Ясмин Феимова Яшарова от 7 г клас.
Втора награда спечели Яна Мариянова Димитрова от 7 г, а първа награда –  Мелиса Атанасова Андреева от 7 г клас.
В раздел "Проза" трета награда е отново за седмокласник от нашето училище, Златомир Красимиров Станчев от 7б клас. С втора награда е отличена "Малка приказка за феи, мечти и добро" на Даная Алейдин Чауш от 6а клас, миналогодишната победителка в конкурса.
Първа награда е присъдена на приказката "Ако имах вълшебна пръчица" на Михаела Димитрова Драшкова от 5а клас на СУ "В. Левски".
За настроението на гостите се погрижиха момичетата от музикално-певческата школа към детския комплекс "Йовко Йовков" с ръководител Цветан Цонев.
А грамоти и награди получиха не само отличените от журито, но и всички участници в конкурса.

Емоции в сините коридори на Градското плувно състезание

Седемдесет и двама състезатели взеха участие в откритото градско състезание по плуване, което се проведе на 22 април на басейна в СУ "Васил Левски". То бе за всички възрасти, негови организатори бяха споретн клуб "Викинг2008" и СУ "Васил Левски".

Най-малките плувци, родени през 2010 год. и след това, се състезаваха в дисциплината 25 м свободен стил. За някои от децата това бе първо състезание. При момичетата победи Магдалена Войнова, след нея остана Яна Петкова, а Виктория Иванова заслужи третото място. При момчетата борбата за медалите също бе много оспорвана, като най-добре подготвен бе Момчил Баев, който не допусна никой пред себе си и заслужено победи. Веселин Колев спечели сребърното отличие, а Борис Фичев се окичи с бронзов медал. За състезателите от възрастова група родени през 2008-2009 год. бе предвидена дисциплината 50 м св. стил. Много оспорвана бе битката за първото място между Лилия Криндова и Теодора Христова, но Лилия успя да грабне златото. Сребърен медал за Теодора и бронз за Ивайла Йонкова. При момчетата над всички бе Александар Кунев, Георги Пенчев плува отлично и спечели среброто, а бронзовият медал отиде при Адриан Кънев.
По-големите, родени 2006-2007 год., плуваха в дисциплината 100 м св. стил. При момчетата златният медал спечели Никола Белоев, второто място бе за Теодор Дончев и бронзово отличие за Дарий Бончев. При момичетата Ани Петкова убедително изпревари конкурентките си и заслужи първото място, сребърно отличие бе за Симона Кисьова, а на трето място се класира Маня Читакова.
На 100 м св стил се състезаваха девойки и юноши, родени 2004 – 2005 год. При девойките след изключително оспорвана борба златното отличие бе поделено между Микаела Петрова и Александра Иванова, при юношите убедителна победа за Октай Мустафа, сребърен медал за Милан Дамянов, на трето място се класира Лазар Дошков.
При девойките във възрастова група родени 1999 – 2003 г. победи Теодора Георгиева, следвана от Йоанна Станчева.
Юношите стартираха в дисциплината 50 м св. стил. Първо място и златно отличие за Пламен Иванов, среброто заслужи Николай Ножаров. Максим Христов и Дилян Кънев разпределиха отличията при мъжете в дисциплината 50 м св. стил.
Всички участниците бяха наградени от родителите на победителите и горди позираха от новата придобивка на басейна - почетна стълбичка за награждаване, дарена от родители на картотекирани състезатели от клуба.

Трето място в Областен кръг на състезанието Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации

На 26. 04. 2018 година в град Габрово се проведе Областвия кръг на състезанието Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. В него участва отборът, класирал се на първо място в областния кръг на състезанието.

Това са учениците от 7Б клас: Мила Михайлова , Кристиан Кралев, Денислав Богданов и Мартин Митев , обучаващи се в клуба "Знам и мога да се защитя", създаден по проект "Твоят час" .Те се представиха достойно и заеха трето място като показаха знания и умения при изпълнение на практическите задачи за предприемане на най-ефективни мерки при спасяване на живота при земетресения , пожари, различни видове замърсявания и демонстрираха умения за оказване на първа долекарска помощ.

Пролетен празник в групите от целодневна организация на учебния ден

На 19 април 2018 година в Актовата зала на училището ни групите от целодневна организация на учебния ден организираха весел пролетен празник с водещи Илиян Байчев и Симона Иванова от IX група.

В него взеха участие ученици от всички групи, формацията на госпожа Ваня Ангелска и учениците от група "Приказен свят" - 1 "Б" клас, които работят по проект "Твоят час" с ръководител Детелина Станева.
Малките ученици представиха стихчета и песни за пролетта. На гости дойдоха пролетните цветя от V група и завъртяха весел танц. По забавен начин (чрез песен) IV група обясниха как се събират отпадъци разделно. Талантливата Виктория Иванова, съвместно със своята учителка - г-жа Спирова, представи "Етюд" на пиано. Георги Митев изсвири чудесен валс на акордеон, а София Цонкова изпълни “Химна на Европа" и "Малкият китарист" на китара.
За доброто настроение се погрижиха и учениците от IV клас, които представиха съвременен вариант на приказката за мързеливата снаха, а малките първокласници драматизираха приказка за Хитър Петър.
Много емоции предизвика песничката за доктор Мечо, изпълнена от ученици от VII група. Малките първокласници, под акомпанимент на Пламен Пенчев, показаха, че фолклорът не им е чужд и изпълниха народни песни.
Всички зрители пяха популярни и любими песни заедно с момичетата от формацията на госпожа Ангелска.
Концертът завърши с кръшни народни хора, изпълнени от четвъртокласници от X група, и много пролетно настроение.

Йоанна Станчева спечели златен медал от Национален турнир по водно спасяване

На 14 и 15 април в гр. Благоевград се проведе II национален турнир по водно спасяване "Илчо войвода" . В състезанието взеха участие над 170 състезатели от 18 плувни клуба , разпределени в 4 възрастови групи.Отбора на СК Викинг2008-Севлиево бе представен от 3 състезатели, които взеха участие в 3-те индивидуални дисциплини, включени в състезателната програма: хвърляне на спасително въже на 12.5 метра, извличане на манекен 50 м., и 100 м. спасяване със спасителен буй и плавници.
Отлично представяне на Йоанна Станчева (15 год.) във възрастова група "Юноши и девойки старша възраст". Йоанна спечели 1-во място и златен медал с най-добро лично постижение при извличане на манекен 50 м.
Във възрастова група Мъже и жени 18+ успешно представяне записаха Павлина Станчева (44 г.) и Боян Ботев ( 57 г.).

Красен Стефанов: "След срещата си с баварските ученици, говоря немски по-свободно"

ПЛАМЕНА МИРОСЛАВОВА
Клуб "Журналист" при СУ "Васил Левски"

През март месец в СУ "Васил Левски", Севлиево гостуваха група ученици и учители от гимназия Раублинг в Бавария, Германия. Визитата им бе в отговор на традиционния ученически обмен между немската гимназия и севлиевската гимназия. Деветокласничката Пламена Мирославова от клуб "Журналист" при СУ "Васил Левски" разговаря с Красен Стефанов от 9 "б" клас – едно от момчетата, участвали в обмена с баварците, и неговата майка Савина Стефанова. В дома си те приеха 16-годишния Жан-Люк – едно от деветте деца, пристигнали в Севлиево. Прочетете интервюто на Мирослава ТУК и научете как е преминало гостуването на Жан-Люк в семейство Стефанови и какво най-много му е харесало в България.

Актуално

ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА

Приемът на документи за приемане и записване на ученици в I клас за учебната 2018/2019 година започва на 01.06.2018 г. и продължава до 05.06.2018 година.
Работно време на комисията по приема: 08:00 – 18:00 ч.

ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ за осъществяване на приема в първи клас за учебната 2018/2019 г., съгласно изискванията на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование (обн., ДВ, бр. 73 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 12 и бр. 46 от 2017 г.) Обн. - ДВ, бр. 77 от 26.09.2017 г.
                                                                                            Виж графика!

ЗАПОВЕД № РД - 04 - 815 / 16.04.2018 год.
Ред и условия за приемане и записване на ученици в I клас за учебната 2018/2019 година
                                                                                            Виж заповедта на директора!

Випуск 2018 оставиха диря след себе си

Зрелостници от ВИПУСК 2018 г. засадиха дръвче в двора на училището.
На добър час на всички завършващи средното си образование тази учебна година пожела Иглика Иванова - Събева, възпитаник на училището, в момента депутат в 44-то Народно събрание на Република България.

Актуално

ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ И ПЕТИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА

ЗАПОВЕД № РД-04-786/29. 03. 2018 ГОДИНА НА ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО
Утвърждаване на училищния план-прием в първи и пети клас за учебната 2018/2019 година
                                                                                            Виж заповед на директора!

Актуално

Oтново призови места за наши ученици

На 11. 04. 2018 година в град Севлиево се проведе Общинския кръг на състезанието защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. В него участваха два отбора с наши ученици от шести и седми клас, обучаващи се в клуба "Знам и мога да се защитя", създаден по проект "Твоят час" с ръководител Ивета Кръстева.

Участниците трябваше да покажат теоретично и чрез изпълнение на практически задачи предприемане на най-ефективни мерки за спасяване на живота при земетресения, наводнения, гръмотевични бури, пожари и различни видове замърсявания. Учениците демонстрираха основни знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали при кръвотечение, удавяне, хипотермия, изгаряне, шок, отравяне и други травми и рискове за здравето и живота.
От шестте отбора, участващи в състезанието, нашите два отбора се класираха съответно на първо и второ място. Отборът с участници: Давид Чергански - 7Б, Никола Дончев - 7Б, Мартин Митев - 7Б и Мелек Мехмедова - 6В се класира на второ място, а отборът на Кристиан Кралев - 7Б, Мила Михайлова - 7Б, Денислав Богданов - 7Б и Михаела Ангелова - 6В зае първо място и се класира за областния кръг на състезанието, който ще се проведе на 26. 04. 2018 година в град Габрово.
Желаем успех на отбора в областния кръг. Нека участниците за пореден път да докажат себе си и да се класират за Националното състезание през месец юни.

Второ място за плувците ни в отборното класиране на турнира за купата на Община Козлодуй

СК "Викинг 2008 – Севлиево" спечели второ място с 686 т. в отборното класиране на тазгодишния турнир за купата на Община Козлодуй, нареждайки се след домакините от ПК "Атомик" със 744 т.

Състезанието беше много оспорвано, като до последните щафети борбата за отборното първо място се състоеше между ПК "Атомик", "Викинг" /Севлиево/ и "Инвиктус" /Плевен/. В крайна сметка, резултатите на последните две щафети, момчета и момичета, в дисциплината 4 по 50 метра смесена, определиха и отборното класиране.
Участие във водната надпревара взеха 78 състезатели от пет клуба от страната.
С 13 медала се завърнаха състезателите от спортен клуб "Викинг 2008" от XII-ят плувен празник за деца за купата на Община Козлодуй, който се проведе на 31 март на закрития плувен басейн в СОК на АЕЦ "Козлодуй". Нашият плувен отбор беше представен от 20 състезатели, които в индивидуалните стартове спечелиха 1 златен, 7 сребърни и 5 бронзови отличия.
Отличен за дебютантите в състезание от такъв ранг.
Магдалена Войнова /род. 2010 г./
спечели сребърен медал в дисциплината 25 м. бътерфлай и бронзово отличие на 50 м. гръб.
Момчил Баев /р. 2010 г./
плува шампионски в дисциплината 50 м. бруст и заслужи златния медал. В дисциплините 25 м. бътерфлай и 50 м. св. стил Момчил добави още две сребърни отличия. Милен Кисъов /р. 2010 г./ се представи най-добре в дисциплината 50 м. гръб в която зае 6-то място.
Аплодисменти получи Дариян Белоев /р. 2012 г./, на когото притеснение му попречи да завърши в дисциплината 50 м. св.стил и да спечели наградата за най-малък състезател.
Във възрастова група "Златна рибка" от състезателите на Викинг 2008 най-добре се представи Георги Пенчев /р. 2008 г./, който спечели два медала: сребърен в дисциплината 50 м. бруст и бронзов на 50 м. св. стил.
Александар Кунев /р. 2008 г./ се класира на 2-ро място в дисциплината 50 м. св. стил. и стана притежател на сребърното отличие.
Адриян Кънев /р.2008 г./ се представи най-добре в дисциплината 50 м. бътерфлай , в която се класира на 9-то място.
При момичетата бяхме представени от Ивайла Йонкова /р. 2009 г./класирала се на 4-то място в дисциплината 50 м. гръб, Лилия Криндова /р. 2008 г./ заслужила 4-тото място на 50 м. бътерфлай и Теодора Христова /р.2008 г./ 5-та на 50 м. бруст. При момичетата в най-голямата възрастова група участвахме с 2 състезателки. Симона Кисьова / р.2007 г./ плува най-добре в дисциплината 100 м. бътерфлай в която се класира на 5-то място, а Ани Петкова /р.2006 г./ успя да се класира на 9-то място в същата дисциплина.
Най-много представители имахме при момчетата във възрастова група р. 2006-2007 г.
Никола Белоев /р.2006 г./ спечели бронзови отличия в стиловете бътерфлай, гръб и св. стил на 100 метровата дистанция.
Дарий Бончев /р.2007 г./ отнесе сребърния медал в дисциплината 100 м. бътерфлай, а Теодор Дончев бе 4-ти на 100 м. бътерфлай и 100 м. св. стил. Христомир Гълъбов също плува много добре и успя да се класира на 4-то място в дисциплината 100 м. гръб. Радостин Пенков /р.2006 г./ бе най-успешен в дисциплината 100 м. бруст в която се класира на 9-то място, а дебютантите Християн Петров / р.2006 г./ и Христо Илиев /р.2007 г./ се класираха съответно на 10-то и 12-то място в дисциплината 100 м. бруст.

Нека бъде цветно. Ден преди Цветница в начален етап

Учениците от вторите класове се включиха в инициативата "Нека бъде цветно". Почистиха класните си стаи, предадоха хартия за вторични суровини, помогнаха на по-големите си съученици да почистят училищния двор. Малко преди началото на пролетната ваканция, с четка и боички, създадоха нестандартни рисунки и направиха училищния парк цветен и пъстър, огрян от слънце и много настроение.

All digital week. Първи срещи с роботчето Финч

ALL DIGITAL WEEK е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии. Провежда се от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации на Стария континент. Цифровата седмица има за цел да запознае гражданите с инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения.
По този повод Регионална библиотека "Априлов – Палаузов" – Габрово със съдействието на националния координатор – фондация "Глобални библиотеки България" организираха в Градска библиотека Севлиево на 28.03.2018 г. срещи и демонстрации с роботи "Финч". Роботът е създаден да подпомага децата при първите им стъпки в света на програмирането. Най-напред с малкия робот се запознаха учениците от клуб "IT Знайко" (проект "Твоят час"), а два часа по-късно с третокласниците, участващи в СИП – Информационни технологии, с ръководител Галина Христова.
Децата бързо се ориентираха в общуването си с роботчето. Финч може да рисува всичко, което пожелаеш, стига да му зададеш правилната команда. Това условие е важно за добрия резултат. На картон, той сам започна да рисува, като предварително трябваше да му бъде зададено какво точно да нарисува, а компютърът управляваше движенията му. Забавлявайки се, учениците усвоиха в практически план приложението на науката ПРОГРАМИРАНЕ.

Бюджет 2018
Изразходени средства от бюджета - март, 2018 година

СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", СЕВЛИЕВО
БЮДЖЕТ 2018    ТУК

=====================================================================

СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", СЕВЛИЕВО
ИЗРАЗХОДЕНИ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА ЗА I ТРМЕСЕЧИЕ, МАРТ 2018    ТУК

Актуално!
Стипендии за за II срок на 2017/2018 уч. година
График самостоятелна форма на обучение, април 2018

ЗАПОВЕДИ НА ДИРЕКТОРА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СТИПЕНДИИ ЗА II СРОК НА 2017/2018 УЧ. ГОДИНА НА УЧЕНИЦИ ОТ СУ "В. ЛЕВСКИ":

Виж заповедта на директора за разпределението на средствата и критериите за класиране на учениците    ТУК
Виж заповедта
на директора за изплащането на стипендиите    ТУК

===================================================================

ГРАФИК САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ, АПРИЛ 2018
Виж графика за самостоятелна форма на обучение, април 2018     ТУК

Партньорите от гимназия Раублинг връщат визитата

На 19.03.2018г. учениците от СУ "Васил Левски" официално посрещнаха своите приятели от гимназия Раублинг – Бавария, Германия, които пристигнаха в петък за поредния едноседмичен ученически обмен.

През октомври ученици от паралелките с интензивно изучаване на немски език бяха на посещение в Бавария, а сега баварците връщат визитата. През уикенда учениците от обмена посетиха Трявна и ЕМО "Етъра", където участваха в уъркшоп за направа на мартеници, въртяха баници и учиха български хора.
В актовата зала на СУ "Васил Левски " ученици от немските паралелки представиха пред своите приятели програма, представяща града, обичаите и културата ни. На входа дванадесетокласници в народни носии посрещнаха германската група с погача. На гостите беше обяснено, че хлябът е символ на гостоприемството, семейството и приятелството.
Мартин Стоилков от 11а, Ирена Георгиева от 11б и Александър Петров от 12а бяха водещи на събитието. Гостите имаха възможност да гледат и слушат програмата на немски, английски и български. На сцената бяха поканени нашите гимназисти с партньорите си от Германия, както и техните ръководители. По стар български обичай им закичиха мартеници за здраве, сила, радост и духовна чистота.
Директорът на СУ "Васил Левски " лично поздрави гостите. Програмата започна с представяне на България. Бяха представени нейните исторически забележителности, девствената природа и изумителното биоразнообразие, което се съхранява в парковете и резерватите на страната ни.
Ученички от 8а клас изпяха "Хубава си, моя горо", а Александър от 12а клас изпълни "Темна е мъгла паднала", под чиито звуци танцуваха ученички в национални носии. С представяне на Севлиево и забележителностите в него програмата на нашето училище завърши и немската група представи своята.
Същия ден немската група разгледа училището, а после беше гост на Община Севлиево, където се срещна със заместник-кмета Красимира Йорданова.
Немските ни приятели ще останат до края на седмицата и ще участват в еднодневна екскурзия до Казанлък с посещение на Казанлъшка гробница, Голяма Косматка, Музея на розата и Историческия музей, посещение на учебни часове в училище и разглеждане на столицата преди полета им.

==============================

Актуализирана информация от 26 март 2018 година

На 21.03.2018 година немската група от гимназия "Raubling" присъства в часа по информационни технологии на 9а клас. Госпожа Теодора Конова поздрави учениците на немски и после продължи урока на английски. Урокът беше за работа с програмата PowerPoint и учениците се научиха да анимират, работейки заедно. Същия ден групата присъства и в часа по немски език на 9б клас. Госпожа Радослава Стоянова ги посрещна с музика и с корона на главата като същинска принцеса, а после продължи с урока си с учениците от класа, а гостите наблюдаваха часа.
На 21.03.2018 година в актовата зала на СУ "Васил Левски" се състоя генерална репетиция на ежегодното шоу на осмокласниците от немската паралелка, на която присъстваха и гостите от Германия. Тази година темата беше "Приказните призрачни замъци на Германия". В него специално участие взеха Красен, Кристина, Боян и Борислав от 9б клас, Лусияна от 11б клас, Мирослав, Трифон и Пламен от 12б клас. Учениците от СУ "Васил Левски" се постараха да повдигнат настроението на гостите - ученици от гимназия "Raubling", Германия и показаха своите знания по немски език. Проектът беше подготвен в рамките на един месец с помощта на г-жа Ваня Ангелска, учител по музика в СУ "Васил Левски", и учениците от 10а Веселин Конов и Симеон Славков.
В спектакъла бяха представени едни от най-популярните замъци в Германия като "Linderhoff", "Kochen", "Neuschweinstein", "Frankestein" и др. Също така бяха представени замъци в кулинарното изкуство, в сферата на архитектурата, тогавашните татуировки и детски играчки.
Учениците се превъплътиха в ролите на призраците от замъците, на воюващи рицари, посветили победите си на дамата на своето сърце, на владетеля на замъка, както и в ролите на туристи и екскурзоводи от туристическата обиколка на замъците в Германия през 21 век. Гостите се забавляваха, заедно с многобройната публика, състояща се от учители, ученици и ръководството на СУ "Васил Левски".
Празникът продължи и на другия ден (22.03.2018 година), когато 9а проведоха своя час по музика в актовата зала заедно с гостите от Германия. Госпожа Евгения Пенчева беше подготвила презентация с много национални акценти и забележителности.
Директорът на СУ " Васил Левски" господин Тома Томев сподели своя час по математика с учениците от гимназия "Raubling". Учениците работиха с питагоровата теорема. Господин Томев успя да задържи вниманието им и в същото време да ги забавлява, докато решаваха задачи. С помощта на техниката в специализираната стая на профилираната паралелка по немски език директорът показа на учениците, че решаването на задачи може да бъде и забавно. Учениците и гостите останаха доволни от свършената работа в часа и му благодариха.
По обяд на 22.03.2018 година гостите от Германия си тръгнаха от СУ "Васил Левски" със снимки, подаръци и много нови приятелства и с обещание да се върнат отново догодина.
Ученическият обмен между двете училища, превърнал се в традиция, стана възможен благодарение на подкрепата на Петер Хамбергер – собственик на "Хамбергер България" ЕООД и Николай Петров – управител, които съдействаха за осъществяване на партньорството и финансово подкрепиха добрите практики.
Участниците от клуб "Журналист", създаден в СУ "Васил Левски" по проект "Твоят час", отразиха събитието в слово и снимки.

======================

Йозлем Тунджаева,
Ивелина Белоева,
Пламена Мирославова,
Преслава Куртева,
Станимира Горалова

клуб "Журналист"; 9А клас

В света на приказките с Хитър Петър
Публична изява  на група  "Приказен свят"-1Б клас

На 19.03.2018г. група по интереси "Приказен свят" с ръководител Детелина Станева, създадена по проект "Твоят час" с учениците от 1Б клас на СУ "Васил Левски", покани своите гости – първокласници, учители и родители – в света на приказките за Хитър Петър . Класната стая беше превърната в приказен кът с изложба от книги и рисунки от приказки за Хитър Петър.

      
Участниците бяха подготвили 8 кратки приказки, бликащи от остроумие, в които народното въображение рисува герой, готов да намери изход и от най-трудните ситуации.
Веселите случки между Хитър Петър и Настрадин Ходжа, в които двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории, разсмяха присъстващите гости. Стихчетата, песните и драматизациите показаха талант и умения у малките актьори. Декорите и костюмите, с които бяха облечени героите, направиха обстановката на публичната изява още по-празнична. Г-жа Евгения Пенчева съдейства за музикалното и видео оформление, а това превърна събитието в истински празник.


Публичната изява, в слово и снимки, е отразена от клуб "Журналист".

Ивайло Асенов, 7б клас – член на клуб "Журналист" 


Интервю на клуб "Журналист" с идола на младото поколение
Асен Блатечки

В навечерието на 8-ми март на севлиевска сцена гостува пиесата "Омайна нощ" с участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов. При пълна зала тримата актьори показаха какво се случва, когато една затворничка в петдневен отпуск (Мария Сапунджиева), един водещ на хитово ТV предаване (Асен Блатечки) и един келнер (Юрий Ангелов) пресичат по необичаен начин пътищата си в бюфета на гарата, в нощта между два влака за Париж...

След представлението клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час" към СУ "В. Левски", се срещна с идола на младото поколение Асен Блатечки и взе интервю от него.
 

        Виж интервюто с актьора ТУК!

СУ "Васил Левски" - домакин на областния кръг на "IT Знайко"

СУ "Васил Левски" бе домакин на областния кръг на националното състезание по информационнни технологии "IT Знайко".
В него взеха участие 16 ученици от III до VIII клас, като 11 от тях работиха индивидуално, а останалите, от V и VI клас, се включиха в екип.
В рамките на 90 минути малките ученици, от III и IV клас, създадоха свои проекти на тема "Приятелството", "Интернет" и "Пролетни празници". Крайният продукт бе оформен като презентация, в която бяха включени изображения, текст и рисунка в Paint.
За подготовката на своя проект, в рамките на 120 минути, по-големите участници в състезанието, от V, VI и VII клас, използваха програмите MS Office Word, MS Office PowerPoint, MS Office Publisher, MS Paint, Windows Movie Maker, Auto Collage, Photo Story 3 for Windows, Photo Scape, Momento Express, Tux Paint, Paint 3D. Проектите им бяха на тема: "Пролетни празници", "Откритията на XXII век" и "Интернет".Всички имаха ограничение - да ползват ресурси, единствено от галерията, изпратена от организаторите на състезанието - сдружение "Образование и технологии", гр. Бургас, с подкрепата на Майкрософт – България.
Участниците в информационно-техническата надпревара са членове на клуб "IT Знайко", група "Информационни технологии" и група "Компютърна графика и дизайн" по проект "Твоят час".
В края на състезанието всички получиха сертификати.

7 медала за плувците ни от турнира "Русалка" в Стара Загора

При много добра организация в закрития плувен басейн в Стара Загора на 10 и 11. 03. 2018 год. се проведе V турнир по плуване "Русалка". В надпреварата участваха 160 състезатели от 17 плувни клуба разпределени в 3 възрастови групи, група А (родени 2006 година), група В (родени 2007 година) и група С (родени 2008 – 2009 година).

СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе успешно представен от 8 състезатели.

Изключително добро представяне на Теодор Дончев (роден 2007 година)  във възрастова група (В).
С най-добри лични постижения състезателят  спечели 4 медала от индивидуалните дисциплини.   3 сребърни медала в дисциплините 200 м. св. стил ,100 м. св.стил , 50 м. бътерфлай и 1 бронзово отличие на 50 м. св. стил.
При момичетата, в същата възрастова група, Симона Георгиева (родена 2007 година) плува много добре и с най-добър личен резултат в дисциплината 100 м. св. стил се класира на  4-то място.  
В група (А) отличен  за Никола Белоев (роден 2006 година) спечелил сребърно отличие на 50 м. бътерфлай и още 2 бронзови медала на 50 и 100 м. св.стил .
В същата възрастова група  Христомир Гълъбов   се представи много добре  в дисциплините  50 м. бруст и 100 м. гръб,  в които се класира съответно на 7-мо и 8-мо  място.
Радостин Пенков (роден 2006 година)  постигна най-добри лични постижения във всички стартове, а в дисциплината 50 м. бруст успя да се класира  на 9 -то място.  
Във възрастова група (С),  родени 2007-2008 година, бяхме представени от 3-ма състезатели.
Лилия Криндова (родена 2008 година) плува най-успешно в дисциплината 100 м. гръб и с най-добро лично постижение се класира на  8-мо място.
Ивайла Йонкова (родена 2009 година) се класира на 9-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай, а на 100 м. гръб плува много добре, но бе декласирана, заради неправилно обръщане.
Това бе първо състезание от такъв ранг за переспективния Кристиян Косев (роден 2009 година). Той плува много добре и в дисциплината 100 м. св. стил успя да се класира на 18-то място.  
Много положителни емоции ни донесе щафетното плуване 4 по 50 м. св. стил при момчетата,  които  успяха да се  класират на престижното 5-то място.  
Според треньора Боян Ботев състезанието  се е отразило много положително в мотивационно отношение на състезателите. Предстоят много усърдни тренировки в подготовката  за достойно представяне и в следващите състезания от спортния календар.

3 Март, Национален празник на Република България

Най-българският празник 3 март беше отбелязан тържествено на площад Свобода от 10.30ч. Пред събралото се множество граждани кметът на Община Севлиево д-р Ива Иванов произнесе реч, в която заяви: "Както преди 140 години заедно извоювахме свободата, така и сега трябва да се сплотим, за да осигурим по-добро бъдеще на децата си!"

В художествената композиция на ученици от СУ "Васил Левски" с ръководители Таня Попова и Ваня Ангелска звучаха стихове на Христо Ботев и Иван Вазов и патриотични песни, Ботеви четници целуваха земята и се клеха, че ще умрат за България, развяваха се знамена и звучаха думите на освободителите на Севлиево.

С едноминутно мълчание гражданите отдадоха своята почит към героите, дали живота си за свободата на България, след което пред паметника бяха поднесени венци и цветя от името на градската управа, партии, сдружения и фирми, училища и институции, както и от признателни граждани.

 

Събитието бе отразено от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".


Хорце за 3 март в начален етап

Ден преди 3 март - Националния празник на България, по училищното радио в двете междучасия, звучаха български народни ритми. В класните стаи, в коридорите и във физкултурните салони по-голяма част от учениците от начален етап се хванаха за ръце със своите учители и люшнаха кръшно хорце.

Седмица на доброто в училище

Ученически съвет обяви "Седмица на доброто" - "Да" на доброто, "Не" на насилието!"

В периода от 26.02 до 02.03. 2018 год. благодарение на доброволци от СУ "Васил Левски" цялата седмица беше изпълнена с различни и интересни инициативи, които бяха отразени от клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час".
Първият ден - 26.02. беше посветен на усмивката. Още от сутринта в плетена кошничка бяха поставени листчета с цитати, посветени на усмивката. По коридорите обикаляха ученици, държейки табели с разнообразни надписи като "Ако нямаш усмивка, вземи една от моите!" Ученици и учители застанаха пред обектива на нашия "Фото-зайо папарак" (Камелия Ивова) с най-големите си усмивки. След което снимките бяха извадени и залепени по коридорите на училището, за да внесат по-приятна обстановка и да накарат повече хора да се усмихнат.
Вторият ден - 27.02 - Ден на прегръдката. Денят, който предизвика най-голям интерес сред учениците. Доброволците от УС си закачиха табелки с надписи "Би ли ме прегърнал, ако бях в депресия?", "Би ли ме прегърнал, ако бях с друг цвят на кожата?", "Би ли ме прегърнал, ако бях инвалид?" и много други, като по този начин предизвикваха останалите ученици и учители да раздават повече прегръдки.
Трети ден - 28.03 - Денят на розовата тениска, който се провежда всяка година, накара повечето ученици и много от учителите да дойдат на училище в розово ( розови блузки, панталони, аксесоари). Членовете на Ученически съвет посетиха някои класове от начална степен. Първите класове бяха запознати с историята на този ден или по-скоро, защо на 02.03 се носят розови фланелки. За да се отпуснат децата, направихме игра. На всяко дете раздадохме червени хартиени сърчица, които те трябваше да намачкат, ако някой ги бе наранил. След това намачканите от децата сърчица трябваше да бъдат върнати отново в първоначалната им форма. Разбира се, това не можеше да се случи, защото хартията вече бе намачкана. По този начин учениците от УС показаха на малчуганите какво се случва с човешкото сърце, когато бъде наранено. Децата научиха, че не трябва да обиждат и да нараняват, а да се отнасят добре с всички. В коридора пред главния вход на СУ бяха поставени кубове, на които учениците можеха да залепят някакво послание, написано на лепящи се листчета, с което да зарадват някого.
Четвърти ден - На 01.03 на главния вход на училището беше поставена кошница, от която можеха безплатно да се вземат мартеници, изработени от ученици в часовете по домашна техника и икономика.
Интеракт клуб Севлиево проведе своя ежегоден мартенски базар във фоайето на втория етаж. Тяхната инициатива бе да съберат пари за старческия дом в с. Стоките. Мартениците бяха изработени от децата в детските градини и училищата в гр. Севлиево. Сумата, събрана от клуба, бе 976,50лв.
Пети ден – 02.03. Последният ден от седмицата беше посветен на доброто. Във фоайето на първия етаж бяха закачени коркови табла, на които ученици пишеха на листчета какво добро са направили днес или какво добро са им направили. "Седмицата на доброто" предизвика много позитивни емоции в цялото училище, като накара децата да се замислят за някои свои постъпки и думи.
Благодарение на членовете на Ученическия съвет и умението им да разбират останалите и да бъдат толерантни към всички, седмицата се превърна в празник. Те помогнаха на съучениците си да погледнат отвъд сивия цвят на делника и да се впуснат в цветна седмица, изпълнена с доброта - да правят добро и да получават добро!

Преслава Куртева, 9а клас, клуб "Журналист"

Седмица на доброто и в начален етап

В Деня на самодейците - 1 март, клуб по ръкоделие "Сенничанки" към НЧ "Св. Климент Охридски-1899" с. Сенник, пристигнаха в нашето училище с топла питка и пълна кошница мартенички.

Те бяха гости на IV Г клас и бяха тук, за да изненадат едно прекрасно момиче - Преслава Косева. Нашата ученичка е не само умно, добро и възпитано дете, но тя участва активно във всяко организирано мероприятие на читалището и с показаните резултати е гордост за жителите на селото.
В ролята на Баба Марта, облечената в народна носия, Гена Дочева със своите помощнички Гена Тинчева и Стефка Петрова закичиха палавниците с ръчно изработени мартеници, а водещата на празничната програма Милка Тотева, освен че рецитира стихове, почерпи децата с топла питка.
С много емоция, председателката на клуба по ръкоделие разказа легендата за мартеницата, Учениците на г-жа Надя Христова я слушаха в захлас.
Доброто – добро получава.

Баба Марта в начален етап

На 1 март, рано сутринта, Баба Марта навести най-малките ученици в нашето училище - първокласниците. С песни и стихчета я посрещнаха те, а тя ги дари с усмивки и с красиви мартенички.

Посрещаме Баба Марта на раздумка с бивши учители

По традиция на първи март всяка година ръководството на СУ "Васил Левски" събира своите бивши учители, вече пенсионери, "на раздумка". За пролетното им настроение се погрижиха първокласниците от групите за целодневно обучение, които пяха и рецитираха, наричайки за здраве и плодородие. Между тях бяха облечените в червено и бяло Пижо и Пенда - червеното, потопено в зора, а бялото – отрупано със сняг. От стиховете и песните на малките надничаха кокичета и лъхаше на пролет. Затова гостите ги изпратиха с бурни аплодисменти и посрещнаха Баба Марта (Галя Вълкова), която закичи всеки учител с ръчно изработена мартеничка, като започна от директора г-н Томев. Той пък подари на гостите пролетни картички с пожелания за късмет, както и последния брой на училищния вестник, посветен на патронния празник. Раздумката продължи с топъл чай и сладки спомени.

Международен плувен турнир "Пирин-Благоевград" 2018

Над 520 плувци от 43 клуба взеха участие във второто издание на международния турнир "Пирин - Благоевград".

Състезанието се проведе на 24 и 25.02.2018г. на закрития 50 метров басейн в Благоевград пред пълни трибуни, превръщайки последния февруарски уикенд за тази година в истински спортен празник. Организатор на събитието беше ПК "Пирин". СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен от 4 момичета и 6 момчета в различни възрастови групи.
Ивайла Йонкова, най-малката наша плувкиня, се състезава във възрастова група F (родени 2008-2009 година). Ивайла се представи най-успешно в дисциплината 50 м. гръб, в която се класира на 9-то място.
В група Е (родени 2007 година) плуваха Теодор Дончев и Дарий Бончев. С много добро плуване Теодор се класира на 6-то място в дисциплината 50 м. св. стил, а Дарий Бончев бе най – успешен в дисциплината 50 м. бътерфлай, като постижението от 0:38:46 мин. му отреди 6-то място.
В група D (родени 2006 година) се състезаваха Никола Белоев, Христомир Гълъбов и Радостин Пенков. Най-добро бе представянето на Никола Белоев, който се класира на 4-то място в дисциплината 50 м. св. стил. Христомир плува най-добре в дисциплината 100 м. гръб и се класира на 10-то място. Радостин се класира на 19-то място в дисциплината 200 м. св. стил.
В група C (род. 2004-2005 година) при девойките плува Микаела Петрова, която се класира на 10-то място в дисциплината 50 м. гръб. При юношите Милан Дамянов се класира на 11-то място в дисциплината 50 м. бруст.
В група B (родени 2001-2003 година) се състезаваха Йоанна Станчева и Теодора Георгиева, родени 2003 г. Йоанна се класира на 5-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай, а Теодора се класира на 4-то място в дисциплината 200 м. бруст.
Според треньора Боян Ботев резултатите от състезанието показват един голям ръст на развитие и много силна конкуренция при по-малките възрастови групи, което задължава треньори и състезатели за една още по-упорита и целенасочена работа за успешно участие в спортния календар на БФПС.

Национално състезание "Ключът на музиката" - 2018

На 23 февруари 2018 г. се проведе областния кръг на Национално състезание по музика "Ключът на музиката". Това е музикален формат, който изисква теоретични знания, развито метроритмично чуство, познаване на музикални инструменти, оркестри и др.
До областния кръг на състезанието от СУ "Васил Левски" бяха допуснати 11 ученици от IV клас и трима ученици от V клас.
Пет от явилите се ученици, всички от IVВ клас (Никол Нанова, Данаил Лалев, Ина Йовчева, Радостина Горалова и Йоанна Петкова), успешно се справиха с поставените музикални задачи и достигнаха до националния (финален) кръг на състезанието. За тяхната музикална подготовка се погрижи г-жа Румяна Горалова.
Финалният кръг ще се проведе от 23 до 25 март в гр. Пловдив.
Успех на музикалните таланти. Докажете себе си и училището ни.

УС обявява Седмица на доброто

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

Тържествен концерт-спектакъл в ДК "Мара Белчева"

На 19 февруари в Дом на културата "Мара Белчева" се състоя официалното тържество в чест на 145 години от гибелта на Апостола - Патрон на училището.

Присъстваха ученици от прогимназиален и гимназиален етап, техните класни ръководители, бивши и настоящи учители, гости от РУО-Габрово, Община Севлиево, Училищно настоятелство и учебни заведения в града. Специален гост на тържеството бе и Иглика Иванова-Събева - народен представител от Габровски многомандатен избирателен район, възпитаник на училището.
Ученици от гимназиален етап на образование откриха тържествения концерт-спектакъл със стихове, посветени на Апостола, след което програмата продължи с приветствените слова на директора на училището и гостите на тържеството и прочитането на получените поздравителни адреси.
В своето слово директорът на училището отбеляза, че "Бележити личности има в историята на всяка страна, но в нашата история Левски е факелът, който показва, че трябва да гледаме над времето и пространството. "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме." Имаме славна история и трябва да помним това."
"Днес отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата! Приветствам учениците от СУ "Васил Левски" - град Севлиево по повод техния патронен празник. Пожелавам Ви да следвате мечтите си, да обичате Родината си и да се реализирате тук - в България, защото тук е Вашето място и защото България се нуждае от Вас. Да живее България!" - каза в приветствието си Иглика Събева.
По традиция г-н Тома Томев, директор на СУ "Васил Левски" връчи грамоти и предметни награди на най-добре представилите се ученици в различни области на знанието за периода февруари 2017 – февруари 2018 година.
Финал на тържествения концерт-спектакъл беше постановката "Пътят към Голгота" по мотиви на романа "Възвишение" на Милен Русков, представена от наши ученици. Пиесата потопи присъстващите в революционната атмосфера на последните години от Възраждането и ги направи съпричастни на моменти от живота и делото на Левски, Димитър Общи и други личности от онова смутно време.
Сценарият и подготовката на тържеството бяха дело на госпожа Даниела Йорданова, госпожа Евгения Пенчева, господин Владимир Пандурски – преподаватели в нашето училище.

СУ "Васил Левски" - Патронен празник
Общинско състезание "Лъвче – 2018"

В навечерието на 145 годишнина от гибелта на Патронна на нашето училище - Апостола на свободата - Васил Левски, на 16 февруари учениците от начален етап на училищата в община Севлиево и подготвителните групи на детските градини в града се включиха в Общинско състезание "Лъвче – 2018".

И тази година, спортната зала "Дан Колов"се изпълни с детски глъч. С голям ентусиазъм и спортен хъс децата демонстрираха бързина и ловкост в различни игри, разделени в пет възрастови групи. Спортните им умения оцени съдийски апарат в състав: Стефан Иванов - главен специалист "Туризъм и спортна база" в община Севлиево, Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", и Михаил Йонков - представител на УН при СУ "Васил Левски". Най-добри в надпреварата станаха учениците от първи, втори и четвърти клас, които се класираха на първо място, а престижното второ място заеха третокласниците от нашето. Оспорвана надпревара се развихри и при най-малките – бъдещите първокласници. На първо място се класираха децата от ДГ "Слънце", след тях се наредиха ДГ "Пролет", ДГ "Радост" и ДГ "Щастливо детство".
Всички участници получиха тениски, подсигурени от община Севлиево, а за наградите на победителите в спортната надпревара и в организираните конкурси, посветени на патронния празник се погрижи Сдружение Училищно настоятелство при СУ "Васил Лески".
Водещ на спортното състезание бе г-жа Емилия Калоянова - старши учител в начален етап.
Кратко театрално представление в началото на състезанието, представено от малките второкласници от "Г" паралелка с класен ръководител Кръстина Петкова, ни пренесе във времето, когато е живял Апостола на свободата и е основавал революционни комитети. Малките съзаклятници дадоха тържествена клетва пред библията и знамето.
Виж видео от клетвата ТУК!
Малката авторка на писаното слово - Никол Нанова, рецитира своето стихотворение, посветено на Васил Левски.
За настроението на състезателите и публиката се погрижиха: Гери и дуета Гергана Ганкова и Йоана Кирилова от вокална група "Upstream voices", танцова формация "Стил" към Център за личностно развитие "Йовко Йовков" с ръководител Камелия Тодорова, Сдружение "Път към приключението" с ръководител Мария Бенева, детския танцов състав при НЧ "Развитие - 1870", с художествени ръководители Весела и Йордан Йорданови.
В деня на патронния празник на СУ "В.Левски" г-н Тома Томев - директор на училището, награди Илиан Михаилов Байчев от 4 клас (на снимката вдясно) с Почетна награда и Грамота за Първо място в комбинираното състезание по Математика, Бълг. език, Човек и общество и Човек и природа.

НАГРАДИ

Отличилите се ученици от конкурсите, получиха грамота и награда от г-н Томев - директор на СУ "Васил Левски".
Наградите са подсигурени от Сдружение Училищно настоятелство при СУ "Васил Левски" гр. Севлиево.

Ученици от ІІІ и ІV клас се включиха в комбинирано състезание "Лъвче"–2018 г.
ІІІ клас
І място - Давид Ал. Средков - ІІI Г
ІІ място - Гергана К. Ганкова - ІІI Г
ІІ място - Йоана Кр. Кирилова - ІІI Г
ІІI място - Преслава С.Костадинова - ІІI В
ІV клас
І място - Илиан М. Байчев - IV А
ІІ място - Николай Г. Ганчев - IV А клас
ІІ място - Десислава Л. Баралиева - IV Б
ІІ място - Симеон Д. Камбуров - IV Б
ІІ място - Хюлия К. Гедикова - IV Б
ІІ място - Никол И. Нанова - IV В
ІІ място - Преслава И. Косева - IV Г
Виж видео от връчването на наградите ТУК!

Учениците от І до IV клас се включиха в конкурс за рисунка, есе и стихотворение, посветени на празника".
І място /стихотворение/
Никол Ивайлова Нанова - IVВ
І място /есе за В. Левски/
София Петрова Цонкова - IVБ
І място /есе за училището/
Борис Пламенов Добрев - IVБ
за рисунка
І място - Айсу Южмедин Бежкова - IV Д
І място - Ирен Владимирова Мичева - ІІI В
ІІ място - Ивайло Тихомиров Ганев - ІІI А
ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ
В ОБЩИНСКО СЪСТЕЗАНИЕ
„ЛЪВЧЕ – 2018”
ДЕТСКИ ГРАДИНИ
І място - ДГ "Слънце"
ІІ място - ДГ "Пролет"
ІІІ място - ДГ "Радост"
ІV място - ДГ "Щастливо детство"
ПЪРВИ КЛАС
І място - СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
ІІ място - ОУ "Стефан Пешев", гр. Севлиево
ІІІ място - ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
с. Душево
ІV място - ОУ "Васил Левски", с. Шумата
ВТОРИ КЛАС
І място - СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
ІІ място - ОУ "Стефан Пешев", гр. Севлиево
ТРЕТИ КЛАС
І място - ОУ "Стефан Пешев", гр. Севлиево
ІІ място - СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
ІІІ място - ОУ "Христо Ботев", гр. Севлиево
ІV място - ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
с. Душево
V място - ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
с. Петко Славейков
VI място - ОУ "Васил Левски" с. Шумата
VII място - ОУ "Емилиян Станев" с. Ряховците
ЧЕТВЪРТИ КЛАС
І място - СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
ІІ място - ОУ "Стефан Пешев", гр. Севлиево
ІІІ място - ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
с. Душево
ІV място - ОУ "Васил Левски", с. Шумата
V място - ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"
с. Градница
VI място - ОУ "Христо Ботев", с. Добромирка

 

Руски народен празник "МАСЛЕНИЦА"-2018

На 17 февруари 2018 година СУ "Васил Левски" беше домакин на руския народен празник "МАСЛЕНИЦА".
Организатори на празника бяха Общинско сдружение "Русофили"-Севлиево и СУ "Васил Левски".

Масленица е традиционен руски народен празник - аналог на българската Прошка, който се отбелязва в седмицата преди Великия пост.
Гостите бяха посрещнати с палачинки, които са символа на Масленица, защото са като Слънцето.
Изложба от рисунки и кукли във фоайето на Актова зала изненада участниците. Тази година специален гост на празника беше щанд на веригата руски магазини "Берëзка".
В празничната програма бяха включени стихове и песни на деца от детските градини в общината и от ОУ "Стефан Пешев". Разбира се, най-активно участие в организацията на празника и програмата взеха представители на на СУ "Васил Левски": Теодора Конова – ЗДУД, Надя Цочева – ЗДАСД, Елена Иванова – ст. учител по руски език, Радка Николова – ст. учител по БЗО, Таня Попова – ст. учител по БЕЛ и руски език, Евгения Пенчева – гл. учител, Ваня Ангелска – ст. учител по музика, и ученици от прогимназиален и гимназиален етап в нашето училище.
Директорът на СУ "Васил Левски" – Тома Томев, връчи наградите на отличилите се в конкурса за рисунки и направа на кукли "Масленица".
Празникът продължи със спортни игри, характерни за празника, на спортната площадка в училището. Победителите в игрите получиха медали. Специалната награда – петел, спечели Християн Евтимов от 6Б клас.
Кулминация на празника беше изгарянето на чучелото Масленица, символизиращо зимата. Заедно с него изгоряха и бедите, сполетели ни през изминалата година. Всички се събраха в кръг около чучелото и танцуваха щастливи, че Злото е прогонено за още една година.
Този празник нямаше да се осъществи без финансовата подкрепа на фирмите:
"НИКИПЛАСТ" ЕООД, "ХЕЛИОС", "ДЕЛТА СТАР" ЕООД, "БОТЕВ"“ ЕООД, "ПАРТИ ЗОНА", "МПРЕС"

Почит към Апостола

С поклонение и поднасяне на венци пред бюст-паметника на Апостола на свободата започнаха тазгодишните празненства по случай патронния празник на училището.

Пред жертвени огньове и изпълнен училищен двор прозвучаха посланията на Апостола, негови заветни думи, с които е останал в народната памет. Умълча се училищния двор, притихнал от гласчето на 6-годишната Нелина Байлова, която рецитира с искреност и много чувство великите стихове от Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски". Нелина дори още не ходи на училище, но успя да прикове вниманието на присъстващите с неповторимия си плам и изразителност.
Силни думи и дълбок размисъл се чуха и от есето за Левски, написано от Василена Георгиева от 11 "а" клас.
А накрая бюстът на Апостола бе отрупан с венци и цветя - от СУ "Васил Левски", Община Севлиево, Училищното настоятелство при СУ "Васил Левски", Исторически музей Севлиево.
Кулминацията на празничните изяви е в понеделник (19 февруари), 10.30 часа, за когато е насрочен празничен концерт-спектакъл в Дом на културата "Мара Белчева".

СУ "Васил Левски" - Патронен празник. Вестник

УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК, посветен на празника на Патрона.
 
 
 
В БРОЯ ЧЕТЕТЕ:

26 години достойно носим името на Апостола

Поздравление от директора на СУ "Васил Левски"

Наша гордост. Наши въпитаници не ни забравят

Ученишеско творчество, посветено на празника

Обмен с училища от Европа

Материално-техническа база

ПРОЕКТ "Твоят час"

Учим и се усъвършенстваме. Спортуваме, празнуваме и се забавляваме

ПРИЕМ 2018

Свети Валентин - Ден на влюбените

На 14.02.2018г. в СУ "Васил Левски" както всяка година се празнува Деня на влюбените - Свети Валентин..

Благодарение на членовете на Ученическия съвет празникът беше изпълнен с много усмивки, игри и забавления. Приготовленията за деня започнаха седмици преди него. Ежегодната кутия за Валентинки беше поставена във фоайето на училището и учениците пускаха в нея поздравите си за своя приятел или половинка чрез любовно пожелание по случай празника.
Трудолюбивите членове на УС бяха предвидили всичко и измислили забавна програма за празника. Денят в училище започна с базар още след първия час със страхотни картички, украсени свещи, сладки бисквитки и малки интересни любовни джунджурийки бяха изработени от учениците на СУ. Те намериха място на базара и подпомогнаха набирането на средства за Антистрес стаята. От тазгодишния базар бяха събрани 200,57лв. Чрез събраните средства ще се оборудва антистрес стаята на СУ "Васил Левски" като плановете включват да се купи джага, с която учениците да могат да се забавляват през междучасията.
Интересни игри за влюбени двойки се проведоха второто голямо междучасие. Разбира се, нищо нямаше да се получи без съдействието на членове на УС! Какво по хубаво от това да видиш детски усмивки навсякъде? Още с първата игра, която беше наречена "Бързи и яростни", участниците бяха силно заинтригувани. В нея се съревноваваха коя двойка ще изпие по-бързо сока си. Участваха както участниците от УС, така и ученици от 5ти, 6ти и 11ти клас. Втората игра - "Щипки" също се радваше на интереса на участниците. Докато единият партньор си завръзва очите с шал, другият закача по себе си 10 щипки. В рамките на 15 секунди партньорът с шала се опитва да откачи всички закачени щипки по другия. Победителите - Камелия и Мартин от 11"а" получиха своята награда - голям буркан с шоколад Nutella.

 

Събитието бе отразено от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".


Kлуб "Журналист" отрази поредно събитие

По инициатива на Областния управител на 14 февруари 2018 г се проведоха посещения на заводи и фирми от ученици в 7 клас на СУ "Васил Левски" с цел кариерно ориентиране.
Групата, посетила фирма "Паралел", бе посрещната от Христо Гунчев, отговарящ за безопасността, който раздаде светлоотразителни жилетки на учениците.Най-напред бе посетен цехът за мека мебел, разделен на три отдела: разкрояване, дърводелски и тапицерски отдел. В отдел разкрояване жените използват тъкачни и кроячни машини. В дърводелския цех се сглобяват дървените елементи, а в тапицерския се тапицират мебелите.
Участниците от клуб "Журналист" отразиха събитието в слово и снимки.
"Най-интересен за нас се оказа цехът за конфекция, който произвежда мебели само за фирма ИКЕА. Там ни показаха как се пълнят възглавници със специална машина. В края на интересната обиколка, през която видяхме как от дърво, плат и други материали се стига до готовата продукция на дивани, от фирмата ни подариха календари, тефтерчета и каталози, а накрая ни взеха интервю – споделиха Борислава Борисова и Ивайло Асенов от клуб "Журналист" – Разказахме на двамата журналисти, че фабриката много ни хареса, а те се интересуваха къде смятаме да продължим образованието си. Снимахме се с подаръците и накрая ръководителят на групата ни заведе в барчето на фирмата, където ни почерпи с чай."

Kлуб "Журналист" с изява в местната телевизия

Клуб "Журналист" от СУ "Васил Левски" за предстоящия празник на училището.

Младите журналисти от клуба в училище направиха своето първо телевизионно предаване съвместно с журналистите от ТВ "Канал Фокус"-Севлиево.
То бе излъчено на 12 февруари 2018 година от 19.30 и от 21.00 часа в новините на "Kанал Фокус"- Севлиево.

Виж изявата на младите журналисти ТУК!

СУ "Васил Левски" - Патронен празник

Венци и цветя в памет на Апостола ще бъдат поднесени на 16 февруари от 12.30 часа в южния двор на училището пред бюста на Патрона.

На 19 февруари от 10:30 часа в Дом на културата "Мара Белчева" ще бъде и тържественият концерт по повод патронния празник на СУ "Васил Левски".

Масленица 2018

Kлуб "Журналист" с изява в местната телевизия

Днес (12 февруари 2018 година) от 19.30 и от 21.00 часа в новините на "Kанал Фокус"- Севлиево ще се излъчи първото предаване на клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час", наречено " Какво става?" или What' s up?"
Събития през погледа на участници в клуб "Журналист" - съвместна инициатива с ТВ Фокус.

"Здраве за щастие" - Здравно образователно шоу

В рамките на образователния проект "Твоят Час" на 2 февруари 2018г в Актовата зала на СУ "Васил Левски" се проведе шоу под надслов "Здраве за щастие" - представителна изява на клубовете - "Приятели на здравето" с ръководител Ана Жекова и "Шанс" и "Музикално ателие" с ръководител Евгения Пенчева.

На сцената имаше фитнес уреди, на които през цялото време тренираха спортисти, а на стегнатите им фигури можеше да завиди всеки. Там беше и фреш бара, който предлагаше сок и смути както на публиката, така и на спортистите и другите участници в програмата.
От името на неучилищната организация "Здраве, щастие, дълголетие" водещите обясниха необходимостта от здравословен начин на живот поради хроничната умора на хората от технологичното общество. Днес всичко е на един клик разстояние, та на човек не му се налага да се движи дори за да пазарува. За да се избегне затлъстяването обаче е нужно движение, затова водещите препоръчаха не да разпускаме пред екрана на компютъра, а да спортуваме на чист въздух. Излъчиха интересен клип за женския фитнес от 100 години насам – като се започне от стречинг, мине се през въртенето на обръч и се стигне до улични танци и зумба.
Водещите приканиха публиката ежедневно да прави малки крачки към здравословния начин на живот – днес да повървиш малко повече пеша, да добавиш плод към зърнената си закуска или още една чаша вода към дневната си доза. Разкриха, че ключът към здравето се крие в балансираното хранене, а то подобрява паметта, помага за добрата концентрация и повишава настроението.
В подкрепа на това твърдение на сцената излязоха Александър и Габриел от 12а клас и изпяха две песни, а тъй като текстът вървеше на екрана, а кой не знае мелодията на Nothing else maters на Металика, публиката пееше с тях и се наслаждаваше на купона.
Цветан и Йоан от 10в клас представиха резултатите от своята анкета, направена сред учениците, за това достатъчно ли са лавките в района на училището и дали в тях се предлага здравословна храна, а Калоян, Йозлем и Преслава от 9а изиграха сценка за вредата от газираните и енергийните напитки.
Преслав от 3а клас пя и танцува рап, показвайки как релаксира той, а за доброто настроение на публиката се погрижи DJ Петър от 9а, който показа своето майсторство на лънчпад. Накрая група танцьорки изиграха право и чичовото хоро , доказвайки, че танците носят не само удоволствие, но и полза – повишават гъвкавостта и здравината на костите, правят ни по-грациозни и стройни, повишават самочувствието и намаляват стреса и напрежението, като заедно с това дават възможност за нови приятелства и интересен социален живот.
След като пожелаха приятен обяд и ползотворна междусрочна ваканция, участниците в шоуто се разделиха с публиката доволни, че са провокирали у нея желанието да живее здравословно.

 

Събитието беше отразено от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".


Отличен старт в Първи открит турнир по плуване "Царевец"

Изключително силно представяне на плувците ни на първия открит турнир по плуване "Царевец". Състезанието се проведе на 27 януари на закрития 25 метров басейн на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново.

Надпреварата събра 87 състезатели, разпределени в четири възрастови групи.
Спортен клуб "Викинг2008-Севлиево" бе представен от шестимата състезатели – Никола Белоев (род. 2006 г.), Радостин Пенков(род.2006 г.), Дарий Бончев( род. 2007 г.), Теодор Дончев(род. 2007 г.), Адриан Кънев (род. 2008 г.) и Александър Кунев (род.2008 г.). За голямата награда на турнира бе предвидена дисциплината 50 м. св. стил с елиминации за мъже и жени.
След два старта на плувците най-бързи бяха Никола Белоев (на снмката със син бански и на втората снимка - на най-високото стъпало на почетната стълбичка) и Теодор Дончев (на снмката с червен бански). След третото плуване Теодор отпадна, но на финала доказа, че е най-бързият плувец на турнира. Състезателят спечели още 2 златни медала на 100 м. св. стил и на 100 м. съчетано плуване.
В същата възрастова група (род. 2006 г.) Радостин Пенков плува най-успешно в дисциплината 100 м. гръб, в която зае седмо място.
Във възрастова група, родени 2007 година, Теодор Дончев спечели сребърен медал на 50 м. св. стил, а на 100 м. бътерфлай се окичи с бронзовото отличие.
Дарий Бончев се представи с класа над съперниците си на 100 метра бътерфлай и спечели златния медал, а на 100 м. съчетано плуване с най-добър личен резултат се класира на 4-то място.
Във възрастова група, родени 2007 година, Александър Кунев плува отлично и се класира на 4-то място в дисциплината 50 м. св. стил, а на 100 м. съчетано плуване с най-добро лично постижение се класира на 5-то място.
Адриан Кънев от същата възрастова група също плува много добре и успя да се класира на 4-то място в дисциплината 50 м. гръб, а на 50 м. бруст и на 100 м. съчетано се класира шести.
"Резултатите от турнира са оптимистични, но конкуренцията в отделните възрастови групи става все по-голяма и ще е необходимо да се положат много по-вече усилия, от страна на треньори и състезатели, за успешно класиране в предстоящите състезания от календара на БФПС", сподели треньорът на отбора Боян Ботев.

АКТУАЛНО!
Механизъм за противодействие на тормоза и насилието

Със Заповед № РД09-5906/28.12.2017 г. на министъра на образованието и науката е утвърден Механизъм за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование и Алгоритъм за прилагане на Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.
          ВИЖ!!!
          1. Заповед № РД09-5906/28.12.2017 г. на министъра на образованието и науката за утвърждаване на Механизъм за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование и на Ушгоритьм за прилагане на Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.      ТУК!
          2. Механизъм за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.      ТУК!
          3. Алгоритъм за прилагане на Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.      ТУК!
          4. Методически насоки и съвети за представяне на темата за насилието, тормоза и видовете тормоз и насилие в училище.      ТУК!

Изплащане на стипендии за първи срок на учебната
2017/2018г. на ученици от IХа и IХб клас

ЗАПОВЕД № РД-04-525 /23.01.2018 год.
Изплащане на стипендии за първи срок на учебната 2017/2018г. на ученици от IХа и IХб клас, считано от 01.10.2017 г., като се използват критериите определени със заповед № РД-04-283/31.10.2017 г.  
Виж ТУК!

Коледно парти в ЦДО начален етап

На 21 декември се проведе коледно парти, което бе организирано за учениците от групите в ЦДО начален етап на СУ "Васил Левски".

Учителите бяха подготвили увеселителна програма, в която малките ученици да покажат знания, танцувални и певчески умения. Децата изпробваха късмета си, като участваха в томбола. Музиката беше разнообразна - от Лимбо до право хоро, а учениците без притеснение танцуваха заедно със своите учители. За награди се бореха участниците в караоке, Lip sync, викторина и още други забавни игри.
Коледното парти има потенциал да стане традиция за СУ, поради интереса от страна на възпитаниците му.

Коледно шоу в начален етап

Коледно тържество "Звездите в нощта преди Коледа", за учениците от начален етап, организираха на 20.12.2017 г., четвъртокласниците и техните класни ръководители К. Иванова, Ст. Георгиева, Н. Илиева, Н. Христова и П. Драгнева.

В ролята си на небесни звезди, малките артисти, наблюдаваха Земята, за да проследят потеглянето на дядо Коледа от Лапландия на Бъдни вечер. Те осветиха пътя му в празничната нощ, за да успее добрия старец да разнесе подаръците на децата по света. Докато чакаха, те разказваха за интересни традиции при празнуването на Коледа в различни краища на Земята. Наред с историята за Христовото раждане и възникването на Коледа като почитан празник от всички християни по света, легендата за елхата в стихотворна форма (ученическо творчество), чрез презентация от снимки и картини четвъртокласниците разказаха за коледните обичаи и традиции в Германия, Австрия, Италия, Гърция и други държави. Беше представена драматизация за традициите на Бъдни вечер в България, а наричанията на коледарите приветства публиката в залата.
В края на представлението публиката научи приказка за еленчето с червения нос, осветило пътя на Дядо Коледа. Под звуците на песента за елена Рудолф, звездите осветиха пътя на белобрадия старец и всички участници в тържеството пожелаха весели празници на гостите в залата.

Коледа в табаханата

Отново е краят на Декември, отново идва Коледа.
На 15 декември участниците в музикална лаборатория "Традиции и сцена" към СУ "Васил Левски" направиха възстановка на традиционния обичай Бъдни вечер. За него те проучиха традициите в Северняшката фолклорна област, както и автентичните песни и танци, характерни за този обичай. Събитието беше публична изява по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Събитието беше съвместна изява с Община Севлиево, Градски исторически музей и клуб "Съхрани българското" към ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
Участниците пресъздадоха в Табаханата основните дейности и ритуали, празничната трапеза и се превъплътиха в основните персонажи, съпътстващи Бъдни вечер. Пред погледите на многобройната публика в автентичната обстановка на Табаханата прозвучаха църковно – славянски песнопения, автентични народни и характерни коледарски песни, подготвени с много верен усет към традицията от участниците в музикална лаборатория "Традиции и сцена", ръководени от г-жа Ваня Ангелска. За подготовка на празничните ястия се погрижиха учениците от клуб "Съхрани българското" с ръководител г-жа Павлина Иванова, а подготовката на коледарската група беше дело на г-жа Станимира Георгиева.

Коледен базар в училище

С отворени сърца по Коледа.
Духът на Коледа се пренесе в училище.

Броени дни преди големия християнски празник – Коледа, учителите от начален етап организираха благотворителен базар. В подготовката на коледните сувенири, лакомства и куп други изненади се погрижиха учениците, заедно със своите учители и родители. Към малките ученици в базара се присъединиха учениците от VIБ клас, които бяха подготвили картички и коледни украси.
В резултат на благотворителната акция бяха реализирани повече от 1100 лева. С дарените средства ще бъде подпомогнато семейството на Лазар (момчето от нашето училище, загинало наскоро в пътнотранспортно произшествие).

Коледари в училище

Отново е краят на Декември, отново идва Коледа.
С коледния дух и добротата, спазвайки традицията, коледари от 4 клас на училището с класен ръководител Станимира Георгиева показаха пред членовете на колектива обичая "Коледуване" и им пожелаха здраве и благоденствие.
Малките коледари пожелаха много здраве и успешни дни през новата година на "стопанина" на СУ "Васил Левски" - директора Тома Томев, който от своя страна лично ги поздрави и дари с паричка и коледни лакомства.

Национална седмица на четенето
11 – 15 декември 2017 година

За поредна година в СУ "Васил Левски" се провежда национална седмица на четенето
Виж графика за провеждането на мероприятията    ТУК

Във връзка с националната стратегия за повишаване на грамотността Министерството на образованието инициира Национална седмица на четенето в училищата. В СУ "Васил Левски" тя се превърна в истински празник на словото – написано, прочетено, изказано!

ПОНЕДЕЛНИК 11 ДЕКЕМВРИ 2017
В начален етап седмицата започна с любими приказки – изложба във фоайето, четене и драматизация на коледни приказки.
В горна степен тя стартира с Поетичен час на класа, в който учениците от 12 клас слушаха поезията на Даниела Йорданова. Вечерта деветокласниците от английската езикова паралелка присъстваха в Общината на среща с екипа на документалния филм за севлиевската писателка Фани Попова-Мутафова, който ще започне работа след проучване и събиране на материали в родния й град.
ВТОРНИК 12 ДЕКЕМВРИ 2017
На 12 декември в хотел "Севлиево Плаза" група "Млади предприемачи" с ръководител Нася Илиева бяха на коледна седянка с родители, където разказваха приказки, рецитираха стихотворения и изработваха коледни предмети.
Във вторник учениците от 7б, 7г и 10 клас присъстваха на "Денят започва със стих" - представяне на поезията на учителката им по български език и литература Даниела Йорданова. Вечерта в Градската художествена галерия бе открита Коледна изложба на севлиевски художници и на участниците в Арт ателие с ръководител Иван Иванов. Изложбата започна със стихове и проза, прочетени от участниците в клуб "Успех на матурата по БЕЛ" под ръководството на Капка Пандурска. Представителната изява на двата клуба бе посетена от много ценители на трите вида изкуства – художествено слово, изобразително изкуство и музика.
СРЯДА 13 ДЕКЕМВРИ 2017
Срядата беше приказна феерия за малките ученици: четвъртокласниците разказваха приказки с баба, третокласниците рисуваха приказни герои и разказваха на най-малките, а второкласниците участваха в карнавал на тема "Пипи – моят любим герой".
За големите сряда отново мина под мотото на поезията. Започна със среща на десетокласниците с поетесите от литературния кабинет "Пеньо Пенев" към читалище "Развитие" - Венета Йонкова и Минка Вачева, а на учениците от единадесети клас – с Димитър Васин и Ваня Георгиева. После с тях се срещнаха осмокласниците и десетокласниците, като срещите завършиха с уговорка за сътрудничество между поети и ученици, изкушени от писаното слово.
ЧЕТВЪРТЪК 14 ДЕКЕМВРИ 2017
Библиотеката и игротеката се превърнаха в сцени на Маратон на четенето и „Моята любима приказка за учениците от трети и четвърти клас в четвъртък. Тогава писателят Петко Хинов, който е бивш възпитаник на училището, а днес е поет и преводач от и на китайски език, се срещна с ученици от 9а и им прочете стихове на китайски. Часът не стигна за многото въпроси, които имаха учениците към него във връзка с Китай и йероглифите, с китайската поезия, образование и обществено устройство, затова уговориха следваща среща.
ПЕТЪК 15 ДЕКЕМВРИ 2017
В последния ден на Седмицата на четенето второкласниците драматизираха приказката "Чедото", третокласниците доказаха, че могат да четат с разбиране, а най-малките рисуваха илюстрации към приказка. За големите денят отново беше обагрен с поезия – учениците от 9б се срещнаха с поета Димитър Васин, председател на литературния кабинет в града.

Актуално!
Промяна в датата за Олимпиадата по английски език

Общински кръг на Олипиадата по английски език:
05. 01. 2018 година от 14:00 часа, вместо на 06. 01. 2018 година
Виж заповедта от РУО Габрово    ТУК

Интерактивно обучение с ученици от езиковата паралелка със засилено изучаване на английски език

Интерактивно обучение с ученици се проведе в СУ "Васил Левски", посветено на храната и връзката й с глобалната хранителна система. Обучението е част от международния проект Map Your Meal, който се изпълнява в България, Кипър, Австрия, Гърция и Великобритания.

Деветокласници от езиковата паралелка на гимназията със засилено изучаване на английски език - 9а клас- разгледаха глобалната хранителна система чрез интерактивни упражнения, разработени специално за проекта. Упражненията са базирани върху различни видове храна, в случая – с пицата. Освен че разгледаха връзката на пицата с различни глобални въпроси (като например устойчиво развитие, права на работниците, климатични промени и др.), учениците влязоха в ролите на потребители и производители на пица, като преговаряха за по-етично производство на пица, което щади околната среда.
Обучението, водено от Владислав Петков – бивш възпитаник на СУ "Васил Левски", сега докторант по културна антропология към СУ "Климент Охридски" и координатор на проекта за България, се проведе на английски език, като по този начин позволи на учениците да практикуват езика в интерактивна среда.
В края на обучението младежите се запознаха и с мобилното приложение Map Your Meal, което точкува хранителни продукти чрез баркода им и дава резултати в 2 основни концепции (справедливост и устойчивост), свързани с производството и потреблението на храна.
Проектът Map Your Meal се изпълнява в България от Фондация С.Е.Г.А., като основната му цел е да изостри обществената чувствителност и разбиране на глобалните взаимозависимости чрез храната. Проектът се финансира от Европейската комисия.

Актуално!
График изпити самостоятелна форма, учебна 2017/18 г.

Виж графика за провеждането на изпитите за самостоятелна форма на обучение ИЗПИТНА СЕСИЯ: януари-февруари за учебната 2017-2018 г.    ТУК

English together with friends / Английски заедно с приятели

В рамките на образователния проект "Твоят Час" учениците от група "Играя и уча Английски език" с ръководител Емилия Калоянова осъществиха взаимовръзка с подобна група на техни връстници от ОУ "Ран Босилек" гр. Габрово.

Идеята е децата да си кореспондират групово и индивидуално на английски език с лексикалния запас, с който разполагат до момента.
В сряда (06.12.2017), възпитаниците на нашето училище получиха общ плик с писма от своите другарчета.
На случаен принцип, те си изтеглиха персонално писмо от габровско дете на англиийски език и с интерес го прочетоха и преведоха.
Предстои отговор до новите приятели, а за бъдещите коледни и новогодишни празници - размяна на ръчно изработени картички с пожелания.
До края на проекта се очаква развитие на тези взаимоотношения и гостуване на едната от групите с евентуално състезание в областта на английския правопис и граматика.
Сътрудничеството между двете групи по този проект дава възможност на децата да обменят интересни и оригинални идеи за учене и забавление чрез английска реч.
Да им пожелаем успех!

Актуално! Стипендии I срок учебна 2017/2018 год.

Изплащане на стипендии за I срок на 2017/2018 уч. година на ученици от СУ "В. Левски"
Виж заповедта на директора за разпределението на средствата и критериите за класиране на учениците    ТУК
Виж заповедта на директора за изплащането на стипендиите    ТУК
Виж заповедта на директора за изплащането на еднократни стипендии   ТУК

Нови 32,25 точки за "Купа България" от нашите плувкини

ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА И ЙОАННА СТАНЧЕВА СПЕЧЕЛИХА НОВИ 32,25 ТОЧКИ ЗА КУПА БЪЛГАРИЯ

От 01 до 03.12.2017 год. в покритият 25 метров басейн на Национална спортна база "Спорт палас" във Варна при много голяма конкуренция протече ДЛОП за Юноши и девойки младша възраст".
В надпреварата участваха 203 състезатели на 13 и 14 години. СК "Викинг2008-Севлиево" бе успешно представен от Йоанна Станчева и Теодора Георгиева при девойките и Октай Мустафа при юношите.
Йоанна Станчева показа голямо израстване в развитието си. С много технично плуване тя успя да се класира на 12 –то място в дисциплината 50 метра бруст, а на 100 метра в същия стил с заслужи 13-то място в класирането. На 50 метра бътерфлай Йоанна се подреди на 19-та позиция.
Теодора Георгиева отново ни зарадва с отлично плуване. Постигнатите с лекота най-добри лични постижения и в 5-те старта дават основателен повод за оптимизъм. Теодора преплува за 2:59:06 мин. 200 метра бруст и се класира на 6-то място. На 50 и 100 м. бруст състезателката затвърди доброто си представяне и заслужи 10-тото място в класирането. На 50 и 100 м. гръб състезателката постигна отлични постижения, които я класираха съответно на 9-то и 12-то място.
С успешните си стартове девойките спечелиха нови 32,25 точки за купа България.
Октай Мустафа плува добре, но за да разгърне таланта си ще трябва да участва с постоянство в тренировъчния процес.

Kлуб "Журналист" отрази поредното културно мероприятие в града

На 30 ноември в читалище "Развитие" се състоя представянето на най-новата книга на Данаил Данков "Вървях към теб". Стиховете в нея носят топлотата на човешките отношения, на любовта – споделена или не, на пътеките, криволичещи, но винаги водещи към другия.
Това е третата самостоятелна стихосбирка на поета, представена от председателя на литературния кабинет Димитър Васин. Публиката се наслади на откъси от "Вървях към теб" в изпълнение на самия автор, който рецитира наизуст стиховете си – истинско ветрило от искрени чувства и нежност.
След авторските стихове и изпълненията на пиано на Стефани Тотева, водещата Даниела Йорданова, старши учител по БЕЛ в СУ "Васил Левски", прочете своето стихотворение "Сонет за надеждата", посветено на Данаил Данков. Свои стихове, посветени на поета, прочетоха и поетесите Венета Йонкова и Минка Вачева. Техният пример последва и една любителка на словото от публиката, вдъхновена от творчеството на поета.
Последваха множество въпроси към автора за любимите му книги, откога е започнал да пише, какви са творческите му планове и какво го е накарало да напише тази книга. "В нея разказвам за поривите на младостта. Защото всеки човек минава през такъв етап, а любовта е една от вечните теми. Две теми са вечни: любовта и смъртта. Но няма автор, който да не е писал за любовта – та нали тя крепи света! Творческият процес е странна работа – понякога от две думи става цял стих – важното е да е изстрадан, да е минал през сърцето."

 

Събитието бе отразено както от местните медии, така и от участниците в клуб "Журналист" към СУ "В. Левски", създаден по проект "Твоят час".

Актуално

Ръководството на СУ "Васил Левски" Ви уведомява,
че от 1 ноември 2017 училището е с нов e-mail адрес:

vasil.levski@su-sevlievo.com

Молим, да се съобразите с това!

Ученическа конференция "Съвременни будители"

Кръгла маса по проект "Твоят час"

На 30 октомври се проведе ученическата конференция на тема "Съвременни будители". Домакин на тази изява по проекта "Твоят час" беше групата "Млади предприемачи" - ученици от IVВ клас с класен ръководител г-жа Нася Илиева. В навечерието на 1 ноември те представиха пред своите съученици от четвъртите класове, наученото за историческите периоди в развитието на човечеството (ВИЖ), от гостувалия в часовете специалист по археология г-жа М. Димитрова (родител на дете от класа).
На конференцията беше представена и малка експозиция от артефакти, предоставени от г-жа Димитрова. За тези предмети от миналото и за периодите на тяхното използване разказаха "младите съвременни будители" пред гостите в Актовата зала и обещаха да бъдат достойни пазители на историческото ни наследство и училищната експозиция. Експозицията ще бъде поместена в училищната библиотека, за да имат възможност следващите поколения ученици да получат нагледна престава за предмети използвани в миналото и да се докоснат до нашата историята.

На 8 ноември групата "Млади предприемачи" участва в състоялата се в СУ "Васил Левски" кръгла маса по проекта "Твоят час" чрез изложение на експозицията от исторически артефакти. На това мероприятие участниците споделиха своя опит от работата по проекта "Твоят час". (ВИЖ)

Кръгла маса по проект "Твоят час"

На 8-ми ноември 2017 година СУ "Васил Левски" беше домакин на Кръгла маса, която представи работата на 7 училища от Област Габрово по проект "Твоят час". Събитието беше публична изява за групите "Млади предприемачи" – ръководител Нася Илиева – експозиция с артефакти; "Арт клуб" – ръководител Иван Иванов – изложба; клуб "Шанс"– ръководител Евгения Пенчева – озвучаване (Симеон Славков); Музикална лаборатория "Традиции и сцена" – ръководител Ваня Ангелска – музикални изпълнения; клуб "Журналист"– ръководител Даниела Йорданова – медийно отразяване.

Кръглата маса беше организирана от РУО Габрово и Георги Маринов, негов началник, който приветства гостите в лицето на Светла Георгиева – председател на Общинското училищно настоятелство, Здравка Лалева – председател на Общинския съвет, представители на Община Севлиево и директори на училища от областта.
Първото училище, представило презентация за своята работа по проекта "Твоят час", беше ОУ "Неофит Рилски" – гр. Габрово под наслов "Училище за таланти", представена от Татяна Петрова – зам.-директор по учебната дейност.
"Уча, мога, забавлявам" – презентацията на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" – с. Градница, общ. Севлиево, изготвена от Мирена Станчева – преподавател по български език и литература, беше представена от Павлина Георгиева.
"Веселите клоуни" на Йонита Косева от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Петко Славейков забавляваха публиката с пъстрите си костюми и палавия си танц - група "Забавни танци" към ЦПЛР – Детски комплекс "Йовко Йовков" с художествен ръководител Камелия Тодорова.
"Да помогнем на учениците да си помогнат сами" беше презентацията на Веселина Генова – ст. учител по математика в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", която сподели своя опит от работата си в група с обучителни затруднения по математика.
Йорданка Георгиева - директор на ОУ "Христо Ботев" с. Добромирка, общ. Севлиево представи презентацията "Проект "Твоят час" в полза на интеграцията", в която показа дейността на различните спортни клубове, собствения им празник на тиквата и изложбата от изящни предмети.
Виктория Иванова от 3а клас вдигна на крака публиката с песента на Ищар, която изпълни като участник в музикалната лаборатория "Традиции и сцена". След невероятното й изпълнение Валя Колева, педагогически съветник при ОУ "Стефан Пешев" представи презентацията "ТВОЯТ ЧАС – МОЯТ УСПЕХ", в чиято втора част Снежана Нанкова поднесе по интересен и нетрадиционен начин дейностите си в групата с обучителни трудности по БЕЛ.
Красимир Иванов - ст. учител по информатика и информационни технологии при ПТГ "Д-р Н. Василиади" гр.Габрово беше изготвил презентация на тема "Развитие на техническите способности на учениците от ПТГ "Д-р Н. Василиади", представена от директора.
Последното представяне беше на инж. Дияна Николова – гл. учител, теоретично обучение при ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" гр. Севлиево, чиято разработка „Предизвикателства и постижения в клуб "Приложна електротехника" спечели овациите на публиката.
Изпълнението на участниците от група Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска при СУ "Васил Левски"- What a wonderful world и на стихотворението на водещата Таня Попова се превърнаха в подобаващ финал на събитието.
За доброто настроение на публиката се погрижиха участниците от Арт клуба на Иван Иванов, които бяха подредили във фоайето изложба от свои картички и уникални предмети на художественото изкуство.
Членовете на клуб журналист, екипирани с баджове и шалчета посрещаха гостите, снимаха събитието, водиха си записки и работиха с диктофон, за да документират интересните моменти. Кръглата маса беше отразена и от местните медии в лицето на ТВ "Фокус" и в-к "Росица".

Три златни и два сребърни медала от международен турнир

СК "ВИКИНГ 2008 – СЕВЛИЕВО" с три златни и два сребърни медала от международен турнир по плуване
Община Бургас и ПК "Черноморец" организираха за трети път турнир по плуване за ветерани и в него взеха участие 188 мастъри мъже и жени от 16 отбора. Надпреварата се състоя в събота и неделя (11-12 ноември) на 25-метровия басейн "Меден рудник". Спортен клуб "Викинг2008 – Севлиево" бе представен отлично от Стефанка Стефанова (род.1941 год.), Павлина Станчева (род.1974 год.) и Боян Ботев (род.1961 год.)

В състезателната програма бяха включени всички плувни стилове на 50 м. дистанция, 100 м. съчетано и щафети 4 х 50 м. св.стил, 4 х 50 м. съчетана и 4 х 50 м. микс съчетана.
Стефанка Стефанова спечели златен медал на 50 м. бруст.
Павлина Станчева се класира на 5-то място в дисциплините 50 м. св.стил и 50 м. бруст с най-добри лични постижения.
Боян Ботев бе най-бърз при мъжете в VII-ма възрастова група на 50 м. бътерфлай и 50 м. св. стил, а на 100 м. съчетано и 50 м. гръб спечели сребърните медали.
Състезанието бе празник на високия спортен дух и здравето и доказва на практика дълголетието на плувният спорт.

Областно състезание по здравословно хранене за ученици от III и IV клас

На 09.11.2017 година в спортна зала "Орловец" гр. Габрово се проведе областното състезание по здравословно хранене за ученици от III и IV клас. В него взеха участие 10 ученици от IIIв и IVд клас на СУ "Васил Левски" с ръководители: Мария Пенчева и Павлина Драгнева.

Състезанието се проведе в два тура:
- спортни игри - отбор от 6 деца
- образователни игри - отбор от 4 деца.
Спортните игри се проведоха на два етапа, като целта беше да се покаже точност при стрелба с малка топка и бързина. Отборът на СУ ” В. Левски ” се представи достойно.
При образователните игри, в 7 последователни игри, отборът трябваше да подреди пъзели с плодове и зеленчуци, да разпознае със завързани очи плодове и зеленчуци, да напише имена с дадена буква, да свърже органи на човешкото тяло с приличащи на тях плодове и зеленчуци, да сгъне красиво салфетки.
Отборът на СУ "Васил Левски" спечели престижното трето място.

Ученически обмен с партньори от Германия

От 21.10.2017 до 27.10.2017 година се осъществи поредния ученически обмен между ученици от паралелките с интензивно изучаване на немски език от СУ "Васил Левски" и гимназия в гр. Раублинг, провинция Бавария, Германия.

Група от 10 ученици от 9Б, 11Б и 12Б клас (Кристина Иванова, Мартина Тотевска, Красен Стефанов, Теодора Петрова, Габриела Петрова, Мишел Лазаров, Айсел Късоолу, Ралица Панталеева, Вероника Христова, Ива Филева) с ръководител Радослава Стоянова, старши учител по немски език в СУ "Васил Левски" посетиха Германия, за да участват в третата поредна среща със свои съученици и колеги от немската гимназия. Транспортът се осъществи със самолет от София до Мюнхен и с автобус от летището до гр. Раублинг. Автобусният превоз бе осигурен от фирма "Хамбергер", Розенхайм. В гимназията учениците бяха посрещнати от координаторите на обмена от немска страна - г-жа Хана Бартенщайн и г-н Мартин Талер, учениците–партньори от немското училище и техните родители. След посрещането по баварски, с наденички и геврек, приемните семейства отведоха българските ученици в домовете си, където те прекараха съботния и неделния ден (21.10.2017 и 22.10.2017).
На 23.10.2017 г. (понеделник) стартира програмата на обмена. В първия учебен час учениците бяха поздравени от директорката на гимназия Раублинг, г-жа Хьорман-Льош. Изнесена бе кратка програма с баварски народни танци. В специално разработени презентации нашите и немските ученици представиха страните, градовете и училищата си. Приемните семейства бяха подготвили сладкиши за всички. След презентациите домакините бяха организирали посещение до Баварските филмови студия в Мюнхен, където участниците в обмена прекараха незабравими четири часа във филмовото градче, разглеждайки декори на филми, слушайки история, синхронизирайки филмови сцени, участвайки в кратки видеа от известни филмови продукции.
На 24.10.2017 (вторник) след участието в учебните часове в класовете на партньорите, организаторите осигуриха на участниците в обмена пътуване с туристически кораб по Кимзее до Херенинзел, един от островите, който е туристическа атракция. Посещението на замъка Херенкимзее, който е умален модел на двореца Версай, и е построен от Лудвиг II, херцог на Бавария, предизвика незабравими преживявания сред участниците.
На 25.10.2017 (сряда) нашите деца отново взеха участие в учебните часове в класовете на немските си партньори. След това пътуваха с влак до град Розенхайм, направиха обиколка с екскурзовод, който ги запозна със забележителностите на града. След двучасовата обиколка учениците имаха свободно време за свои интереси. Денят продължи с посещение на "Хамбергер Индустриеверке" в Розенхайм, където участниците в обмена бяха посрещнати лично от г-н Петер Хамбергер, президент на компанията. След обяд даден в наша чест, г-н Ройс, който отговаря за обучението на кадри, запозна учениците с историята на фирмата като им показа двете изложбени сбирки на предприятието и експозицията "Паркет".
Четвъртият ден от престоя (26.10.2017, четвъртък) бе определен за посещение на гр. Мюнхен, столицата на Бавария. Забележителностите на града бяха представени отново от екскурзовод, осигурен от домакините.
На 27.10.2017г. (петък) групата посети часове по немски език в шести и единадесети клас. Интересът тук беше предизвикан от присъствието на ученичка от Япония, която също е на обмен. Проведен бе немско-българско-японски час за езиковите семейства и глаголните времена.
По-късно учениците бяха изпратени от приемните семейства и г-жа Хьорман-Льош. Не липсваха сълзи на сбогуване.

Теодора Георгиева с бронзов медал от Международен турнир
по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 04 и 05.11.2017 година в 50 метровия покрит басейн на комплекс "СПАРТАК" – град София се проведе 19-ят Международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората".
В състезанието взеха участие плувци от 34 клуба. Състезателите бяха разделени в по три възрастови групи.
СК "Викинг2008 – Севлиево" бе представен от 10 състезатели – 3 момичета и 7 момчета.

Най-добре при девойките във възрастова група А (родени 2003-2004г.) се представи Теодора Георгиева (2003 г.). В дисциплината 100 метра гръб тя успя да спечели бронзовото отличие, а на 100 метра бруст зае престижното 4-то място. В група В при момичетата (родени 2005-2006 г.) участва Александра Иванова (2005 г.). Състезателката се представи най-успешно в дисципината 100 м. бруст, а най-доброто и лично постижение в дисциплината и отреди 12-то място. При най-малките участнички в група С (родени 2007-2008 г.), СК "Викинг2008- Севлиево" бе представен от Симона Кисьова (2007г.), която плува най-добре в дисциплината 100 м. гръб и се класира на 16-то място.
При момчетата най-добре се представи Октай Мустафа (2004 г.) в група В (родени 2004-2005 г.). Октай загатна за големите си възможности реализирайки време от 0:28:88 мин. на 50 м. св. стил, след продължителна лятна пауза.
Шест севлиевски плувци представиха клуба във възрастовата група (родени 2006 – 2007 г.). Никола Белоев (2006 г.) записа най-добро участие в дисциплината 50 м. бътерфлай и се класира на 6-то място. Димитър Димитров (2006 г.) участва най-добре в дисциплината 100 м. бруст, класирайки се на 12-то място. Христомир Гълъбов (2006 г.) се класира на 20-то място в дисциплината 100 м. гръб. Радостин Пенков (2006 г.) постигна най-добро лично постижение на 50 м. св. стил, с което зае 55-то място в класирането. Теодор Дончев (2007 г.) плува много добре на 50 м. св. стил и успя да се класира на 24-то място. Дарий Бончев (2007 г.) се състезава най-успешно в дисциплината 100 м. бруст, класирайки се на 18-то място.
Според треньора Боян Ботев състезанието дава много важна информация за моментното състояние на плувците ни, месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на БФПС.

Стипендианти на "Севлиево 21 век" за учебната 2017/18

В Деня на народните будители – 1 ноември, Бизнессдружение "Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии за учебната 2017/18 година на учениците с отличен успех, избрани след конкурсна надпревара. Победителите в тазгодишния конкурс, които получиха едногодишна стипендия в размер на 1200 лева, са Любен Станчев от 12 клас, и единадесетокласничите Яна Пенчева и Теодора Маринова, тримата възпитаници на СУ "Васил Левски"!

"Бизнессдружение "Севлиево 21 век" е сдружение на хора с широки сърца, които 25 години подкрепят инициативи и начинания в нашия град. За четвърта поредна година Сдружението връчва стипендии на изявени ученици, които според регламента са се представили най-добре и са изпълнили критериите за получаване на стипендиите, а именно отличен успех през последните три години и участие в национални конкурси и събития през последната година", коментира Мирослав Марков – член на управителния съвет, и поясни "Конкурсът мина много оспорвано, имахме 14 кандидати, но самите победители бяха неоспорими, тъй като имахме само трима човека, които през трите години са постигнали пълно отличие по всички предмети".

1 ноември - Ден на народния будител

Таня Попова и Ваня Ангелска - "Будители на бъдещето"

Таня Попова и Ваня Ангелска, и двете учителки в СУ "Васил Левски", бяха удостоени със специалната награда в категорията "Гимназиално образование" на Втория регионален конкурс "Учителите – будители на бъдещето", посветен на 1-ви ноември, Денят на народните будители.

Двете учителки бяха номинирани за значими успехи, постигнати по проект "Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности" по програма "Твоят час".
Церемонията по награждаването във Втория регионален конкурс –"Учителите – будители на бъдещето" се състоя на 26 октомври в НАГ "Васил Априлов" в Габрово. Kонкурсът бе организиран от Изпълнителният комитет на СБУ в партньорство с РУО – Габрово, Община Габрово, ИМКА.

Ученическа конференция "Съвременни будители"

На 30 октомври се проведе ученическата конференция на тема "Съвременни будители". Домакин на тази изява по проекта "Твоят час" беше групата "Млади предприемачи" - ученици от IVВ клас с класен ръководител г-жа Нася Илиева. В навечерието на 1 ноември те представиха пред своите съученици от четвъртите класове, наученото за историческите периоди в развитието на човечеството (ВИЖ), от гостувалия в часовете специалист по археология г-жа М. Димитрова (родител на дете от класа).
На конференцията беше представена и малка експозиция от артефакти, предоставени от г-жа Димитрова. За тези предмети от миналото и за периодите на тяхното използване разказаха "младите съвременни будители" пред гостите в Актовата зала и обещаха да бъдат достойни пазители на историческото ни наследство и училищната експозиция. Експозицията ще бъде поместена в училищната библиотека, за да имат възможност следващите поколения ученици да получат нагледна престава за предмети използвани в миналото и да се докоснат до нашата историята.

3 медала от международен турнир по плуване

ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА И ЙОАННА СТАНЧЕВА СПЕЧЕЛИХА 3 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "РУСИ РУСЕВ" В СТАРА ЗАГОРА

През изминалия уикенд (28/29 0ктомври 2017 година) на закрит 25 метров басейн в град Стара Загора се проведе шести международен турнир по плуване "Руси Русев". В турнира участие взеха 181 състезатели от 34 клуба. Най-добри състезатели на турнира станаха Антъни Иванов и Габриела Георгиева, които постигнаха най-силни резултати по точките на ФИНА, съответно при момчетата и момичетата. Състезателите бяха разпределени в 3 възрастови групи:
А) родени 1999 г. и по-големи
В) родени 2000-2002 г.
С) родени 2003-2004 г.
Теодора Георгиева (род. 2003 г.) и Йоанна Станчева (род. 2003 г.), състезаващи се в група С, плуваха с голямо желание и успяха да представят достойно СК „Викинг 2008 – Севлиево”.
   Теодора Георгиева успя да спечели златния медал в дисциплината 200 м. бруст с най-добро лично постижение от 3:01:39 минути. Състезателката успя да спечели сребърен медал на 100 м. бруст и се представи добре и в останалите 2 старта на 50 и 100 м. гръб като се класира съответно на 5-то и 6-то място.
Йоанна Станчева достигна до 3-то място и бронзово отличие на 200 м. съчетано плуване, а с най-добро лично постижение от 0:31:04 мин. на 50 м. св. стил се класира на 5-то място. На 100 м. бруст състезателката се класира на 7-мо място, а на 50 м. бътерфлай остана 6-та .
В турнира участваха успешно и стойностно двама бивши възпитаници на спортния клуб. Габриела Димитрова (род.2002 г.), състезаваща се за отбора на Боляри 2009 и Александър Илиев (род. 2004 г.) от отбора на Етър 2000.
Според треньора Боян Ботев на състезателките са съхранени, имат желание да тренират, а в бъдеще им предстоят още много успешни стартове.

На посещение в Народното събрание

По покана на народния представител Иглика Иванова, бивш възпитаник на училището, представителна група от СУ "Васил Левски" посети Народното събрание.

80 ученици в 12-ти клас от СУ "Васил Левски" в Севлиево посетиха Народното събрание и се запознаха с дейността му. Младежите бяха поканени от народния представител от ГЕРБ - Габрово Иглика Иванова-Събева, бивш възпитаник на училището. По време посещението си те се срещнаха и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. "Ние залагаме на политики, насочени именно към младите хора, за да можете да се развивате в България. Работим за висок икономически растеж и за по-високи доходи, ниска безработица и разработваме програми за обучения и заетост на младежи до 29 години. Особено значимо за нас е, че все повече млади хора се реализират на всички нива на управление в държавата", подчерта пред младежите Цветан Цветанов.

Актуално

Система за оценяване на учениците от I и II клас


Актуално

HALLOWEEN в училище


Турнир по плуване "Левски" в София

ОТЛИЧЕН СТАРТ И 3 МЕДАЛА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ПЛУВЦИ ОТ СК „ВИКИНГ-2008 – СЕВЛИЕВО” В ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ „ЛЕВСКИ” В СОФИЯ

На проведения турнир по плуване "ЛЕВСКИ" за възрастовите групи деца родени 2007-2008-2009-2010 година, на 50 м. басейн, в гр. София СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен от 9 състезатели. Състезанието се проведе на 21.10.2017 г. в Плувен комплекс "Спартак".
Над 200 състезатели от 22 плувни клуба премериха сили в 4-те плувни стила на 50 метра. По регламент състезателите имаха право на участие в 3 индивидуални старта и щафета.
Ивайла Йонкова (8 год.), Лилия Криндова (9 год.), Теодора Христова (9 год.) и Симона Кисьова (10 год.) бяха нашите представителки при момичетата.
Много оптимистично плуване за Ивайла. С най-голяма стойност бе постижението ѝ на 50 м. гръб , 5–то място, и само 56 стотни от бронзовото отличие. Останалите два старта ѝ донесоха 5-то място в бътерфлая и 10-то в свободния стил.
Лилия Криндова плува с много желание и постигна 14-то място в бруста, 20-то място на гръб и 22-ро място в свободния стил с най-добри лични постижения.
   Симона плува най-добре на 50 м. гръб и с най-добро лично постижение заслужи 5-то място. Доброто ѝ представяне бе затвърдено с 5-то място на 50 м. бруст и 11-то в свободния стил.
Теодор Дончев (10 год.), Дарий Бончев (10 год.), Адриян Кънев (10 год.), Георги Пенчев (10 год.), и Александър Кунев (10 год.) се представиха отлично в стартовете при момчетата.
Теодор плува с голямо желание за победа на 50 м. св. стил и завоюва 2-ро място, като успя да спечели първия медал за клуба. Със спечеленото 5-то място на 50 м. бътерфлай и 12-то място на 50 м. гръб състезателят затвърди успешното представяне.
Дарий Бончев загатна за универсалните си плувни умения, като успя да спечели още 2 медала. Сребърно отличие на 50 м. бътерфлай и бронзов медал на 50 м. бруст. Състезателят се нареди на 4-то място на 50 м. св. стил и само 10 стотни го лишиха от трето отличие.
Останалите състезатели показаха също истинско мъжество след лятната тренировъчна пауза.
Най-емоционални стартове от състезателната програма бяха на щафети 4 х 50 м. св.стил 7-8-9-10 год. за двата пола. Отлично представяне на плувците ни. Момичетата ни заслужиха 5-то място в класирането , а момчетата заслужено са на 4-то място в класирането.
    

Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието има много важно мотивационно място в началото на есенната подготовката на децата. Резултатите са оптимистични и дават допълнителен стимул за работа на състезатели и треньори.

"Празници на Севлиево" - 2017 г.

ШЕСТ УЧИЛИЩА ОТ ОБЩИНАТА СЕ ВКЛЮЧИХА В ТРАДИЦИОННАТА ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ЩАФЕТА

На 12 октомври в парк "Черничките" се проведе традиционната лекоатлетическа щафета за ученици. Тя е част от програмата "Празници на Севлиево" 2017 г. За първа година в състезанието се включиха и ученици от училищата в с. Душево и с. Шумата.
В бягането взеха участие 108 състезатели, разделени в 5 възрастови групи, а купите на победителите връчиха преподавателите по физическо възпитание и спорт Гергана Стоянова и Стефан Кацарски.
Победителите са както следва:
5-6 клас – купата за първо място спечели отборът на ОУ "Стефан Пешев". Втори се класира отборът на СУ "Васил Левски", а третото място е за учениците на ОУ "Христо Ботев". Четвърти остана отборът на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Душево.
7 класпобедител е отборът на СУ "Васил Левски". Второто място е за лекоатлетите на ОУ "Стефан Пешев", а трети са момчетата и момичетата на ОУ "Христо Ботев". На четвърто място е отборът на ОУ "Васил Левски" с. Шумата, а петото място е за отбора на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Душево.
8 клас – победител е отборът ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". Лекоатлетите от СУ "Васил Левски" останаха втори.
9-10 клас – победители са юношите и девойки от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". На второ място са участниците от СУ "Васил Левски", а третото място е за втория отбор на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
11-12 клас купата грабнаха бегачите на СУ "Васил Левски". Второто и третото място е за двата отбора на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".

Овакантените места в Ученически съвет са попълнени

Новият мандат на Ученически съвет е факт.
Станислав Савов - 11б
Веселин Конов - 10а
Преслава Куртева - 9а
Ренета Николова - 8а
Калоян Тодоров - 9а

Това са достойните заместници на учениците от 12 клас, които са сигурни, че оставят Съвета в добри ръце.
Пожелаваме им една ползотворна и успешна година.
Поздравяваме и Аксел Кочум и Зорница Йонкова от 9а, Ирена Къжелова 9в, Елица Иванова, Йоанна Цонева и Ксения Димитрова от 8б, затова че се престрашиха да кандидатстват, и им пожелаваме късмет догодина.

Актуално

СУ "Васил Левски" обявява свободните места по паралелки, съгласно Наредба 10, член 104, ал. 1 и ал. 2

Свободните места ВИЖ ТУК!     

Актуално

С новата учебна година идва и нов мандат на Ученически Съвет. По традиция ученици от 8 до 11 клас ще имат възможност да издигнат кандидатурите си до 6ти октомври, за да спечелят гласовете ни.
Пожелаваме успех на всички кандидати!

Тържествено откриване на учебната 2017/2018 година


За пореден път училището ни отвори врати, за да посрещне своите учители и ученици и да им пожелае "На добър час" през новата 2017/2018 година.
Гости на тържеството бяха господин Иван Иванов - кмет на община Севлиево, госпожа Иглика Събева - народен представител, гоподин Росен Цветков - заместник-областен управител, представители на общинската администрация и Училищното настоятелство!
И тази година тържеството започна в 9,00 часа с изслушване на химна, издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. В тържествената програма участие взеха наши ученици, подготвени от госпожа Таня Попова - старши учител по БЕЛ, и госпожа Ангелска - старши учител по музика.
Най-вълнуващ денят бе за първокласниците и техните родители.


Тържествено откриване на учебната 2017/2018 година

Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава на своите ученици и техните родители, че тържественото откриване на учебната 2017/2018 година ще започне в 09:00 часа на 15. 09. 2017 година (петък).
Поканваме бившите учители, Община Севлиево, РУО - Габрово и севлиевската общественост да посетят празника и пожелаят успешен старт на нашите учители и ученици.

На добър час и сполука!

Трескава подготовка за посрещане на първолаците и учениците от начален етап тече дни преди откриване на новата учебна година.

Напред, науката е слънце!
И също като слънце греят нашите класни стаи.

В началото на новата учебна 2017-2018 година, учителите от начален етап на СУ "Васил Левски" трескаво подготвят класните стаи за малките ученици, защото знаят, че уютната обстановка предразполага. Когато надникнете в тях, виждате разнообразните идеи на учителите, пресъздадени от цветна хартия и бои.
Стените са изпъстрени с разнообразни табла и рисунки, отрупани са с цветя и вдъхновяващи за творческа работа идеи. На очакващите малките ученици чинове, пъстреят нови учебници и искрени пожелания за тях от техните любими учители. Вече няма и следа от скучните бели стени. Дъските блестят и "тръпнат" в очакване да бъдат обсипани от лулички и ченгелчета, а над тях гордо е окачен портретът на нашия патрон. За подготовката помагат и част от учениците. Те са дошли преди Първия учебен ден и нямат търпение да заживеят отново във втория си дом - училището. Да усетят по-скоро рамото на своите приятели, да чуят топлия и мъдър учителски глас.
Защото училището е храм на науката, в който всички трябва да се чувстват доволни от себе си и полезни за другия!

Актуално

За четвърта поредна година сдружение "Севлиево 21 век" стартира образователната инициатива "Стипендии 21 век". Тя ще обхване учебната 2017/2018 година, като в нея могат да кандидатстват всички ученици от 8 до 12 клас в община Севлиево.
За повече информация прочети ТУК!