СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

НОВИНИ И АКТУАЛНИ ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2018 /2019 ГОДИНА

 

Архив новини

 

"Ретро Коледа" - Коледно шоу на УС при СУ "Васил Левски"

По традиция Ученически съвет при СУ "Васил Левски" организира всяка година коледно шоу в Актовата зала на училището. Тази година събитието се проведе на 21 декември.
Шоуто бе озаглавено "Ретро Коледа". В него 10-те членове на УС се превъплътиха в най-различни и интересни роли, сред които бяха Дядо Коледа, Снежанка и нейната приятелка Елза, двама цигани-гледачи, едно ретро семейство и забавна фитнес инструкторка.
Действието се развива както в настоящата 2018 година, така и в далечната 1962, където Дядо Коледа се връща благодарение на амулета, даден му от циганите-гледачи. Мислейки, че Снежанка му изневерява, той прибягва до немислими за него действия, а именно да иде при старата си приятелка циганка. Тя обаче обърква любовния амулет с този за връщане в миналото и така главният ни герой се озовава в миналото. Там се запознава със семейство, състоящо се от майка, баща и две близначки. Благодарение на енергичната им фитнес инструкторка - Пуфа , животът им е изпълнен с песни, танци и веселие.
Ежегодните шоута, които Ученически съвет провежда за Коледа, винаги пробуждат интереса на ученици и учители. Това доказа и тази година препълнената Актова зала в училище.

Пълен запис на шоуто може да видите ТУК!

Преслава Куртева,
XА клас

Коледен базар в начален етап

Дни преди Коледа, в начален етап организираха Коледен базар. Месец по-рано, за подготовката на коледните сувенири поздравителните картички, лакомствата и куп други изкушения се погрижиха учениците, заедно със своите учители и родители.
В резултат на реализираното мероприятие бе събрана сумата 1077 лв. С набраните средства ще се подобри училищната среда в сградата на начален етап.

Коледа в Табаханата

На 19 декември в градския исторически музей в автентичната атмосфера на Табаханата се проведе "Възстановка на обичая Бъдни вечер". Събитието бе организирано от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска – СУ "Васил Левски", клуб "Съхрани българското" с ръководител Павлина Иванова – ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и Градския исторически музей с директор Найден Петров. В обичая взе участие и коледарска група от 2б клас на СУ "В. Левски", подготвена от Детелина Станева и Евгения Пенчева.


Гости на събитието бяха г-жа Здравка Лалева като представител на Община Севлиево, г-н Найден Петров – директор на Градския исторически музей и неговите сътрудници, професор от Великотърновския университет, много граждани, ученици и родители.
Интересни факти за празника по света представиха учениците от клуб "Съхрани българското".
Певците от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" изпълниха автентични коледарски песни от Севлиевския край, както и характерни за Бъдни вечер църковно – славянски песнопения. Интересен беше акцентът на празничните традиции на различните етноси, показани в традиционните коледни песни на арменците и евреите, изпълнени от певците на Музикалната лаборатория на съответния език.
Обичаят оживя чрез театралните образи на Стопанина, Стопанката и внуците. Присъстващите станаха свидетели на традиционното прикадяване на къщата за Бъдни вечер от Стопанката, на празничните ястия и коледарските наричания.


Молитвата за Бъдни вечер беше прочетена от ученик от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
Чрез песни, танци и театър празникът внесе много предколедни емоции у присъстващите. С думи на благодарност в емоционалното си слово г-н Найден Петров пожела на всички весели празници.

Пламена Мирославова, XА клас

Коледни тържества в начален етап

На 18.12.2018 г. в Актовата зала на училището ни, се проведоха два концерта за децата от начален етап.

Първият бе насочен към учениците от I и II клас, а вторият за малко по-големите - от III и IV клас.
Празникът премина под мотото "Дядо Коледа търси талант".
С присъствието на Дядо Коледа и Снежанка, началото на концерта грабна децата и ги потопи във вълшебната коледна магия на празника. Талантливите ни деца представиха коледни песни, народни танци и хора. Сцената бе огряна от красивия танц на снежинките и сияещите лица на всички участници. След всяко изпълнение залата се изпълваше със заслужени аплодисменти.
Програмата представиха учениците от IV клас, подготвена от техните неуморни ръководители (Ем. Калоянова, М. Петкова, М. Пенчева, Р. Горалова и П. Спирова).
Огромни благодарности за помощта на музикалните ръководители: В. Ангелска, Ц. Горалова и Цв. Цонев и за строхотната хореография на народния танц на г-жа Ана Иванова. Озвучаването бе осигурено от Илиян Гъбенски и Симеон Славков.

Актуално

На вниманието на учениците от XI клас

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ
ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 11 КЛАС

 

За трета поредна година Американски университет в България (АУБ) организира мултидисциплинарното състезание AUBG MultiTalent Quest 2019 за ученици от 11-и клас, които владеят английски език на средно ниво, имат широка обща култура и талант в множество академични, креативни и спортни дисциплини.

 

 

За повече информация
ВИЖ ТУК!

Актуално

Покана

Поредно признание

Тридесет директори на образователни институции от страната бяха отличени от СБУ с плакет за висок принос в развитието на социалното партньорство и сътрудничество със СБУ, както и с грамота и специален подарък в престижния Национален конкурс на Синдиката "Най-добър социален партньор – директор" за 2018 година.
Сред наградените е и Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", Свлиево.
Наградите бяха връчени от министър Красимир Вълчев.

Поредно отличие!

Връчиха първите годишни награди "Скъпоценни камъчета"

За първа година се връчват годишни награди "Скъпоценни камъчета" на хора в различни направления, които работят с душа и сърце, които са пример за подражание, вдъновяват и имат принос в развитието в определена сфера на обществения живот.
На традиционната коледна среща на Областния управител на Габрово, състояла се на 14 декември, 2018 година в експозиционната зала на Национален музей на образованието, Иван Иванов - старши учител по изобразително изкуство в СУ "Васил Левски", получи своето отличие в направление "Образование" лично от госпожа Невена Петкова.

Коледна работилница в начален етап

На 14 декември в III В клас се състоя коледна работилница, в която се включиха ученици, родители и роднини на учениците.

Малки и големи изработиха над 50 изделия, картички и орнаменти за елха, като голяма част от тях ще бъдат дарени за коледния базар в училище на 20 декември.

Покана

В най-студените дни са най-топлите празници!
Да съхраним българското и спазим традициите!

Международен Ден на доброволеца - 5 декември

На 4 декември учениците от 10а клас на СУ "В. Левски" участваха в обучение на тема "Борбата срещу насилието в интимните връзки". То беше осъществено от Яна Петкова, представител на Сдружение Про Европейска мрежа, по проект "Ново поколение", свързан с правата на човека, социалното включване, противодействие на дискриминацията и равенството на половете.
Обучението беше основано на упражнения и ролеви игри: "Игра на привилегии", "Каква е твоята позиция" (съгласен-несъгласен), "Стъпка напред", въпроси и дискусии относно здравословни и нездравословни интимни връзки. Целта беше учениците да се научат да разпознават насилие – в училище и във връзките си, да разберат какво е здравословна връзка и кога една здравословна връзка се превръща в нездравословна – какъв е прагът на търпимост, кога е моментът да излязат от една връзка (игра с излизане и влизане по време на история), да разпознават физически и емоционален тормоз. Чрез "Историята за Абигейл" – да се научат да оценяват вина, да разпознават двойни стандарти и сексизъм, а чрез Пирамидата – да се запознаят с видове насилие (тормоз и посегателство).
"Десетокласниците са страхотни – интелигентни и отворени към света, широко скроени и толерантни, мислещи и с изградени умения за отстояване на собствена позиция. За мен беше истинско удоволствие да работя с тях и се надявам да съм им била полезна!"-сподели Яна, която проведе обучението на доброволни начала във връзка с Международния Ден на доброволеца – 5 декември.

С отлични резултати от XVII Национално състезание по природни науки и екология.

Мартина Тотевска и Габриела Доброславова от XБ клас, с проекта си "Химикус" и Преслава Куртева и Аксел Кочум от ХА клас, с проект "Тиквата - позната и непозната" прекараха дните от 23 до 25 ноември в град Видин, за да вземат участие в едно от елитните за страната ни национални състезания по природни науки и екология. Ръководители на екипите бяха г-жа Ивета Кръстева и г-жа Ана Жекова, без които тези проекти нямаше да бъдат толкова високо оценени, както коментират четиримата ученици.
Състезанието беше разделено на 2 етапа - в първия участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория проектите се представиха и защитиха публично, а презентацията бе в рамките на 10 минути.
Първият етап бе в събота (24 ноември). "Все повече ученици изпитват затруднения по този не особено любим предмет- химията. Затова ние решихме да създадем занимателна игра на име "Химикус", която да има за цел да помогне на учениците да усвояват по един по-лесен, разбирам и интересен за тях начин учебния материал по химия." - коментират Мартина и Габриела. Тяхната настолна образователна игра силно заинтригува както журито, така и останалите участници.
Проектът "Тиквата- позната и непозната", представен от Преслава и Аксел, имаше за цел да запознае повече хора с това какво се съдържа в тиквата- "нашата царица на есента", какво е нейното приложение и за какво е полезна тя. "Мотивирани бяхме също и от това, че градът ни е столица на тиквата" - казаха учениците. По време на първия етап от състезанието те бяха изложили предварително направени деликатеси от тиква.
В неделя (25 ноември) учениците защитиха проектите си, като представиха своята презентация пред публика и комисия, с председател д-р Божидар Галуцов. "Журито остана изключително доволно от начина, по който представихме проекта си." - даде своя коментар Аксел. С изключителната си артичтичност и добро самообладание учениците се справиха успешно и на втория етап от състезанието.
С отлични оценки смеят да се похвалят Преслава, Аксел, Мартина и Габриела. От представените 19 проекта от цялата страна във II възрастова група (VIII-XII клас) проектът "Тиквата- позната и непозната" се класира на 6-то място с 53 точки, с оценка 5,75, следван от проекта "Химикус" на 7-мо място с 51 точки, оценка 5,50. Четиримата възпитаници на СУ "Васил Левски" показаха невероятни умения и познания в областта на химията и биологията, с които си заслужиха призовете.
"Радостна съм, че децата бяха оценени толкова високо, защото те наистина го заслужават! Трудиха се много и ето, че усилията им дадоха резултат! Изключително много се гордея с тях и им пожелавам още по-големи постижения!" - сподели г-жа Ана Жекова.

Преслава Куртева
XА клас

Наше участие в Деня на християнското семейство

На 20 ноември в читалнята на Градската библиотека беше отбелязан Денят на християнското семейство със среща на творци от литературния кабинет "Пеньо Пенев" при НЧ "Развитие-1870", от Работилницата за творческо писане при ОУ "Стефан Пешев"  и Клуб "Журналист" от СУ "Васил Левски" .
Срещата започна с информация от водещата Маргарита Цветкова за Деня на християнското семейство и неговия първоначален замисъл.  
Събитието продължи с есетата и стихотворенията, посветени на семейството, на майката, на сестрата, представени от учениците, участници в Работилницата за творческо писане при ОУ "Стефан Пешев" с ръководител г-жа Емилия Неделчева. А когато Михаела Симеонова от VIIа клас започна есето си с думите "Семейството е моето всичко", присъстващите изтръпнали  затаиха дъх! Невероятният й изказ беше истинска прелюдия към стиховете на творците от  литературния кабинет "П. Пенев": Венета Йонкова, Минка Вачева, Сава Христов, Петко Хинов, Лилия Атанасова и Даниела Йорданова. За семейството, за майката, за децата и за хората, които вече не са край нас четоха поетите, а всяка творба беше посрещана с искрени аплодисменти.
След техните творби дойде ред и на момичетата и момчетата от клуб "Журналист" с ръководител Даниела Йорданова.  Мила Михайлова и Пресияна Ганева  от VIIIб изразиха личното си мнение по темата под формата на есе: "Аз и моето семейство".
Събитието продължи с едно проучване как хората от различни възрасти и с различен опит и начин на живот разбират същността на семейството. Пламена Мирославова и Преслава Куртева от Xа клас бяха заснели във видео интервюта откровеното мнение на две жени – майка и дъщеря:
Даниела Йорданова, учителка в СУ "В. Левски" и Ева Петкова, учителка в Шотландия. Двете интервюта бях много интересни за присъстващите и се оказа, че мнението на двете поколения за семейството не е толкова различно –  просто за младите компромисите са по-трудно осъществими.

Ивайло Асенов VIIIб и Пламена Мирославова Xа

Заповед на директора за изплащане стипенди на ученици през първи срок на 2018/19 учебна година

ЗАПОВЕД
№ РД-04-168 /15.11.2018 год.

На основание чл. 259, ал. 1 от Закона за предучилищно и училищно образование и във връзка с чл.1, ал.1 и ал.2, чл.4, ал.1, т.1, 2 и 3,ал.3 и §11 от ПМС № 328/21.12.2017 год. и Решение на комисия с Протокол № 1/15.11.2018 г.

НАРЕЖДАМ

Да се изплатят стипендии за първи срок на учебната 2018/2019г. на следните ученици:      ВИЖ ТУК!

Филмов урок по история пред учениците от VI и VII клас

НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ЧАС
Проект "НЕзабравимата България"
В петък (16 ноември 2018 година) в Актова зала на училището наши ученци съпреживяха една родолюбива кауза и станаха свидетели как великите ни национални герои оживяват във филми чрез проекта "НЕзабравимата България".
Филмовият урок пред учениците от VI и VII клас включваше откъси от филмите "Незабравимата България" за Левски, Ботев, Райна Княгиня, Паисий, Софроний, Иван Вазов, Захари Стоянов и Освобождението на България, както и кратък поетичен рецитал.
Зрителите в залата проследиха историята на Българското възраждане и се запознаха с делото на всички народни будители.
Присъствието на "живия Ботев" - Искрен Красимиров, основател на проекта "НЕзабравимата България", в автентична униформа и въоръжение предизвика искрена радост и интерес от страна на децата, които се снимаха в края на часа с него.
"Историята се повтаря. Вървим към второ българско Възраждане и моят екип се бори да събуди децата и възрастните, много от тях, както казва Паисий, са забравили своя род, народ и език... Левски и Ботев не са умрели, не са и възкръснали, но са живи в сърцата ни." - сподели Искрен Красимиров пред ученици и учители в препълнената зала.
Филмовият урок по патриотизъм се проведе по идея на г-жа Росица Гетова, старши учител по история и цивилизация, и съдействието на ръководството на училището в лицето на директора - г-н Тома Томев.

Нели Лалева от IVВ клас с награда от изложба с рисунки

Изложба с рисунки на деца на тема "Моят безопасен път до училище" ще бъде открита на 16 ноември 2018 година в Областна администрация - Габрово.
В инициативата на Областната комисия по безопасно движение по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия се включиха родители и ученици, участници в изложбата, както и началника на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Габрово и доброволци при БЧК с демонстрация по първа помощ.
Проявата е част от мероприятията, предвидени от Областната комисия по безопасност на движение по пътищата по повод отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Денят е определен за такъв с решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. От тогава всяка трета неделя от месец ноември се организират различни прояви, които целят да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички онези, които помагат при възникнало пътно-транспортно произшествие.
От всички получени рисунки, 30 са селектирани и представени в изложба в Областната администрация. Лично областният управител Невена Петкова връчи три награди и една специална на отличилите се малки творци:
- Елица Чукова от ОУ "Ран Босилек" Габрово,
- Нели Лалева от IVВ клас на СУ "Васил Левски" Севлиево,
- Елица Петкова и Милица Касабова от СУ "Отеци Паисий".
За участие в изложбата бяха класирани още две рисунки на наши ученици - Гергана Ганкова и Йоана Стефанова от IVГ клас, които заслужено получиха Грамота за участие.
Своите рисунки за изложбата децата сътвориха в час по изобразително изкуство, ден преди конкурса, мотивирани от техния преподавател Мария Пенчева.

Вече официално изучаваме китайски език

Благодарение на усилията на ръководството и ентусиазма на господин Петко Хинов - възпитаник на нашето училище, български писател, поет, преводач и китаист, вече имаме официално преподаване на китайски език в училище. Като преподавател той ще води часовете по китайска писменост и култура, а часовете по практически китайски език ще се водят от Мая Джоу Чунмей. Госпожица Джоу е преподавател, изпратен от Институт Конфуций - София, образователен и културен център към СУ "Св. Климент Охридски", чиято основна дейност е свързана с преподаването на китайски език и разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развитие на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничество между Китай и държавите по света в областта на образованието, науката, културата, икономиката и други сфери.
"Надяваме се това да е началото на една смислена, перспективна и полезна за децата на Севлиево съвместна работа." - споделят преподавателите.

Престижно представяне на нашите лъвчета от от III и IV клас

ОБЛАСТНО СЪСТЕЗАНИЕ "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И СПОРТ", 2018

На 13.11.2018 година в гр. Габрово, спортна зала "Орловец", от 14:00 часа се проведе областното състезание "Здравословно хранене и спорт". В надпреварата взеха участие 14 отбора от училища в област Габрово. За поредна година събитието бе организирано от Европейския информационен център "Европа директно" при Габровската търговско-промишлена палата, РУО-Габрово, Регионално сдружение на общините "Централна Стара планина" и Областната администрация, съвместно с Община Габрово.
От СУ "Васил Левски" участваха 10 деца от III и IV клас, организирани от техните вдъхновяващи учители Мария Пенчева и Надя Ганчева, разделени в два отбора: 6 деца взеха участие в състезателните игри и 4 деца в образователните игри.
Надпреварата беше оспорвана, динамична и много емоционална.
В крайното класиране, отборът на лъвчетата, участвали в състезателните игри, завоюва III място в областта, а отборът на образователните игри - престижното VI място.
Всички участници получиха тениски, подсигурени от "Нестле България АД", и много индивидуални и колективни награди, научиха и много нови знания за здравословното хранене и се забавляваха.

Обучение за десетокласниците

На 12.11.2018 година в зала 230 на СУ "Васил Левски" се проведе обучение по образователна програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".
Първата лекция беше на тема "Трафик на хора". На нея присъстваха всички десетокласници. Лекцията беше изнесена от съдията в севлиевския районен съд Гергана Божилова, целта ѝ беше да запознае учениците с трафика на хора, както и с начините, по които те могат да се предпазят от него.Лекторката обясни на учениците как да реагират, ако все пак станат жертва на такъв трафик. Десетокласниците научиха, че има безброй начини лесно да бъдат излъгани и да попаднат в ръцете на измамници. Съдия Божилова им разказа още за съдебната система в България и за това как процедира тя.
Във връзка с Деня на юриста и на българската конституция (16 април) десетокласниците ще разиграят симулативен съдебен процес - нещо, което те очакват с нетърпение!

 

Йозлем Тунджаева, клуб "Журналист"

График за провеждане на изпити в самостоятелна форма на обучение, сесия Януари/Февруари 2019 г.

ГРАФИК на изпитите за самостоятелна форма на обучение сесия Януари/Февруари 2019 г.  ВИЖ ТУК!

Теодора Георгиева с два медала от 20-ти международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 3 и 4 ноември 50 метровият покрит басейн на комплекс "Спартак" в София бе домакин на 20-тия международен турнир по плуване "Стефан Попов - Замората". От 450 състезатели, представители на 29 плувни клуба от три държави, девет бяха на клуба по плуване "Викинг 2008-Севлиево".
Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи от всеки пол.
В ГРУПА А - момичета родени през 2008-2009 г. се състезаваха Лилия Криндова и Ивайла Йонкова. Лилия плува най-добре на 50 м свободен стил и се класира на 17-то място. Ивайла се представи най-добре в дисциплината 200 м гръб, в която заслужи 10-то място.
В същата възрастова група Кристиян Косев показа развитие в постиженията си и успя да се класира 22-ри.
В ГРУПА В, при момичетата, Симона Кисьова се класира 17-та на 50 м гръб, а при момчетата най-добър резултат записа Никола Белоев - 5-то място на 50 м бътерфлай. В същата дисциплина Дарий Бончев с много добро плуване се нареди на 11-то място в класирането, а Теодор Дончев достигна до 23-то място.
В ГРУПА ГРУПА D, на родените 2002-2003 г. Теодора Георгиева спечели бронз на 100 м бруст и 100 м гръб.
Йоанна Станчева направи много добро плуване и зае 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай и 5-то място в 50 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието е дало много важна информация за моментното състояние на плувците ни месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на плувната федерация.

Участие в междуучилищен обмен

МЕЖДУУЧИЛИЩЕН ОБМЕН -
ГИМНАЗИЯ РАУБЛИНГ,
РАУБЛИНГ, ГЕРМАНИЯ И
СУ " ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

В периода 20-26.10.2018 година група от 10 ученици от 9 и 10 клас, изучаващи немския като първи чужд език, посетиха гимназия Раублинг в град Раублинг, провинция Бавария, Германия, заедно с тяхната преподавателка по немски език Радослава Стоянова.
Това бе поредният обмен между ученици от нашето училище и ученици от немската гимназия, осъществено въз основа на партньорството между двете училища. Освен възможността да общуват на немски в реална среда нашите ученици останаха доволни от запознанствата, видяните забележителности, посещенията на часовете в училището в Германия.
За повече информация ВИЖ ТУК! доклад на Радослава Стоянова - ръководител на групата, старши учител по немски език в СУ "Васил Левски"

Добро представяне на нашите второкласници в Националния математически турнир "Черноризец Храбър"

На 1 ноември в СУ "Васил Левски" по традиция се проведе Националния математически турнир "Черноризец Храбър", организиран от Съюза на математиците в България. В него участваха 90 ученици от II до V клас на севлиевските училища.
Масово беше участието на второкласниците – 86 деца от област Габрово. Сред тях се открои представянето на десетте участници от II в клас с класен ръководите Соня Петкова, които заеха много добри позиции (до 15 място).
Особено се отличи Девина Калудова, която е първа в своята възрастова група за Община Севлиево, а 73-те й точки я класират на пето място в областта, само на 9 точки от първия в класирането!

Ново попълнение в Ученическия съвет

След провеждането на ученическо гласуване, както всяка година, бяха избрани новите членове на ученически съвет:
    - Николай Недев - VIIIА клас
    - Моника Генков - VIIIБ клас
    - Сибел Абазова  - IXА клас
    - Елица Иванова  - IXБ клас
    - Йозлем Тунджаева  - ХА клас
    - Ивелина Белоева  - ХА клас
Те достойно заемат местата на бившите членове на съвета.
За председател УС бе избран Калоян Тодоров от ХА клас, който е част от УС за втора година.
Заети длъжности:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Тодоров  - ХА клас
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ: Преслава Куртева -  ХА клас
КАСИЕР: Веселин Конов  - XIА клас
СЕКРЕТАР: Ренета Николова  - IXА клас
В обновен състав ученическият съвет е готов за новите си инициативи като насърчава останалите кандидати да се включат в тях като доброволци.

Второ място за Яна Пенчева от XIIА клас

Второ място за проекта "Да колонизираме Марс" на Яна Пенчева от XIIА клас, с ръководител Иваничка Иванова – главен учител по информационни технологии.
В деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация "Еврика" връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството", който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.
През 2018 година в него участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
В напраление "Графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други" се състезава Яна Пенчева – 12 клас и научен ръководител Иваничка Иванова с разработката "Да колонизираме Марс". От 184 проекта в тази категория, трудът на Яна е оценен с II-ро място, диплом и предметна награда. На Церемонията по награждаването присъства нейният ръководител – главен учител по информатика и информационни технологии Иваничка Иванова.
Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация "Еврика".
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството". 

Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"

Тази година за стипендиите на бизнессдружението кандидатстваха шест ученици - двама от Професионалната гимназия "Генерал Иван Бъчваров" и четирима от СУ "Васил Левски".
Ирена Георгиева (дванайсетокласничка от СУ "Васил Левски"), Ренета Иванова (деветокласничка от СУ "Васил Левски") и Ибрахим Кисьов, ученик в XI клас на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" са одобрените тазгодишни носители на стипендии "21 век". Тримата получиха удостоверенията си за одобрение от Мирослав Марков - член на Управителния съвет на сдружението и председател на комисията по оценка на кандидат-стипендиантите, на търественото честване на Деня на народните будители.
Всеки от одобрените стипендианти ще получи общо 1200 лв., разпределени на равни месечни вноски за месеците от учебната 2018/2019 година.

Отпразнувахме Хелоуин, празника на Вси светии в училище

На 30 октомври 2018 година в СУ "Васил Левски" бе отпразнуван празникът на Вси светии - Хелоуин, организиран от Ученически съвет (УС). Както повелява традицията, младежите бяха украсили фоайето на първия етаж. Още с влизането в училището, учениците бяха "стряскани" от УС
"Училище на ужасите" беше тазгодишната тема на празника. Прозорците бяха покрити с черен найлон, с цел затъмяване на фоайето. "Духчета" от балони и марля висяха от тавана. Различните декорации за празника бяха увити в памучна паяжина за по-ефектно. Тикви също бяха в изобилия, особено издълбаните и превърнати във фенери. Украсата бе допълнена дори от истински скелет. По стените на стълбището имаше залепени прилепи, паяци и тикви, направени от хартия.
През първото голямо междучасие се проведе конкурс за най-добър костюм. Деца, предимно от начална и прогимназиална степен, бяха изработили най-интересни и атрактивни костюми. Жури в конкурса бяха момичетата от арт-отдела на УС- Ренета Иванова, Теодора Маринова и Ивелина Белоева, които оценяваха по време на дефилето през първото голямо междучасие. Поради големия интерес бяха отсъдени 3 трети места и те бяха за Елица, Надежда и Сияна от осмите класове. Благовеста Шишкова от 10А клас зае второ място. Първата позиция беше за Йоана Цонева от 9Б клас.
Денят в училище беше незабравим. Детски смехове се разнасяха из цялото училище, а това бе една от най-важните задачи на УС!

Преслава Куртева
Клуб "Журналист"

Поредно признание за наш учител

На 29 октомври 2018 година в Актова зала на Априловска гимназия Евгения Пенчева - главен учител в СУ "Васил Левски", беше удостоена със званието "Учител - будител на бъдещето" за 2018 година в третия регионален конкурс на СБУ. Отличието бе връчено в присъствието на представители на РУО - Габрово, областна и общинска администрация.

Поредно признание за певците от Традиции и сцена

На 27 октомври в гр. Габрово се проведе регионалния фолклорен конкурс "Златен славей".
В единадесетото му издание се състезаваха над 200 участници в три възрастови групи в категориите индивидуални изпълнители, вокални групи, дуети, триа, квартети и народни обичаи.
СУ "Васил Левски" беше представено в конкурса по великолепен начин от талантливите певци на вокалния педагог г-жа Ваня Ангелска от музикална лаборатория "Традиции и сцена". Те показаха майсторско акапелно изпълнение на български народни песни, аранжиментите на които бяха направени специално за групата от Ваня Ангелска.
Изпълнената с нескрит интерес към изпълнението на "севлиевските славеи" публика в зала "Възраждане" в Габрово и нейните бурни аплодисменти след изпълнението на нашите ученици напълно съвпаднаха с мнението на журито. То присъди на музикална лаборатория "Традиции и сцена" Специалната награда на конкурса - Диплом и приза "Най-добра вокална група". Певците на Ваня Ангелска получиха и още една награда - озвучителна уредба, която им беше връчена от художествения ръководител на фолклорен ансамбъл "Габровче" – г-н Захариев.

Национален фестивал "Наука на сцената 7", 28 октомври
Трети фестивален ден - награждаване и закриване

Третият фестивален ден, посветен на церемонията по награждаване на участниците и закриването на Фестивала, започна с кратка литературно-музикална програма, подготвена от госпожа Евгения Пенчева, госпожа Капка Пандурска и госпожа Милена Белоева - учители в СУ "Васил Левски", и ученици от училището, участващи в клуб "Музикално ателие".
Жури, председателствано от професор Иван Лалов, ФФ на СУ и СФБ - зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата "Наука на сцената", след продължително обсъждане предната нощ оцени проектите на участниците според регламента на Фестивала .
На сцената бе поканен професор Иван Лалов, за да обяви класирането и да връчи наградите. Всеки един от участниците и техните ръководители получиха сертификати за участие във Фестивала. Заелите първо второ и трето място екипи получиха грамоти, почетни плакети и подаръци от домакините.
В края на тържествената част водещите, Ивета Ботева и Иван Иванов, ученици от XIA клас, дадоха думата на професор Ана Георгиева - Председател на Националния организационен комитет, Заместник-председател на СФБ, да закрие Фестивала. В словото си тя поздрави победителите и благодари на домакините като връчи на директора Тома Томев целогодишен абонамент за списание "Светът на физиката" и целогодишен абонамент за издание от Национално издателство "Аз*Буки".
С пожелание за нови срещи до следващото издание приключи седмото издание на Национален фестивал "Наука на сцената".

Национален фестивал "Наука на сцената 7", 27 октомври
Втори фестивален ден - представяне на проектите

В рамките на втория фестивален ден всеки един от екипите представи проекта си пред жури за всяко едно от направленията.
Междувременно представянето на проектите бе съпътствано от пленарни лекции и пресконференция на организаторите с медиите.
В края на деня комисиите на журито по направления се събраха на заседание.

Oткрихме седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената", 26 октомври - първи фестивален ден

С препълнена зала от участници и гости стартира седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената".
Фестивалът е подборен етап от постоянно действащата Европейска програма "Наука на сцената" (Science on stage). Неговата основна цел е да предизвика и повишава интереса на учениците към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера.
Фестивалът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Организатори на фестивала са Националния организационен комитет на фестивала, Съюзите на физиците, химиците, биолозите и математиците в България.
За пореден път домакин е община Севлиево и Средно училище "Васил Левски".
За участие във фестивала са регистрирани 43 проекта, които се представят с щандове, 13 работилници, 4 сценични постановки, 25 презентации, лекции и експерименти. Софийски университет "Св. Климент Охридски", Американски колеж - София, 29 училища, 2 детски градини и 2 центъра за работа с деца от 29 населени места в страната ще вземат участие надпреварата в различните направления, обявени в регламента на Фестивала.
Проектите на участниците ще бъдат оценявани от жури, председателствано от професор Иван Лалов, ФФ на СУ и СФБ - зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата "Наука на сцената".
Тържественото откриване на фестивала започна с кратка литературно-музикална програма, подготвена от госпожа Евгения Пенчева, госпожа Капка Пандурска и госпожа Милена Белоева - учители в СУ "Васил Левски", и ученици от училището, участващи в клуб "Музикално ателие".
Водещите, Ивета Ботева и Иван Иванов, ученици от XIA клас, дадоха думата на професор Ана Георгиева - Председател на Националния организационен комитет, Заместник-председател на СФБ, да открие Фестивала. В словото си тя изрази изненада и задоволство от големия брой регистрирани участници и благодари на домакините за добрата предварителна организация.
Поздравителни адреси за Фестивала бяха получени от:
- кмета на Община Севлиево, връчен от госпожа Красимира Йорданова - заместник-кмет в Общината;
- Росен Цветков - заместник-областен управител на област с административен център Габрово;
- Георги Маринов - началник на Регионално управление на образованието, Габрово;
- Милка Джиджова - Съюз на физиците в България, почетен председател на Национален ученически екопарламент.
В края на тържествената част думата бе дадена на професор Иван Лалов - почетен председател на програмата "Наука на сцената" и председател на журито на седмото издание на Фестивала, който пожела успех на участниците.
Първият фестивален ден завърши с пленарната лекция "На кого му е притрябвало наука", изнесена от Александър Ангелов и д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение.

Националните медии отразяват откриването на фестивала!


Виж отзивите за фестивала ТУК, ТУК и ТУК!

Национална седмица на четенето

С Решение № 541/ 26.09.2017 г. на Министерския съвет на Република България е приет Национален план за действие през 2017-2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Във връзка с това Министерството на образованието и науката с писмо с изх. № 9105-304/ 28.09.2018 г. организира провеждането Национална седмица на четенето в периода от 22 до 26 октомври 2018 г.
На 22 октомври 2018 година, 15.00 часа в Актовата зала на училището официално стартира Седмицата на четенето в Община Севлиево.

ПОНЕДЕЛНИК, 22 ОКТОМВРИ 2018 г.
На 22 октомври от 15 часа в СУ "Васил Левски" под наслов "Четенето е модерно" беше открита Националната седмица на четенето в община Севлиево. На нея присъстваха кметът на общината д-р Иван Иванов, началникът на РУО Габрово Георги Маринов, експерти, общинари, директори на училища и детски градини и ученици от всички учебни заведения. Актовата зала се оказа тясна да побере всички приятели на четенето, подкрепили инициативата. Тя започна още във фоайето с посрещането на гостите от деца, облечени като приказни герои, които раздаваха картички с мъдри мисли за книгите и четенето.
В Актова зала тържеството продължи с изпълнението на пиано на Стефани Тотева и с песента на децата от ДГ "Щастливо детство" с ръководител Мария Милкова.
Откъс от любим разказ на Чудомир прочете д-р Иван Иванов – кмет на община Севлиево, и с това стартира четенето от известни хора на техни любими произведения. Напълно в духа на разказа беше и драматизацията "Сливи за смет" , с която се представиха децата от ДГ "Радост".
Четенето продължи с "Вечерен тромпет" на Борис Христов – любимо стихотворение на Добринка Минкова – директор на Градската библиотека. След него публиката се наслади на изпълнението на Даяна Тотева от ОУ "Стефан Пешев", чиято народна песен със съпровод от Пламен Пенчев беше чудесно въведение на откъса от "Под игото", прочетен от Светла Георгиева – председател на Училищното настоятелство при община Севлиево. Предосвобожденската тематика бе продължена с невероятната рецитация на Ботев от Румен Гатев - 10Б клас при СУ "В. Левски" с ръководител Таня Попова. Елегичното настроение засили Виктория Иванова от 4в клас с художествен ръководител Ваня Ангелска, която развълнува публиката с изпълнението си на "Я, кажи ми, облаче ле бяло".
За да смени носталгията с усмивка, Марияна Петрова –председател на Училищното настоятелство при СУ "В. Левски" прочете любим откъс от книгата на Дейл Карнеги "Как да печелим приятели". Усмивките продължиха и с песента "Пипи Дългото чорапче", изпълнена от формация Музикална лаборатория "Традиции и сцена" под ръководството на Ваня Ангелска. Свои стихове прочетоха малките поетеси от 5В клас Никол Нанова и Лилия Лалева, а поетичната линия продължи Мирослав Марков, който прочете свое любимо стихотворение от Р. Киплинг – "Ако". Поезията на Елисавета Багряна прозвуча от сцената в етюда "Слънцето и книгата", изпълнен от малките артисти на Калинка Иванова от ЦЛР при ДК "Йовко Йовков".
Минка Минчева – главен редактор на в-к "Росица", прочете зареждащ откъс от книгата на севлиевската писателка Ивинела Самуилова "Бабо, разкажи ми спомен", последван от песента на Формация Музикална лаборатория "Непознати улици".
Събитието завърши с изпълнението на поетесата Даниела Йорданова – преподавател по български език и литература при СУ "Васил Левски", която прочете собственото си стихотворение "Дон Кихот".
След финалните думи на г-н Георги Маринов и книгите, които връчи на присъстващите директори, националната седмица на четенето беше открита.
ВТОРНИК, 23 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от началния етап на основното образование.
Маратон на четенето.
"Четене без край" е мотото на осъществените дейности, проведени в групите ЦДО.
Във връзка с Националната седмица на четенето, учениците от вторите класове, обхванати в трите групи за целодневна организация, проведоха съвместна дейност като седнаха на различни места в училищния двор, за да четат любими свои книжки. Книгите бяха неизменен спътник за децата през целия ден, те четоха дори през междучасията и откриваха нови светове. Някои размениха със съучениците си вече прочетените книги, споделиха впечатления и обсъждаха герои.
В края на деня учениците нарисуваха илюстрации от прочетените откъси. Споделиха пред своите учители, че четенето е доста забавно и с негова помощ могат да научат нови неща. Накрая решиха четенето да продължи "без край".
===============================
Изявите във връзка с Националната седмица на четенето в начален етап продължиха и в останалите дни от седмицата. В класните стаи влязоха за пореден път Пипи, Малкият принц, Снежанка, Хитър Петър… Малки и големи показаха обичта си към четенето и книгите и разбраха, че книгите са добър спътник и в училище, и в парка, и при пътешествия. В училище гостуваха родители и четоха от любимите си книги. На гости дойде и младата поетеса Нели Тотева, която рецитира любимите си стихове на Петя Дубарова и сподели любовта си към поезията и хубавата книга.
Да - четенето е модерно! И да - четенето продължава!
СРЯДА, 24 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от прогимназиалния етап на основното образование. "Езикът, който ни събира и разделя" е мотото на осъществените дейности, проведени в прогимназиален етап. Състезания за най-добър четец бяха проведени в петите класове, в шестите класове се проведоха състезания за най-добър разказвач, а в седмите - по правопис. Организирани бяха четене от публични личности в класните стаи и срещи с автори от местния Литературен клуб "Пеньо Пенев" (Димитър Васин, Ваня Георгиева, Росица Стефанова Венета Йонкова и Минка Вачева, Даниела Йорданова).

ЧЕТВЪРТЪК, 25 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от гимназиалния етап на средното образование. Организирани бяха посещения на библиотеки, четене от публични личности в класните стаи и срещи с автори от местния Литературен клуб "Пеньо Пенев" (Димитър Васин, Ваня Георгиева, Росица Стефанова Венета Йонкова и Минка Вачева, Даниела Йорданова).
ПЕТЪК, 26 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към организиране на откриването на седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената", на който нашето училище за пореден път е домакин.

Oткриваме седмицата на четенето

На 22 октомври 2018 година, 15.00 часа в Актовата зала на училището официално стартира Седмицата на четенето в Община Севлиево.
ПРОГРАМАТА за цялата седмица в СУ "Васил Левски"  ВИЖ ТУК!

Европейска седмица на програмирането, 6-21 октомври 2018

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност по забавен и развлекателен начин.
Усвояването на програмирането ни помага да разбираме бързо променящия се заобикалящ ни свят, да научим повече за начина на работа на технологиите и да развиваме умения и възможности, за да проучваме нови идеи и да създаваме иновации.
В рамките на Европейската седмица на програмирането в нашето училище бяха организирани следните събития:

МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "WEB DEVELOPMENT"
Дата на провеждане: 15 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "ДИГИТАЛЕН ОТПЕЧАТЪК И РЕПУТАЦИЯ"
Дата на провеждане: 16 октомври 2018 година
=================================================
ПРАКТИЧЕСКИ УРОК "ВИРТУАЛЕН АСИСТЕНТ"
Дата на провеждане: 17 октомври 2018 година
=================================================
ПРАКТИЧЕСКИ УРОК "БАЗОВА СТРУКТУРА НА УЕБ САЙТ"
Дата на провеждане: 17 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ "ПРОГРАМИРАМ И ИГРАЯ С LEGO MINDSTORM"
Дата на провеждане: 18 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "НАЧАЛНО ПРОГРАМИРАНЕ В JAVA"
Дата на провеждане: 18 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ "INTERNET OF THINGS"
Дата на провеждане: 19 октомври 2018 година

Научи повече за събитията  ВИЖ ТУК!

Oткриваме седмицата на четенето следващата седмица

Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава, че на 22 октомври 2018 година в Актовата зала на училището официално ще се даде старт на Седмицата на четенето в Община Севлиево.

Национален фестивал "Наука на сцената - 7"

Национален_фестивал_"Наука_на_сцената-7" ще се проведе от 26 до 28 октомври 2018 година.
За пореден път домакин на фестивала ще бъде град Севлиево.
Домакин на изявите на участниците ще бъде
СУ "Васил Левски".

Нов проект по Европейската програма Еразъм+

СУ "Васил Левски" започва учебната година с нов проект по ЕП Еразъм+
Договор 2018-1-PL01-KA229-050590_6

За настоящата и следващата учебни години СУ "Васил Левски" е одобрено от Европейската програма Еразъм+ , Ключова дейност 2 "Междуучилищни партньорства" за участие в проекта "Математиката около нас". Партньори в проекта са по едно училище от Португалия, Испания, Италия, Турция, Полша и България. Координатор и автор е полското училище.
Целта на проекта е учениците да изучават математика по нестандартен начин, извън класната стая, чрез наблюдение и преживяване, както и да осмислят приложението на математиката в реалният живот. За осъществяването й в различните училища ще бъдат проведени дейности с фокус върху математиката в природата, в архитектурата, в транспорта, в кулинарията и в игрите-стратегии.
В проекта ще вземат участие 21 ученици от училище, които ще изпълняват заложените дейности през учебните години и по време на мобилностите. Ще се проведат 6 мобилности до всяко партньорско училище, които се финансират от програмата Еразъм+.
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на партньорските училища през май 2019 година. Стойността на проекта е 24 600 евро, които ще бъдат използвани за изпълнение целите на проекта.
Първата международна среща ще се проведе в гр. Ниджице, Полша от 15 до 20 октомври 2018. В нея са включени учениците от 7г клас Валентин Хесапчиев и Петър Вълев с ръководители Даниела Димитрова-старши учител по математика и Снежана Цонкова – старши учител по английски език. Освен иновативния подход за изучаване на математика, участващите в дейностите по проекта ще усвоят умения, необходими на младите хора през 21 век. Те ще подобряват уменията си за общуване на английски език, говорене пред публика, търсене,подбор и представяне на информация, както и ИКТ уменията си за работа с приложения, свързани с видеозаписи и обработка, изработване на презентации и работа с Облачните технологии за споделяне на информация. Учениците ще повишават мотивацията си за учене и творчество, ще развиват критическо мислене и умения за решаване на проблеми. Те ще разширяват своите познания за чужди култури и образователни системи, ще намерят нови приятели и ще осъзнаят идеята за Обединена Европа.

Наша гордост

14. 10. 2018 година - ДЕН НА ГРАД СЕВЛИЕВО
Изявени севлиевски ученици вдигнаха знамето на града и националния трибагреник под звуците на химна на Република България.
Тази година честта да бъдат част от ритуала по издигане на знамената от СУ "Васил Левски" бяха Ирена Георгиева, Николай Йовков, Румен Гатев, Ренета Николова и Кристиян Пашов.

Наша гордост

На тържествената сесия на Общинския съвет по случай Петковден - Празник на град Севлиево, с решение № 154 / 11.09.2018 г. бе връчен "ПОЧЕТЕН ЗНАК – СЕВЛИЕВО" на РОСИЦА ГЕОРГИЕВА КОНОВА, дългогодишен преподавател по физика и астрономия в СУ "Васил Левски" и организатор на Националния фестивал "Наука на сцената".

Национален пътуващ фестивал "Улицата"

Талантливите певци от вокална формация "Традиции и сцена", с ръководител Ваня Ангелска представиха много успешно Средно училище "Васил Левски" в националния пътуващ фестивал "Улицата" на 12.10.2018 г. На главната улица в града всеки можеше да се наслади на вълнуващите изпълнения на Стела Георгиева, Виктория Иванова, Хрисиана Иванова и Калина Драгомирова, които с разнообразни и емоционално поднесени песни предизвикаха искрените аплодисменти на публиката.
Във фестивала се включиха и малките художници от "Арт клуб"-а с ръководител Иван Иванов, които рисуваха на улицата своите творби на тема "Моят град".
В събитието участваха професионални актьори, мимове, танцьори, имаше ателиета, които представяха изкуството на шаржа, техника за бързо скициране на портрети, техниката "Ебру". Веселото настроение се допълваше от фокусници.

Eжегодeн турнир по стрийтбол, организиран от "Ротари клуб" и "Интеракт"

На 12.10.2018г. в двора на СУ "Васил Левски" се проведе ежегодният турнир по стрийтбол. Той бе организиран от клубовете "Ротари" и "Интеракт". Всички желаещи имаха възможността да се запишат за участие на фейсбук страниците на "Ротари" и "Интеракт" или на място в деня на събитието. Общо 63 участници се включиха в турнира, регистрирани в различни възрастови групи: 4-5 клас; 6-7 клас; 8-10 клас; 11-12 клас; 19+.
За комфорта на участниците, ротарианците осигуриха минерална вода и банани. Гергана Стоянова, треньор към СК "Раковски"- Севлиево, Росен Йорданов и Веселин Конов отсъждаха резултатите при всяка среща. Представителното облекло бе предоставено от Ротари клуб - Севлиево. За настроението на спортуващите се погрижи DJ Real Sounds.
Първите места в най-малката възрастова група - момчетата, 4-5 клас, заеха Светослав Тодоров, Асен Альошев и Гюнайдън Гюнайдън, а при момичетата - Стефания Владимирова, Никол Нанова и Айра Гонги.
Победителите от 6-7 клас: момчета - Ангел Михайлов, Шенол Бисеров, Ялчън Георгиев; момичета - Теди Великова, Виктория Емилова, Йоана Николова.
Първите награди в категория 8-10 клас отидоха при Иван Дончев, Александър Михайлов, Петър Георгиев, Рада Каратодорова, Калина Мартинова, Ивелина Иванова и Виктория Беджева.
Победители от последната възрастова група, 11-12 клас, станаха Росен Йорданов, Божидар Боянов и Иван Монев.
На 10.11.2018г ще се проведе Национално стрийтбол събитие в Спортна зала "Дан Колов", организирано отново от "Ротари клуб" - Севлиево и "Интеракт".

Преслава Куртева, Клуб "Журналист"

Ден за отчитане на резултатите и изпълнение на целите на проекта "Твоят час"

На 05.10.2018г. група изявени ученици от СУ "Васил Левски" гр. Севлиево участваха в информационния ден за отчитане на резултатите и изпълнение на целите на проекта "Твоят час" в Ритуалната зала на Община Габрово. Представянето на проектните дейности започна с богата изложба във фоайето на Общината, в която участници в проекта показаха мини експозиции с ръчно изработени от тях произведения. Всички гости имаха възможността да ги разгледат и да изкажат своите поздравления към творците на влизане в залата.
Старта на концерта дадоха децата от хоровата формация при ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" с художествен ръководител Пламен Пеев с тържествен Италиански мадригал от Клаудио Монтеверди. Водещата Елена Назърова поздрави всички присъстващи и представи официалните гости на събитието: г-н Георги Маринов -началник на Регионално управление на образованието - Габрово; г-жа Невена Петкова -областен управител; г-жа Мария Пенева -зам. областен управител; г-жа Лилия Дамянова -представител на Министерството на образованието и науката и представители на Обществения съвет.
В своята встъпителна реч началникът на РУО Габрово направи кратко експозе за резултатите и изпълнението на целите по проект "Твоят час".
Първите, които представиха своята работа, бяха севлиевските журналисти, обявени от водещата така: "Учениците от клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски", с ръководител Даниела Йорданова, са амбициозни млади хора с интерес към новините и тяхното представяне. Те са незаменим помощник при поддържането на сайта на училището и фейсбук страницата, както и сътрудници на вестник "Росица" и телевизионен канал "Фокус". Мила Михайлова, заедно с Йозлем Тунджаева - участници в клуб "Журналист", представиха презентация за дейността на клуба, изпъстрена с аудио и видео ефекти. А Преслава Куртева и Ивелина Белоева - също журналисти от клуба и стажанти във вестник "Росица", направиха демонстративни интервюта, с които на практика показаха журналистическите си умения.   
Интервю на Ивелина Белоева с участници от Гарово в групи по Проект "Твоят час" 
ВИЖ ТУК!
Програмата продължи с изпълнението на малчуганите от група "Пейте с нас" при ОУ "Неофит Рилски" - Габрово, с ръководител Елена Назърова. Веднага след "Дайте шанс на песента" на импровизираната сцена излязоха децата от групата за народни танци "Балкански ритми" при ОУ "Христо Ботев"- Севлиево с ръководител Соня Гъркова, които взривиха залата с танца си "Тумба-лумба"
Най-малката участничка Кристияна Русева от клуба "Приятели на Ключа на музиката" при СУ "Максим Райкович" -Дряново, с ръководител Слави Илиев, омагьоса публиката с невероятното си изпълнение на българската народна песен "Китка ти падна, Дено".
Пъстър "Джиновски танц" тропнаха учениците от детски фолклорен състав при ОУ "Ран Босилек" - Габрово с ръководител Владислава Иванова.
"Музиката е истината, тя е толкова рационална, че от нея се учиш. Тя е нещо, което докосва душите ни! " -с тези думи г-жа Назърова представи изпълнението на Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с художествен ръководител Ваня Ангелска при СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево. Виктория Иванова, солист на групата, изпълни песента "Непознати улици", а невероятното й изпълнение провокира публиката да пее с нея.
"Театрална работилница" с ръководител Виолета Тачева при СУ "Петко Славейков"- гр. Трявна, представи сцена от пиесата "Ромео и Жулиета", съвременен прочит на Шекспировия текст, с което спечели много усмивки и бурни аплодисменти.
Професионални певчески качества показаха Катерина Тонева и Калоян Ботев, солисти на хоровата формация при ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", при изпълнение на ария от Моцартовата опера "Дон Жуан".
След тях сцената отново изпълниха децата от Музикалната лаборатория "Традиции и сцена" - гр. Севлиево, чието акапелно изпълнение на Viva la muzika беше подобаващ финал на официалното събитие, подготвено от Регионално управление на образованието -Габрово. На финала г-н Георги Маринов изказа своето удовлетворение от изявата на участниците в концерта, както и от работата на всички участници в проектните дейности и връчи награди на училищата, включили се в проекта "Твоят час".

Преслава Куртева, Клуб "Журналист"

Ден на музиката и поезията в училище

На първи октомври - Ден на музиката и поезията, в СУ "Васил Левски" се състоя музикално-поетичен спектакъл "Лунната соната", подготвен от г-жа Евгения Пенчева и наши ученици. В началото на шоуто водещите поздравиха всички присъстващи и дадоха интересна информация за празника. Те разкриха вълшебството на поезията и музиката: "Поезията е магията на словото, магия, която може да създава и руши светове, да отвежда хората в тях, да ги кара да се обичат ".
Тема на събитието беше не само обаянието на тези две изкуства, а и величието на луната – този красив тайнствен спътник, озаряващ ни всяка нощ. Песните и стихотворенията в спектакъла бяха посветени на луната. Ученици от различни класове пееха, танцуваха, рецитираха и се забавляваха на сцената. Участие взе дори учителят по физическо възпитание Боян Ботев, чието певческо изпълнение беше съпроводено от китарата на Моника Златева - 11А клас.
Участниците на сцената изпитваха вълнение, особено тези, които за пръв път показваха таланта си пред публика. Йозлем Юмерова от 10А и Борислав Маринов от 10Б клас изумиха всички със своето изпълнение на песента "Fly me to the moon" на Франк Синатра, в края на която Йозлем се "залюля " на луната, поставена на сцената.
Изключително зареждащо беше и представянето на момичетата от 9А клас, които изиграха чудесен кънтри танц на песента "Bad moon rising", изпълнена от Маринела Маркова и Симона Пламенова. Кулминацията на събитието беше певческото изпълнение на Лусиана Лалева и Ирена Георгиева, по време на което всички участници, танцуваха на сцената. Залата засия от фенерите на телефоните по време на руската балада, изпълнена от Иван Иванов от 11А.
"Невероятно е колко се различаваме помежду си, а как успяваме да се сработим и да сътворим толкова красиво нещо" - коментира една от участничките в шоуто.
Поради големия интерес, с който бе посрещнат спектакълът, той ще бъде изигран отново на 11.10.2018г. в Актова зала за всички, които не са имали възможността да гледат премиерата.

Преслава Куртева, клуб "Журналист"

Наши ученици с трудови книжки от стажантска програма на вестник "Росица"

Ивелина Белоева, Йозлем Тунджаева и Преслава Куртева, получиха първите си трудови книжки, след участие в стажантската програма на в. "Росица". Те са ученички от 9 клас на СУ "Васил Левски", членове на клуб "Журналист", и през лятото бяха част от екипа на вестника, като участваха активно в неговото списване. Техните кореспонденции, репортажи и интервюта във вестника представиха на читателите Севлиево през погледа на младите. Така бе озаглавена и рубриката, под която излизаха техните публикации, защото е важно да знаем какво мислят, какво искат и как трябва да изглежда Севлиево, за да остават или усвоили знания и опит в чужбина, младите севлиевци да се завръщат в нашия хубав край, който има не само славно минало, но и потенциал за успешно бъдеще…

Тържествено откриване на учебната 2018/2019 година

За пореден път училището ни отвори врати, за да посрещне своите учители и ученици и да им пожелае "На добър час" през новата 2018/2019 учебна година.
Тържеството започна в 9,00 часа с изслушване на химна, издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. Тази година трикольорът издигнаха ученици от училището, изявили се със своите успехи през учебната 2017/2018 година:
ИРЕНА ГЕОРГИЕВА, XII Б
I-во място в Националното състезание по чужди езици "Уча се с Интелект" и в Национално състезание по немски език на Издателство KLET
ЯНА ПЕНЧЕВА, XII А
II-ро място в Национален конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"
Участие в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
НИКОЛАЙ ЙОВКОВ, XI А; ВЕСЕЛИН КОНОВ, XI А
Отлично представяне в Националното състезание "Аз мога - тук и сега"
Участие в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
СИМЕОН СЛАВКОВ, XI А; ЙОАН ДАНАИЛОВ, X Б
Отлични оценки в Националния кръг на олимпиада по техническо чертане
РЕНЕТА НИКОЛОВА, IX А
Отлична оценка на Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
НИКОСЛАВ АЛЕКСИЕВ, IX А; КРИСТИЯН ПАШОВ, VI A
III-то място в Националния кръг на състезанието "Лингвистично кенгуру"

Гости на тържеството бяха господин Иван Иванов - кмет на община Севлиево, госпожа Невена Петкова - областен управител, госпожа Невена Тодорова - заместник-кмет, госпожа Марияна Петрова - председател на Училищното настоятелство, госпожа Десислава Кънева - председател на Обществения съвет!

  Приветственото слово на кмета на Община Севлиево  ВИЖ ТУК!
  Приветственото слово на директора на СУ "Васил ЛевскиВИЖ ТУК!

В тържествената програма участие взеха наши ученици, подготвени от госпожа Евгения Пенчева - главен учител по музика, и госпожа Милена Белоева - старши учител по БЕЛ.
По стар български обичай, преди учениците и учителите да влезат в класните стаи, директорът на училището ливна менче с вода и им пожела: "На добър час!"
Най-вълнуващ денят бе за първокласниците и техните родители.

Тържествено откриване на учебната 2018/2019 г.


Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава на своите ученици и техните родители, че тържественото откриване на учебната 2018/2019 година ще започне в 09:00 часа на 17. 09. 2018 година (понеделник).
Поканваме бившите учители, Община Севлиево, РУО - Габрово и севлиевската общественост да посетят празника и пожелаят успешен старт на нашите ученици и учители .

Стартираме учебната година с обновена МТБ

С обновена МТБ посрещаме своите ученици и учители в началото на учебната 2018/2019 година.
Напълно обновени през летните ваканционни дни са фоайето на втори етаж, кабинетът на заместник-директора по учебната дейност, учителската стая и седем класни стаи, които се помещават в старата сграда на училището и приютяват ученици и учители от начален етап на образование
Ремонтните дейности са извършени от фирма "ПРОМАСТАР" ЕООД със седалище в град Габрово, представлявано от Христина Джартова, със средства от бюджета на училището.
====================
Нови 156 шкафчета за личните вещи на нашите ученици бяха монтирани в училищните коридори през летните ваканционни дни, с тях броят на ученическите шкафчета в училището нарастна на 614.
Средствата за новото оборудване са осигурени по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА", МОДУЛ "ОСИГУРЯВАНЕ НА УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФЧЕТА", като общата им стойност е 9048.00 лева, от които 4368.00 идват от МОН по Националната програма, а останалите 4680.00 от бюджета на училището.

Отлично представяне в Пети фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"

На 7 септември в гр. Казанлък се проведе заключителния етап на Петия фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце".
Конкурсът се провежда от национално движение "Русофили" с подкрепата на Фонд "Руский мир", Министерство на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Община Казанлък.
След прецизна селекция на Зоналния етап на конкурса, който се проведе в края на месец май в гр. Кнежа, където своя талант представиха в четири възрастови групи рецитатори, солови певци, вокални групи и танцови формации, журито определи всички, получили Първа награда да представят своята зона на националния етап в гр. Казанлък.
Радостно е силното севлиевско присъствие на заключителния етап в различните категории, където се състезаваха над 400 участници от цяла България. Право да се борят за националните награди получиха рецитаторите Тодор Тодоров - 2 клас От ОУ "Стефан Пешев", и Денислав Богданов - 7 клас От СУ "Васил Левски", и вокална група "Традиция и сцена" от СУ "В. Левски" с ръководител г-жа Ваня Ангелска.
В най-голямата възрастова група талантливите възпитаници на г-жа Ангелска от вокална група "Традиция и сцена" показаха по най-убедителен начин своите вокални възможности чрез интересна и емоционална интерпретация на руската песен "Мама". С изпълнението си те докоснаха сърцата на публиката и получиха най-високото признание на журито, което ги класира на първо място и ги удостои с Диплом, звание „Лауреат“ и статуетка.
Като лауреати на националния конкурс вокална група "Традиция и сцена" в състав: Стела Георгиева, Ния Златкова, Виктория Иванова, Хрисиана Иванова, Калина Драгомирова и Благовеста Шишкова получиха привилегията да открият с наградената песен големия концерт на 8 септември на XV Национален събор на "Приятелите на Русия в България", който се проведе край язовир Копринка.
==============================
Петият национален фестивал "Пусть всегда будет солнце" беше посветен на Едуард Успенскин - създателят на едни от най-популярните персонажи в руската детска литература – Чибурашка, Крокодилът Гена и др. В негова памет талантливата ученичка на г-жа Ангелска – Виктория Иванова влезе в ролята на Чибурашка и изпълни знаменитата "Песен на Чибурашка" . С това изпълнение тя откри Националния

ГРАФИЦИ ИЗПИТИ - СЕСИЯ АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ 2018

ГРАФИК ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

ГРАФИК ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

ГРАФИК ИЗПИТИ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

Актуално!

МОН утвърди ваканциите за новата учебна година

Първата почивка за децата през есента ще бъде от 1 до 4 ноември 2018 г включително.
Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи 12 дни – от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г. включително. Това предвижда утвърденият график на учебното време и ваканциите за новата 2018/2019 г.
Междусрочната ваканция
ще е само един ден – 5 февруари 2019 г. Вторият учебен срок започва на 6 февруари.
През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г. включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април включително.
Матурите през следващата година остават на същите дати – на 21 май 2019 г. по български език и литература и на 23 май 2019 г. по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат в периода 28 май - 31 май 2019 г. В сесията август-септември 2019 г. изпитът по български език и литература ще е на 28 август 2019 г., вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - в периода 30 август - 04 септември 2019 г.
Националните външни оценявания за IV клас ще започнат с изпит по български език и литература на 9 май 2019 г. На следващия ден ще е по математика, а оценяванията по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" ще са на 14 и 16 май 2019 г.
Според утвърдения график седмокласниците ще положат национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни, а по математика – на 19 юни 2019 г. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г. , а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.
РАБОТЕН КАЛЕНДАР ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА

                                                                                           ВИЖ И ИЗТЕГЛИ КАЛЕНДАРА ОТТУК!