СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

НОВИНИ И АКТУАЛНИ ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2019 /2020 ГОДИНА

 

Архив новини

 

Актуално!

ГРАФИЦИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПОПРАВИТЕЛНИ И ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ,
СЕСИЯ СЕПТЕМВРИ, У1ЕБНА 2019/2020 ГОДИНААктуално!

ПРИЕМАНЕ НА ДОКУМЕНТИ, КЛАСИРАНЕ И ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ТРЕТИ ЕТАП НА КЛАСИРАНЕ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021

Виж заповедта в реален размер ТУК!

Дворът на СУ "Васил Левски" "се озари" с образователни игри.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ В ДВОРА НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Учители от начален етап се обединиха около идеята да направят цветни и интересни образователни игри за учениците от 1. до 4. клас. Чрез тях децата да могат да играят и да учат едновременно на открито.
По този начин ще се използва и ефективно свободното пространство в двора, около вековната сграда на училището. За целта трябваше да се съберат средства за реализацията. Това стана на последния коледен базар, в който участваха и ученици, учители и родители. Със събраните средства бяха закупени материали, а реализацията на идеята от проектиране до изрисуване е от група ентусиазирани учители.
Обсъдени бяха различни варианти на игри, както и тяхното разположение. Госпожа Соня Петкова – ст. учител в начален етап, с голяма прецизност разработи одобрените проекти и шаблоните за тяхното изпълнение. Събра екип последователи и само за седмица изрисуваха игрите "Дама", "Математическа игра" и "Не се сърди човече".
През месец август реализирането на останалите игри от проекта ще продължи. Така новата учебна година ще започне цветно и забавно за учениците от начален етап.

Актуално!

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ "НАУКА НА СЦЕНАТА-8"
За седми пореден път Община Севлиевоще бъде домакин на Националния фестивал
"НАУКА НА СЦЕНАТА", а за трети път СУ "Васил Левски" ще посрещне гостите на Фестивала.

За повече информация посетете официалната страница на фестивала:
НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ "НАУКА НА СЦЕНАТА-8"

С венци и цветя отбелязахме 183 години от рождението на Апостола

183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ.
С ритуал по полагане на венци и цветя отбелязахме 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, Патрон на нашето училище.
Слово за живота и делото на Левски пред бюста на Апостола произнесе Мирослава Михайлова - старши учител по география в училище. Вокална формация от наши ученици с ръководител Ваня Ангелска - старши учител по музика, предаде допълнителна празничност на тържеството.
Гости на тържеството бяха:
Здравка Лалева - председател на Общински съвет - Севлиево
Красимира Йорданова - заместник-кмет образование и култура
Десислава Кънева - председател на Обществен съвет при СУ "Васил Левски"
Венци и цветя бяха поднесени от Община Севлиево, СУ "Васил Левски", Обществен съвет при СУ "Васил Левски" и възпитаници на Сдружение "Занимания за знания"

Последен час за нашите четвъртокласници

Учителите на четвъртите класове от СУ "Васил Левски", с много обич и вълнение, за последен път събраха учениците си, за да им пожелаят успех в пети клас и да им връчат удостоверенията за завършен начален етап на основно образование и наградите от ръководството.
"Неусетно изминаха четирите години определени ни да бъдем заедно. Пътят извървяхме стъпка по стъпка, урок след урок. Знаем, че сте подготвени да продължите напред, защото се учихме взаимно – ние учихме Вас, а Вие – нас." - споделиха класните ръководители на четвъртокласниците.
На добър час, деца!

Актуално!

ГРАФИК НА ИЗПИТИТЕ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ СЕСИЯ ЮНИ/ЮЛИ 2020 Г.

Актуално! Лятно училище в СУ "Васил Левски"

СЪОБЩЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ
С цел опазване здравето на децата и спазване на противоепидемичните мерки Ви информираме, че записаните деца, за участие в инициативата Лятно училище, са разпределени в 8 групи по 10 деца.
Бъдещите първокласници, от първите четири групи ще се включат за времето от 22.06 -26.06.2020г., а децата от вторите четири групи ще участват от 29.06 – 03.07.2020 г. организираните занимания.
Приемът в училище ще се осъществи по предварително оповестен времеви график и след преминаване през сутрешен медицински филтър.

Уважаеми родители на бъдещи първокласници,
На 02.07.2020 г., от 17:30 ч., в Актовата зала на училището ще се проведе първата родителска среща.
Очакваме Ви!
Ръководството на СУ "Васил Левски" гр. Севлиево

Признание от Института за български език

Тениски и стикери получиха наши ученици и техните учители, присъединили се в кампанията на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките "Написаното остава. Пиши правилно!"
По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките традиционно покани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института "Написаното остава. Пиши правилно!"

За шеста поредна година през целия месец май на малки и големи ученици се изпраща кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, просветители и дейци на културата.
Тази година диктовката за по-малките ученици беше откъс от спомена на Иван Вазов "Големият ден", а за по-големите - откъс от статията на Манол Глишев "Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя". Диктовките бяха направени във виртуалните класни стаи.
Освен четвъртокласниците на г-жа Кръстина Петкова в предизвикателството се включиха и ученици от горната степен – 9. и 11. клас с преподавател Даниела Йорданова. След изпратената информация и снимки на най-добрите текстове, всички участници получиха стикери с надпис "Написаното остава. Пиши правилно!" и по три тениски със същия надпис за отличилите се. Най-успешно представилите се деца от 4г, наградени с тениски, са Ивайла Йонкова, Теодора Ножарова и Калоян Георгиев. От гимназиалната степен с тениски се сдобиха Николай Недев от 9а, Моника Генкова от 9б и Анна-Мария Чернева от 11а клас.
Двете преподавателки и техните ученици благодариха на Института за БЕ за тази инициатива – диктовката отнема малко време да се направи, а се получава информация кой какво е пропуснал и над какво е нужно да работи – така че участието в инициативата се оказа и едно много полезно упражнение!

клуб "Журналист"

Актуално! За зрелостниците от Випуск-2020

ВАЖНО ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", ВИПУСК 2020!
Може да проверите оценените изпитни работи от положените ДЗИ!

                                        Виж заповедта на директора ТУК!

 

Актуално! Прием в първи клас за учебната 2020/2021

ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС
УЧЕБНА 2019-2020 ГОДИНА

Запълниха се местата в паралелките за прием на ученици в І клас за учебната 2020-2021 година още на първо класиране.

Национално състезание "IT Знайко - 2020", областен кръг

ОБЛАСТНИЯТ кръг на Националното състезание по Информационни технологии "IT Знайко" се проведе в онлайн среда.
От нашето училище взеха участие следните ученици:
IV КЛАС – раздел Програмист с ръководител Галина Христова
      1. Никол Веселинова Найденова
      2. Виктор Иванов Николов
      3. Ния Николаева Недялкова
      4. Симеон Димитров Димитров
      5. Симеон Стефанов Христов
      6. Християна Христова Христова
V КЛАС - раздел Програмист с ръководител Мария Димитрова
      1. Йоан Даниел Савов
      2. Християна Петрова Султанова
      3. Даяна Александрова Асенова
VIII КЛАС раздел ИТ-презентации
      1. Стефани Христова Христова
      2. Елиза Мариянова Минкова

Участниците работиха самостоятелно в дигитална среда, под ръководтсвото на своите ръководители. Учениците от 4 и 5 клас – раздел Програмист, разработваха проекти в Scratch-средата за програмиране, а учениците от 8 клас разработваха презентации по избрани от тях теми.
За трета поредна година Стефани Христова Христова и Елиза Мариянова Минкова от 8 клас доказаха своите умения в разработването на презентации, като тази година от всички участници те грабнаха първите места в Група А - ИТ с 840 точки и се класираха за Националното състезание по ИТ- IT Знайко, за което все още не е ясно кога и как ще се проведе.

За първа година участваха учениците от 4 и 5 клас в раздел Прогромиране в средата Scratch и се представиха успешно като се класираха за Националното състезание по ИТ IT Знайко въпреки необичайните за тях условия.

ГрупаВ – "Програмисти - IV клас" са:
      Християна Христова Христова
- 810 точки спроект "Знайко в Страната на чудесата"
      Ния Николаева Недялкова - 800 точки с проект "Приказка за лека нощ"
      Симеон Димитров Димитров - 800 точки с проект "Моят робот"
      Симеон Стефанов Христов - 790 точки с проект "Знайко в страната на чудесата"
      Никол Веселинова Найденова - 780 точки с проект "Приказка за лека нощ"
      Виктор Иванов Николов - 720 точки с проект „Крал Паток отвлича Лиско”

ГрупаА - "Програмисти - V клас" са:
      Кристияна Петрова Султанова - 780 точки с проект „В училище през 22 век"
      Даяна Александрова Асенова - 780 точки с проект "В училище през 22 век"

ГрупаВ - "Програмисти"
      Йоан Даниел Савов - 740 точки с проект "Световни рекорди"

5 юни - Световен ден на околната среда

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата.
От отбелязването му , за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.
За 2020 година темата на Световния ден на околната среда е своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата.
Посланието за Световния ден на околната среда тази година е, че природата ни "изпраща съобщение" и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката си с природата.
Петокласниците от клуб "Ние изучаваме природата" с ръководител Мария Стойнова - старши учител по химия и опазване на околната среда в СУ "Васил Левски" отбелязаха Световния ден на околната среда - 5 юни, чийто послание за 2020 година е "Време за природа" – Time for Nature.
По тяхна инициатива те, заедно с други ученици от 5 клас, изразиха в рисунки своето виждане и отношение към опазване на околната среда, като ясно заявиха позицията си, че хората трябва да опазват и защитават собствения си дом - Земята! Със своите рисунки учениците изявиха желанието си да накарат повече хора да се замислят преди да замърсят или унищожат природните богатства на планетата.
Като изява в подкрепа на световния ден на околната среда, група ученици от клуба участваха в инициатива за почистване на отпадъци в района на СУ "Васил Левски" и парк "Казармите".

Поредно високо признание за нашите журналисти

Завърши Вторият национален ученически конкурс за журналистика "Гео Милев" – Стара Загора -2020 година, организиран от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Къща музей "Гео Милев".
Тазгодишното издание на конкурса събра млади журналисти от цялата страна. В него се включиха 88 индивидуални участници със 158 творби от 13 области. Клуб "Журналист" при СУ "В. Левски" взе участие във втора възрастова група 9-12 клас с девет свои членове, които представиха 18 творби в различни жанрове. Журито беше много пестеливо на награди – във всяка възрастова група бяха връчени само по 3 награди и 2 поощрения. Въпреки това журналистите от Гимназията грабнаха три награди – две за членове на клуба и една за техния ръководител Даниела Йорданова за активно и успешно участие на клуб "Журналист“".
В раздел Информационни жанрове третото място бе присъдено на Мелнур Нуриева от 9б клас на СУ "В. Левски" , а Борислава Борисова от 9б спечели една от двете поощрителни награди за статията си "Поглед към миналото с устрем към бъдещето".
Клуб "Журналист" получи наградите си по пощата – книги и грамоти, които бяха връчени от зам.-директора Теодора Конова с пожелания за нови творчески успехи и нови отличия.

клуб "Журналист"

Актуално! За първокласниците и техните родители

СПИСЪК ПЪРВО КЛАСИРАНЕ

Публикуваме списък на децата ПРИЕТИ на първо класиране           Виж ТУК!
Публикуваме списък на децата НЕПРИЕТИ на първо класиране       Виж ТУК!

Класирането на децата е извършено съгласно:
Системата за прием на ученици в първи клас на територията на община Севлиево; Раздел IV - Класиране за прием в първи клас и записване; Приложение №3 - критерии и точки за класиране.       Виж ТУК!

Уважаеми родители,
ЗАПИСВАНЕТО НА ДЕЦАТА ПРИЕТИ НА ПЪРВО КЛАСИРАНЕ
започва на 08 юни 2020 година и продължава до 11 юни 2020 година /вкл./
в сградата на училището, стая №114, от 08:00 ч. до 18:00 ч.

При записване носете удостоверение за завършена детска градина.
На място попълвате:

 - Заявление за записване в първи клас
 - Заявления за участие в:

       - Лятно училище /по желание/;
       - Избираеми учебни часове /БЕЛ – 2 ч. и Математика – 1 ч./;
       - Факултативни избираеми часове – руски или английски;
       - Целодневна организация на учебния ден / Групи ЦОУД

Лятно училище
от 22.06 до 03 юли 2020 г.
от 08:00 до 12:30 ч.

Родителска среща
на 29.06.2019 г. /понеделник/
от 17:30 ч.

За Вас, седмокласници

ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 7 КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020-2021

ПРОФИЛ: ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ
интезивно изучаване на руски език

Актуално! Час на класа по време на пандемия

ЧАСЪТ НА ВИПУСК 2020

Последният час на класа за уникалния випуск 2020 в гимназията бе виртуален.
Само двама водещи, на дистанция един от друг, присъстваха реално в актовата зала, но тя отново събра, макар и виртуално, зрелостниците на училището.
                                                                                                                Прчети повече ТУК!

Последен час на класа с учениците от ВИПУСК 2020Излъчване живо от страницата на училището във Фейсбук
Страница на СУ "Васил Левски" във Фейсбук ТУК!

За Вас, седмокласници

ДАТИ И ДЕЙНОСТИ ЗА ПРИЕМА СЛЕД СЕДМИ КЛАС

УЧИЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГАБРОВСКА ОБЛАСТ, ПРЕДЛАГАЩИ ПРИЕМ СЛЕД 7 КЛАС
ЗА УЧЕБНАТА 2020-2021

Виж списъка  ТУК !

Поздрав за празника на българската писменост и култура

ПОЗДРАВ ЗА 24 МАЙ ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ

Поздрав за празника на българската писменост и култура

ПОЗДРАВ ЗА 24 МАЙ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА IVГ КЛАС

В навечерието на 24 май

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:

ИНТЕРВЮ НА ПРЕСИЯНА ГАНЕВА, 9Б КЛАС, СУ "В. ЛЕВСКИ", КЛУБ „ЖУРНАЛИСТ"
В днешното интервю, посветено на Деня на българската просвета и култура, ще се запознаете с ежедневието, хобитата, успехите и най-вече отдадеността на един изключителен преподавател по български език и литература, номиниран за почетно отличие "Неофит Рилски".
Г-жа Таня Попова преподава български език и литерура повече от 40 години. Тя посвещава енергията, силите и знанията си на своите ученици, превръщайки ги в достойни хора.
                                                                                                          Прочети интервюто ТУК!

ИНТЕРВЮ НА МЕЛНУР НУРИЕВА, 9Б КЛАС, СУ "В. ЛЕВСКИ", КЛУБ "ЖУРНАЛИСТ"
Зададох онлайн на петима от известните блогъри в у-тюб и ТикТок няколко въпроса, свързани с последните събития по света и у нас, както и с предстоящия 24 май.
Какво отговориха те?
                                                                                                          Прочети интервюто ТУК!

ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ
По време на дистанционното обучение деветокласниците от СУ "Васил Левски" не само учиха и четяха - те твориха! И превърнаха своите страхове и тревоги, своите мисли и настроения в стихове и проза. Защото самотата над белия лист понякога дава резултат. Когато няма какво да те пилее навън, обръщаш поглед навътре към себе си. И там откриваш бисери…или просто цветни прашинки, които искрят на слънцето!
По случай празника на писмеността деветокласниците от немската паралелка Ви подаряват няколко свои мигновения - някои слънчеви, други облачни - скрийншот на душата в цялата й палитра!
                                                                                                                            Прочети ТУК!

Актуално за зрелостниците от Випуск 2020

ТРЕТИ ДЗИ ПО ЖЕЛАНИЕ

Софийски университет "Св. Климент Охридски" дава възможност на зрелостниците от Випуск 2020 за отпадане на кандидат-студентските изпити и прием на студенти за учебната 2020/2021 година само с оценки от ДЗИ
В тази връзка е необходимо зрелостниците да подадат заявление за явяване на трети зрелостен изпит по съответния предмет, спазвайки сроковете определени със Заповед № РД 09-919/05.05.2020 г. на министъра на образованието.
Софийски университет "Св. Климент Охридски" дава възможност на зрелостниците от Випуск 2020 за отпадане на кандидат-студентските изпити и прием на студенти за учебната 2020/2021 година само с оценки от ДЗИ
Желаещите да се явят на трети зрелостен изпит по съответния предмет и да се възползват от възможността, предоставена от Софийски университет "Св. Климент Охридски", трябва да се явят в канцеларията на училището в срок 21 май 2020 година, 13:00 часа, за да подадат заявление.
За повече информация се запознайте със следните документи:

Писмо на ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски"


СПИСЪК
на специалностите и формите на обучение, на състезателните изпити, оценките от дипломата за средно образование (от държавен зрелостен изпит или от задължителната подготовка), които участват в балообразуването и на максималния бал
Писмо на министъра на образованието
Заповед № РД 09-919/05.05.2020 г. на министъра на образованието за промяна в изпитните дати и "График на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на държавните зрелостни изпити през учебната 2019 – 2020 година"

Актуално

ИНСТРУКТАЖ ЗА ЗРЕЛОСТНИКА
УЧЕБНА 2019-2020 ГОДИНА

Във връзка с предстоящите ДЗИ трябва да бъде извършен задължителен инструктаж със зрелостниците. Изтеглете и се запознайте с инструктажа!

Наши учители с личен пример за учениците си

Преподавателите от катедра "Немски език" при СУ "Васил Левски" продължават квалификацията си и в извънредната обстановка и желаят да бъдат личен пример за учениците си при прилагане на подхода "Учене през целия живот".
Радослава Стоянова и Десислава Зурева вече участваха в два от цикъл уебинари, организирани от Гьоте Институт-София и Гьоте Институт-Атина. Заедно с приблизително 100 колеги германисти от Гърция, България, Хърватска, Украйна, Босна, Сърбия и Унгария, те работиха върху темите: "Прилагане на дигитални устройства в часовете по немски език " и "Подготовка за изпит В1- компоненти- четене и слушане".

клуб "Журналист"

Поредно високо признание за нашите журналисти

Севлиевските млади журналисти завоюваха награди от престижния журналистически конкурс "Григор Попов", организиран от Центъра за ученическо техническо и научно творчество.
При спазване на изискванията за социална дистанция в СУ "В. Левски" бяха връчени петте награди, пристигнали от Разград. За трета поредна година клуб "Журналист" от СУ "В. Левски" с ръководител Даниела Йорданова участва в Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов", организиран от Центъра за ученическо техническо и научно творчество с подкрепата на Община Разград, РУО - Разград и Националния дворец на децата.

В тазгодишното осмо издание на конкурса участваха 179 млади репортери от 54 учебни заведения на 33 населени места с 309 публицистични творби: журналистически есета, интервюта, очерци, коментари, репортажи, спортни коментари, вестници, радиопредавания.
Надсловът на конкурса бе "Светът под лупа", а засегнатите теми бяха най-разнообразни – от областта на социалния живот, културата, общочовешките ценности.
За трета поредна година нашите млади журналисти завоюваха награди на престижния конкурс. Те получиха:
- Специална награда на Областния информационен център;
- Награда на техния ръководител Даниела Йорданова за активно и успешно участие;
- II място за Пресияна Ганева – 9Б клас, за интервю с Георги Иванов и българската следа в космоса;
- III място за Борислава Борисова – 9Б клас, за статията "Поглед към миналото и устрем към бъдещето";
 - II място в раздел Спортен коментар – за Мелнур Нуриева - 9Б клас, за материала "Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски", което е най-високото в раздела, тъй като I място не е присъдено.

Директорът на училището пожела на младите журналисти да продължават да творят и използва случая да връчи и наградите от тазгодишния Четвърти литературен конкурсонкурс на градската библиотека "Какво му трябва на човек?" (за да бъде щастлив), вдъхновен от творчеството на Валери Петров по случай 100 години от неговото рождение. Припомняме, че участниците от клуб "Журналист" обраха всички призове в конкурса от раздел есе: I награда – Мелнур Нуриева, 9Б клас; II – Виктория Петкова, 9А клас; III – Мила Михайлова, 9Б клас Трите момичета получиха луксозно издание с избрани творби на Валери Петров, а ръководителката им - и награда за най-активен преподавател.

клуб "Журналист"

Актуално

ГРАФИК
ЗА ЯВЯВАНЕ НА УЧЕНИЦИ НА ИЗПИТИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА
СЕСИЯ МАЙ УЧЕБНА 2019-2020 ГОДИНА

          Виж графика   ТУК !

Актуално

УЧЕНИЧЕСКИ СТИПЕНДИИ
II СРОК, УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

ЗАПОВЕД
№ РД-04-620/ 0304.2020 г.

     - Разпределение на средствата по видове стипендии
     - Критерии за допускане до класиране
     - Критерии и показатели за класиране на учениците
     - Размер на стипендиите и периода, за който се отпускат
     - Необходими документи за кандидатстване

                                                  Виж заповедта ТУК!

Литературен конкурс "В света на Валери Петров" - пореден повод за гордост


В началото на месец март Градската библиотека - Севлиево обяви своя четвърти литературен конкурс "Какво му трябва на човек?" (за да бъде щастлив), вдъхновен от творчеството на Валери Петров. На 22-ри април се навършиха 100 години от неговото рождение.
В конкурса участваха ученици от 1 до 12 клас в три възрастови групи. От 76-те деца и младежи от цяла България, а и извън нея, 30 бяха участниците от 9а и 9б клас на СУ "Васил Левски" с преподавател Даниела Йорданова. Те писаха есета, оценени от жури в състав: Ваня Георгиева - поетеса от литературен кабинет "Пеньо Пенев" към читалище "Развитие- 1870", Павлина Десева и Емилия Петрова - дългогодишни преподаватели по български език и литература и екипът на Градска библиотека - Севлиево.
Деветокласниците не само грабнаха и трите награди в своята възрастова група, но се оказаха и единствените севлиевци, чиито творби са отличени от журито. И съвсем не е случайно, че и тримата наградени са членове на клуб "Журналист" към училището - явно писането им се отдава и наградите не са попаднали при тях случайно!
Трета възрастова група: 9-12 клас
Проза

I място - Мелнур Нуриева, 9 клас, СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
"Здравей, свят!"                            Прочети есето на Мелнур ТУК !
II място - Виктория Петкова, 9 клас, СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
"Какво му трябва на човек? "       Прочети есето на Виктория ТУК !
III място - Мила Михайлова, 9 клас, СУ "Васил Левски", гр. Севлиево
"Прави ли те щастлив - трябват"       Прочети есето на Мила ТУК !

Всички участници в конкурса ще получат грамоти, а отличените - и луксозни издания на произведения на Валери Петров.

Актуално!

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020-2021 ГОДИНА В СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Предвид на извънредното положение, при подаването на документитеза записване, не е необходимо при декларирането на настоящ адрес, да се представя документ от ГРАО. След приключване на кампанията, комисията ще провери достоверността на подадената информация.
Всички родители, подали електронен формуляр, ще получат, в деня на подаване, на своя имейл, входящ № от училището!

                    За повече информация посетете страницата за прием на сайта!

Международен ден на Земята, 2020

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА, 2020

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА, 2020Отразяваме Международния ден на Земята по време на дистанционното обучение

По време на дистанционното обучение в СУ "Васил Левски" продължава работата на групите за занимания по интереси.
Учениците от IIА клас от клуб "Приятели на природата" с ръководител Кинка Иванова работиха по интересни теми свързани с 22 април – Международен ден на Земята. След като прочетоха различни произведения, изслушаха подходящи песни, изгледаха презентации и еко филмче, децата достигнаха до извода, че планетата е наш дом и ние сме отговорни за нейното бъдеще. Ето защо те изработиха рисунки, постери и предмети, с които призоваха хората и децата да обичат и пазят планетата Земя. Природата е невероятно красива, но често ние не я оценяваме, а я замърсяваме и унищожаваме.
Второкласниците от клуб "Приятели на природата" призовават: "Хора, пазете природата чиста, защото тя е нашият общ дом!"

Актуално!

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2020-2021 ГОДИНА В СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"


                    За повече информация посетете страницата за прием на сайта!

Клуб "Журналист" - дистанционно обучение под карантина

Продължаваме поредицата от интервюта на наши журналисти по време на дистанционното обучение под карантина поради създалата се кризисна ситуация в цялата страна и въведеното извънредно положение.

Представяме ви:
ИНТЕРВЮ с г-жа Снежана Цонкова, старши учител по английски език в СУ "Васил Левски", взето от Василена Шопова , ученичка от 9Б клас, клуб "Журналист", СУ "Васил Левски".
                                                                                                          Прочети интервюто ТУК!
ИНТЕРВЮ ЗАД ГРАНИЦА на Борислава Борисова, 9б клас, клуб "Журналист" с Юлиана Димитрова на 16 години, ученичка в СУ "Васил Левски" до 7-ми клас, от 2 години учи и живее във Валд-Мишелбах, Германия.
                                                                                                          Прочети интервюто ТУК!
АВТОИНТЕРВЮ - Пресияна Ганева, 9б клас, клуб "Журналист" споделя за това как учи от вкъщи и по какъв начин минава ежедневието ѝ.
                                                                                                          Прочети ТУК!

Актуално!

ИНТЕРАКТ КЛУБ - СЕВЛИЕВО ПРЕДЛАГА
ДА РАЗНООБРАЗИ ЕЖЕДНЕВИЕТО ВИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ

Скъпи приятели,
по време на социалната изолация прекараното време вкъщи е скучно и еднообразно.
Но ние, Интеракт клуб - Севлиево, определено не скучахме, докато подготвяхме една интересна и весела изненада за всички вас - стартираме състезанието "Карантината в картина"!
С него ние бихме искали да разнообразим ежедневието ви, да провокираме творческите ви заложби и, разбира се, заедно да се забавляваме.
Вие имате шанса да създадете свой незабравим момент чрез пресъздадената от вас картина и да грабнете голямата награда за първото място!
Нека отбележим, че интерпретацията става посредством самите Вас - Вие трябва да бъдете пресъздадената картина! А всички картини може да откриете в приложения по-долу формуляр.
Бъдете творците на вашето щастливо време и се запишете за участие чрез този формуляр: https://forms.gle/d7ehxKz3acPPZ8nf6 , или ни изпратете съобщение на страницата на Интеракт клуб - Севлиево във фейсбук с вашите имена, населено място, тел. номер, пресъздадената от Вас картина, както и нейният оригинал, с имена на автор и заглавие.
Запознайте се и с регламента на състезанието ТУК!
Подготвили сме следните награди:
1-во място - 50,00 лв.
2-ро място - 40,00 лв.
3-то място - 30,00 лв.
Вашите творби ще оценяваме ние, а резултатите ще съобщим на 20.05.2020 г.

Великденска работилница

ВЕЛИКДЕНСКА РАБОТИЛНИЦА

В навечерието на един от най-светлите семейни, християнски празници - Великден, деца и родители от начален етап на СУ "Васил Левски", включени в дистанционно обучение, с радост рязаха, лепиха, оцветяваха, апликираха и направиха шедьоври като изработиха различни изделия за Цветница и Великден.
Със сътворената красота, ученици и учители от начален етап на СУ "Васил Левски" пожелават на всички Светли празници!
Разгледайте галерията от великденските шедьоври на децата ТУК!

Училищeн план-прием в I и V класове за 2020/2021 уч. година

УЧИЛИЩЕН ПЛАН-ПРИЕМ В I И V КЛАСОВЕ ЗА 2020/2021 УЧ. ГОДИНА

ЗАПОВЕД
№ РД - 04 - 609 / 20.03.2020 г
УТВЪРЖДАВАМ
Училищният план-прием в I и V класове за 2020/2021 учебна година:
1. В I клас - 4 паралелки, 88 ученици.
2. В V клас - 4 паралелки, 105 ученици.
                                                               Виж заповедта на директора ТУК!

 

Клуб "Журналист" - дистанционно обучение под карантина

Как един преподавател по български език и литература прекарва свободното и учебното си време под карантина и как се чувства при създалата се ситуация

Едно интервю на Пресияна Ганева, 9Б клас, КЛУБ "Журналист" с Даниела Йорданова - учител по български език и литература в СУ "Васил Левски"

Поради създалата се кризисна ситуация в цялата страна и въведеното извънредно положение, аз и връстниците ми бяхме принудени да спрем да ходим на училище и да започнем да се обучаваме от вкъщи. Никой не осъзнаваше колко ще се промени начинът на живот на всеки един от нас по време на карантината, но едно от хубавите неща, поне според мен, е онлайн обучението! То ме разсейва от създаващата се излишна паника и лично аз имам чувството, че наистина съм на училище, макар и това да не е точно така.
Взех онлайн интервю от г-жа Даниела Йорданова, учител по български език и литература в СУ "Васил Левски". Тя ми преподава този предмет и мога да кажа, че онлайн часовете с нея се карат много леко и продуктивно, тъй като тя е от учителите, които са по-напред с технологиите. Караме часовете си по български език и литература, използвайки платформите google meet, classroom и hangouts и също както в училище госпожата ни изпитва устно и писмено, след което й изпращаме поставените от нея задачи в определения срок.

   Прочети интервюто ТУК!

Клуб "Журналист" - дистанционно в електронна среда

Как се чувстваме по време на извънредното положение, наложено заради пандемията, какво правим през свободното си време, как учим от вкъщи, какво мислим за електронното обучение

Едно интервю на Борислава Борисова, 9Б клас, КЛУБ "Журналист" с Моника Генкова - ученичка от 9Б клас в СУ "Васил Левски"

Това интервю се проведе чрез видео връзка, защото сега няма как да се срещаме лично, а не искаме да прекратяваме работата си в клуб „Журналист“. Интервюирах моя съученичка, за да разбера как се чувства тя по време на извънредното положение, наложено заради пандемията, какво прави през свободното си време, как учи от вкъщи  и какво мисли за електронното обучение.

   Прочети интервюто ТУК!

Нарисувай дъга

ИНИЦИАТИВА "ПРЕДАЙ НАТАТЪК"
Нарисувай дъга и я сложи на прозореца или балкона вкъщи

В началото на седмицата учителите на групите за целодневна организиция на учебния ден предложиха на своите ученици, включени в дистанционно обучение, да се присъединят към инициативата на децата от Италия - да нарисуват ДЪГА, като символ на надеждата. Тази дъга да бъде закачена на прозорец, врата или на друго избрано от тях място, така че да се вижда от повече хора като знак за съпричастност с болните и лекарите, които се борят с вируса.

Учениците от начален етап на СУ "В. Левски" приеха предизвикателството на своите учители и се включиха в инициативата с голямо желание. Нарисуваха своята детска дъга – символ на надеждата, че вирусът ще мине и скоро всички ще бъдат заедно със своите приятели. На дъгата поставиха надпис "Всичко ще се оправи!" Снимаха творбите си и ги изпратиха на своите учители.
Така и СУ "Васил Левски" стана част от инициативата "ПРЕДАЙ НАТАТЪК". Учениците увлякоха след себе си и други деца, както и техните родители! Нека доброто "зарази" нашия град и целия свят!

Дълбок поклон пред човека и преподавателя


Актуално! Обръщение на МОН към родителите на учениците

ОБРЪЩЕНИЕ НА МОН КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

 • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
 • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
 • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
 • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
 • Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
 • Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 • Насърчавайте детето да бъде активно.
 • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 • Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

      Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.
      Виж пълният текст на обръщението ТУК!

Дистанционно обучение в електронна среда

19 МАРТ 2020
Вече четвърти ден в училището се осъществява дистанционно обучение в електронна среда.
Учители и ученици бързо се адаптираха към новите условия на работа и се справят успешно с новата ситуация!
                                                               Прочети повече за обучението ТУК!

19 МАРТ 2020, ДИСТАНЦИОНЕН ПЕДАГОГИЧЕСКИ СЪВЕТ
"Днес е исторически момент за живота на СУ „Васил Левски“ – провеждаме първия по рода си дистанционен педагогически съвет. Извънредното положение в страната, породено от пандемията от коронавирус, налага да сме гъвкави в работата си и вие доказахте още веднъж, че можете да се справяте успешно! Затова ви благодаря и съм признателен, че полагате огромни усилия да се провежда учебен процес и учениците да са ангажирани.
Има много неизвестни пред нас и може би ще се налага много от дейностите да реализираме по начина, който го правим тази седмица" - споделя директора на училището

Актуално

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,
През следващите две седмици сме изправени пред ново предизвикателство – да пазим здравето си, нашето, на нашите близки и приятели.
ДНИТЕ ОТ 16 ДО 29 МАРТ
ЩЕ БЪДАТ НЕ ВАКАНЦИОННИ, А НЕПРИСЪСТВЕНИ И УЧЕБНИ!

Прочети повече ТУК!                   Виж извънредното разписание на часовете ТУК!

Актуално

Съгласно Заповед № РД-01-124/ 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването до 29 март 2020 година се прекратяват учебните занятия в цялата страна.

ЗАПОВЕД № РД-01-124/ 13.03.2020 Г. НА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Актуално

ЗАПОВЕД № РД09-626/11.03.2020 г. на министъра на образованието и науката
във връзка с регистрирания епидимичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания в условията на епидимично разпространение на COVID-19 в световен мащаб

ЗАПОВЕД № РД09-04-599/11.03.2020 г. на директора на СУ "Васил Левски"
във връзка със ЗАПОВЕД № РД09-626/11.03.2020 г. на министъра на образованието и с регистрирания епидимичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания в условията на епидимично разпространение на COVID-19 в световен мащаб

Актуално

В понеделник се възобновява учебният процес на територията на цялата габровска област, съобщиха от регионалния оперативен щаб.
Прочети повече ТУК!

На среща с кмета на града, РУО Габрово и РЗИ, директорите на училищата, детските градини и ясли в Габрово получиха указания за работа и спазване на основни правила за възстановяване на нормалния учебен процес.
Прочети повече ТУК!

Актуално

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуално

ВАЖНО ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ

Във връзка със срока, определен със заповед № РД09-2150/27.08.2019г. на министъра на образованието (Виж заповедта ТУК), всички зрелостници трябва да се явят в канцеларията на училището в срок до 13.03. 2020 година и да попълнят Заявление за допускане до държавни зрелостни изпити по образец (Виж образеца ТУК)!
Бивши ученици на училището, които не са държали ДЗИ, могат да подадат също своите заявления в срок до 13.03.2020 в СУ "Васил Левски".

Актуално

АКТУАЛНО!!!
Грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна от 6 до 11 март включително. Това става със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
С нея се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

                                           Виж заповедта на министъра ТУК!

Тържествено отбелязване на Националния празник

С представителна група от ученици и учители СУ "Васил Левски" се включи в тържественото отбелязване на Националния празник.

Учениците от СУ "Васил Левски" изпълниха художествена композиция, посветена на 3-ти март.
Единадесетокласникът Румен Гатев развълнува присъстващите на церемонията с изключителното си изпълнение на Вазовото стихотворение "Опълченците на Шипка".

Масленица-2020

Руският народен празник Масленица, посветен на края на зимата и началото на пролетта, отпразнуваха заедно осмокласниците от СУ "Васил Левски" от паралелката с интензивно изучаване на руски език и малчуганите от детска градина "Радост 1".
В понеделник, 2 март, те изпратиха зимата и посрещнаха пролетта с много настроение, песни, игри и танци. Под ръководството на своята преподавателка по руски език г-жа Галя Рачева, с която вече втора година изучават езика на Пушкин, децата изпяха песента за палачинките и се състезаваха в традиционната масленична игра - подхвърляне на палачинки. От своя страна осмокласниците ги поздравиха с песента "А мы Масленицу дожидаем". Всички деца получиха като награди за положените знания и умения захарни петлета.
На празника награди получиха и децата, участвали в конкурса за изработка на кукла и рисунка Масленица.
В категорията "Кукла" сред децата от детските градини първо място получи Едуарда Мичева от ДГ "Радост 1". Второ и трето място заеха куклите на Мария Петрова и Борислав Петров от същата детска градина.
Най-хубавата рисунка бе на Рая Димитрова от ДГ "Радост 1". Второ място зае творбата на Микаела Дерменджиева от ДГ "Слънце", а третото място зае рисунката на Иван Симеонов от ДГ "Радост".
Награди получиха и учениците от 1 до 12 клас.
В категорията 1-4 клас първите места заеха: – за рисунка - Тодор Хинов, а за кукла - Елена Цанкова;
5-7 клас за рисунка и кукла призовото първо място получи Даная Богданова;
8-12 клас първите места заеха: - за рисунка Даяна Димитрова, а за кукла - Ния Ковачева.

Десислава Павлова, клуб "Журналист"

Седмицата на доброто в училище

В средно училище "Васил Левски", гр. Севлиево, учениците отбелязват "Седмицата на доброто" всяка поредна година. Тази година празничните дни се осъществиха в пълен мащаб от идеи.
Организацията беше поета от Ученически съвет при училището, както и доброволци, които им помогнаха. Учениците разработиха план за действие, с който разпалиха пламъка на доброто у всеки.
Първият ден от седмицата беше посветен на усмивката, нарича се "Ден на усмивката" (24.02). В този ден учениците бяха се погрижили за декора, като облепиха всички стени в училище с усмивки, проектираха видео материали по темата. На огледалата в тоалетните бяха залепени листчета с цитати и комплименти, които всеки би искал да чуе, за да повдигне самочувствието си, като по този начин провокираха усмивки у много от тях. За Деня на усмивката членовете и доброволците на ученически съвет бяха подготвили игра, предназначена за деца от начален етап. Играта се състоеше в подхвърляне на топка и разменяне на комплименти, като основната цена беше да се събуди доброто у хората и те да се почувстват оценени и обичани.
Вторият ден от Седмицата на доброто беше "Ден на прегръдката" (25.02). Фоайето беше украсено с банер и хартиени прегръдки. Учениците бяха закачили върху себе си табели с надпис "Би ли ме прегърнал?" И с тези табели получаваха хиляди прегръдки. Доста деца и учители взеха участие, поставяйки си значки за прегръдки.
Третият ден от седмицата беше "Ден на розовата фланелка" (26.02). Идеята на празника се състои в подкрепа на децата, които са обект на насилие в училище. Историята на този празник се състои в насилие на момче, дошло на училище с розова фланелка, след което било наранено с подигравки, обиди и насилие. Двама негови съученици купуват хиляди розови тениски и всяка година на този ден много ученици ходят на училище, облечени с тях.
"Денят на Розовата фланелка" беше честван като голяма част от учениците дойдоха на училище с розова блузка в подкрепа на децата, обект на насилие. Членовете на Ученически съвет изработиха коркови дъски, върху които залепиха предварително изрязани дръвчета. Върху тези дръвчета учениците закачаха с кламерче розови тениски, също предварително подготвени, на които записаха нещо мило, някакъв цитат или думи, с които да повдигнат самочувствието и да събудят доброто у този, който ги чете.
Последният ден от "Седмицата на доброто" беше "Ден на доброто" (27.02). Учениците решиха да отбележат празника като отидоха в първи и четвърти клас, за да изиграят с тях игра, която да покаже, че не бива да нараняваме съучениците си. Всяко дете получи хартиено сърчице. То символизираше сърцето на негов приятел. След това мъниците трябваше да смачкат сърчицето и да опитат да върнат сърцето в предишния му вид. Те видяха, че това е невъзможно и осъзнаха, че това се ще се случи със сърцето на техния приятел ако го наранят с лоши думи или действия. Втората игра се състоеше в рисуване. На учениците бяха раздадени листчета, на които да нарисуват нещо, с което ще накарат съученика до тях да се усмихне.
Ученически съвет пожела всички ученици да се почувстват обичани, да открият дори и капка добро в себе си и да я предадат нататък.

В очакване на Баба Марта

На 28.02.2020 г. учениците от I клас, посещаващи групите за целодневна организация на учебния ден, съвместно със своите учители Д. Христова, П. Спирова и М. Благоева организираха първомартенски празник в игротеката на училището.
Децата рецитираха стихотворения за Баба Марта и пяха весели песнички за мартеничките.
Първокласниците с усмивка изпратиха Малък Сечко и с нетърпение очакват Баба Марта, която да ги закичи с бели и червени мартенички и дари със здраве.

Първото в България лютеничено парти

На 26 февруари в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" се проведе първото по рода си Лютеничено парти – инициатива на клуб "New Lab" с ръководител Красимира Томева. В него взеха участие два отбора с по четири участници – отбор "Пипер" от деветокласници на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", а отбор "Домат" – от ученици от 9 "б" клас на СУ "Васил Левски", членове на клуб "Млад изследовател" с ръководител Ана Жекова. Публика бяха ученици и учители от двете училища.

Водещите на събитието разказаха за възникването на лютеницата и разиграха няколко сценки. После двата отбора се състезаваха в три игри. В първата всеки отбор трябваше да напише пет продукта и пет подправки, от които се прави лютеница. За тази игра журито присъди на отбор „Пипер“ 3 точки, а на отбор "Домат" – 4 точки, защото бяха познали с три продукта повече. Втората игра беше щафета: всеки играч трябваше да си избере четири различни продукта, с които да направи сандвичи, като преди това ги намаже с лютеница. По-бързи в тази игра бяха участниците от отбор "Пипер", но сандвичите на отбор "Домат" бяха с по-разнообразни продукти и по-добър външен вид, затова те получиха повече точки. Третата игра участниците играха по двойки, като единият беше със завързани очи, а другият му даваше да опитва и познава съставките. За този игра отбор "Домат" получи 2 точки, а отбор "Пипер" – 5. Резултатът беше 16 на 16 и затова се наложи четвърта игра, в която да познаят в коя лютеница има чесън и отбор "Домат" се справи по-бързо. Участниците от доматения отбор получиха по един домат и сладки, а отбор "Пипер" – по една чушка и сладки.
Имаше и викторина за публиката, както и конкурс за домашна лютеница на годината. В конкурса трето място зае химичната лютеница "Оригинал" на г-жа Ивета Кръстева. Второто място беше за лютеницата на баба Айше, а първо място спечели лютеницата без име, но грамотата взе Алекс от ПГМЕТ.
И така в смях и игри, щастливи емоции и състезатели, облечени в червено приключи първото Лютениченото парти, осъществено от двата клуба.

Борислава Борисова, 9б кл, клуб "Журналист"

Благотворителен базар "Мартеници"

НИТО ЕДНА ПРОЯВА НА ДОБРОТА, ДОРИ НАЙ-МАЛКАТА, НЕ Е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ
УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ЗАЕДНО В БЛАГОРОДНА КАУЗА

За времето от 18.02. до 28.02.2020 г., в СУ "Васил Левски" се проведоха различни инициативи на съпричасност и добри дела за набиране на средства за малкия Мартин Пенев (ученик от II Г клас на СУ "Васил Левски"), който е само на 9 години и е диагностициран с левкемия.
В рамките на общински спортен празник "Лъвче - 2020" (18.02.2020 г.), в спортна зала "Дан Колов", бе поставена кутия за дарения "Да помогнем на Мартин да оздравее!", в която всички желаещи можеха да дарят средства за борбата с коварната болест.
В седмицата на доброто, ученици, учители и родители взеха участие в благотворителен базар под надслов "Мартеничка за Мартин".
В резултат на дарителската кампания, по сметката на семейството на Марти бе преведена сума от 3 026 лв.
Ръководстовото на СУ "Васил Левски" благодари на всички ДОБРИ ХОРА, които се включиха в изработването на мартеници, картички, рисунки и сувенири... на тези, които се присъединиха към благородната ни кауза, на учениците от СУ "Васил Левски", Ученически съвет при СУ "Васил Левски", ОУ "Стефан Пешев" (2. клас и 5. клас – групи за ЦОУД), ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Душево.

Стипендия на Гьоте Институт за наш учител

Г-жа Радослава Стоянова, старши учител по немски език в СУ "Васил Левски", получи една от 20-те стипендии на Гьоте Институт - България за 2020 година.
В периода 2.08.2020-15.08.2020 година тя ще се включи в курс за повишаване на квалификацията на тема "Методика и дидактика на обучението по немски език за млади хора от ниво B2" в гр. Манхайм, Германия.
Акцентът на курса ще бъде методическo-дидактически:
- как младежите изучават немски език;
- какво оказва влияние върху процеса на учене;
- при какви рамкови условия се осъществява обучението по немски език за младежи в различни контексти;
- кои методическо-дидактически принципи са се доказали в процеса на обучение и какво го разнообразява.
В обучението ще бъдат засегнати какви промени се извършват в когнитивен, физически и социален аспект с младежите - как се отразява това на изучаването на чужд език. Степендиантите ще се запознаят с нови форми на презентиране, на упражняване и работа - креативни и разнообразни, с методическо-дидактически принципи, които правят обучението успешно и мотивиращо. Ще бъде наблегнато на планирането на обучението, ще се дискутират езиково-политическите фактори и предпоставките за чуждоезиково обучение. Курсът ще запознае участниците и с иновативни проекти и преживяване на част от младежката сцена в Германия. Ще се работи върху личностните силни страни и разкриване на перспективите за собствено развитие. Не на последно място ще бъде актуализирана картината на Германия по отношение на живота на немските младежи и разширяването на познанията по немски език.
Културната част на обучението ще предложи запознаване със света на младите хора в Германия и разработване на сценарии за прилагане на придобитите знания на практика.
Госпожа Стоянова ще повиши своите компетентности заедно с 19 свои колеги от България.

Spelling bee-2020, училищен кръг

На 28.02.2020 г. от 14:00 ч. в СУ "Васил Левски" с много емоции се проведе училищният кръг на Spelling bee 2020.
Победители са Атанас Христов (първо място) и Никол Нанова (второ място) от 6В клас на СУ "Васил Левски", гр. Севлиево, а думата "picnic" беше решаваща за финалът.

Актуално

На 28.02.2020 г. от 14:00 ч. в СУ "Васил Левски"
ще се проведе училищният кръг от Десетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 22 февруари до 2 март 2020 г. в 299 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6500 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания на 28 март 2020 г. в 8 града в страната. А най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 25 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английския език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Spelling Bee се провежда в България вече 10 години, и за това време пораснаха и хилядите участници от 3 до 7 клас, които с гордост помежду си се наричат "пчели" (от англ. Bee - пчела), създадоха приятелства, а състезанието им показа, че за да успееш трябва да си уверен, постоянен и много мотивиран.
Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта. В юбилейната година участниците ще се включат в кампания под наслов Share the BEE spirit, за да може повече хора от местните общности да споделят духа на състезанието и да научат защо е толкова значимо то за ученици и учители от цялата страна.
Състезанието Spelling Bee се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС". То се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ, Британски съвет и Министерство на образованието и науката.
Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!

Актуално

 

Актуално

 

Тържествен концерт за патронния празник на училището

С тържествен коцерт отбелязахме своя патронен празник в ДК "Мара Белчева"

            Виж видеозапис на тържеството ТУК!

Клуб "Журналист" отрази общоградско събитие

На 19 февруари 2020 година се състоя поклонение пред някогашния конак - последната спирка на Дякона, преди черното бесило в София.
Млади журналисти, представители на клуб "Журналист" при СУ "Васил Левски", отразиха общоградското събитие, посветено на 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

            Виж материала на Десислава Павлова 9в, клуб "Журналист" при СУ "В. Левски" ТУК !

Спортно състезание "Лъвче-2020"

В препълнена зала стартира спортното състезание "Лъвче-2020"
На 18 февруари 2020 година от 15:30 часа в спортна зала "Дан Колов" се проведе спортният празник "Лъвче-2020", организиран от СУ "Васил Левски" по повод патронния празник на училището. В общинско състезанието се включиха 23 отбора с ученици от I до IV клас в общинските училища и деца от детските градини в града.
С голям ентусиазъм и спортен хъс децата демонстрираха бързина и ловкост в различните игри.
Виж класирането на отборите ТУК!
Преди седмица ученици от III и IV клас на СУ "Васил Левски" - град Севлиево се явиха на традиционното математическо състезание "Лъвче-2020".
Първото място сред третокласниците зае Девина Калудова, която получи и специална грамота за постигнати резултати в областта на математиката. Сред четвъртокласниците наградените бяха повече. Първото място зае Константин Тодоров, второто си поделиха Християна Христова, Кристиян Косев и Деница Михайлова, а третото зае Ивайла Йонкова.
Учениците от I до IV клас се включиха в конкурс на тема "Васил Левски", разделен в две направления - рисунка и стихотворение. Победилата рисунка е на Мария_Маринова, второто място заема рисунката на Преслава_Христова, а третото - на Вероника_Димова.
Господин Тома Томев - директор на училището, награди отличилите се математици от трети и четвърти клас в състезанието "Лъвче-2020", заели първо, второ и трето място на официалната церемония в спортна зала "Дан Колов".
Награди получиха и художниците, сътворили най-добрите образи на Левски, в обявения конкурс за рисунка на тема "Васил Левски" и "Моето училище".
Награденият ученик за стихотворение е Християн_Митев, който за съжаление не успя да присъства на церемонията.
В рамките на събитието в залата имаше и кутия за дарения, в която всички желаещи можеха да дарят средства за борбата с коварната болест на малкия Марти от Севлиево, който е само на 9 години и е диагностициран с левкемия. Той има нужда от средства за лечение, а в града вече са проведени серия благотворителни събития в негова помощ.

Венци и цветя пред бюста на Патрона

По повод навършването на 147 години от обесването на Васил Левски с тържествена церемония в южния парк на училището бяха поднесени венци и цветя пред бюста на Патрона. Официални гости на тържеството бяха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, председателят на Общинския съвет Здравка Лалева, Десислава Кънева - Председател на Обществения съвет при СУ "Васил Левски", Мариана Петрова - Председатела на Училищно настоятелство при СУ "Васил Левски", Светла Георгиева - Председател на Общинско УН.
С патриотичен рецитал възпитаниците на училището пренесоха присъстващите в епохата, когато Дякон Левски е обикалял из страната, за да създава революционни комитети, които да планират и да извоюват свободата на Родината. Учениците цитираха заветните му думи към поколенията, които и до днес отекват в сърцето и душата на всеки българин.
Възрожденски песни в чест на живота и саможертвата на Апостола изпълниха училищния двор на гимназията и възродиха неговия вечен образ - символ на висши ценности и свръхчовешки героизъм.
Присъстващите склониха глава и с едноминутно мълчане отдадоха почит пред Апостола на свободата.

Виктория Панайотова от 7А клас на СУ "Васил Левски" получи наградата си на официална церемония в AUBG

На 15.02.2020г. в Американския Университет в гр. Благоевград (AUBG) се проведе официалната церемония по награждаването на победителите от Десетото юбилейно национално състезание по творческо писане на английски език.
Виктория Росенова Панайотова от 7А клас на СУ "Васил Левски", гр.Севлиево се класира на трето място в състезанието и заедно със своята преподавателка по английски език присъстваха на официалната церемония по награждаване на победителите.
Съчиненията на класираните от първо до трето място ще бъдат публикувани на сайта на състезанието, за да могат да бъдат прочетени от всички настоящи и бъдещи участници, както и от други любители на английския език и творческото писане.
Преди церемонията, заедно с преподавателката й по английски език Даниела Христова, Виктория имаше възможността да разгледа кампуса на Американския университет, както и да участва в семинар по творческо писане с проф. Майкъл Коен.
За учениците и техните учители беше организирана официална вечеря, по време на която наградиха 21 финалисти от 6-12 клас. Едно от есетата, което събра най-много гласове, беше избрано за текст на песен, която ще се излъчи по музикалната телевизия ММ. Учениците и техните учители получиха не само грамоти и награди, а и лакомства от спонсорите на състезанието. Състезанието се организира и провежда от Фондация Корпус за образование и развитие Корплюс, с подкрепата на Посолството на САЩ в България, Британски съвет, Музикална телевизия ММ и в партньорство с Министерството на образованието и науката. Тази година в състезанието се включиха над 3300 ученици от 6-12 клас от 147 училища в страната.

Денят на влюбените в СУ "Васил Левски"

На 14.02.20г. в СУ "Васил Левски" отбелязаха Деня на влюбените. Организацията бе поета от Ученически съвет и техни помощници. Бурната подготовка за празника започна още преди седмици.
Както всяка година, още преди биенето на първия звънец, учители и ученици бяха посрещнати с пожелания, прецизно изработени предварително. По време на празничния ден членове от съвета, в ролите си на Купидон, раздаваха валентинки от анонимни обожатели сред класовете.
Новото през тази година бе организираният конкурс "Мистър целувка", в който бяха предизвикани всички момчета в училище. Идеята на надпреварата бе всяко момче да направи възможно най-много снимки с целувки от момичета на отбелязаните пунктове за снимки. Пунктовете бяха два: единият - с фон тематично украсена арка, а другият - с рамка, символизираща любовта. Момчето, което заснеме най-много целувки ще получи и своята награда. Победителят ще се избере след като снимките да бъдат изпратени във FB-страницата на "Радиус".
В междучасията се прожектираха видеоклипове под формата на забавен репортаж от "Телевизия УС", в които двамата водещи - Моника и Николай, обсъждаха различните видове подаръци, които да НЕ подаряваме на Свети Валентин.
Специална тетрадка "Сподели с Ученически съвет" бе изработена от доброволци. В нея всеки можеше да запише своите впечатления от работата на УС.

Преслава Куртева, XIA клас
Председател на УС при СУ "В. Левски"

Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски"

На 14 февруари, на Деня на влюбените, малките ученици от 4"а" и 4"в" участваха в уникално събитие, организирано като представителна изява на клуб "Млад шахматист" с ръководител Росица Моновска. Събитието беше представено в СУ ,, Васил Левски", на шахматната арена на училището, създадена във фоайето на втория етаж. Те изиграха страхотен мач по шахмат с живи фигури. Участниците бяха деца от 10-та и от 12-та група на целодневната организация под ръководството на г-жа Моновска и г-жа Николова.
Отборите в партията шах се водеха от Ивайло Мерджанов и Християн Стефанов, съдия на мача беше г-н Николай Дюлгяров, а странични помощници - Ния Недялкова и Деница Рачева. Ходовете съобщаваше Християна Христова, а шахматната нотация се записваше от Габриела Атанасова.
Мачът стартира с песничка за шаха по музика и текст на г-жа Ваня Ангелска, представена от талантливите млади изпълнители на клуб "Традиции и сцена", ръководен от нея. Песента беше придружена с танцови движения и стихотворения за този толкова интересен и вълнуващ спорт.
Водещите разказаха накратко дългата история на шаха – игра, която за повечето от нас е трудна. Обясниха откъде произлиза името й, а именно от персийски: "шах" означава император, а "мат" – мъртъв. Играта се печели от този, който умъртви противниковия цар, а най-вероятен е индийският произход на играта, производна на шатрандж или чатарунга. Тя е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия се пренася в Персия, а от там арабите я донасят в Испания, която тогава е част от Арабския халифат.
Водещите споделиха, че все още не можем да бъдем сигурни за времето на произхода на шахмата – смята се, че играта е възникнала между III и VI век. Но историята й не приключва тук – тя започва да се видоизменя, а през XV век няколко основни промени оформят играта такава, каквато е позната днес. През 1924 година в Париж е създадена Световната шахматна федерация, наречена ФИДЕ, която се занимава с шахматните стандарти, с организирането на международни събития и турнири.
Днешната форма на шах се нарича "западен" или "ортодоксален шах", която се е запазила през последните четири века. Малките водещи на събитието назоваха и имената на някои световни шампиони - Борис Спаски, Робърт Фишер, Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник, Вишнанатан Ананд, Магнус Карлсен (норвежец, световен шампион от 2013 г. и настоящ световен шампион), и Веселин Топалов (българин, световен шампион по шах за 2005, 2006 г.).
След информацията за играта мачът започна. Жребият реши, че с белите фигури ще играят децата от десетата, а с черните – от дванадесетата група. В началото на играта играчът с белите пешки поведе, но не след дълго играчът с черните го настигна. През цялото време те се "гонеха", докато в един момент изравниха. По време на играта малките пешки обсъждаха играта, дори получиха забележки от своите преподаватели да не си подсказват. Играта приключи по неочакван начин – ученикът, който игра с белите фигури, предложи мир с думите: "Най-добрият край за всяка война е примирието", а другият играч прие мира.
Представлението завърши с песента за шаха, а г-н Томев - директор на СУ "Васил Левски", награди участниците с медали и грамоти. Той разказа легенда за играта, а всички деца, техните преподаватели и родители бяха щастливи, доволни и с усмивка на лицето.

Мелнур Нуриева, IX б клас, клуб "Журналист"

Последващо събитие на Международния фестивал Наука на сцената - 2019, провел се на 31.10-3.11.2019 г. в Кашкайш (Cascais), Португалия

ОТ УЧИТЕЛИ ЗА УЧИТЕЛИ
ПОСЛЕДВАЩО СЪБИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НАУКА НА СЦЕНАТА - 2019, ПРОВЕЛ СЕ НА 31.10-3.11.2019 Г. В КАШКАЙШ (CASCAIS), ПОРТУГАЛИЯ

На 1 и 2 февруари 2020 г. в СУ "Васил Левски", Севлиево се състоя последващо събитие на Международния фестивал "Наука на сцената – 2019", проведен в португалския град Кашкайш. Присъстваха учители по природните науки (STEM-учители) от всички степени на образованието у нас (включително предучилищно и детски градини) от областите Велико Търново, Габрово, Силистра, Стара Загора, Кюстендил и София.
ОРГАНИЗАТОРИ НА СЪБИТИЕТО: Национален организационен комитет на Програмата, Съюз на физиците в България и Средно училище "Васил Левски" - Севлиево, в списъка на иновативните училища от 2019 г.
Събитието бе открито от проф. дфзн Ана Георгиева, председател на Комитета. Презентация на тема: "Участието на България и впечатления (акценти върху програмата, организацията и някои от чуждестранните добри педагогически практики) от фестивала в Португалия", бе представена от инж. Румянка Гълчавова от ОУ "Цанко Церковски", с. Средище, област Силистра.
По време на събитието имаше организирана изложба с постери, макети и материали отразяващи добрите практики. Преподавателите от СУ "Васил Левски" представиха своята работа по иновации по проект "Наука на сцената"
На форума бяха представени списание "Светът на физиката" (бр. 4), в което е поместен материал за 9 български проекти, класирани за участие в Международния фестивал в Португалия, както и за издадената вече книжка с описанията на български и английски езици на всички тях, която участниците получиха.
Във втория ден от събитието италианският учител по физика Федерико Андреолети проведе т.нар. работилница по проекта си "Отвъд водата!" Чрез достъпни експерименти и атрактивно поведение (стил "фокуси") той предизвиква интереса и мисленето относно видимите и невидимите свойства на водата, което породи силните коментари на присъстващите учители по природни науки.
Друга "работилница" представи Наско Стаменов от НПМГ (София), назована "Експеримент достъпен за всеки ученик" – това бе една от ярките български изяви в Португалия в програмата за практикуми, предлагайки устойчиво и рентабилно решение за експериментите по химия. Той демонстрира как в кутия от пица може да се направи минилаборатория за часовете по химия в 7 клас.
За пръв път България участва със съвместен проект с Испания, наречен "Подходящи и качествени храни и храни за космонавти", представен от Даниела Георгиева от ОУ "Христо Ботев" от град Кюстендил. Изследователски базираната задача поставена на учениците е да проучат специфичните изисквания към храната, да се запознаят с понятията "подходяща" и "качествена" храна и за начина на нейното приготвяне.
Никола Каравасилев, Първа частна математическа гимназия в София представи мащабен проект ("FRONTIERS"), представляващ огромна образователна платформа. Основната цел на този проект е учениците да бъдат запознати с най-новите постижения в областта на науката и да разберат интересна информация за нобеловите открития.
Лекцията "Светът на физиката" на проф. Иван Лалов, председател на журито, представител на СУ "Св. Кл. Охридски", бе посветена на идеята да се знаят стремежите в откритията на съвременната наука – гравитационни вълни, черни дупки, за да може знанията, които учениците придобиват, да имат адекватна и актуална насоченост и полезност.
Събитието приключи с представяне на следващи събития, които се организират за учители и ученици в областта на физиката - Националната конференция по физика, конкурсът на Фондация Еврика "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" и др.

Актуално

ПОСЛЕДВАЩО СЪБИТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НАУКА НА СЦЕНАТА – 2019
ПРОВЕЛ СЕ 31.10-3.11.2019 Г. В КАШКАЙШ (CASCAIS), ПОРТУГАЛИЯ

Съюзът на физиците в България, който работи по проект "ФИЗИКА ЗА ВСЕКИ", финансиран от Европейския физически съюз и СУ "Васил Левски" – Севлиево, включено в Списъка на иновативните училища в България за учебната 2019-2020 г. въз основа на проекта за иновация "Наука на сцената" организират СЕМИНАР на 1-2 февруари 2020 г. под надслов "От учители за учители" - последващо събитие на МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НАУКА НА СЦЕНАТА – 2019, провел се 31.10-3.11.2019 г., Кашкайш (Cascais), Португалия.
Според правилата на Европейската платформа "Наука на сцената" всяка страна участник във фестивала трябва да организира едно "последващо" Международния фестивал събитие, което се счита като обучение за останалите български STEM – учители.
Събитието ще се състои в СУ "Васил Левски" - Севлиево и в него ще бъдат показани работилници на български и на чуждестранен участник в Международния фестивал в Португалия, които ще запознаят участниците с добри практики и иновативни идеи в обучението, като представят и експерименти, подходящи за деца, неизучаващи физика (начален и прогимназиален етап) и за ученици от гимназиалния, което е в основата на проекта "Физика за всеки".
Ще бъде представена и книжката с описанията на български и английски език на всичките 9 български проекта, които бяха класирани за участие в Международния фестивал в Португалия. Полезна за участниците ще бъде дискусията с организаторите на фестивала, по време на която ще се обсъждат регламента и условията за участие в предстоящите Национален и Международен фестивал "Наука на сцената".

Събитието ще бъде открито на 1.02.2020 година от 17:30 ч.
в Актовата зала на СУ "Васил Левски" - Севлиево

Актуално

ОБЯВЛЕНИЕ

Със Заповед № РД-04-359/28.01.2020 г. на Директора на СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево е открита процедура за отдаване под наем чрез публичен търг с явно наддаване за срок от 5 години на помещение - част от имот публична общинска собственост, актувана с АОС 840/ 13.12.2001г., представляващ "Лавка" с площ 100 кв.м., находящ се на приземен етаж в сградата на СУ "Васил Левски" гр. Севлиево, ул. "Тладстон" № 22 - идентификатор 65927.5014515.2 с начална тръжна месечна наемна цена от 200,00 лв. /двеста лв/ без ДДС и депозит за участие в търга в размер на 25,00 лв /двадесет и пет лв./

ВИЖ ПОВЕЧЕ!      

Виктория Панайотова с трето място в национално състезание

Виктория Росенова Панайотова от 7А клас на СУ " Васил Левски", гр.Севлиево се класира на трето място в състезанието по творческо писане на английски език за 2020 година.
В събота (25 януари) национално жури в състав Мария Стефанова, Надя Захариева, Галина Николова, Ангелина Миразчийска, Гергана Параскова, Дарина Конова, Владимир Михайловски, Джоузеф Хър, Сара Перин, Валя Завялова, Гергана Янева и Димитър Цеков оцени съчиненията, класирали се за националния кръг.
Съчиненията на класираните от първо до трето място ще бъдат публикувани на сайта на състезанието, за да могат да бъдат прочетени от всички настоящи и бъдещи участници, както и от други любители на английския език и творческото писане. Церемонията по награждаването ще се проведе на 15.02.2020 г. в Американския университет в гр. Благоевград.
В състезанието се включиха 44 ученици от СУ "Васил Левски" (VI-XII клас) и над 3000 ученици от цялата страна. Състезанието се провежда за десета поредна година. Целта е не само учениците да пишат на правилен английски език, а и да проявят креативност, оценява се идеята им.
Координатори от училището са преподавателите по английски език Боянка Вълчева и Даниела Христова.

Актуално

ГРИПНА ВАКАНЦИЯ

Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава, че във връзка с предписание на РЗИ-Габрово 27-31.01.2020 г. са НЕУЧЕБНИ ДНИ!

Първа среща по проект "Важни исторически личности и събития на Чехия и България"

От 11 до 15.01.2020 г. се проведе първата работна среща между екипите от учители, които ще работят по проект "Важни исторически личности и събития на Чехия и България", финансиран по Европейска програма "Еразъм +". Тя се състоя в побратимения на Севлиево чешки град Валашке Мезиричи.

Домакините от основно училище "Зеротиново" в лицето на директора г-н Милан Кнапек посрещнаха много радушно и топло учителите от СУ "Васил Левски" - Боянка Вълчева и Снежана Цонкова – преподаватели по английски език, Капка Пандурска и Милена Белоева – преподаватели по БЕЛ, както и представителя на ръководството - г-жа Надя Цочева - зам.-директор АСД.
За това посещения българската делегация бе поканена специално да наблюдава мюзикъл, адаптация по чешки филм, в който участват ученици, учители и директорът на училището. Представлението бе изнесено на 12.01 пред родители и обществеността на Валашке Мезиричи в голямата градската зала. Българската група имаше и среща с кмета на Валашке Мезиричи - Робърт Стрзинек. Проектът за обмен между двете училища е разработен от Валашката община и е съвместна идея с Община Севлиево.
Целта на първата работна среща по Еразъм+ беше екипите от двете училища да се опознаят, да представят своите училища и градове. Пред ученици от училище Зеротиново, преподавателите от гимназията презентираха на чешките ученици как се провежда обучение чрез драма в СУ "Васил Левски" и как се използва Актовата зала на училището. Бяха планирани дейностите между последващите 4 срещи. Проектът ще изследва делото на Кирил и Методий от Великоморавия до България и ще бъде създадена театрална постановка на чешки и на български език. За нея ще бъде подготвен сценарий, ще бъдат разпределени ролите между чешките и българските деца, ще се изработят костюми и декори.
Чешките домакини бяха подготвили и културна програма. за преподавателите от СУ "Васил Левски". Те имаха възможността да разгледат музея на гоблените, етнографско дървено селище, изложба на ледени фигури. Посетиха и световно известна фабрика за восъчни свещи.
Следващата работна среща ще бъде от 10-14 май, отново във Валашке Мезиричи, но в нея освен 4-мата преподаватели ще участват и минимум 10 ученици.

Традиционно Коледно шоу на УС

За вълшебното предколедно настроение на учениците от СУ "Васил Левски" се погрижи Ученическият съвет. Както всяка година членовете му организират невероятна шоу програма, с която да зарадват публиката си. Шоуто винаги е подготвено от тях. Учениците от съвета се въплъщават в най-различни роли и демонстрират майсторски актьорски умения, признати както от децата в училище, така и от неговото ръководство.
Тазгодишното шоу бе озаглавено "ВкУСно". Целият сценарий бе написан от председателя на съвета - Преслава Куртева (ХIА) и нейния помощник Гергана Златанова (ХIА). За декора се погрижиха останалите членове на Съвета - Йозлем Тунджаева (ХIА), Николай Недев (ХIА), Ренета Николова (ХIА), Моника Генкова (ХIБ) , Калоян Тодоров (ХIА). Плакатът за шоуто бе изработен от Ивелина Белоева (ХIА), презентация - Елица Иванова (ХIА), и представяне - Ренета Николова.
Специален гост, поканен от съвета, който влезе в ролята на Дядо Коледа, бе новият учител по физическо възпитание и спорт - г-н Ренан Молла.
Шоуто разказва историята на Дядо Коледа, който винаги е мечтал да бъде готвач. Не желае повече да раздава подаръци и да се преструва на този, който не иска да бъде. Влиза в изискания руски ресторант "ВкУСно" , където се запознава с различни песонажи. Неочаквана инспекция обаче обърква всичките му планове да се докаже. Мечтата на главния готвач е да получи 5-та звезда Тома, но дали новият готвач от Лапландия няма да предотврати получаването й?
Ето и ролите, в които се превъплътиха членовете на Ученически съвет:
     Калоян Тодоров - Кала Минчевич, шеф готвач
     Гергана Златанова - СУ, шеф (заместник главен готвач)
     Ренета Николова - Жужа, сладкар
     Сибел Абазова - Сибял Абазовна, готвач
     Моника Генкова - Маша Генковоч, готвач
     Йозлем Тунджаева - Йоличка - шеф на салона
     Преслава Куртева - Преся Алексеевна, - сервитьорчето
     Николай Недев - Ника Недевич, собсвеник на ресторант ВкУСно
     Елица Иванова - Елена Ивановна, приятелка на Недевич
     Ивелина Белоева - Настя, дъщерята на шеф готвача
Шоуто се проведе на 20.12. 2019 година в Актова зала на СУ "Васил Левски". Непредвидено спиране на тока накара участниците да изиграят половината си шоу без подготвената презентация и музика. Това не ги смути ни най-малко и те показаха на сцената всичко, за което са се старали месеци наред.
Членове на съвета споделиха, че шоуто може да се гледа в пълния му блясък - с презентация, подготвени клипове и песни, в най-скоро време във фейсбук канала им "РадиУС".

Коледно кино с "Интеракт клуб Севлиево"

На 19-ти и 20-ти декември 2019г. се проеведе ежегодното коледно кино "Коледа като по книгите", организирано от "Интеракт клуб Севлиево" със съдействието на Градската библиотека, която бе домакин на събитието. Филмите бяха подходящи както за малки, така и за по-големи.

Първия ден бяха прожектирани филмите "Шерлок Гномс", "Ледена епоха-5" и "Приказка за коледна звезда", като третият филм се хареса много на аудиторията, тъй като е игрален, изключително добре направен, с вълнуващи сцени и обрати.
Втория ден бяха показани "Замръзналото кралство", "Коледна песен" и "Коледни хроники". Филмът "Коледна песен" беше предназначен за деца, тъй като е фантастична анимация и съдържа поука, но се хареса и на по-големите, защото е направен по един съвременен начин. Присъстващите се насладиха и на вкусни бисквитки и топъл чай, осигурени от клуба.
Интересът към филмите беше голям и "Интеракт клуб Севлиево" благодари изключително много на екипа на Градската библиотека за дадената възможност "Коледа като по книгите" да се проведе на нейна територия и за приятната обстановка, която предостави на присъстващите.

Пресияна Ганева - IX б кл, клуб "Журналист"

Приемственост между малки и големи ученици

Преди три месеца в СУ "В. Левски" започна една интересна инициатива за приемственост между най-малките и най-големите: в първия учебен ден дванадесетокласниците поведоха за ръка малките първокласници и заедно прекрачиха училищния праг.
Тази инициатива за взаимност, грижа и общуване между началната и горната степен продължи със среща на ученици от XIIА И IIIВ клас на 17 декември в 301-ва стая на СУ "Васил Левски", когато третокласниците гостуваха на своите по-големи приятели в часа по Свят и личност.


Целта беше големите да си припомнят какви са били като малки и да си дадат сметка колко са се променили, а малките да видят какви ще бъдат след години, от какво ще се интересуват и какво ще ги вълнува. Инициативата, по идея на г-жа Маргарита Николова – преподавател по Гражданско образование, се осъществи с помощта на г-жа Соня Петкова, класен ръководител на третокласниците и бивша класна на повечето от дванадесетокласниците.
Сред непринудена атмосфера малките обсипаха батковците с интересни въпроси, някои от които зададени на английски: кой е любимият им предмет в училище; дали искат да останат в България или ще заминат за чужбина; трудно ли им е в дванайсети клас; какво ще правят, ако не ги приемат в университета, в който искат; как се чувстват, като знаят, че скоро ще напуснат училище.
На първия въпрос дванайсeтокласниците отговаряха различно, като сред предпочитаните предмети бяха философия, математика и физкултура, но на втория бяха категорични, че искат да останат в България. Някои от тях казаха, че ще кандидатстват на едно и също място, докато не ги приемат, а други – че ще опитат другаде. А на въпроса за скорошното напускане на училище големите единодушно отговориха, че много се вълнуват.
На въпроса на г-жа Соня Петкова "Какво бихте променили, ако можехте сега да се върнете в трети клас", някои от тях отговориха, че щяха да наблегнат повече на ученето. Споделиха, че най-хубавите им спомени са от последните години, но не са забравили и учителите си от началната степен.
На повечето въпроси бъдещите абитуриенти не бяха единни в отговорите си, защото всеки си имаше собствено мнение, но отговаряха с желание и настроение. И когато срещата приключи, на никого не му се тръгваше.

Борислава Борисова – IXб клас
Клуб Журналист

Коледен базар в училище

В навечерието на светлия християнски празник - Рождество Христово, учителите от начален етап организираха със своите ученици благотворителен базар.
Подготовката започна месец по-рано. Ученици, учители и родители сътвориха коледни сувенири, украси за дома и безброй много картички.
Със събраните средства от базара /1221 лв./ ще бъдат подготвени и нарисувани различни спортно-образователни игри в двора на училището.

Коледари в училище

По традиция всяка година в дните преди Коледа ученици от началната степен отправят към учителския колектив на СУ "В. Левски" коледен поздрав.

На 19 декември група коледари от IIIБ клас с класен ръководител Детелина Станева пяха коледни песни и наричаха за здраве и берекет, облечени в автентични народни носии.

Програмата им бе посрещната с бурни аплодисменти, а стопанинът, директорът на училището господин Тома Томев, почерпи коледарите и ги поздрави за представянето, създало празнично настроение на учителите.

 

клуб "Журналист"

Коледа е! Да отворим сърцата си!


Коледа в Табаханата

На 17 декември 2019 година в старинната сграда на музей "Табаханата" се проведе възстановка на обичая Бъдни вечер. Събитието, организирано от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска - СУ ,,Васил Левски", клуб "Съхрани българското" с ръководител Павлина Иванова - ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и Община Севлиево в лицето на Градския исторически музей с директор Найден Петров, вече се превърна в традиция. В обичая взе участие и коледарска група от IIIБ клас на СУ "В. Левски", подготвена от Детелина Станева.
Гости на събитието бяха г-жа Ирена Камбурова като представител от Община Севлиево, г-н Найден Петров - директор на Градския исторически музей и неговите сътрудници, много граждани, ученици и родители.
Интересни факти за празника по света представиха водещите Айхан Антонов, Кезбан Мустафова и Сузана Дочева от клуб "Съхрани българското", а Златомир Асенов и Златомир Станчев представиха авторски рецитал с коледна тематика.
Певците от Музикална лаборатория "Традиции и сцена“ изпълниха автентични коледарски песни от Севлиевския край, както и характерни за Бъдни вечер църковно - славянски песнопения. Интересен беше акцентът на празничните традиции на различните етноси, показани в традиционните коледни песни на арменците и евреите, изпълнени от певците на Музикалната лаборатория на съответния език.
Обичаят оживя чрез театралните образи на Стопанина, Стопанката и внуците. Бабата прикади къщата и представи трапезата за Бъдни вечер. След молитвата за Бъдни вечер, прочетена от ученик от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", Дядото сложи бъдника в камината и през това време коледарите пристигнаха с песни и наричания. Стопаните ги посрещнаха с питка и окичиха тоягите им с краваи.
Чрез песни, танци и театър празникът създаде предколедни емоции у присъстващите. С думи на благодарност в емоционалното си слово г-жа Ирена Камбурова пожела на всички весели празници, а присъстващите се снимаха с участниците.

Ивайло Асенов, IX Б, клуб "Журналист"

Коледно шоу в училище

На 16 декември 2019 г учениците от V, VI и VII клас се събраха в Актовата зала на училището, за да отбележат със собствена програма наближаващата Коледа.
Сценария подготвиха г-жа Милена Белоева и г-жа Мария Стефанова, а журито в състав г-жа Надя Цочева, г-жа Галя Христова и г-жа Теодора Конова имаше нелеката задача да избере и оцени най-добре представилите се участници.

Водещите Мартин и Яна от VIIА клас успешно се справиха със задачата да създадат празнично настроение на публиката.
Шоуто започна с коледен клип на VIБ клас. След тях се представи VIIБ клас със скеча си за ядосаното джудже. Учениците от VВ пяха, а тези от VIВ представиха стихотворение и песен. Танцьори от VБ взривиха залата с хип-хоп танц, а VА клас представи обичая Коледуване. VIIВ танцуваха, ученици от VIД рецитираха и танцуваха, а VIIА тропнаха ръченица на сцената. Съвременно празнуване на Коледа представиха ученици от VГ клас, а на финала пяха участници от VIГ.
След като всички представиха своите изпълнения, журито се оттегли на съвещание, а в това време публиката се наслади на изпълнение на руска песен и танц.
Оценяването нямаше състезателен характер, но грамоти получиха: Тихомир от VIВ - за солово изпълнение; VА - за най-добра визия, VIIА за най-добър танц; VБ - за най-добро представяне с хип-хоп танц; VIГ и VГ - за най-масово участие.
Представител на ученическия съвет връчи наградите на победителите в конкурса за най-добре украсена класна стая. Първо място завоюва VГ клас, второ - VIБ клас, а на трето се класира VВ клас.
Журито пожела весели празници на всички и поздрави отличилите се участници.

Ивайло Асенов IX б кл, клуб "Журналист"

Новогодишно шоу - "Новогодняя елка"

В навечерието на празниците своето новогодишно шоу представиха учениците от 9в клас – първата паралелка с интензивно изучаване на руски език в СУ "В. Левски".

На 13 декември в Актовата зала те изнесоха своята програма "Новогодняя елка", предназначена за учениците, изучаващи руски език и за седмокласниците, на които предстои да направят своя избор на училище и специалност.
Деветокласниците пяха, танцуваха и показаха завидно актьорско майсторство под ръководството на преподавателите си по руски език Галина Рачева и Росица Станева. Дедь Мороз и Снегурочка (Дядо Мраз и Снежанка) раздаваха подаръци на отличилите се ученици, развеселени танцуваха заедно с тях и накрая отправиха коледно пожелание към всички присъстващи в залата, с което им създадоха празнично настроение.

Клуб "Журналист" при СУ "В. Левски"

Национална седмица на четенето в училище

В един от дните на Националната седмица на четенето (09 -13.12.2019г.) на 12.12.2019 година, учениците от VВ клас с класен ръководител Капка Пандурска посетиха учениците от IВ клас с класен ръководител Мария Пенчева като им прочетоха народни приказки и ги затрудняваха с гатанки. От своя страна първокласниците поздравиха своите гости с чудни народни песни.
"Сега сме слушатели, но скоро ще бъдем читатели." - сподели класната ръководителка на първокласниците.

Национална седмица на четенето. В градската библиотека

По повод Националната седмица на четенето (09 -13.12.2019г.) на 10.12.2019 година, учениците от IIА клас, с класен ръководител Кинка Иванова, и IIБ  клас, с класен ръководител Станимира Георгиева, посетиха детския отдел на Градската библиотека. Там те се срещнаха с поетесата от нашия град Ваня Георгиева.
С емоционална отзивчивост, второкласниците приеха прочетените от нея откъси от детските ѝ книги: „Котарак юнак“, „Писма от авлига“, „Приключения в дъжда“ и „В двореца на детството“. Децата бяха първите ѝ слушатели на все още неиздадените приказки. От спонтанно възникналите въпроси пролича съпричастност и съпреживяване с героите.
В края на срещата госпожа Ваня Георгиева подари на учениците книгоразделители с автограф. Тя ги насърчи да продължават да четат и да споделят прочетеното със своите съученици.

Математически турнир "Иван Салабашев"

Резултати на наши ученици от провелия се на 7 декември 2019 година
математически турнир "Иван Салабашев"

Актуално. За вас зрелостници!

СТИПЕНДИЯ MAGNIFICENT FUTURE
партньорство между MAG и Фондация "Димитър Бербатов"

ИНФОРМАЦИЯТА Е НА ВНИМАНИЕТО НА учениците в ХІІ клас през учебната 2019/2020 г., обучаващи се в България или в българско училище в чужбина.

Стипендия MAGnificent Future – партньорство между MAG и Фондация "Димитър Бербатов"
MAG и Фондация "Димитър Бербатов" обявиха стипендиантска програма ‐ ще бъдат връчени стипендии на 5‐има талантливи студенти, които започват своето образование през 2020/2021 академична година в български университет.
През целия период на информационната кампания, можете да се обръщате към фондацията за заявяване на интерес или за допълнителни уточнения!
    Фондация "Димитър Бербатов"         имейл: office@dberbatov.org.

Да опазим децата на пътя

КАК ДА ОПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ

Скъпи родители,
Децата са активни участници в движението и отговорност за тяхната безопасност на улицата носим всички ние - родители, учители и водачи.

За да опазим живота на децата на пътя Вие трябва да спазвате следните основни правила:
1. Придружавайте задължително Вашето дете до училище, като му разяснявате постоянно правилата за движение на пешеходците, местата за пресичане на пътното платно и кръстовищата около училищата, значението на светлините на светофара.
2. Определете кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето Ви може да ходи и да се прибира от училище. Провървете маршрута няколко пъти заедно с него, за да се убедите, че го е запомнило.
3. Контролирайте лично, дали детето спазва Вашите указания за пресичане и дали се движи по уговорения маршрут.
4. Обяснете на детето си, че не бива да пресича пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил.
5. Изберете за детето си безопасно място, където да играе, след като си подготви уроците за следващия ден.
6. Използвайте времето на пътуванията, за да обяснявате нагледно това, което се вижда на пътното платно - пътните знаци, грешките и опасното поведение на възрастни и деца на улицата.
7. Припомняйте на детето си правилата за безопасно движение на пешеходците.
8. Убедете се, че преди детето Ви да излезе да кара велосипед или ролкови кънки, то е облечено с необходимите предпазни средства и към дрехите му има прикрепени светлоотразителни елементи.

Актуално

ГРАФИК ИЗПИТИ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ
СЕСИЯ ЯНУАРИ 2019 ГОДИНА

ВИЖ ГРАФИКА ТУК!      

Актуално. Покана

ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКОТО

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КОЛЕДНИТЕ ОБИЧАИ
Една инциатива на Градски исторически музей с участието на Музикална лаборатория "Тадиции и сцена" при СУ "Васил Левски" и клуб "Съхрани българското" при ПГМЕТ "Генерал Иван Бъчваров" по повод коледните празници.

Национална седмица на четенето (09.12 – 13.12.2019 г.)

В училищната библиотека стартира Националната седмица на четенето (09.12 – 13.12.2019 г.) с участието на децата от подготвителна група 6-годишни, филиал 2 на ДГ "Слънце", партньор по НП "Заедно в грижата за ученика" Модул 2, проект „ЗА ПО- ЕФЕКТИВЕН И ЕМОЦИОНАЛНО КОМФОРТЕН ПРЕХОД МЕЖДУ ПГ НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА И ПЪРВИ КЛАС НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ".
Г-жа Н. Петрова информира децата от своята група, че когато станат ученици и научат буквите, ще могат да посещават библиотеката и да четат любими книжки, да откриват чрез тях нови светове.
В този свят дом на познанието ги очакваха учениците от IA клас с класен ръководител Емилия Калоянова.
За своите по-големи приятели от училището децата от детската градина бяха подготвили подаръци - илюстрации на любими приказки, които те, малко по-рано, бяха нарисували. Бъдещите първокласници предизвикаха сегашните да познаят приказките от илюстрациите и да открият липсващите букви в заглавията им.

Клуб "Малките програмисти" - с телефони и пчелички-роботи

Незабравимо ще остане първото занятие (6 декември 2019 година) с роботчетата Blue-Bot за учениците от клуб "Малките програмисти" с ръководител Галя Христова.

Използвайки своите мобилни устройства, учениците програмиха кодове, с помощта на които успяха да задвижат "сините пчелички". Малките програмисти от IV клас сами създадоха скриптове, с които управляваха новите си приятели.
Програмирането се оказва интересно, забавно и полезно занимание в училище.

Актуално

УЧЕНИЧЕСКИ СТИПЕНДИИ
I СРОК, УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

     Разпределение на средствата по видове стипендии
     Критерии за допускане до класиране
     Критерии и показатели за класиране на учениците
     Размер на стипендиите и периода, за който се отпускат
     Необходими документи за кандидатстване

Виж заповедта ТУК!      

 

     Изплащане на стипендиите за I срок на учебната 2019/2020 година

Виж заповедта ТУК!      

Утринна гимнастика в училище

Утрото на 2 декември 2019 година в СУ "Васил Левски" започна с утринна гимнастика.

Идеята за утринна ведрина в гимназията дойде от Ученическия съвет, ръководството и учителите по физическо възпитание и спорт.
Ученици и учители се забавляваха заедно, правейки най-различни упражнения за загрявка. Възможност да покаже измислено от него упражнение имаше всеки един от присъстващите. Разбира се, ръководството също се включи в тази инициатива. Г-н Томев (директор) и г-жа Конова (заместник-директор) застанаха редом до учениците и своите колеги. Г-жа Конова дори демонстрира свои собствени упражнения, с които показа собствен начин за загрявка.
Всяка сутрин в 7:40 часа във фоайето на втория етаж всеки, който желае, може да се включи в новото начинание.

Преслава Куртева, XIА клас
Клуб Журналист

СУ "Васил Левски " отбеляза световния ден за борба със СПИН

На 2 декември клубът по природни науки "Млад изследовател " отбеляза световния ден за борба със СПИН. Инициатор на мероприятието беше госпожа Анна Жекова - ръководител на клуба по природни науки, а участници - ученици от VIII Б и IX Б клас и единадесетите класове.
Участниците от VIII Б клас подготвиха за раздаване червените лентички - символ на борбата срещу СПИН. Учениците от IX Б клас изработиха две човешки фигури (мъжка и женска), на които учениците залепваха листчета със свои познания за СПИН, и плакат с информация за това как човек може да се зарази със СПИН и какви са начините за предпазване от коварната болест. Учениците от единадесетите класове изработиха и представиха мултимедийна презентация, която обясняваше какво е СПИН.
Много ученици и учители проявиха интерес към инициативата на клуб "Млад изследовател", като залепваха на картонените фигури своите листчета със знания.

Ивайло Асенов, IX Б клас, клуб "Журналист"

Участие в Младежки форум за кариерно сътрудничество "Атмосфера бъдеще", СУ "Проф. Асен Златаров" - Първомай

МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ
ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ "АТМОСФЕРА БЪДЕЩЕ"При участието си във Форума представихме града, училището (СУ "Васил Левски"), бизнеса и това как си сътрудничим за кариерното развитие на младите хора.
Теодора Конова - заместник-директор, и Ренета Николова - представител на Ученическия съвет, представяйки пред участниците във Форума училището, споделиха за участието на нашите ученици в различни проекти и обмени, участието в образователните лагери в Измир и Москва, както и за ролята на Ученически съвет в живота на училището.
Светла Георгиева - като представител на бизнеса, разказа как Бизнес сдружение "Севлиево 21 век" поощрява младите хора, какви са младежките и студентските стажантски програми, предлагани от фирмите в града.
Мила Михайлова презентира клуб "Журналист" от СУ "Васил Левски" и неговата роля за популяризиране на дейностите в училище, представяйки журналистиката като начин на живот и възможност за бъдеща кариера на младите хора.

Румен Гатев с награда от МО

На 29 ноември 2019 година СУ "Васил Левски" беше гостоприемен домакин на тържественото награждаване на ученика от XI Б клас - Румен Мариянов Гатев, отличил се достойно в Националната кампания на Министерството на отбраната "Бъди войник".
На събитието присъстваха г-жа Красимира Йорданова - заместник-кмет на Община Севлиево, полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие, подполковник Милен Добрев - заместник-началник щаб на Централното военно окръжие, подполковник Кристиян Гранджан - началник на Военно окръжие, град Габрово, директори на средни училища в град Севлиево. Гост на тържеството беше и майката на Румен - г-жа Надежда Пенчева.
"Обикновен, но по-различен от другите е този ден. Той носи в себе си обещание за празничност, усещане за тържественост, надежда, че мечтите докосват небето на сбъдването. Обикновен, но по-различен от другите е и ученикът от XIБ клас Румен Гатев. Той носи в себе си родолюбивата искра, артистичното умение да се превъплъщава, страстта на колекционера и ... мечтае да бъде войник" - сподели с гостите г-жа Таня Попова в ролята си на водещ. Тя запозна публиката с успехите на Румен, които той постига благодарение на задълбочения си интерес към учебните занятия. Неговата мотивация и амбициите му го подтикват с голям интерес и усърдна самоподготовка да участва в извънкласни и извънучилищни дейности и инициативи в областта на литературата и историята.
В началото на събитието гостите бяха поздравени с музикално певческото изпълнение на песента "Питат ли ме де е зората" от Музикалната лаборатория "Традиции на сцена" в училище с ръководител госпожа Ваня Ангелска. Румен Гатев рецитира откъси от стихотворения на Ботев и Вазов: "Елегия", "Хаджи Димитър", "Моята молитва", "Опълченците на Шипка", "Новото гробище над Сливница".
След въздействащото му изпълнение думата бе дадена на г-н полковник Георги Петков, за да връчи наградите на Румен - сувенирен нож "Манлихер", книга на тема "Голямата война 1914-1918г." на академик Георги Марков и юбилеен медал "100 години Първа световна война" от Министерството на отбраната. Заповедта за награждаване от министъра на отбраната - г-н Каракачанов, прочете майор Георги Георгиев.
Румен също беше приготвил подаръци а гостите - книгата "Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1939 г" и ретроспективен албум "Поздравъ отъ Севлиево", издадени от него, в съавторство със съученика му Борислав Маринов.

Преслава Куртева, XIА клас
Клуб Журналист

Национална програма "Заедно в грижата за ученика"

"Осигуряване на условия за системно проследяване на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуално портфолио"

Националната програмата на МОН "Заедно в грижата за ученика", Модул 1 "Осигуряване на условия за системно проследяване на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуално портфолио", тази година даде възможност в СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево шест паралелки да се включат в разработването на проект за реализирането на ефективен образователен процес, чрез който задълбочено да се проследи развитието на всеки ученик от даден клас.
Ученическото портфолио позволява чрез съхранение, оценяване и самооценяване на материалите на децата в работна папка да се документира опита и напредъка им през учебната година, нагледно да се представят изявите им. Чрез колекцията от постиженията им може да се проследи представянето на детето в различни образователни и извънкласни дейности. Ученическото портфолио дава възможност за повишаване ангажираността на учениците към учебния процес и провокира вниманието на родителите и тяхната активност.
Предоставените средства от проекта дадоха възможност за осигуряването на разнообразни материали за изработването на цветно и вълнуващо портфолио за всяко дете от IБ, IГ и всички втори класове с класни ръководители: Д. Ганчева, П. Стефанова, К. Иванова, С. Георгиева, Н. Илиева и Ем. Ганчева.

Съвременно обзаведена игротека в начален етап

Учениците от начален етап, включени в групите за целодневна организация на учебния ден, се сдобиха със съвременно обзаведена игротека, осигурена по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Подкрепа на целодневното обучение на учениците" на стойност 9 232 лв.


За осигуряване на дейностите по интереси и организираният отдих и физическа активност се закупиха различни образователни материали и занимателни игри. В библиотечните кътове на стаята учениците могат да открият книги, които се изучават в часовете по Български език и литература в начален етап. Малките възпитаници имат възможност да изградят положителна нагласа към образователния процес в часовете по самоподготовка като се потопят в света на енциклопедиите, да засилят интереса си към следобедните занимания в училище чрез дейностите по интереси. За развитието на физическата активност на децата се закупиха топки, федербали, кегли, обръчи, въженца и шахове. В своите първите стъпки в света на програмирането, учениците от III и IV клас ще учат докато се забавляват като използват програмируемите пчелички BEE – BOT.
Учейки и забавлявайки се, обучението в групите за целодневна организация ще се превърне желана територия за учениците.

Национална програма "Заедно в грижата за ученика"

За по-ефективен и емоционално комфортен преход между подготвителната група на детската градина и първи клас на СУ "Васил Левски"
Проектът по Модул 2 "Осигуряване на условия за екипна работа на учителите от началния етап с детски учители и учители по учебни предмети от прогимназиалния етап" на Национална програма "Заедно в грижата за ученика" е насочен към подобряване на качеството на началното образование чрез улесняване на адаптацията на децата, постъпващи в първи клас и утвърждаване на базови умения у децата, изградени в ПГ на детската градина. Синхронизацията на критериите и нивото на необходимите знания в края на подготвителната група и началото на първи клас ще доведе до намаляване на усилията и емоционалния стрес на децата и техните родители при прехода. Дейностите по проекта са насочени към актуализиране на изискванията към възрастовата характеристика на децата и пропедевтика за формиране на бъдещи знания и умения. Ще се реализират съвместни инициативи: педагогически ситуации в детската градина, открита практика в първи клас в училище, работилници за мартеници и великденски сувенири, организирани съвместно с родителите на участващите деца в проекта.
В резултат на съвместната дейност с почти 50 деца между г-жа Емилия Калоянова (класен ръководител на IА клас, СУ "Васил Левски") и г-жа Надежда Петрова (ст. учител в ПГ на ДГ "Слънце"), при финализирането на проекта ще бъдат обсъдени и набелязани комплексни вътрешни стандарти за критерии на работа в отделните образователни звена за оценка на образователния потенциал, които ще бъдат предоставени на учителите в детската градина и бъдещите учители на първи клас в училище за практическо приложение.

Панорама на висшето образование в СУ "Васил Левски"

На 25.11.2019 г. в СУ "Васил Левски" се проведе импровизирана Панорама на висшето образование, на която бяха поканени университети от България, за да представят своите специалности и възможностите за кандидатсване, които имат завършилите ученици .
В събитието участие взеха:
- Американски университет в България - Благоевград
- Висше училище по агробизнес и развитие на региона – Пловдив, филиал Велико Търново
- Аграрен университет - Пловдив
- Медицински университет – Варна, филиал Велико Търново
- Химикотехнологичен и металургичен университет – София
- Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
- Медицински университет – Варна
- Технически университет - София
- Русенски университет "Ангел Кънчев"
- Висше строително училище - София


Учениците получиха информация какво предлагат висшите учебни заведения като специалности от щандовете и презентациите на представителите на университетите. Проявиха интерес за това какви са възможностите за получаване на стипендии, за настаняване в общежитие, могат ли да участват в проекти по ЕП „Еразъм +“ за студентски обучения и практики, и какви дипломи ще получат в края на своето обучение.
Панорамата беше предназначена за XI и XII класове, но интерес към нея проявиха и по-малките ученици от VII-X клас.
Като форма за кариерно ориентиране това събитие се хареса и на учениците, и на гостите академични преподаватели и може да стане традиция в СУ "Васил Левски", както и да разшири обхвата на ученици.

Наши ученички с отлични оценки на ХVIII Национално състезание по природни науки и екология

В периода 22 - 24.11.2019 г. в град Търговище се проведе ХVIII Национално състезание по природни науки и екология с представяне и защита на проекти.

Участие в него взеха 95 ученици с 52 проекта от 22 области на страната. Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, както и да обменят идеи помежду си.
В първа състезателна група (V-VII клас) бяха представени 13 проекта, а във втората възрастова група (VIII-XII клас) - 39 проекта. Тези проекти бяха оценени от Национална комисия, а получените оценки учениците могат за използват за прием във висши училища при решение на съответните университети.
Ученичките от СУ "Васил Левски" Мартина Тотевска и Габриела Петрова от XI б клас взеха участие със своя проект "Вода газим-жадни ходим". Техни ръководители бяха г- жа Ивета Кръстева и г-жа Ана Жекова. В първия кръг участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория кръг проектът бе защитен публично с презентация, която бе изработена от съученика на момичетата и техен добър приятел - Борислав Маринов.
Проектът на Мартина и Габриела бе класиран на 5 място и получи оценка 6,00.
Г-жа Кръстева сподели, че изключително много се гордее с момичетата. "Успяха да покажат дух, да се преборят с голямата конкуренция и да получат отлична оценка."- добави госпожата.

Преслава Куртева, XIА клас
Клуб Журналист

Наши ученици с участие в IV Международен биомедицински конгрес

От 15.11.2019 до 17.11.2019 в София се проведе IV Международен биомедицински конгрес, част от който е Junior Pre - Course. Първото по рода си научно събитие за ученици в България, Junior Pre - Course, се провежда за трета поредна година. В рамките на събитието се реализира и основната му идея, а именно, най - добрите гимназисти, ученици XI и XII клас от цялата страна, да бъдат част от един активен научен форум.
В събитието взеха участие седем ученици от СУ "Васил Левски" (Йозлем Тунджаева и Ивелина Милкова – XIА клас, Кристина Иванова и Красен Стефанов – XIБ клас, Ивета Иванова Ботева от XIIА клас и Светлана Пейкова и Виктория Ненчева Цветкова от XIIБ клас), водени от преподавателя им по биология и здравно образование Ана Жекова.
Изборът на участниците във форума беше съобразен със следните критерии:
- засилен интерес към биологичните науки;
- отличен успех;
- участия и постижения в олимпиади по биология и химия. Заедно със студентите по медицина и фармация нашите ученици имаха възможността да се докоснат до иновациите в медицината. За тях бе изготвена специална програма, включваща лекции и работилници с насоченост към основните медицински сфери, а именно - медицина, дентална медицина, фармация, обществено здраве. Даде им се възможност да изберат по две работилници и да присъстват свободно на лекциите в тяхната програма. Проведе се биологично състезание - Универсиада, което представляваше тестови въпроси, които трябваше да бъдат решени от 5 групи ученици, сформирани на случаен принцип. Победителите в състезанието получиха награда - разходка из Катедра анатомия, хистология и ембриология.
Учениците се запознаха по-обстойно с пътя на лекарствата, правиха сърдечен масаж, електрокардиограма, наблюдаваха здрави и болни тъкани под микроскоп, видяха човешко тяло и органи (посетиха дисекционната зала при МУ), вземаха и изолираха ДНК, отливаха зъбни модели, правиха шевове на рани, трахеотомия и още много интересни дейности.
Учениците останаха възхитени и очаровани от преживяното и наученото в рамките на тези 3 дни. След завръщането си всеки един от участниците сподели, че участието му в Конгреса до голяма степен е подпомогнало да направи своя избор за бъдеща професия.

Жест на милосърдие

Приключи училищното състезание за събиране на капачки "КапачКино",
организирано от Interact Club Sevlievo.

Кампанията стартира на 18.09.2019 година
Цели на състезанието:
- Да популяризира каузата на "Капачки за бъдеще" (рециклиране на пластмасови капачки с цел набиране на средства за закупуване на кувьози за болници в малките градове)
- Да насърчи рециклирането сред младежите.
Наградата:
безплатни билети за кино за класа и класния ръководител, победители в състезанието
Финален етап на състезанието:
18.11.2019 година, площад "Свобода", гр. Севлиево от 16:30 ч
Ето и резултатите:
Учениците от IIIа, IIIб, IIIв класове спечелиха наградата на Interact Club Sevlievo - ваучер за кинопрожекция.
Идеята на победителите е да подарят билетите си на сираци и полусираци от училище.

Актуално

Информация за свободни места по паралелки
                              Виж информацията ТУК!

Проект "Незабравимата България"
"Българска дружина планина повдига: Лъвски скок!"

На 11 ноември 2019 година за втора поредна година г-н Искрен Красимиров (кинорежисьор, преподавател в Нов български университет) гостува на училището ни по проект "Незабравимата България" и отново бе приет много радушно, с интерес и любопитство от учениците. Повод за тазгодишното му гостуване бе представянето на образователния спектакъл "Българска дружина планина повдига: Лъвски скок!" пред учениците от V б, в, г класове. Инициатива за това гостуване е на г-жа Росица Гетова - старши учител по история в СУ "Васил Левски".


Патриотичното филмово-театрално шоу даде възможност на учениците да се запознаят със святото дело на Апостола Васил Левски, който е Патрон на училището.

Участие в XII регионален конкурс "Златен славей"

На 9 ноември 2019 г. в гр. Габрово се проведе XII регионален музикално-фолклорен конкурс "Златен славей". Над 300 ученици от Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна премериха сили и талант в зала "Възраждане".
Фолклорните дарования бяха оценявани от авторитетно жури - преподаватели от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" - гр. Котел и изпълнители от хор "Космически гласове" .
За девети пореден път талантливите момичета и момчета от музикална лаборатория "Традиции и сцена" към СУ "Васил Левски", гр. Севлиево с ръководител старши учител Ваня Ангелска грабнаха вниманието на публика и жури. В оспорвана конкуренция с вокални формации от училищата в Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево те за пореден път се изкачиха на стълбичката на победителите и бяха удостоени с Първо място и статуетката "Златен славей".
"Висока вокална култура на звукоизвличане, професионално направени аранжименти на песните и отлично и емоционално поднесени на публиката! Без всякакво съмнение големият победител сте вие! Продължавайте да създавате таланти и любов към националните традиции, продължавайте да сте съвременния будител!" - каза председателят на журито г-н Николай Генов за изпълненията на група "Традиции и сцена" при връчване на наградата на художествения ръководител г-жа Ваня Ангелска.
С чувство на удовлетворение участниците в музикална лаборатория приемат поредната си награда и отправят поглед към подготовката на следващата изява, която е традиционната вече възстановка на обичаят Бъдни вечер, съвместно с Градски исторически музей, гр. Севлиево.

1 ноември - Денят на народните будители в училище

На 31 октомври Ученически съвет при СУ "Васил Левски", отбеляза официалния празник, на който се чества паметта на всички български просветители, книжовници, писатели, публицисти, революционери, патриоти и родолюбци, изиграли роля в запазването и поддържането на българския дух, в организирането и провеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание - Деня на будителите.
Ученически съвет се погрижиха за приятната атмосфера в училище. Банер с надпис "Ден на народните будители" посрещна учениците на главния вход. Балони в цветовете на трибагреника "играеха" весел танц, побутвани от минаващите ученици. Във фоайето на първия етаж бе организирана забавна образователна игра. Учениците имаха възможност да наредят 3 големи пъзела с портрети и мъдри мисли на видни българи.
Във фоайето на втория етаж на видеоекран бяха излъчени проведените от УС в изминалата седмица интервюта с учители и ученици с въпроси, свързани с празника.
"На днешния ден често може да чуем въпроса "Кои са народните будители на днешния ден?" Независимо как ще си отговорим на него, нека помним миналото си и не забравяме онези, за които думата идеал е значела нещо, а родината е била голямата любов и смисъла на живота. Точно заради това избрахме тази година да не празнуваме Хелоуин, а да почетем само и единствено този празник." - сподели Преслава Куртева - Председател на УС.

Поредно обменно обучение с Гимназия Раублинг, Германия

Група от 10 ученици от IX, X и XI клас, изучаващи немски език като първи чужд език в нашето училище, заедно с госпожа Радослава Стоянова - старши учител по немски език, посетиха гимназия Раублинг, в Раублинг, Бавария, Германия в периода 19-25.10.2018 година. Посещението е част от партньорските взаимоотношения между двете училища за осъществяване на обменни обучения, в които ученици и преподаватели от двете партниращи си страни споделят различни обучителни и преподавателски практики.
Ето какво споделя ръководителят на групата след завръщането:
При пристигането ни в Раублинг бяхме топло посрещнати с традиционни баварски лакомства от семействата. Съботата и неделята (19.10-20.10.) бяха прекарани в приемните семейства, като те организираха програмата на нашите ученици.
В понеделник на 21.10. 2019 г.) двете ученически групи, българската и немската, откриха официално дните на обмена с презентации на държавите, градовете и училищата си. Българските ученици представиха не само презентации, но и танцуваха в ритмите на български фолклор. В същия ден в училището се отбелязваше деня на запазване на баварските традиции, учениците бяха облечени в народни носии, нашата група също. Запознахме се с новия директор на гимназия Раублинг , г-н Щадлер. Поднесохме подаръци от Ръководството, учителите и учениците на СУ „Васил Левски“. След официалната част групата се отправи към връх Венделщайн с историческата железница със зъбчати колела.
Във вторник (22.10.2019 г.) учебни часове не се провеждаха, поради обучение на колегите от немското училище. Заедно с немските си партньори пътувахме с корабче до островите Херен и Фрауенинзел, където разгледахме двореца Херенхимзее, построен от крал Лудвиг Втори , на когото принадлежат още дворците Линденхоф и Нойшванщайн. Дворецът Херенхимзее е построен по подобие на този във Версай.
В сряда (23.10.2019 г.) посетихме град Залцбург, Австрия. В културната програма бе включено посещение на градините на Мирабел и на родната къща на Моцарт.
В четвъртък (24.10.2019 г.) след посещение в учебни часове, отпътувахме за Розенхайм. Разгледахме експозицията „Морски гиганти“ в изложбената зала „Локшупен“, след което бяхме посрещнати от г-н Петер Хамбергер във фирма „Хамбергер“. Бяхме запознати с производството на паркет и санитарни изделия, като обиколихме цеховете.
Последният ден от обмена (петък, 25.10.2019 г.) премина в посещение на учебни часове, след което отпътувахме за Мюнхен. Разходихме се в центъра на града заедно с немските ученици- участници в обмена. Посетихме Алианц Арена с екскурзовод. Немските ученици и колегите ни изпратиха до летището.

Ученически съвет при СУ "Васил Левски" Ви кани


В училище връчиха призовете "Учител вдъхновител"

На 29 октомври в Актовата зала на училището бяха връчени призовете "Учител вдъхновител".
Боряна Борисова - преподавател по английски език в началната степен и Пламен Пенчев - преподавател по история и география в прогимназиална и средна степен, бяха удостоени с признанието на учениците и получиха грамоти, с които са признати за учители вдъхновители.
Идеята за призовете е на Училищното настоятелство при СУ "Васил Левски". Изборът на учителите вдъхновители е направен от учениците от всички класове на училището след попълването на анкета карта с дванайсет въпроса.
Призовете на двамата избрани учители връчи председателят на училищното настоятелство в СУ "В. Левски" Марияна Петрова. Признанието "Учител вдъхновител" ще се връчва ежегодно в навечерието на 1 ноември - Денят на народните будители, е намерениото на училищните настоятели.

Ученически съвет при СУ "Васил Левски" се сдоби с нов член

Днес, 21.10, Ученически съвет при СУ "Васил Левски" се сдоби с нов член! Чаровната Гергана Златанова от IXA клас е новото попълнение на съвета. По време на предизборната кампания всички кандидати изработиха постери и презентации, с които да запознаят своите съученици с техните интереси и бъдещи намерения. С цели 109 гласа Гергана смело поведе напред и спечели ученическите избори!

Съветът може да се похвали и с изцяло ново женско ръководство:
    Председател: Преслава Куртева, XIA клас
    Заместник-председател: Елица Иванова, XБ клас
    Касиер: Ренета Николова, XA клас
    Секретар: Йозлем Юмерова, XIA клас

УЧЕБНА 2019 /2020 ГОДИНА     НОВИЯТ СЪСТАВ НА СЪВЕТА

Мартина Тотевска със самостоятелна изложба от картини

Мартина Тотевска е ученичка в XIБ клас в Средно училище "Васил Левски". Младата художничка откри събитието с благодарности към всички хора, дошли да я подкрепят. Залата бе пълна. Очите на всички светеха, взирайки се в платната, от които искряха цветове и чувства.
Картините за изложбата са рисувани около две години.

Виж материала за събитието и интервюто на Десислава Петкова, 11а, клуб "Журналист" ТУК!

Боянка Вълчева и Теодора Конова с участие в Международен обучителен курс в Хелзинки, Финландия (25-31.08.2019 г.)

УЧИТЕЛЯТ Е ЦАР И ВСЯКО ДЕТЕ Е УНИКАЛНО ВЪВ ФИНЛАНДСКОТО УЧИЛИЩЕ

Това споделиха пред своите колеги Боянка Вълчева и Теодора Конова, на организирания от тях семинар, на който разказаха впечатления от участието им в международен обучителен курс в Хелзинки, Финландия - 25-31.08.2019г. В обучението бяха включени 18 участници от 8 държави – Франция, Испания, Португалия, Хърватска, Словения, Латвия, Гърция и България.
То бе на тема "Интегрирана учебна програма – преподаване на глобални умения", органзизран от Euneos, с лектор Андреа Гатман и финансиран от Европейската програма Еразъм +, по ПРОЕКТ KA101-061937 – "Развитие на педагогическите кадри за по-качествено образование – Промяната отвътре".

Виж материала за събитието ТУК!

Пътуващ фестивал "Улицата" – Севлиево, 2019

На 11.10.2019 година учениците от II А клас участваха в пътуващия фестивал "Улицата" – Севлиево, 2019. Животът е едно пътуване, а улицата е мястото да се срещнем…

Децата, съвместно със своя класен ръководител К. Иванова и учителя на IV група ЦОУД – Т. Стойчева, организираха Арт ателие, в което се забавляваха, рисуваха и декорираха тиквички. За своята креативност и прецизно изпълнение те получиха награда за най-интересно представена творческа идея в рамките на фестивала - ваучер на стойност 300 лева за покупки в книжарница "М-Прес" ООД.

Кампания за популяризирането на немски език и мотивирането на млади хора да преподават езика

От началото на учебната 2019/2020 година Гьоте Институт започна кампания за популяризирането на немски език и мотивирането на млади хора да преподават езика. Учители по немски език споделят своя опит като преподаватели по езика чрез интервюта и клипове.

В рамките на кампанията г-жа Радослава Стоянова - учител по немски език в СУ "Васил Левски", се включи като посредник на Гьоте Институт. С нея бе проведено интервю, което, заедно със снимков материал, ще бъде поместено в новинарския сайт actualno.com. Подробности за инициативата, както и играта за ученици "Mein Deutschlehrer ist cool" (Моят учител по немски е як) могат да се намерят на сайта на Гьоте Институт

Виж интервюто с Радослава Стоянова ТУК

Ден на европейските езици в училище

С различни изяви беше отбелязан Денят на европейските езици (26 септември) в отделните класове.
Силвия Петкова, Преслава Добрева и Стефани Христова от 8Б клас и Пресияна Ганева от 9Б клас бяха подготвили късмети, пожелания, скоропоговорки и послания на различни езици, които раздаваха на главния вход преди часовете

Учениците от VI клас с преподаватели Албена Маркова и Айлин Байрактарова проведоха викторини. VIВ клас написаха листчета с любимите си думи на английски език и ги залепиха на дъската в часа на Даниела Христова.
IXА клас получиха информация и се запознаха с езикови факти във връзка с европейските езици, като проведоха и викторина.  IXБ клас споделиха с другите езикови паралелки любими думи на немски език. Г-жа Ташкова запозна XБ клас с мястото на българския език в семейството на славянските езици. Учениците на г- жа Христова, които изучават немски като втори чужд в XIА и XIIА клас изговаряха най- дългата дума на немски език и се упражняваха със скоропоговорки. Учениците наг- жа Вълчева от XIIА клас получиха информация и езикови факти.

СУ "В. Левски" – иновативно училище от новата учебна година

СУ "Васил Левски" е включено Списъка на иновативните училища в България за учебната 2019/2020 година, утвърден от Правителството с решение №479/05.08.2019 г.
113 са новите училища в този списък от общо 395 иновативни училища от 133 населени места (111 общини в 28 области), одобрени от Комисията за иновативните училища, които чрез различни иновации ще подобряват качеството на образованието в тях. Нашето училище е единственото училище от Община Севлиево, а за област Габрово са 6.
Описаните иновативни процеси в училищните проекти за иновации ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.
Името на проекта, с който СУ "Васил Левски" – Севлиево кандидатства за иновация, е "Наука на сцената". Основната цел на нововъведението е насочване интереса на учениците към природните науки, както и до по-голямата им научна грамотност. Това ще бъде постигнато за 4-те години и ще бъдат обхванати около 150 ученици от II до XII клас и 12 учители. Ще бъдат формирани групи за дейности по интереси, чрез които да се повиши нивото на образованието от STEM (science, technology, enginnering, mathematics) дисциплините, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Иновацията ще даде възможност учителите, в ролята на ментори, прилагайки холистичен подход в обучението по природни науки, да провокират учениците да учат практически, чрез преживяване, да бъдат изследователи, да предлагат решения на поставени казуси, да си сътрудничат и да имат позиция към глобални екологични проблеми. Учениците да имат преносими умения, чрез които да бъдат адаптивни към бъдещите професии.
Мотивите на ръководството да кандидатства за иновацията са свързани с това, че училището от 2008 г. е организиратор на Националния фестивал "Наука на сцената", в който учителите и учениците му имат възможност да демонстрират своите проектни предложения в областта на природните науки и математиката.
Чрез иновацията учениците ще могат да се подготвят практически да разработват интересни проекти за участие в: Седмицата на природните науки в училище; Националните състезания - Ключови компетентности по природни науки, Природни науки и екология, "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" на Фондация "Еврика", Наука на сцената; Google Sience fair; летните програми на Space Camp Turkey (до сега 14 възпитаници на гимназията са преминали през летните програми, а Сезен Ходжа беше вторият български тренер там). Иновацията ще включи ученици и от паралелките с профили "Природни науки" и "Математически", с прием след VII-ми клас. Иновацията ще бъде подкрепена и от ефективното използване на възможностите на модерните образователни технологии. От 2017 г. се внедрява Google G suite за образованието. Всеки учител има собствен профил. 40% от учениците на СУ "Васил Левски" (5-10 кл.) имат профили и работят в Classroom по някои учебни предмети. Облачните технологии позволяват лесна комуникация между екипа на училището и го причисляват към Училищата в облака.

Тържествено откриване на новата 2019/2020 учебна година

С издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме и кратка празнична програма, подготвена от наши ученици под ръководството на госпожа Ваня Ангелска - старши учител по музика, и госпожа Марияна Иванова - старши учител по български език и литература, стартира новата учебна 2019/2020 година.
С букети, усмивки и лятно настроение учениците от СУ "В. Левски" изпълниха училищния двор на 16 септември – първия учебен ден. Официални гости на тържеството бяха: Иглика Събева – депутат в Народното събрание, д-р Иван Иванов – кмет на Община Севлиево, г-жа Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово, г-жа Марияна Петрова – председател на Училищното настоятелство при СУ "„В. Левски", г-жа Десислава Кънева – председател на Обществения съвет към училището.
Под звуците на химна знамето издигнаха изявените ученици Аксел Кочум -11а, Цветелин Дончев - 9а и Стефани Христова - 8б клас.
Водещите приветстваха с "Добре дошли" първокласниците, които за първи път ще прекрачат прага на училището, както и осмокласниците в трите профилирани паралелки: математическа с английски език, природни науки с немски език и предприемачество с руски език. С гордост водещите обявиха, че от тази учебна година СУ "В. Левски" вече е едно от иновативните училища в областта на природните науки. Съобщиха и новината, че се преминава изцяло на електронни дневници.
Директорът на училището г-н Тома Томев поздрави учениците и им пожела успешна учебна година, всеки от официалните гости също приветства учениците от най-голямото в област Габрово училище, а г-жа Марияна Иванова прочете получените поздравителни адреси. Песните, подготвени от децата на г-жа Ваня Ангелска от клуб "Музикална лаборатория" и стиховете за учението и успеха, подбрани от г-жа Марияна Иванова, създадоха празнично настроение на децата и те с възторг аплодираха изпълнението на "Аз съм българче"от малката Петя.
След поздрава на г-жа Костадинова – майка на първокласник, и водата от менчето, плисната от директора за здрава и успешна учебна година, настъпи най-вълнуващият момент на празника – всеки дванадесетокласник поведе по двама първокласници и заедно минаха през окичената с цветя шестица на входа на училището. Така показаха, че има на кого да предадат щафетата и че в училището е жива идеята за приемственост и общност!