СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

НОВИНИ И АКТУАЛНИ ДЕЙНОСТИ УЧЕБНА 2018 /2019 ГОДИНА

 

Архив новини

 

182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2019 почетохме 182-та годишнина от рождението на Васил Левски - Патрон на нашето училище.
Възпитаници на училището произнесоха пламенни слова за живота на Левски и сведоха глави пред великия българин, отдал живота си за свободата и добруването на народа ни.
В знак на почит и уважение към делото на Апостола пред паметника бяха поднесени венци и цветя от Община Севлиево и Общински съвет, от ръководството на СУ "Васил Левски", от ученици и граждани.


Покана

Актуално!

СУ "Васил Левски" Ви уведомява, че от учебната 2019/2020 година ще работи изцяло на електронен дневник. Няма нужда от закупуване на хартиени ученически книжки. Да се закупуват само учениески карти!

Книгата "Катастрофалното наводнение в Севлиево през 1839г"

На 28 юни се навършиха 80 години от страшното наводнение, сполетяло град Севлиево през 1939 година и довело до множество разрушения и човешки жертви. Това провокира десетокласниците от СУ "Васил Левски" – Борислав Маринов и Румен Гатев, да напишат книга, отразяваща бедствието.

Историята на наводнението и последиците от него са представени на 110 страници, групирани в 5 глави. В тях авторите проследяват всичко случило се в дните около 28 юни 1939 г. В изданието са включени и непоказвани досега документи. Момчетата представиха своята книга на 27 юни в ГХГ "Асен и Илия Пейкови".
Много техни съученици и съграждани дойдоха в галерията, за да подкрепят младежите, защото се гордееха с делото им. Повечето от присъстващите закупиха книгата, посветена на наводнението, а на всяка една авторите поставиха автограф. Десетокласниците заявиха, че средствата от продажбите ще отидат отново за благотворителност.
Борислав и Румен започнаха представянето с благодарности към всички онези, които са им оказали съдействие и подкрепа: Държавния архив – Габрово, Градската библиотека и Историческия музей – Севлиево за предоставените материали, Даниела Йорданова за безвъзмездната и коректна реакция на книгата, печатница "М-прес" за реализацията на проекта им, г-н Тома Томев за финансовата подкрепа на "Ротари клуб".
Момчетата продължиха с резюме на всяка една от главите в книгата. Те споделиха, че такова изследване не е правено досега, но тъй като двамата изключително много обичат историята, са решили да проучат фактите около наводнението, да съберат разкази на очевидци и да напишат тази книга.
Младите автори споделиха, че са впечатлени от начина, по който жителите на града се сплотяват, за да си помогнат. Те са успели да намерят поименен списък с имената на всички жертви на катастрофалното наводнение, който всички присъстващи прочетоха.
В края на срещата много от гражданите бяха заинтригувани от момчетата и тяхното дело и сърдечно ги поздравиха за похвалната инициатива. Те зададоха своите въпроси, на които Борислав и Румен отговориха подробно.
Всички бяха щастливи, че младото поколение живо се интересува от миналото на своя град, а това значи, че има надежда за България!

Йозлем Тунджаева
Клуб Журналист

Актуално! Прием на ученици в VIII клас

Организация на дейностите по приемане на ученици в VIII клас след завършено основно образование за учебната 2019/2020 година.

ВИЖ ЗАПОВЕДТА НА ДИРЕКТОРА ТУК!

България през призмата на ХI "А"

Виж видеоклипа от шоуто ТУК!

Преди края на учебната година учениците от ХI "А" при СУ "Васил Левски" представиха шоу програма, която накара всеки да се гордее с това, че е българин - България през призмата на ХI "А".
Събитието се проведе на 27. 06.2019 година в Актовата зала. В представлението учениците бяха съумели да съчетаят забавното със сериозното. Присъстваха танци, песни, както и докосващи сърцето слова.
"Когато чуеш гайдата на Родопите, когато ти замирише на билки, когато усетиш прегръдката на Балкана, когато минеш по пътеките на Мусала, когато тази гледка ти спре дъха и без да се замислиш се изправиш на крака"- с тези думи Веселин Конов, ученик от ХI "А", приветства гостите, след което прозвуча химнът на Република България и всички присъстващи се изправиха на крака.
Учениците представиха презентация със снимки и клипове, целяща да запознае публиката с красотата на родната природа и историческите забележителности. На първо място бе представен родният град Севлиево. Докато емблематични за севлиевци места от града се появяваха на екрана, момичетата от класа "завъртяха" едно Дайчово хоро. След това бяха представени пещерите - природните феномени на България.
"Красиво е родното ни богатство, огромно е културното ни наследство. И те определят невероятното и пъстро фолклорно разнообразие на България"- каза Ивета Ботева, водеща на шоуто. След нейните думи съучениците й представиха хора от различните фолклорни области в страната.
В програмата участваха и учители – г-жа Галя Рачева, учителка по руски език, изпълни в дует с Иван Иванов песента "Облаче ле, бяло". Изпълнението на "Капитан Петко Войвода" чухме от мъжката формация Валентин Кръстев, Симеон Славков, Веселин Конов, Ивелин Петров, Иван Иванов и г-н Пламен Пенчев, учител по география, с чиято подкрепа единадесетокласниците поставиха шоуто. Песента развълнува публиката и залата бе осветена от телефоните й.
За финал на представлението учениците изпяха в хор "Моя страна", след което поканиха всички присъстващи да изиграят право хоро на песента "Мома Яница", изпълнена от г-жа Павлина Станчева, учител по физкултура. Сцената се оказа тясна да побере всички желаещи да поиграят, затова хората се извиха и между столовете в залата.
Иван в ролята си на водещ благодари на г-н Пламен Пенчев за идеята и реализацията, на г-жа Евгения Пенчева, учител по музика, и на всички, които се включиха в това вълнуващо преживяване.

Преслава Куртева, XА клас 
Клуб Журналист

Дипломиране на Випуск 2019

Тържеството, посветено на дипломирането на Випуск 2019, се състоя в Актовата зала на училището на 20.06.2019г. в присъствието на учители, родители и приятели. Нашите зрелостници се трудиха упорито, за да натрупат знания, да придобият умения и да извървят целия този път към успеха. Денят, посветен изцяло на тях, беше последният им ден в любимото училище.
"Не спирайте да летите - докоснете звездите и вземете от техния огън! Не спирайте да търсите и да откривате! В живота успява само този, който вярва, че може! Вие можете!" - с тези думи бе отправен поздрав от водещите - Йозлем Тунджаева и Калоян Тодоров от X "А" клас към вече бившите възпитаници на СУ "Васил Левски".
След песента на "Обратен ефект" - "Хиляди луни" в изпълнение на Ясмин Яшарова и Николай Недев от 8А клас, дойде дългоочакваният миг, в който най-успешните ученици на випуск 2019 получиха почетен знак-плакет. Рицарите на почетния знак са определени с Решение на Педагогическия съвет на училището за изключителни заслуги през целия гимназиален етап на обучението си. Г-н Томев връчи плакетите на четирима изявени ученици - Теодора Маринова, Стефани Пенкова - XII "А" и Симеон Геловски, Ирена Георгиева от ХII "Б".
През тази учебна година завършват 61 дванадесетокласници, като дипломи получават 60 от тях. Средният успех на матурите по БЕЛ е Мн. добър (4,66), при среден успех за областта Добър (4,10). СУ "В. Левски" е на трето място в област Габрово след ПМГ и АГ. Девет са отличните оценки, като две от тях са пълни шестици: Яна Пенчева от XII "А" клас на втората матура по математика, а Айсел Късоолу от XII "Б" - на матурата по Биология и здравно образование. Яна и Айсел получиха от г-н Томев грамоти за отличното си представяне.
Освен дипломите, дванайсетокласниците получиха и подаръци от Община Севлиево, а 17 ученици с отличен успех - подаръци и от училищното настоятелство, връчени от г-н Мирослав Марков.
Чудесният дует Лазар Николай и Ясмин Яшарова от 8А клас поздравиха своите приятели от Випуск 2019 с песента Shallow, а сцената беше осветена от фенерчета. Програмата беше подготвена от Даниела Йорданова и Евгения Пенчева с помощта на озвучителите Йоан Кушлев и Симеон Славков от XI клас.
По традиция дипломирането завърши с обща снимка на трите класа с академичните тоги и хвърляне на шапките във въздуха на стъпалата пред входа на училището - символ на края на един етап и настъпващото ново начало в живота на всеки един от зрелостниците.

Преслава Куртева, XА клас 
Клуб Журналист

The camp fire, английско шоу - 2019

The camp fire (лагерният огън) беше темата на тазгодишното шоу на 8а - паралелката с интензивно изучаване на английски език.

Децата, събрани на среща на класа след години, си разказваха спомени от училище – как са празнували Хелоуин, как враждебно са посрещнали новото момиче, което после им е станало приятелка, как са се забавлявали в къщата на своя богата съученичка.
Шеги, танци и закачки съпътстваха представлението, а изпълненията на Инна Найденова ("Barbie girl" и "All we got") взривиха публиката! Елизабет Димитрова придаде цвят на сцената с изпълнението си на цигулка, а Ясмин Яшарова изпя песента на Майкъл Рей "Bigger then us", съпроводена от бурни аплодисменти.
Инна и Лазар Николай бяха невероятни в изпълнението си на "Shallow" (Лейди Гага), а фенерчетата на сцената предизвикаха светлини в цялата зала. Спектакълът завърши с Quiz show (викторина) между четири отбора с по двама участници от различни класове, които отговаряха на гатанки и забавни въпроси за досещане. Накрая журито излъчи победители, но всички получиха символични награди.
Последната песен беше "Един неразделен клас", изпълнена от всички осмокласници, които поканиха на сцената директора г-н Тома Томев, преподавателите си по английски г-жа Боянка Вълчева и г-жа Снежана Цонкова, учителката си по музика г-жа Евгения Пенчева. Директорът поздрави осмокласниците за доброто владеене на езика и сподели, че след толкова спектакли на английски публиката вече няма нужда от превод на български.
Благодарните ученици поднесоха кошници с цветя на учителите си, за да им благодарят за помощта при подготвянето на шоуто и за всичко онова, на което са ги научили през годината.

Клуб Журналист

Конкурс за есе "Възкресение" на Светия Синод

В началото на април учениците от 8а и 8б клас участваха в конкурса на Светия Синод "Възкресение", посветен на Християнския празник Възкресение Христово, делото на Исус и основните библейски мотиви.
Единадесет ученици премериха своята сила на словото с хиляди участници от цялата страна в раздел "Есе". Участниците получиха сертификати за успешно участие в конкурса, а тяхната преподавателка по български език и литература Даниела Йорданова - благодарности от Светия Синод.

Трети по успех на ДЗИ по БЕЛ в областта

С най-висок успех на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) в областта са учениците на Националната Априловска гимназия - 5.04, втори са завършващите Природоматематическата гимназия в Габрово с успех 4.81. На трето място по успех (4.66, при среден за областта 4.10) са учениците на СУ "Васил Левски" в Севлиево.
Този резултат е по-нисък от миналогодишния, когато абитуриентите в област Габрово са постигнали среден успех на задължителната матура по БЕЛ 4.26.

Прочети повече ТУК!

Златен медал от Международния турнир Black Sea Cup

Теодора Георгиева със златен медал от Международен турнир по плуване
Black Sea Cup - 2019, Варна

От 7 до 9 юни в град Варна се проведе второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup. Събитието, което бе квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г. и световното по плувни спортове в Южна Корея, се проведе при перфектна организация на басейн "Приморски". Организатори на международната проява – част от инициативата "Варна – Европейски град на спорта", са община Варна, БФПС и ПСК Черно море. Феновете на плуването, които окупираха трибуните на комплекс "Приморски" и подкрепяха до края любимците си, въпреки силния дъжд, изсипал се във Варна, аплодираха над 400 състезатели от 7 държави. Призовете си оспорваха плувци от САЩ и Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус, Унгария, Латвия и България. Екатерина Аврамова и Йордан Янчев спечелиха големите награди във второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup във Варна. Състезателката на английския Ийлинг и асът на ПК Сандански бяха възнаградени с бонуси от по 4000 лв., а рекордьорът на 400 м св. стил прибра общо 5000 лв., тъй като бе №1 сред българските състезатели.
12 състезатели представиха отлично спортния клуб по плуване от Севлиево. Плувците бяха разпределени в 4 възрастови групи родени:
група D - 2006 момчета и момичета
група C - 2004-2005 момчета и момичета
група B - 2001-2002-2003 момчета и момичета
Група A - 2000 и по-големи мъже и жени.
За наша радост състезателката на СК "Викинг 2008 – Севлиево" Теодора Георгиева (2003 г.) спечели златен медал в дисциплината 200 м. бруст , като даде добър пример на по-малките състезатели от клуба за успех постигат с постоянство, упоритост и трудолюбие.
Йоанна Станчева (2003 г.) успя да подобри най-доброто си лично постижение на 50 м. бруст и заслужено се класира на 8-мо място. Милан Дамянов (2004 г.) плува най-добре в 50 метровия спринт на кроула, като се класира на 25-то място, а съотборника му Омар Осман (2005 г.) зае 39-то място в същата дисциплина от група C. В същата група Микаела Петрова (2005 г.) се представи най-добре в дисциплината 100 м. гръб в която заслужи 8-мо място. Отлични стартове за Никола Белоев (2006 г.), който направи крачка напред в постиженията си и се доближи до призьорите в група D. Никола се класира на престижното 5-то място в дисциплините 50 и 100 м. св. стил. Другият ни представител Християн Петров (2006 г.) успя да подобри постижението си в дисциплината 200 м. св. стил. При девойките в същата възрастова група ни представиха Магдалена Чамурова, Маня Читакова, Ани Петкова, Александра Цонева и Катерина Колева. Маня и Магдалена успяха да покрият нормативите за участие в Държавното първенство по плуване за 2019 год. в 50 метров басейн, а Ани, Катерина и Александра натрупаха ценен опит в състезание от такъв ранг за бъдещите си стартове.
Това състезание бе последната официална проверка преди началото на летния цикъл на ДЛОП за 2019 г. от вътрешния спортен календар на БФПС през месеците юли и август.

Шоу на 8В клас "Добро пожаловать в Россию!"

В навечерието на Националния празник на Русия учениците от 8 "в" клас на СУ "Васил Левски" поканиха всички свои приятели на вълнуващо пътешествие под наслов "Добро пожаловать в Россию!" Възпитаниците на единствената в областта паралелка с интензивно изучаване на руски език показаха завидни знания на езика.
Чрез мултимедийна презентация те "посетиха" Москва, Санкт Петербург, Сибир и Сочи. На фона на емблематични символи на Русия участниците в шоуто изпълниха любими руски песни, стихове на Пушкин, руски танци. Шоуто беше подготвено от преподавателите по руски език Галя Рачева и Росица Станева, и от Евгения Пенчева – преподавател по музика.
Наред с невероятните изпълнения на Калина и Алев, както и на Иван Иванов – 11а ("Русь"), изненада за всички присъстващи бяха изпълненията на Антонио Дачовски - студент в Музикалната академия, който гостува в училището по покана на Общинско движение "Русофили". Познатите руски песни, които Антонио изпълни, се запяха от публиката. След края на шоуто председателят на НД "Русофили" Наташа Колева запозна учениците от езиковата паралелка с перспективите, които се откриват пред тях след завършване на обучението им и им подари книги, които да обогатят специализирания кабинет по руски език.
Директорът на СУ "В. Левски" г-н Томев поздрави участниците и техните ръководители за интересното и забавно представление, както и за доброто произношение на руски език и им пожела нови успехи във всички поприща.

Клуб Журналист

Обучение на тема: "Невидимият расизъм"

На 10 юни 2019 г. учениците от 8а, 8б и 10а клас при СУ "Васил Левски" участваха в обучение на тема: "Невидимият расизъм". То бе проведено от Яна Петкова, фасилитатор към Сдружение "Про Европейска мрежа" - София.
Осмокласниците и десетокласниците се запознаха с видовете расизъм, подготвяха сценки, представящи различните му проявления, участваха в игри, в които го разпознаваха.
Под ръководството на Яна учениците стигнаха до извода, че са свикнали със стереотипите и не си дават сметка, че някои от тях са прояви на расизъм. А отговорност за това носят семейството, средата и интернет пространството.
"Децата с интерес приемат темата, но някои от тях имат резерви, затова има върху какво още да се работи" - сподели Яна.

Клуб Журналист

Актуално

РЪКОВОДСТВОТО НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", СЕВЛИЕВО СЪОБЩАВА,
че на I класиране на ученици за I клас на учебната 2019/2020 година са записани 83 ученици.

Съгласно ЗАПОВЕД № РД-04-636/27. 03. 2019 ГОДИНА НА ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО /Утвърждаване на училищния план-прием в първи клас за учебната 2019/2020 година/ към дата 07.06.2019 година в училището остават 5 /пет/ свободни места.

Грамоти за активно участие в Първия национален ученически конкурс за журналистика "Гео Милев", Стара Загора-2019

В края на май 2019 година клуб "Журналист" при СУ "В. Левски" получи грамоти за успешно и активно участие в Първия национален ученически конкурс за журналистика "Гео Милев" - Стара Загора. Той беше организиран от ЦПЛР-Център за подкрепа на личностно развитие и къща музей "Гео Милев" в града.
Основна тема на конкурса беше "Нашият свят", а целта му – популяризиране на добрите новини, гражданска ангажираност и развитие на интереса на учениците към творческа, изследователска и събирателска дейност. В него се включиха млади журналисти от цялата страна, както и 13 журналисти от СУ "Васил Левски" в различни раздели и възрастови групи.
Директорът Тома Томев връчи наградите на младите журналисти и на тяхната ръководителка Даниела Йорданова, като им пожела да са все така активни и да продължат да жънат успехи в национални конкурси, за да прославят училището и града си.

Клуб Журналист

Завършване на учебната година в начален етап (II - IV клас)

ВАКАНЦИЯ, ЗДРАВЕЙ!
На 06 юни 2019 година, учениците от II до IV клас и техните учители се поздравиха с успешното завършване на учебната 2018/2019 година. Със стихове, песни, цветя и усмивки, децата се сбогуваха с училището за летните дни. Най-вълнуващ бе този ден за най-големите ученици в начален етап - четвъртокласниците, които със сълзи на умиление се разделиха със своите първи учители Ем. Калоянова, М. Петкова, М. Пенчева и Р. Горалова и получиха удостоверение за завършен начален етап от основното си образование.
Директорът на училището - г-н Томев и г-жа Г. Христова - зам.-директор в начален етап, наградиха учениците, положили най-много усилия и завършили с отличен успех учебната година. Награди получиха и пет ученици от четвърти клас - Гергана Ганкова, Виктория Стефанова, Преслава Костадинова, Ирен Владимирова и Даяна Асенова, които се представиха отлично в Националния кръг на музикалното състезание "Ключът на музиката" в гр. Пловдив. Специални награда, получи от ръководството и Девина Калудова от II В клас за трето място на областно ниво в Националното състезание по математика "Европейско кенгуру".
Поздравяваме всички учители и ученици за положените усилия и постигнатите успехи.

Клуб Журналист

Завършване на първи клас

ГОДИШНО УТРО В ПЪРВИ КЛАС
Има много вълнуващи мигове в училище. Завършването на първи клас е специален и емоционален момент, както за учениците, така и за техните учители и родители.
На 04.06.2019 г. четирите паралелки от първи клас и техните учители организираха в Актовата зала на училището Годишно утро за успешно приключване на първата учебна година в училище.
На всички първокласници директорът на училището - г-н Томев, подари книгата "Моята първа книга за Левски".
Нека пожелаем на бъдещите второкласници много здраве, късмет, сили и наесен да дойдат отново с бодри сили в училище!
Весела ваканция, ученици!

Клуб Журналист

Публична изява на клуб "Опознайко"

КЛУБ "ОПОЗНАЙКО"
Учениците от III А клас, група ЦДО, с ръководител Росица Моновска-старши учител ЦДО, взеха участие в клуб "Опознайко". Повечето от часовете се проведоха извън класната стая - в музеи, на реката, в паркове. Заниманията по интереси на клуба завършиха с открито занятие пред родителите, в Актовата зала на училището, което им разказа в снимки и текст за участията и преживяванията на децата. Те споделиха, че много интересна им е била срещата с лесовъда, посещението в историческия музей, риболова на река Росица, обучението по ориентиране и беседата в Табахната. В организираната публична изява, учениците показаха наученото, своите емоции и вълнения от преживяното.

Клуб Журналист

Актуално

ГРАФИК на изпитите за самостоятелна форма на обучение
СЕСИЯ ЮНИ 2019 г.

ВИЖ ТУК!

Участие в Първата националната асамблея "Земя на децата"

Над 300 деца от всички области в България взеха участие в Първата националната асамблея "Земя на децата", която се проведе в Национална спортна академия, София на 1 юни 2019 г.
Грандиозното събитие бе открито от детския радиохор, който изпълни химна "Детска планета", написан специално за Асамблеята от композитора Ясен Обретенов, по музика на Пеньо Иванов. Бяха прочетени и поздравителни адреси от държавните институции и организации, които подкрепиха първото издание на детската асамблея.
В обръщение към участниците и гостите, Ваня Ламбева, организатор и председател на сдружение "Дива Земя" заяви: "Горда съм, че децата на България днес са заедно, обединени от идеята да покажат своите таланти. Мечтая второто издание на форума да е с международно участие. Вече работим по този проект и се надявам той да е в полза за по-добро бъдеще и реализация на тези талантливи млади хора, които да бъдат посланици за доброто на цялата земя. Затова се спрях на това име – "Земята на децата" и искам да посветя проявата на моя баща, който цял живот беше дипломат и лице на България пред света", каза В. Ламбева.
За участниците в първото издание на Националната асамблея времето премина неусетно в рамките на два панела - художествен пленер и спортно-щафетни занимания. Част от творбите на младите таланти ще бъдат използвани за бъдещите благотворителни прояви на сдружение "Дива Земя".

Град Севлиево беше представен от учениците на СУ "Васил Левски" Виктория Петкова и Николай Недев от 8 А клас, Михаела Драшкова от 6 А клас, Симона Маламова от 9 В клас и техния ръководител Иван Иванов.

II-ри международен турнир по плуване "Златоперки"

Златните ни рибки от СК "Викинг 2008-Севлиево" ни представиха на II-ри международен турнир по плуване "Златоперки".
На 1 и 2 юни в гр. София се проведе 2-ри международен турнир по плуване за деца "Златоперки"
Участие в състезанието взеха 564 от най-малките плувци на България, представили 46 плувни клуба.
Домакин на турнира беше Плувен комплекс "Спартак", град София, а организатор - ПК "Левски".
Към състезанието бе проявен голям зрителски и медиен интерес. Лично министъра на спорта Красен Кралев и световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев приветстваха децата и откриха състезанието. По случай празника на детето организаторите и спонсорите на надпреварата подариха по един сувенирен медал "Златоперка" на всички участници в състезанието, които бяха разпределени в 3 възрастови групи
СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен успешно от Ивайла Йонкова, Рая Маринова, Марина Бонева, Яна Петкова и Виктория Иванова , Кристиян Косев, Ивайло Касамаков, Тодор Тодоров, Иван Пенчев и Милен Кисьов . Всички състезатели от клуба участваха в група "В" (родени 2009 – 2010 година).
Най-добре от отбора се представиха Ивайла Йонкова и Яна Петкова при момичетата и Кристиян Косев и Момчил Баев при момчета.
Ивайла успя да се класира на престижното 5-то място в дисциплината 200 м. гръб, а Яна Петкова бе с най-добри времена за набор 2010 г. в дисциплините 50 м. бътерфлай, 100 м. бътерфлай и на престижната дисциплина 200 м. съчетано плуване. Виктория Иванова е с 9-то време за родени 2010 година.
Кристиян Косев се класира на 15-то място в дисциплината 100 м. св. стил, а Момчил Баев е на 11-то място и с трето време за набор 2010 год.
Останалите състезатели се представиха също много добре за състезание от такъв ранг, като успяха да регистрират най-добри лични постижения в стартовете.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев резултатите от състезанието са оптимистични и са изиграли важна мотивационна роля за упорити тренировки и бъдещи успешни участия на състезателите от тази възрастова група.

Актуално

ОЧАКВАМЕ ВИ!

1 ТРАДИЦИОННО ГОДИШНО ШОУ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ
С ИНТЕНЗИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Празнувахме Международния ден на детето в училище

По случай 1-ви юни в южния двор на СУ "Васил Левски" от 9 часа сутринта бяха организирани забавления за децата.
Около 10 часа вече се бяха събрали много малки и големи деца, за които освен свежи плодове и вода имаше и специална програма, състояща се от различни изпълнения на талантливи пораснали, а и не толкова пораснали деца.
За приповдигнатото настроение на децата, изпълнили училищния двор, се погрижиха аниматорите от парти агенция "Феличита", които бяха подготвили разнообразни игри, забавления и танци.
Децата от Центъра за личностно развитие "Йовко Йовков" изпълниха своите песни и танци, които ни накараха да се усмихнем и да се насладим още повече на този детски празник. Теодор Петров изпълни песента "Hit the road Jack", след което Лъчезар Иванов и Симеон Камбуров представиха своите песни "Give it to me" и "Can’t let you go". А последната песен бе изпълнена от две много талантливи момичета – Ренета Николова и Елица Иванова, като Ренета свири на китара, а Елица изпя песента "Turning tables" под неин съпровод.
В програмата участва и танцова формация "Стил" с ръководител Камелия Тодорова. Участниците в нея ни представиха собствена хореография на танца "Policeman".
Програмата, изпълнена с много танци, песни, игри и забавления, беше чудесен подарък за Деня на детето от Училищното настоятелство при СУ "Васил Левски".

Пресияна Ганева, VIII Б клас
Клуб Журналист

Актуално

СПИСЪК
на децата, приети в I клас на първо класиране за учебната 2019/2020 година

ВИЖ ТУК!

Актуално

ПРАЗНИК    НАБЛИЖАВА!

1 1 ЮНИ 2019 - ДЕН НА ДЕТЕТО
Скъпи ученици, мили родители,
нека заедно да се забавляваме на Детски празник
от 10:00 часа в южния парк, зад старата сграда на училището

Очакват ни много забавни игри, танци, песни и забавления заедно с Парти агенция "Феличита" гр. Велико Търново и артисти от ДК "Йовко Йовков" гр. Севлиево.
За желаещите ще има възможност за спортни игри на площадките в училището.
Вземете най-хубавото настроение с вас и елате на празника.

Даниела Йорданова на прием при президента

На 24 май в Националния исторически музей се състоя традиционният прием на изтъкнати културни и просветни дейци, чийто домакин беше президентът на Република България Румен Радев.
На нея присъства и носителя на тазгодишните награди "Учител на годината" и Почетно отличие "Неофит Рилски" Даниела Йорданова - старши учител по български език и литература и ръководител на клуб "Журналист" в нашето училище.

В словото си Президентът открои ролята на учителя и подчерта значението на писмеността за културното развитие на България, която преди Светите братя "е имала дворци, но е нямала училища".
Като любезен домакин президентът покани всички присъстващи на коктейл в залите и градината на музея и се разходи между тях, водейки непринудени разговори.

Ден на Скрач в училище

Ежегодно на 11 май се провежда международен Scratch day

Живеем в епоха, в която учителят трябва да бъде наясно, че пред него стоят ученици, които са не по-малко любопитни, умни и съобразителни от тези преди 20 години, но мислещи по друг начин. Новото поколение учи по различен визуално-кинетичен начин. Децата боравят с технологиите с естествена лекота.
Предизвикателството е за учителя да намери подходящ начин, с който да използва т.нар. "зависимост от технологиите" на днешните деца за повишаване качеството на учебния процес. Scratch средата е един от тези начини. В нея може да се програмира, да се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Спомага за формиране на дигитални компетенции у подрастващите и евентуално за тяхната бъдеща професионална ориентация. Позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Създават проекти със собствени анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Програмите, с които се постига това представляват блокове от разноцветни команди.
През 2013 г., президентът на САЩ отправя призив за масово въвеждане на уроци по програмиране в училищата: "Не само си купете нова игра, направете една! Не просто изтеглете последната версия на приложение, помогнете в проектирането му. Не само играйте на телефона си, програмирайте! Придобиването на компютърни умения е важно не само за бъдещето Ви, важно е за бъдещето на страната ни!"
Същата година през месец май екип от разработчици на Масачузетския технологичен институт (MIT), след близо 10-годишни усилия, създава образователен софтуер SCRATCH 2.0 - среда за програмиране на интерактивни истории, игри и анимации, които лесно могат да бъдат споделяни в Интернет. Мотото й е: "Представи си, програмирай, споделяй".

На 22. 05. 2019 г. ден на Скрач си организираха участници от клубовете за занимания по интереси "Малки програмисти" при СУ "Васил Левски" и "Скрач-приятели" при ОУ "Васил Левски" - с. Шумата.
Работейки в екипи, децата планираха, избраха герои /спрайтове/, подходящи декори, написаха сценарии и сътвориха прекрасни анимирани картички, посветени на Деня на детето. В края на занятието, под ръководството на своите ръководители Галина Христова и Величка Драшкова, участниците споделиха  своите проекти до всички деца по света в Интернет средата на Скрач. Освен съмишленици по интерес, съвместната инициатива създаде и нови приятелства.

XVIII Национален турнир по водно спасяване "Любен Кантарджиев"

На 18 и 19 май в гр. Велико Търново се проведе XVIII Национален турнир по водно спасяване "Любен Кантарджиев". Над 185 състезатели от 13 отбора разпределени в пет възрастови групи се състезаваха в 6 дисциплини от спасителния многобой.

Поздравления за всички състезатели, родители и треньори за отличното представяне на отбора!
1-во място в отборното класиране на XVIII Национален турнир по водно спасяване "Любен Кантарджиев" в гр. Велико Търново.
Състезателите на Викинг 2008 отново доказаха, че са сред най-добрите състезатели в страната!
8 златни, 14 сребърни и 13 бронзови медала от индивидуалните дисциплини и от комплексното индивидуално класиране.

Наши ученици представиха училището и града ни на Webit Festival - 2019

Тази година България беше домакин на събитието Webit Festival. Това е единадесетото издание на форума с над 15 тематични конференции и изложения, на което над 10 000 посетители от 110 държави сверяват часовниците си с последните технологии и бъдещето на индустриите. Един от основните организатори е Пламен Русев - основател на световните събития Webit и изпълнителен председател на Foundation.
Откриватели, изследователи, предприемачи, роботи, инвеститори, летящи хора, киборги и много знаменитости - всички те пристигнаха в София за Webit на 14 и 15 май тази година, за да представят бъдещето на маркетинга, отбраната, киберсигурността, образованието, медиите, медицината, рекламата, климатичните промени, човечеството във века на изкуствения интелект - това бяха темите, дискутирани от едни от най-големите умове на света в рамките на 15 събития под покрива на Webit в и пред НДК.
Министърът на образованието отправи към всички ученици в залата мотивиращо изказване.
„Webit доказа, че в иновациите няма малки и големи държави, а има държави с амбиции за успех и кауза за проспериращо бъдеще" - каза президентът Румен Радев.
Деветнадесет ученици от IX, X и XI клас на СУ "Васил Левски" с ръководители Мария Димитрова - старши учител по ИТ, и Донка Пенкова - ръководител направление ИКТ, присъстваха на събитието, представяйки както училището ни, така и град Севлиево.

Пламена Мирославова
Клуб Журналист

3 медала от Международен турнир по плуване "Спартак"

702 плувци от 40 клуба, в това число гости от Македония и Косово, взеха участие в третото издание на турнира "Спартак".Състезанието се проведе на 10-12.05.2019 г. в град Сандански, на открития 50 м. басейн. Организатор беше ПК "Вихрен".
СК "Викинг2008-Севлиево" бе представен отлично от 24 състезатели във всички възрастови групи.
При най-малките състезатели в група А (родени 2010 година) бяхме зарадвани от оптимистичното представяне на Яна Петкова, Магдалена Войнова, Виктория Иванова и Момчил Баев. Яна спечели своя първи медал на състезание от такъв ранг в дисциплината 200 м. съчетано плуване, а на 50 м. бътерфлай заслужено се класира на 5-то място. Магдалена Войнова се класира на 13-то място в дисциплината 50 м. св. стил , а тежка контузия в хода на състезанието ѝ попречи да реализира възможностите си. Виктория Иванова се представи най-добре в дисциплините 200 м. св. стил и 50 м. бътерфлай, в която се класира на 8-мо място.
При момчетата Момчил Баев бе най-убедителен в дисциплината 200 м. съчетано в която зае 9-та позиция, а на 50 м. бруст се класира на 12-то място.
В група В (родени 2009 година) най-добре се представи Ивайла Йонкова класирала се на 5-то място в дисциплините 50 м. гръб с най-добро лично постижение и 200 м. св. стил. При момчетата Кристиян Косев успя да се класира на 21-во място в дисциплината 50 м. св. стил.
В група С (родени 2007-2008 год.) при момичетата Симона Кисьова се класира на 11-то място в дисциплината 100 м. гръб, а Лилия Криндова плува най-добре класиране в дисциплината 50 м. св. стил и се класира на 23-то място. Мария Василева успя да се класира на 31-во място в дисциплината 100 м. св. стил. При момчетата Адриан Кънев с много добро плуване се класира на 16-то място в дисциплината 50 м. гръб. Александър Кунев заслужено се класира на 20-то място в дисциплината 100 м. св. стил , а Дарий Бончев пропусна възможността да добави още един медал в колекцията си , като се класира на престижното 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай.
В група D (родени 2005 - 2006 година) при девойките най-успешно се представи Микаела Петрова в дисциплината 200 м. гръб в която се класира на 10 -то място. На 50 м. св. стил другите момичета Ани Петкова , Маня Читакова, Магдалена Чамурова, Катерина Колева и Александра Цонева успяха да покрият норматива за участие в Държавното първенство на 50 м. басейн през 2019 год. във възрастова група Юноши и девойки младша възраст. Магдалена Чамурова успя да се класира на 21-во място в дисциплината 100 м. св. стил.
При момчетата Никола Белоев се представи най-добре като в дисциплината 50 м. бътерфлай се класира на 8-мо място с най-добро време от родени 2006 година Радостин Пенков се класира на 17-то място в дисциплината 50 м. гръб.
Отлично представяне на участничките Йоанна Станчева и Теодора Георгиева в група Е (родени 2004 год. и по-големи) Състезателките показаха , че с постоянство и упоритост в тренировъчния процес могат да бъдат сред първите. Два бронзови медала: за Йоанна в дисциплината 50 м. бруст и за Теодора в дисциплината 200 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев резултатите от турнира показват, че конкуренцията в отделните възрастови групи става все по-голяма, и през следващите месеци ще е необходима много работа на треньори и състезатели за успешно класиране в предстоящите Държавни първенства на 50 метров басейн от календара на БФПС.

Клуб Журналист

Изпратихме Випуск-2019

Три паралелки, с класни ръководители Марияна Маркова , Ивета Кръстева и Капка Пандурска, завършиха през тази година СУ "Васил Левски".
Директорът на училището г-н Тома Томев отправи своите пожелания към абитуриентите:
Поздравявам ви за успешното завършване на тази част от вашето образование, за знанията и уменията, които придобихте, за труда, който положихте. Всеки един от вас е научил това, което е преценил, че ще му трябва, или това, което е пожелал от учебните дисциплини и от общуването си с учителите. За всеки един от вас е имало поне един преподавател, който е запалил искрицата на знанието, запалил е желанието за учение и работа и в някаква степен е предопределил вашето бъдещо развитие. Вие вече издържахте първия голям тест - 12 години са и много, и малко. Но сега, когато навлизате в истинския живот, ви предстоят още по-сериозни изпити. Пожелавам ви да ги издържите успешно. Образованието е ключ, който отключва много врати. Дайте своя принос за развитието на града ни, на държавата ни и на човечеството. Не спирайте да мечтаете и никога не забравяйте СУ "Васил Левски"
Всички зрелостници се простиха с училищното знаме   ВИЖ ТУК!

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЗДРАВИ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Прочети повече ТУК!

Последен "Час на класа" за зрелостниците

На 13 май 2019 година зрелостниците на СУ "Васил Левски"за последен път прекрачиха прага на родното училище, споделяйки своите впечатления - с обич, с малко тъга и носталгия по отминалото време, но и с много надежди и очаквания за бъдещето. За последен път удари училищният звънец за 12 "а", "б" и "в" класове и приключи учебният час. От сега нататък за тях предстоят нови върхове, които всеки един трябва да покори.
С емоционална церемония дванадесетокласниците се разделиха със своите учители и съученици. Техният последен "Час на класа" бе изкаран в Актовата зала. Директорът на училището г-н Томев изтегли жребия, според който първи на сцената, украсена като за "Оскари", се качиха 12"б", всички с бели тениски с надпис "12 б" на гърба. Те получиха от класната си хумористични призове. 12"а" изненадаха публиката с филм, отразяващ един учебен ден, а 12"в" - с думи на признателност към класната си и с клип за приятелството, заснет в „Етъра“. По традиция всеки един от класовете представи кратка презентация, която имаше за цел да покаже всички добри и лоши моменти, които класът е имал. С много шеги и закачки зрелостниците показаха забавната страна на училището. Разбира се, не липсваха и мили думи към любимите учители.
След представянето дойде ред на най-емоционалния момент, в който класните на випуск 2019 взеха думата. Първа беше г-жа Ивета Кръстева - класна на 12 "б" клас, която не пропусна да добави към словото си някои термини от химията. Г-жа Марияна Маркова - класна на 12 "а", която също поздрави своите ученици с прочувствени думи, пожелавайки им много успехи, използва математически термини в словото си. Г-жа Капка Пандурска - класна на 12 "в", бе написала иронично стихотворение, за да зарадва любимия си клас. Накрая на тържеството всички присъстващи бяха поканени от 12 "в" клас на едно българско право хоро.
Но уроците не свършват с последния учебен час. От днес пред абитуриентите стои отворена голямата книга на живота, която всеки ще допише сам.

Преслава Куртева, XА клас 
Клуб Журналист

Отлично представяне на Национално състезание IT Знайко - 2019

От 10 до 12 май 2019 г. в комплекс Пампорово се проведе националния кръг на IT Знайко за ученици от 5 до 8 клас. Петима ученици представиха отлично нашето училище. Стефани Христова, Елиза Минкова и Волен Ирманов от 7А клас с ръководител Иваничка Иванова се състезаваха в категория IT Знайко ИТ, Петър Димитров (6Б клас) и Боби Цонков (5Г клас) с ръководител Мария Димитрова в категория IT Знайко ПРОГРАМИСТ. Нашите участници стигнаха дотук преминавайки през два кръга. На областния те се класираха в група А, в която са десетте участници в съответната категория и клас с най-високи резултати. Те са освободени от такса за участие в националния кръг.
По регламент във всяка категория и клас в деня на състезанието учениците трябва да разработят проект в рамките на 2 часа без да имат право да използват допълнителни материали или Интернет. След това всеки представя и защитава разработката си пред останалите състезатели и жури. Темите, по които се работи се обявяват предварително и учениците могат да се подготвят.

Програмистите ни създадоха и представиха проекти със Scratch. Темата, която си беше избрал Петър беше "Открих нова планета!", а тази на Боби – "Рожденият ден на IT Знайко".
Седмокласниците ни разработиха презентации като Волен работи по темата "Човекът на Луната", Елиза – "Животните, за които никой не е чувал", Стефани – "Моето училище мечта". За да бъде проекта достатъчно конкурентен те трябваше да създадат дизайн, да използват ефективно възможностите на софтуера за анимиране, да създадат връзки и да напишат код на вградения език за програмиране VBA. Те се представиха отлично, успяха да покажат възможностите и знанията си, отговориха на въпросите на журито. Стефани Христова се класира на II място, а Елиза Минкова получи грамота за Дизайн.
Ученици от СУ "Васил Левски" участват за трета година в национален кръг на състезанието, като за първи път имат такова високо класиране.

Национален младежки конкурс за възрожденска и патриотична песен "Вятър ечи, Балкан стене", Дряново - 2019

На 11. 05. 2019г. ученици от клуб "Музикално ателие" и приятели при Средно училище "Васил Левски" взеха участие в ежегодния Национален младежки конкурс за изпълнение на възрожденска и патриотична песен "Вятър ечи, Балкан стене". Той бе организиран от Община Дряново и се проведе в Дряновския манастир. Учениците от нашето училище бяха разпределени в различни възрастови групи. Въпреки че времето беше мрачно и на няколко пъти валя, това не попречи на децата да оберат големите награди в конкурса.
Във втора възрастова група Георги Младенов – 5в клас заслужи втора награда за солово изпълнение на песента "Хубава си, моя горо".
Специалната награда на конкурса - Наградата на Кмета на Община Дряново - статуетка и парична награда от 150 лв. – беше спечелена от Ирена Георгиева - 12б клас. След края на конкурсната програма и раздаването на наградите Ирена беше поканена от журито и организаторите да изпълни песента си отново.
Първо място в групата за солови изпълнения беше спечелено от Иван Михайлов от 11а клас. Песента "Русь", освен грамота, му донесе и парична награда (100лв.)
Групата "Млади патриоти" зае второ място в груповите участия с изпълнението и драматизацията на песента "Райна Попгеоргиева" , както и групата на "Малките патриоти" от 5 клас, които изпяха и изиграха "Хаджи Димитър" и с нея също завоюваха второто място в своята възрастова група.
Нашите ученици спечелиха призовите места във всички възрастови групи, с което направиха много щастлива ръководителката си г-жа Евгения Пенчева и я накараха да се гордее с тях!

Зорница Йонкова, 10а клас
Клуб Журналист

Даниела Йорданова - победител в конкурса на СБУ "Учител на годината - 2019" в направление "Извънкласни и извънучилищни дейности"


На 10 май в хотел "Шератон", София, се състоя връчването на наградите в 22-рия национален конкурс "Учител на годината", организиран ежегодно от Синдиката на българските учители.
В него участваха 320 учители и директори от цялата страна. От тях са избрани 102-ма - победителите, получили най-високия приз "Учител на годината" и на Специалната наградата на Председателя на СБУ. Те бяха отличени за професионализъм, отдаденост и новаторство в десет направления – предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарно, природо-математическо, изкуства и спорт, професионално образование, директори и помощник-директори, възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници, млади учители, учители – наставници.
От Севлиево в конкурса участваха две дами: Даниела Йорданова като ръководител на клуб "Журналист" от СУ "В. Левски", в направление "Извънкласни и извънучилищни дейности" и Силвия Тодорова, учителка в детска градина "Радост-2", в направление "Млади учители". И двете получиха Специалната наградата на Председателя на СБУ "Учител на годината".
На тържественото връчване на наградите присъстваха министъра на образованието Красимир Вълчев, вицепремиерът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Синдиката д.ик.н.Янка Такева, Н.Пр. Ахмед Ал Мадбух – посланик на Държавата Палестина в Република България, инж. Пламен Димитров – президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България, д-р Елеонора Лилова - председател на Държавната агенция за закрила на детето, Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, Живка Първанова – зам.-областен управител на Област София, Албена Михайлова – главен секретар на МОН.
Водещ на събитието беше Драгомир Драганов, който накрая поздрави наградените учители с две песни в свое изпълнение.
Министър Вълчев нарече учителя най-важният актьор в класната стая, най-важният фактор, подготвящ децата за едно бъдеще, в което да им се даде шанс, и призова учителите да си партнират с родителите и заедно да направят от децата добри хора.

СУ "В. Левски" е домакин по проект на ЕП "Еразъм +"

СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - ДОМАКИН ПО ПРОЕКТ НА ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА "ERASMUS +"

12 учители и 22 ученици от Полша, Италия, Испания, Португалия и Турция са на посещение в нашето училище от 13 до 17 май 2019 година по проект "Математиката около нас" (Math around us) по ЕП "Еразъм +".
Първата международна среща се проведе в гр. Ниджице, Полша от 15 до 20 октомври 2018.
В края на март 2019 година наши ученици и преподаватели участваха във втората среща по проекта и посетиха за пет дни в Португалия.
Домакин на третата среща по проекта е нашето училище.
Гостите бяха посрещнати с музикално-художествена програма в Актова зала.
Преподавателите разгледаха училището и се срещнаха с ръководството.
Учениците се опознаваха и изпълняваха своята първа математическа задача.

Пореден повод за гордост

Отборът на СУ "Васил Левски" (Севлиево) спечели традиционния национален детски турнир по футбол на малки врати за купа "Васил Левски", организиран от Община Ловеч, Областния съвет на БФС и ловешкото ОУ ”В. Левски”.
Турнирът се проведе на 11 и 12 май 2019 година в Спортната зала на град Ловеч под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и бе част от проявите, посветени на празника на града 11 май.
В тазгодишното 16-то издание взеха участие отбори на шест училища от страната, носещи името на Апостола на свободата. Те бяха съставени от по петима полеви състезатели плюс вратар, а срещите се играха в две полувремена по 15 минути.
След жребий отборите бяха разделени в две предварителни групи, в които се игра по системата „всеки срещу всеки”.
Победители в групите станаха тимовете на Ловеч и СУ "Васил Левски" (Севлиево).
На 12 май те се изправиха един срещу друг във финалния мач, който премина изключително интригуващо.
След много оспорвана битка в крайна сметка победа с 2:1 извоюваха нашите възпитаници с треньор Венцислав Младенов, с което заслужиха купата.
Всички отбори получиха грамоти, топки и торти, осигурени от организаторите. Със специални статуетки бяха отличени най-добрите състезатели по постове: нашият вратар Деан Христов и нападателят ни Ваньо Станчев. Наградите бяха връчени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. След връчването на купата и медалите кметът Корнелия Маринова поздрави участниците. Тя им пожела да бъдат все така дръзновени както в спорта, така и в учението, за да следват по този начин заветите на Апостола на свободата.

Крайно класиране в турнира:
1. СУ "В. Левски" - Севлиево
2. ОУ "В. Левски" - Ловеч
3. СУ "В. Левски" - Ябланица
4. СУ "В. Левски" - Русе
5. СУ "В. Левски" - Карлово
6. ОУ "В. Левски" - Разград

Пореден повод за гордост

От 3-ти до 5-ти май 2019г в гр. Хисаря се проведе VII-ият Национален конкурс за млади изпълнители с международно участие "Петнадесет лалета".

В него Инна Найденова от 8а клас завоюва първа награда, златен медал и диплом. Тя се състезава в направление "Петнадесет лалета", в което се изпълнява една песен на български автор и втора по избор, а песните, с които спечели наградата, са "Аз и ти, ти и аз" на Теодор Койчинов и "Million years ago" на Адел. Инна е част от вокална формация "Upstream voices" с вокален педагог Ценка Горалова -Гъбенска, която спечели няколко първи места в различни категории на тазгодишния конкурс.
Той е в три направления и няколко възрастови групи, а участниците - 490 на брой, са от 4 до 19-годишна възраст. На сцената се изявяват индивидуални изпълнители, дуети и вокални формации. В журито участват Мими Иванова и Развигор Попов, както и други известни певци и композитори. Инна участва и във формация "Upstream voices"-Diamands" заедно с Гала, Антония, Симона и Денислав, където печелят още едно първо място!

Клуб "Журналист"

Час, посветен на 9 май - Денят на победата

СУ "Васил Левски" и ОД "Русофили" организираха съвместно среща, посветена на 9 май – Денят на победата .
На 8 май в часа по руски език на г-жа Галина Рачева учениците от паралелката със засилено изучаване на руски – 8в клас – съпреживяха разказите на гостите си: Валя Георгиева – украинка, представител на руската диаспора в нашия град, Мишел Димитрова – бивша възпитаничка на училището и Наташа Колева – председател на ОД "Русофили".
Десислава Павлова от 8в клас прочете разказ за своя прадядо, който е взел участие във войната. Валя Георгиева разказа за своя баща, а Мишел, със сълзи на очи, сподели как нейният прадядо за една нощ на фронта се събужда с побеляла коса.
Срещата с тях беше много вълнуваща – никой от присъстващите не скри своите сълзи. На финала бяха изпълнени стихотворения и песни, посветени на празника.
Г- н Томев, директор на училището, свирейки на китара, изпълни песента "Нам нужна одна победа" заедно с учениците.
Младите хора си тръгнаха уверени, че войната е разрушителна сила, но щастливи, че живеят в мирно време.

Ден на ученическото самоуправление в СУ "Васил Левски"

По традиция СУ "Васил Левски" отбеляза 9-ти май - Ден на Европа и Ден на ученическото самоуправление. Тазгодишната организация по повод Деня на самоуправлението бе поверена на членовете на Ученическия съвет, които изготвиха плакат, за да информират учениците какви ръководни позиции могат да заемат.
За 10-та поредна година ученици заемат местата на учители и на членове на ръководството. В тазгодишната "размяна на позиции" участие взеха както представители на Ученическия съвет, така и други възпитаници на училището. Задължително условие е мястото на г-н Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", да бъде заето от изявен дванайсетокласник. За другите позиции няма изисквания. Директорското място беше поверено на Ирена Георгиева от 12"б" клас. Останалите позиции бяха разпределени така:
- заместник-директор по учебната дейност - Ивелина Белоева, 10 "а" клас ;
- заместник-директор по административно-стопанската дейност - Веселин Конов, 11"а" клас;
- технически изпълнител - Борислав Маринов, 10"б" клас;
- педагогически съветник - Елица Иванова, 9"б" ;
- касиер - Зорница Йонкова, 10"а";
- домакин - Преслава Куртева, 10"а";
- ръководител направление ИКТ - Стефани Тотева, 10"б".
В края на "работния ден" педагогическият съветник на деня, Елица Иванова, организира анкета, в която се включиха всички участници в Деня на самоуправлението. Въпросите в анкетата бяха:” Каква позиция заемате?; Какво Ви накара да изберете тази позиция?; Оправдаха ли се очакванията Ви за тази позиция?; Бихте ли участвали в Деня на самоуправлението следващата година?” По отговорите на учениците може да се съди, че водещият мотив за избора им на позиции е предизвикателството да се срещат с друга среда. Учениците споделиха , че са развили умения за работа в екип и са уловили спецификата на длъжността, която са изпълнявали. Всички участници в ученическото самоуправление получиха благодарности от ръководството на училището и членовете на екипа, които заместваха, както и почетни грамоти от директора на училището.
Денят на ученическото самоуправление беше отбелязан и в класните стаи. По време на учебните часове ученици заместваха учители. Най-активно взеха участие учениците от 9"в" клас. Г-жа Димитринка Пенева беше заместена от Мерал Мастик. Учителят по история - Пламен Пенчев - от Симона Маламова. Сайнем Кулаали влезе в в ролята на учителя по изобразително изкуство Иван Денчев. Г-н Христо Метев беше заместен от Кристиана Николова. 10"а" клас също взеха активно участие. Йозлем Юмерова зае мястото на г-жа Ивета Кръстева и преподава на своите съученици по химия, а Аксел Кочум - по история, вместо г-н Георги Йонков. Ивайло от 8"б" клас влезе в ролята на учител по биология, заемайки мястото на госпожа Радка Николова, а Мерал от 8"б" и Гергана от 8"а" заместиха г-жа Даниела Йорданова по български език и литература.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Наше участие в пресъздаване на пролетни празници

На 7 май ученици от музикална лаборатория "Традиции и сцена" към СУ "Васил Левски" и клуб "Съхрани българското" към ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", заедно с техните учители г-жа Ваня Ангелска и г-жаПавлина Иванова пресъздадоха традиционни български пролетни празници.
Тези празници са свързани с идеята за възраждащата се сила на природата. В сградата на музея оживяха пролетните празници Баба Марта, Лазаровден, Цветница, Великден. Усърдната работа за издирване и разучаване на традиционни песни, характерни за празниците и събирането и представянето на специфична информация имаше за цел съхраняване на традиции от фолклорния обреден календар и обогатяване познанията на младежите.
В реализирането на тази идея учениците и техните учители бяха подпомогнати от сътрудниците на Градски исторически музей и от неговия директор г-н Найден Тодоров.
Съвместната работа на музикална лаборатория "Традиции и сцена" и клуб "Съхрани българското" вече пет години дават своите резултати за приобщаване на младите хора към националните традиции.

Пореден повод за гордост

Великденски турнир по футбол за ученици се проведе от 22 до 24 април на спортната площадка в Боровата гора в Севлиево. В спора за призовите места участваха общо 15 отбора, разделени в четири възрастови групи.
При момчетата в първата група (5-7 клас) спорът за първото място между училищата в града традиционно бе между отборите на СУ "В. Левски" и ОУ "Ст. Пешев". Кой ще грабне победата зависеше от това с каква голова разлика двата тима ще победят момчетата от ОУ "Хр. Ботев". Късметът беше на страната на нашите футболисти, тяхната голова разлика бе с три гола по-добра. Така тимът на ОУ "Ст. Пешев" остана на второто място, а трети се класираха момчетата от ОУ "Хр. Ботев". За голмайстор с 8 попадения бе признат Ваньо Георгиев от нашето училище.
В групата с ученици от 8-10 клас участваха пет тима, разделени в две групи. В група "А" попаднаха двата отбора на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и ПГ "Марин Попов", а в другата - футболистите на СУ "В. Левски" и ПГТМ в село Градница. Напълно заслужено юношите от нашето училище се класираха първи. Грамота за "Най-добър вратар" бе връчена на на нашия Александър Дончев.

Прочети повече ТУК!

Актуално

Литературен конкурс на Градска библиотека - Севлиево

На 24 април в Детския отдел на Градската библиотека – Севлиево бяха връчени наградите на участниците в литературния конкурс, който се провежда за трети път и се превърна в традиция.
Тази година темата беше от "Малкият принц" на Антоан дьо Сент - Екзюпери: "…Очите са слепи. Човек трябва да търси със сърцето си." А журито, оценило изпратените есета и стихотворения, беше в състав:
председател - Ваня Георгиева - поетеса, член на литературния кабинет "Пеньо Пенев” към читалище "Развитие -1870";
членове: Павлина Десева - дългогодишен преподавател по български език и литература и Мария Тотевска-Иванова - библиотекар в Детския отдел и също член на литературния кабинет.
Събитието започна с изпълнение на две народни песни от Тихомир Петров, 5 А клас на ОУ "Стефан Пешeв". Своите впечатления от конкурса сподели Ваня Георгиева, която похвали 25-те участници от двете възрастови групи за чудесните творби и интересните попадения в есеистичния жанр. Председателят на журито изрази съжалението си, че в раздел "поезия" награда не се присъжда, тъй като участниците са избрали формата на акростих със своето име, а така изненадата липсва.
Участниците в конкурса бяха разпределени в две възрастови групи: I-IV клас и V-VIII клас, като най-многобройни бяха учениците от СУ "Васил Левски". Победителите получиха ваучери на различна стойност за книжарница "М-прес"
В първата възрастова група фаворит на журито бе ОУ "Стефан Пешев", чиито третокласници грабнаха и трите награди: трета награда спечели Ивет Вълчева, втора - Теодора Кънчева, а първа - Радостин Тотев.
За първа година в конкурса на градската библиотека втората възрастова група беше до 8-ми клас и именно осмокласниците обраха отличията: трета награда получи Мелнур Нуриева от 8б клас на СУ "Васил Левски", втора - Златомир Станчев, 8г клас на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", а първата награда грабна Борислава Борисова - отново ученичка от 8б клас на СУ "Васил Левски"
Поощрителната награда в конкурса бе за Любомир Цонев, ученик в 5 клас на ОУ "Стефан Пешев".
Наградите връчи Добрина Минкова - директор на Градската библиотека, а всички наградени прочетоха творбите си.
Освен грамоти за участие младите творци получиха по един екземпляр от "Малкият принц" подарък от Градската библиотека – книжката, която може да се чете и препрочита във всяка възраст.
Специални гости на тържеството бяха младежите от Интеракт клуб - Севлиево. Те официално дариха книгите, закупени със събраните средства от мартенския базар. Дарените заглавия, които са предназначени предимно за тийнейджъри, ще бъдат обособени в отделен кът на отдела за възрастни.
В края на събитието Мария Тотевска - Иванова поздрави присъстващите с авторско стихотворение, вдъхновено от думите на Малкия принц, и ги призова да не спират да мечтаят и да пазят детето в себе си.
Клуб "Журналист"

Ренета и Елица от IX A и IX Б клас участваха в международна ученическа лагер-школа

От 14 до 21 април 2019 година Ренета Николова от IX A и Елица Иванова от IX Б клас участваха в международна ученическа и учителска лагер - школа за развитие и подкрепа на талантливи ученици от гимназиален етап.
Лагерът се проведе в Москва по покана на Московския Градски Педагогически Университет (МГПУ). Двете ученички се включиха в петдневната образователна програма в направление STEAM заедно с ученици и учители от Кюстендил, Първомай, Пловдив и София. Групата бе водена от Иглика Ангелова от Център за творческо обучение в София.
Ренета и Елица са убедени, че това е най-уникалното им преживяване досега и за тях ще остане незабравимо.

Прочети повеече ТУК!

Национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства "Аз мога - тук и сега", Девин-2019

От 19 до 21 април 2019 г. в гр. Девин за девети път се проведе националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства "Аз мога – тук и сега". И тази година ученици от СУ "Васил Левски" участваха в 4 от седемте категории. Яна Димитрова и Веселина Михова от 12Б клас се състезаваха в категория "Фотография"; Веселин Конов (11А), Цветан Пенков (11В) и Сибел Абазова (9А) – "Презентация"; Николай Йовков (11А) в категория "(ре)Дизайн на уеб сайт"; Радост Димитрова от 8Б клас – "Графичен дизайн".
Темата в категория "Презентации" беше: "Кой съм аз? Какви са моите супер сили? …". Всички участници презентираха пред останалите състезатели в категорията и журито. Нашите ученици се представиха отлично и направиха впечатление. Сред 43-мата участващи в категорията Веселин Конов се класира на 9-то място, а Сибел Абазова на 8-мо. Един от членовете на журито пожела да се снима с тях.
В категории "Графичен дизайн" и "(ре)Дизайн на уеб сайт" темата беше, както интересна и забавна, така и трудна за състезателите. Те трябваше да създадат бранд, печатни материали или сайт на тема "Кисело зеле". От жури и ментори получаваха насоки за това какви продукти да представят и как да ги рекламират. В тази категория Николай Йовков зае престижното трето място.
Фотографите трябваше да заснемат "Решаващият момент". Те предаваха по три снимки в суров и обработен вариант. Всички защитиха и представиха идеите и виждането за фотографиите си пред журито. Съответно получиха подробни коментари и насоки за работата си. Нашите момичета показаха много интересни материали и идеи. Яна Димитрова зае 4-то място в категорията. Коментара на членовете на журито за едната от нейните фотографии беше, че няма нужда от обяснения, тъй като е много силна и предизвиква въображението в различни посоки на "Решаващият момент".
Учениците и учителите, участници в състезанието, имаха възможност да присъстват на различни лекции, да задават въпроси, да общуват с млади хора, успешно реализирали се в IT сектора.
Ученици от нашето училище участват още от първото състезание "Аз мога – тук и сега". То отново беше много вдъхновяващо и зареждащо с положителни емоции. Всичките ни състезатели имат желанието да участват отново, а най-малките заявиха, че ще се състезават до 12 клас.

Благотворителен Великденски базар в начален етап


На 25 април 2019 година във фоайето към начален етап на СУ "Васил Левски" се проведе Великденски благотворителен базар с дарителска кауза в помощ на ученика от четвърти клас Христо Иванов.
Момчето пострада преди две години при нелеп инцидент, при който получи тежко увреждане на окото. Ученикът претърпя няколко оперативни интервенции, но за съжаление преди месец се установи, че има отлепена ретина. Направена бе поредната сложна операция и съучениците му решиха да подпомогнат финансово лечението му чрез събраните средства от базара. С ентусиазъм в подготовката на базара се включиха всички ученици от началния етап, техните учители и родители, за което искрено им благодарим!
На базара бяха изложени оригинални изделия на празнична тематика, изработени с много вкус и фантазия. В атмосферата на базара всяко дете се усети като частица от общото добро, за което каузата ги бе обединила. Децата разбраха, че когато са задружни и работят с една цел могат да се преборят и с най-големите трудности.
Събраните средства са на стойност 1086,30 лева.
Пожелаваме на Христо и неговото семейство бързо възстановяване и весели Великденски празници.

Актуално

 

 

 

Заповед за изплащане стипенди на ученици през II срок на 2018/19 учебна година
ЗАПОВЕД № РД-04-724 /23.04.2019 год.
На основание чл. 259, ал. 1 от Закона за предучилищно и училищно образование и във връзка с чл.1, ал.1 и ал.2, чл.4, ал.1, т.1, 2 и 3,ал.3 и §11 от ПМС № 328/21.12.2017 год. и Решение на комисия с Протокол № 2/26.03.2019 г.
НАРЕЖДАМ Да се изплатят стипендии за II срок на учебната 2018/2019г. на следните ученици:
                                                                                                                            ВИЖ ТУК!

 

 

 

Заповед за разпределение на средствата за стипендии за 2018/19 учебна година
ЗАПОВЕД № РД-04-477/12.02.2019 год.
На основание чл. 259, ал. 1 от Закона за предучилищно и училищно образование и във връзка с чл.1, ал.1 и ал.2, чл.4, ал.1, т.1, 2 и 3,ал.3 и §11 от ПМС № 328/21.12.2017 год. и Решение на комисия с Протокол № 1/12.02.2019 г.
УТВЪрЖДАВАМ разпределението на средствата по видове стипендии
                                                                                                                            ВИЖ ТУК!

Работилница за родители и деца


На 24 април 2019 година по инициатива на МКБППМН - Севлиево и Клуб на родителя, съвместно с ИМКА - Габрово, се проведе "Работилница за родители и деца". В нея взеха участие 30 родители и деца от IVВ и IV Г клас.
Груповият тренинг се проведе паралелно в две отделни помещения. С родителите работи психолога - Ева Цветанова на тема: "Особености и предизвикателства в периода на подрастващите, изграждане на умения и навици за вземане на решения". Присъстващите родители отправиха своите въпроси и получиха компетентни и полезни отговори. Голяма част от тях се замислиха за взаимоотношенията, които изграждат с децата си.
При децата тренингът премина под формата на игри с акцент – насърчаване на самостоятелност, подкрепа за безопасно използване на Интернет, превенция на насилие в социалните мрежи.
Благодарим на организаторите, психолозите и доброволците за оказаната възможност да бъдем част от успешната добра практика наречена "Работилница за родители и деца".

Шоу на 8Б клас - "Die Deutsche Sprache - modern, ustig, interessant"
"Немски език - модерно, забавно, интересно"

По традиция и тази година 8б клас - паралелката със засилено изучаване на немски език, представи своята продукция в Актовата зала на СУ "Васил Левски". Целта на представлението е учениците да покажат пред своите съученици, а по-късно и пред родителите си колко добре вече говорят немски, както и да поканят седмокласниците от града да се запишат в немската паралелка през новата учебна година.
Тази година шоуто беше със заглавие "Die Deutsche Sprache - modern, ustig, interessant" ("Немски език - модерно, забавно, интересно"). Генералната му репетиция беше на 11 април пред гостите от Германия - учениците от гимназия Раублинг, които бяха на ученически обмен в града. Първото представление беше на 22 април 2019 година за немскоговорящите паралелки и за седмокласниците, а второто - за родители и граждани.
Програмата, в която освен осмокласници, традиционно участват и по-големи ученици от немските паралелки, се състоеше от четири основни сцени. Първата беше в училище, когато по време на часовете по немски език и информационни технологии учителките решиха да пратят учениците на обмен в Германия.
Втората сцена беше на немска улица, а третата - в Дойчес музеум, където участниците се претвориха в известни личности: Бисмарк, Хумболт, Айнщайн, Бетовен, Марлене Дитрих, Щефи Граф, Михаел Шумахер и др.
Четвъртата сцена се разигра в немски ресторант по времето на Октобер феста, където българската и немската група си разказваха интересни неща за своите култури и обичаи.
През цялото време вървеше презентация с превод, за да бъде достъпно съдържанието и за тези зрители, чийто немски все още не е достатъчно добър.
Участниците пяха на немски и танцуваха, а програмата завърши с право хоро, което мина и през публиката, за да събере желаещи за танца.
С три огромни букета осмокласниците благодариха на класната си ръководителка г-жа Десислава Зурева, на преподавателката си по некски език г-жа Радослава Стоянова и на учителката си по музика г-жа Ваня Ангелска, без чиято помощ това шоу нямаше да е толкова интересно, забавно и модерно.

Борислава Борисова, 8б клас
клуб "Журналист"

Поредна отлична изява на наша възпитаничка

На свещената за всички българи дата, 20 април, в Панагюрище стартира Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие", който се провежда в два поредни дни и събра над 320 изпълнители от 16 населени места. Тази година фестивалът се посвещава на 130-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев.
В продължение на два дни, повече от 320 млади изпълнители пяха с любов за родината и показаха, че възрожденското богатство ще бъде съхранено и в бъдеще. Изпълненията на младите таланти бяха оценявани от професионално жури с председател Доцент Етиен Леви и членове Красимир Гюлмезов Мая Райкова и Дочка Кацарева.
Родолюбивият форум завърши с официална церемония по награждаване, на която се раздадоха дипломи и медали за участниците, както и специалната награда на фестивала "Живият пламък".
Ирена Георгиева възпитаничка на нашето училище спечели сребърен медал. "Изпитвам гордост от това нейно постижение въпреки краткото време за подготовка", сподели нейният музикален педагог - Цветан Цонев.

Поредно отличие за наши ученици


Наши ученици спечелиха първо място в състезанието на БМЧК- Габрово, които имат дългогодишни традиции в подготовката на ученици за даване на първа помощ. Много често членове от ученическите екипи по-късно се превръщат в най-активните доброволци и след години самите те продължават процеса, обучавайки нови членове.
В тазгодишното състезание, провело се в парка до спортната зала "Дан Колов" на 23.04, участие взеха 6 отбора от различни училища. Участниците трябваше да преминат през три пункта и да бъдат оценени техните теоретични знания, практически умения и демонстрация върху учебен манекен на техника за спасяване на пострадал човек.
Отборът първенец от нашето училище бе в състав: Боряна Матеева, Ивен Недева, Нил Чилкова и Преслава Ганчева. Всички те членуват в клуб "Здравето е в моите ръце" към училището и са в шести клас. Техен ръководител е г-жа Радка Николова – старши учител по биология и здравно образование в СУ "Васил Левски".
Благодарение на тези дейности учениците не просто се сдобиват с важни умения и знания, но и се запознават отблизо с червенокръстката идея и нерядко, повлияни от нея, по-късно се превръщат в ценен потенциал за бъдещи обучения и устойчиво доброволчество.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

На гости в Народното събрание

 

 

 

 

 

 

 

На 24 април 2019 година народният представител Иглика Събева, възпитаник на СУ "Васил Левски", гр. Севлиево, се срещна в Народното събрание с наши ученици и преподаватели..
На срещата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, Евгени Будинов, Николай Сираков. Гостите на Иглика Събева наблюдаваха законодателната дейност на парламента от балкона в пленарната зала, след което се запознаха с работата и историята на Народното събрание.

Образователна програма "Съдебна власт..."

Вече е традиция ученици от десетите класове на нашето училище да вземат участие в Образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури."
Десетокласниците и тази година (23 април) посетиха съда, за да се включат за пореден път в програмата. От трите класа бяха излъчени трима съдии, двама прокурори и адвокати, вещо лице, потърпевш, обвиняем и двама свидетели.
В ролите на съдии влязоха Иоан Данаилов - X"б" клас, Йозлем Юмерова - X"а" клас и Анна-Мария Чернева - X"а клас". Прокурори бяха Ивелина Белоева - Х"а" клас и Стефани Тотева - Х"б" клас. Пламена Маринова и Зорница Йонкова от Х"а" клас заеха адвокатските позиции. Вещо лице - Маринела Маркова, Х"а" клас. Потърпевшият в случая беше Аксел Кочум - Х"а" клас, а обвиняемият - Димитър Денчев от Х"б" клас. Свидетели по делото - Благовеста Шишкова и Габриела Петрова от "а" и "б" клас. Няколко дни преди деня на посещението им в съда учениците се срещнаха лично със съдебните лица, които им дадоха разяснения за ролите.
Случаят, който бе "разигран", разказва историята на момче, на което са откраднати 200 лв. при излизане от казино в града. Всички участници в делото влязоха активно в ролите си.
Десетокласниците бяха разведени из сградата на съда, разгледаха изолатора, където се държат арестуваните до разглеждане на делото им, посетиха стария и новия архив, където видяха веществени доказателства, граждански и наказателни дела в подредени по цвят папки.
Всички ученици получиха удостоверения за участието си в програмата, както и екземпляр от Конституцията на Република България.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Областно състезание по водно спасяване

На 21.04.2019 г от 17 часа закрития плувен басейн на СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево отново отвори широко врати за провеждане на Областно състезание по водно спасяване.Състезанието бе организирано и проведено от СК "Викинг 2008 – Севлиево" с финансовото съдействие на ОС на БЧК – гр. Габрово и СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево. Запознаването с опасностите при плуване и къпане и умението на човек да плува са едни от основните превантивни мерки които са застъпени в дейността на БЧК за ограничаване на водния травматизъм в страната ни.

В състезанието участваха 33-ма състезатели разпределени в 3 възрастови групи съответствайки на наредбите за провеждане на националните турнири за 2019 г., както следва:
- група А - родени 2007 година и след това
- група В - родени 2005-2006 година
- група С родени 2002-2004 год.
В състезателната програма бяха включени две дисциплини:
50 м. плуване под препядствия
- 25 м. извличане на манекен.
За много от децата това бе първо състезание по водно спасяване.
Участниците в група А бяха най-много. При момичетата в тази група най-добре се представиха Симона Кисьова, Ивайла Йонкова, Теодора Христова и Лилия Криндова. Не може да не споменем и отличните изяви на значително по-малките Магдалена Войнова, Виктория Иванова и Никол Иванова. При момчетата в същата възрастова група оспорваните стартове определиха и най-добрите състезатели Дарий Бончев, Александар Кунев и Георги Пенчев. Много аплодисменти получи и най-малкия състезател Благовест Георгиев (2013 год.) от гр.Севлиево.
В група В при девойките най-добре се представи Микаела Петрова от гр. Габрово, следвана от представителките на домакините Катерина Колева и Александра Цонева. При юношите първото мяста бе поделено от представителя на Севлиево Никола Белоев и габровеца Омар Осман, следвани от Християн Петров.
В група С след разменени победи в двете дисциплини и много оспорвана борба Йоанна Станчева и Теодора Георгиева от Севлиево си поделиха също първото място в комплексното класиране, а Милан Дамянов от гр. Габрово бе без конкуренция при мъжете. Състезанието завърши с много оспорвано щафетно плуване, което бе украса на състезанието. Всички участници бяха наградени с грамоти от треньорката на СК "Викинг 2008 – Севлиево" Павлина Станчева.

22 април - Световен ден наЗемята

По подобаващ начин учители и ученици отбелязаха 22 април - Деня на Земята.

За отпразнуването на световния празник ученици от нашето училище подготвиха малък кът във фоайето на първия етаж. Там те изложиха най-различни проекти и макети, изработени в часовете по биология и география с помощта на г-жа Радка Николова и г-жа Ана Жекова, преподаватели по биология и здравно образование.


По инициатива на двете учителки, в часовете по биология през деня, се разиграваше интересна игра: "Какво оставяме за бъдещото поколение?" В нея класът е разделен на 3 възрастови групи – възрастни, хора на средна възраст и деца. След оформянето на отборите учителката хвърля на земята 3 вида от Даровете на Земята: камъчета - полезни изкопаеми, миди и охлюви; Даровете на морето: капачки - растения и животни. Задачата на всеки един отбор е да си вземе това, от което има нужда. След сигнала "Стоп!" всички трябва да спрат и да се огледат какво е останало на пода. При всички изиграни игри нито един от Даровете не беше на Земята.
Изводът от играта е, че при неразумно използване на природните блага, нищо няма да остане за бъдещите поколения. Ако сме алчни и без никакво чувство за справедливост, няма да можем да опазим нашата майка Земя.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Посещение в Технически университет - Габрово


На 12.04 и 15.04 2019 година учениците от XI "а" и "б" клас имаха възможността да посетят Технически университет-Габрово и да чуят кратка лекция от доц. д-р инж. Станимир Садинов и гл. ас. д-р инж. Красен Ангелов.
Благодарение на г-жа Иваничка Иванова, г-жа Сейде Чакър и г-жа Донка Пенкова, които организираха посещението, учениците посетиха катедрите "Комуникационна техника и технологии" , "Електроника" и "Електроснабдяване и електрообзавеждане" при факултета "Електротехника и електроника“.
За учениците бе истинско удоволствие да научат много нови неща, които могат да им помогнат да се реализират в следните области: "Мобилни, кабелни и сателитни комуникации", "Цифрови телевизионни системи – кабелни, наземни и спътникови", "Системи с цифровата обработка на видео", "Аудио и изображения", "Компютърни комуникации", "Сигнално-охранителна, пожароизвестителна и видеонаблюдателна техника и системи". Възпитаниците на СУ "Васил Левски" имаха възможността да разгледат най-различни макети свързани с различните направления.
"Всички ученици останаха много доволни от посещението. Надяваме се да им е било полезно"- споделиха преподавалите, които придружиха учениците.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Поредно блестящо представяне на наши ученици

Блестящо представяне на наши певци, танцьори и рецитатори в "Пусть всегда будут солнце". Нашите ученици отново блеснаха с таланта си в областния етап на VI национален фестивал за руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце!" , който се проведе на 20 април в габровската зала "Възраждане".
Участваха близо 300 деца от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.
На първо място в раздела за поезия се класира Десислава Павлова от 8 в клас, a Алев Менкова и Николай Стоянов заеха второто място.
Нa първо място при певците бяха отличени Йоана Станчева, Иван Михайлов, дуетът на Иван Михайлов и Борислав Маринов.
Втора награда получиха и малките певици Паулина Средковa и Александра Сашева, Виктория Белчева и Димана Георгиева.

Участниците се явиха под ръководството на своите преподаватели Евгения Пенчева, Росица Станева и Галина Рачева.

Пореден повод за гордост

Аксел Керим Кочум от ХА клас представи нашето училище, в националния кръг на олимпиадата по география и икономика. За да достигне до там, той успешно премина общинския и областния кръг с почти максимални резултати.
Националният кръг на олимпиадата се проведе на 12-14 април 2019 година във Видин. За първа година ученик от СУ СУ "Васил Левски" се класира за третото, най-високо ниво на олимпиадата. А тази година Аксел е и единственият от област Габрово, който се е класирал.
"Изключително съм горд със себе си! От 7-ми клас се опитвам да се класирам за национален кръг в олимпиада. Досега съм успявал само за областен. Въпреки че не спечелих едно от първите места, се радвам за постигнатото, защото наистина се постарах! Горд съм с това, че съм първият ученик на СУ "Васил Левски", който се класира за национален кръг на олимпиадата по география" - коментира Аксел.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Пролетен концерт в ЦДО

На 17 април учениците от групите на ЦДО проведоха пролетен празник, посветен на събудената за живот природа и детското приятелство.
Водещите на тържеството Алексндра Сашева и Никола Кралев очароваха публиката с театралното си превъплъщение и посланията към нея. Програмата бе разнообразна и съпътствана с много емоции. Радостта завладя залата, а учениците показаха своето приятелство и задружност.

Ученически обмен СУ "Васил Левски" - Гимназия Раублинг

От 6 до 12 април 2019 година нашето училище беше домакин на третия ученически обмен между ученици от баварската гимназия Раублинг.
Германските ученици върнаха визитата, след като през октомври миналата година десет ученици от IX и X клас на нашето училище, изучаващи немски език като първи чужд език, бяха на едноседмично посещение в немската провинция Бавария.
Поредният културен обмен помогна в развитието както на нашите ученици, така и на техните приятели от Германия. Именно чрез такива инициативи децата успяха да разберат повече подробности за местните традиции и обичаи, както и да се запознаят с историята на страната домакин.

Немската група пристигна на 6 април в Севлиево.
Във втория ден от посещението си у нас (7 април 2019 г.) гостите и техните ръководители посетиха Пловдив, европейската столица на културата
На 8 април 2019 г. групата от единадесет младежи и техните ръководители бяха официално посрещнати в училище. Шестокласници, облечени в народни носии, ги нагостиха с питка на входа на Актовата зала.
Г-н Тома Томев - директор на училището, и г-жа Радослава Стоянова - учител по немски език, приветстваха гостите.
Програмата, състояща се от много песни и танци, приятно изненада гостите. Ирена Георгиева от 12Б клас пя известни български песни, а Моника Златева от 11А клас й акомпанира на китара. Ученици от 6 клас танцуваха български народни танци. Представени бяха  традиционният празник Великден и обичаят лазаруване.
Нашите ученици разказаха на гостите интересни неща за града ни, за крепостта Хоталич и град Габрово.
Когато програмата приключи, на сцената се качиха гостите. Техните учители благодариха за топлото посрещане, а учениците разказаха традиционни неща за Германия. 
В 11.30 ч. немската група, придружена от г-н Томев и г-жа Стоянова, посети Общината.  По време на срещата в Общината, г-жа Йорданова запозна младежите с особеностите на гр. Севлиево и региона. Директорът на СУ "Васил Левски" Тома Томев благодари на заместник-кмета за усилията, които Община Севлиево полага за реализирането на този културен обмен.

Ивелина Иванова и Инна Найденова VIIIа клас, клуб "Журналист"

Във вторник (8 април 2019 г.) немската група, която е на ученически обмен в СУ "В. Левски", посети VIIIБ клас в часа им по немски с преподавател Радослава Стоянова.
Осмокласниците заеха места по своите чинове, а гостите от Германия се настаниха на диваните, за да им е удобно. В началото всеки се притесняваше как ще се представи, но след това притеснението мина.
Темата беше изучаването на минало време (Perfekt) чрез упражнения, също и минало просто време на "haben", на спомагателния глагол съм "sein" и техните спрежения. След упражненията по граматика последва забавната част – танците. Домакини и гости танцуваха на немски песни с цел разбиране на езика и разтоварване на мисленето. Гостите бяха впечатлени от начина на преподаване на езика.
После групата от Германия присъства в час по музика с г-жа Евгения Пенчева в Актовата зала на училището. Чуждестранните приятели бяха гости на 12В клас, които репетираха представлението си за последния час на класа. С песни и танци учениците на СУ "В. Левски" успяха да развеселят германчетата, а г-жа Пенчева им показа как българските абитуриенти празнуват изпращането и бала си.
Часът завърши с изиграването на две български хора – "право" и "широка деветка", като по време на танца едно от германските деца бе облечено в наша традиционна носия. Симона, Преслава и Ивелина им показаха как се играе хорото джангурица, а по усмивките на гостите си личеше колко много се забавляват.

Преслава Куртева и Ивайло Асенов, клуб "Журналист"

В оставащите дни от обмена младежите от Германия, заедно с любезните си домакини, имаха възможността да разгледат исторически забележителности в региона, Габрово и Велико Търново.
За първи път имаме професионално документиране на обмена.
Бъди здрав, Стефане, благодарим сърдечно!


Виж ТУК!

Великденски базар организират в начален етап

ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР
ВЯРВАМЕ В ДОБРОТО!

Учениците от 4А клас инициират Великденски базар с благотворителна кауза на 25 април във фоайето на първия етаж в начален етап.
Събраните средства те ще дарят на своя съученик ХРИСТО ИВАНОВ, който наскоро претърпя поредната спешна очна операция за спасяване на зрението на дясното око поради отлепяне на ретината. Момчето пострада като второкласник в СУ "Васил Левски", при нелеп инцидент, който доведе до изключително тежка травма. Последиците от нея Христо все още се бори дампреодолее с поредица операции.
Нека всеки, който има желание и творческо въображение се включи в базара, като изработи изделие с великденска тематика в следващите дни! Донесете изделията си и подкрепете нашата инициатива! Елате на 25 април и си купете онова, което ви хареса, за да сътворите добро! А онези, които не желаят изделие от базара могат да се включат в инициативата ни като дарят, дори символични суми, в поставената за целта кутия до щандовете!
Очакваме вашето съдействие!
ВЕЛИКДЕН ни вдъхновява да вярваме в ДОБРОТО и сами да творим ДОБРО!

Отбелязахме 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

140 ГОДИНИ ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

140 години от приемането на Търновската конституция отбелязахме на 16 април 2019 година в Актовата зала на училището. Изкована в пещта на европейските демократични идеи, Търновската конституция поставя началото на българската държавност, а неудържимият възход на България през следващите години доказва, че тя е изпълнила своята цел.
На тържеството присъстваха г-н Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", г-жа Теодора Конова - ЗДУД в гимназиален и прогимназиален етап на образование, ученици от 7, 10, 11 и 12-ти клас, преподаватели.
Представлението бе организирано от г-жа Гетова - старши учител по История и цивилизация в СУ "Васил Левски". Участие на сцената взеха:
- Ивета Ботева 11а клас
- Моника Златева 11а клас
- Веселин Конов 11а клас
- Иван Иванов 11а клас
- Ивелин Петров 11 а клас
Озвучаване :
- Симеон Славков 11а клас
Светлини:
- Йоан Кушлев 11в клас
В кратка сценка участниците пресъздадоха моменти от акта на подписване на Търновската конституция. Годината е 1878, средата на месец април. България е на път да поеме по пътя на най-модерните и напредничави европейски държави. Ражда се основата на новата българска държава - Търновската конституция.
Започва изграждането на нова България, а то е невъзможно, без да бъде изработен основният закон - Конституцията. През април 1878 година, под ръководството на княз Дондуков, започва изготвянето й. Времето минава, трудностите се увеличават, за да стигнем до 16 април 1879 година, когато Конституцията е приета.

Достойно представяне в поетичния маратон "Мой Пушкин"


Ученици от СУ "Васил Левски" взеха участие в поетичния маратон "Мой Пушкин", посветен на 220-тата годишнина от рождението на А. С. Пушкин. Той се проведе на 13.04.2019 година в ШУ "Епископ Константин Преславски", гр. Шумен. В него се включиха над 60 участници от различни училища в България. На събитието присъства и Владимир Климанов - генерален консул на Русия от гр. Варна.
Рециталът на нашите ученици Алев Менкова - 8в клас, Десислава Петрова - 8в клас, Мерал Мастик - 9в клас и Николай Стоянов - 12в клас, съставен от творби на Пушкин, премина под музикалния съпровод на Моника Златева от 11а клас. Участниците в "Музикално ателие" под ръководството на Евгения Пенчева изпълниха две песни по текст на великия писател.
Всички ученици, подготвени от ръководителите си Галина Рачева, Росица Станева и Евгения Пенчева получиха сертификати за участието си в поетичния маратон, но за най-артистично изпълнение бе отличен с грамота Николай Стоянов от 12в клас, който изпълни стихотворението "На Анна П. Керн".

Клуб Журналист

Отново достойно представяне на наш ученик

На 17.01.2019 г. се проведе Общинският кръг на олимпиадата по английски език. В него участваха 51 ученици от VIII до XII клас.
За Областния кръг на олимпиадата, който се проведе на 9.02.2019 г. в гр. Габрово, бяха класирани 16 ученици.
Цветелин Дончев от VIIIа клас се класира за Националния кръг, който се проведе на 23.03.2019 г. в гр. Хасково. Ученикът представи достойно СУ "Васил Левски", като от 56 ученици в неговата група зае 25 място с 85.5 точки от максимални 100.

Училище сред природата

МНОГО ЕМОЦИИ НА ЗЕЛЕНОТО УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТНАТА ВАКАНЦИЯ

През пролетната ваканция учениците от 4А клас с класен ръководител Е. Калоянова бяха на Зелено училище в Троянския Балкан – хотелски комплекс "Велена". Там, с помощта на специалисти, бяха обучавани в различни умения, характерни за скаутите и за живот в близко взаимодействие с природата.
Незабравими ще останат емоциите при разпъване и сгъване на палатка, ориентиране по карта и компас, стрелбата с лък, спускането с "алпийски тролей", катерене по стена, изработване на съдове от глина чрез грънчарско колело и т.н. Освен че ежедневно продължаваха подготовката си за НВО, децата активно се забавляваха с Вечер на талантите, карнавал, детска дискотека и спортни игри на открито.
Непосредственият досег с възраждащата се природа ги зареди с нова енергия, ентусиазъм и творчески импулс. Попадайки в нестандартна среда заедно с природата опознаха и себе си, изпитвайки своята смелост, издръжливост, съобразителност, упоритост и креативност.

Отлично представяне на нашите малки певци

Отлично представяне на ученици в Националния кръг на музикалното състезание "Ключът на музиката"
На 23.03.2019 г., в гр. Пловдив се проведе заключителният национален кръг на Музикалното състезание "Ключът на музиката". До този етап достигнаха шест ученици от 4 клас на СУ "Васил Левски" гр. Севлиево: Преслава Костадинова, Гергана Ганкова, Виктория Стефанова, Ирен Мичева, Ива Димитрова, всички с преподавател Румяна Горалова и Даяна Асенова, с ръководител Ем. Калоянова. Към групата на талантливите музикални деца се присъедини и Никол Нанова, която се класира и участва във възрастова група – 5 клас. Неин музикален ръководител е Евгeния Пенчева.
На финалния кръг, както и на общинския и областния, учениците имаха нелеката задача да покажат своите теоретични знания в областта на музиката.
С радост съобщаваме за отличното представяне на участниците ни. С най-добър резултат (83 т.) от максимален бал 87 т. е четвъртокласничката Преслава Костадинова. Този резултат я отвежда на пето място от 521 ученици (първа от участниците в област Габрово). Само с няколко единици по-назад е Гергана Ганкова, която достигна до 11 място в голямата музикална надпревара. Останалите участници също постигнаха много добри резултати и достойно представиха училището и града ни.
На малките таланти пожелаваме много успехи във всички области на знанието!

Втора международна среща по проекта "Математиката около нас", Партньори: Португалия

"Еразъм+" е програма на Европейската комисия, която подпомага развитието на образованието в училища и университети чрез финансиране на проекти за обмен на добри практики и иновации между училища, за краткосрочна или дългосрочна мобилност за ученици. Всяко училище, което желае да участва в програмата, си намира партньори за участие в проект на определена тема и подава предложението кам Националната агенция за всяка държава. Посредник и изпълнител на програмата за България е "Център за развитие на човешките ресурси – София".
Проектът, в който участва СУ "Васил Левски", е за ученици от 12 до 15-годишна възраст и в него са включени 19 ученици за участие в срещите.
Проектът се казва "Математиката около нас" и е насочен към изучаване на математика извън класната стая чрез преживяване и наблюдение. Учениците, ръководени от своите учители, трябва да изпълнят определени математически задачи и да ги споделят с училищата – партньори от Испания, Италия, Португалия, Полша и Турция.
Конкуренцията е голяма и колективът на Средно училище "Васил Левски" е изключително щастлив, че има възможност да се включи в проекта, който дава възможност на участниците да комуникират на английски език със свои връстници и да се запознаят с чужди култури.
Организатори на проекта са г-жа Даниела Димитрова, преподавател по математика, и г-н Тома Томев, директор на СУ "Васил Левски", както и учители по английски език. Поканата за участие е от координатора от Полша – Мариола Подолска.
На 31 март Пресияна Ганева, Моника Генкова и Стефани Христова, ученички в СУ "Васил Левски", имаха възможността да пътуват до Португалия за пет дни, ръководени от г-жа Даниела Димитрова и г-жа Даниела Христова, преподавател по английски език в СУ "Васил Левски". През тези пет дни бяха организирани различни видове математически игри, workshop-ове, посещение на забележителности, разходки и пикници.
Учениците бяха в Научен университет, в който преподавателят по математика им предаде урок по жонглиране и обясни, че жонглирането има много общи точки с математиката. На следващия ден беше организирано туристическо ориентиране в гората, в което учениците отбелязват местата, които посещават, с помощта на QR код. Побеждават тези, които са отбелязали всяко място за най-кратко време.
Участниците в проекта посетиха изложба на известния австрийски художник Мориц Корнелис Ешер, който е познат със своите гравюри върху дърво, литографии, невъзможни конструкции и безкрайни обекти.
Децата, участващи в проекта, обмениха опит и се забавляваха, изпълнявайки задачите, поставени от техните ръководители, но заедно с това запечатаха невероятни преживявания и създадоха нови приятелства.

Пресияна Ганева, VIIIБ клас
клуб "Журналист"

Награди от районния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

На 10.04 ученици от СУ "Васил Левски"- гр. Севлиево, взеха участие в районния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", организирано от ГДПБЗН-МВР и включено в плана за извънучилищни дейности, и спечелиха награди.

Възпитаниците на СУ "Васил Левски" под ръководството г-жа Радка Николова бяха разделени на 2 отбора:
ПЪРВИ ОТБОР, 7"Б" КЛАС - Миглена Банчева, Преслава Данева, Християн Кънев, Юмит Хайрединов
ВТОРИ ОТБОР, 7"В" КЛАС - Бирол Каратеке, Юнай Далов, Мелек Мустафова, Михаела Димитрова.
Състезанието се проведе в Общината и в него участваха общо 7 отбора. То включваше теоретическа част- проверка на усвоените теоретични знания за действия при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и оказване на първа помощ, и практическа част- проверка на придобитите умения и навици за защита чрез състезателни игри. Отборите се състезаваха комплексно за време и правилно действие в различни ситуации.
Децата взеха участие в 3 различни учебни центъра- "Защита при бедствия"- земетресение и наводнение, "Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти" и "Пожарна безопасност"- уреди за първоначално пожарогасене и начин на действие с тях и ликвидиране огнище на пожар с кофпомпа.
Всички състезатели демонстрираха придобитите знания, умения и сръчност.
Купа и грамота получи отборът на 7"б" клас на СУ "Васил Левски" , който зае второ място, на 0,5 точки от първото.
Ден след състезанието учениците отидоха в директорския кабинет, за да уведомят директора за спечелените награди. Г-н Томев ги поздрави и им пожела бъдещи успехи.

Преслава Куртева, XА клас
клуб "Журналист"

Награди за нашите журналисти

На 29 март в зала "Филхармония" в Разград се състоя награждаването на седмото издание на Националния ученически журналистически конкурс на името на Григор Попов – "Светът под лупа".
В конкурса участваха 164 индивидуални участници и 36 колектива от 20 административни области и 30 населени места. Измежду 280-те журналистически материала, оценени от журито, са и материалите на клуб „Журналист“ при СУ „Васил Левски“, удостоени с пет награди: II място за Преслава Куртева от 10а клас в раздел "Репортаж", III място за Борислава Борисова от 8б и поощрителна награда за Ивайло Асенов от 8б в същия раздел, както колективна награда на клуба в раздел "Интервю" за разговора с Асен Блатечки и Специална награда от Националния дворец на децата в направление "Публицистични материали за вестник".
Ръководителят на клуба, г-жа Даниела Йорданова, участва в церемонията по награждаването и получи плакет с лика на Григор Попов и орел, символ на Разград, които дари за "Стената на славата" в училище: "Единствено домакините получиха повече награди от нас, но те участваха с три групи и във всички направления, а ние – с една и само в две направления: репортаж и интервю. Толкова пъти излизах на сцената, че накрая, като ми връчваха грамотата за активно и успешно участие в конкурса, ме попитаха на колко групи вземам наградите! Не им се вярваше, че и петте награди са спечелени от един клуб!"
В първия ден след пролетната ваканция директорът г-н Томев връчи наградите, медалите и грамотите на отличените участници в конкурса в присъствието на целия клуб "Журналист".

Ученическият съвет поднови интериора в училище

Ние, Ученическият съвет (Калоян Тодоров, Преслава Куртева, Ренета Николова, Веселин Конов, Ивелина Белоева, Йозлем Тунджаева, Николай Недев, Елица Иванова, Сибел Абазова и Моника Генкова) на СУ "Васил Левски", сме изключително горди, че прекарахме пролетната си ваканция в реализиране на идеите ни за подновяване интериора на училището. Средствата, които събрахме от светивалентинския ни базар, бяха похарчени за спрейове, бои и най-различни материали, необходими за осъществяване на инициативата.
Изключително сме благодарни на майсторите на училището и учителите по рисуване- г-н Иван Иванов и г-н Иван Денчев, които отделиха от времето си, за да ни научат как да боравим с четки и бои, спрейове и др. "Може да се каже, че вече сме едни завършени майстори!"- коментираха моите приятели от съвета.
Дните, прекарани в усилен труд, дадоха резултат. Забавления също не липсваха, кой се мацне с боя тук, кой-там. Смяхме се, дори и пяхме заедно. Но, разбира се, не мога да отрека, че не срещнахме трудности, като например многото ни проблеми с шаблоните за вратите, които бяха така капризни и не искаха да залепнат, където трябваше. Но в крайна сметка успяхме да се сплотим като екип, да преодолеем препядствията и да постигнем всичко, което искахме. Вече възпитаниците на училището могат да се радват на обновени цветни врати на тоалетните, нарисувани така, че да се обозначи коя е мъжка и коя- женска. Също така боядисахме и врата на анти-стрес стаята в много по-приветливи цветове, като още промени по нея тепърва предстоят. Изявихме и огромното желание да довърши един почти забравен проект на предишни ученици - изрисуване на стената в един от училищните коридори със световноизвестни забележителности. Според нас това е един уникален проект, който искаме да подарим на любимото ни училище.
Ето, че с много усилия за пореден път показахме, че искаш ли нещо силно, трябва да направиш всичко, за да го постигнеш!

Преслава Куртева, XА клас, клуб "Журналист"
член на Ученическия съвет

Състезание по английски правопис Spelling Bee Regional, 2019

На 24.03.2019 година в ОУ "Димитър Благоев", гр. Велико Търново, се проведе регионалният кръг на състезанието по английски правопис "Spelling Bee Regional".
Състезанието премина през 2 етапа. Сутринта се състезаваха 30 ученици, които са се класирали на второ място в своето училище. Представител от СУ "Васил Левски", Севлиево беше Калина Христова от 7Б клас, която се класира на пето място след като отпадна на шести кръг.
Следобед се състезаваха ученици, заели първо място по училища. От нашето училище се състезава Стефани Христова от 7А клас, която отпадна също на шести кръг.
Победители в състезанието са седмокласници от гр. Плевен и гр. Трявна.
Състезанието се провежда за девета поредна година и има за цел да повиши интереса на учениците към изучаване на английски език чрез учене на нови думи по нестандартен начин.

Областно състезание по плуване, 2019

МНОГО ЕМОЦИИ НА ОБЛАСТНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПЛУВАНЕ

През пролетната ваканция учениците от 4А клас с класен ръководител Е. Калоянова бяха на Зелено училище в Троянския Балкан – хотелски комплекс "Велена".
Там, с помощта на специалисти, бяха обучавани за различни умения, характерни за скаутите и за живот в близко взаимодействие с природата.
Незабравими ще останат емоциите при разпъване и сгъване на палатка, ориентиране по карта и компас, стрелбата с лък, спускането с „алпийски тролей“, катерене по стена, изработване на съдове от глина чрез грънчарско колело и т.н. Освен че ежедневно продължаваха подготовката си за НВО, децата активно се забавляваха с Вечер на талантите, карнавал, детска дискотека и спортни игри на открито.
Непосредственият досег с възраждащата се природа ги зареди с нова енергия, ентусиазъм и творчески импулс. Попадайки в нестандартна среда заедно с природата опознаха и себе си, изпитвайки своята смелост, издръжливост, съобразителност, упоритост и креативност.

Световният ден на водата в училище

СУ "Васил Левски" отбеляза Световния ден на водата, 22 март.


Мотото на тазгодишната кампания на "WORLD WATER DAY 2019" (Световен ден на водата 2019) бе "Водата за всички - които и да сте, където и да сте, водата е ваше човешко право", имащо за цел да популяризира правата на всички хора в качеството им на потребители на този широко разпространен, жизнено необходим и същевременно недостъпен за широк кръг от потребители природен ресурс.
Заедно с помощта на г-жа Ана Жекова, 10"б" клас украсиха фоайето на първия етаж на училището. Учениците закачиха "облак", който висеше от тавана. От него падаха капчици, изработени от картон, на които пишеше интересни факти за водата. Над облака имаше изрисувано Слънце. Красиво изработен проект по случай Деня на водата, изработен от наши ученици, беше закачен на корковата дъска във фоайето.

Преслава Куртева, XА клас
клуб "Журналист"

Хайтов - писателят на киното

Наши ученици взеха участие в честванията по случай стогодишнината от рождението на българския писател Николай Хайтов в Габрово.


"Хайтов - писателят на киното" – това бе темата на презентацията, представена от наши ученици на 22 март 2019 година в библиотеката на Техническия университет в гр. Габрово по случай стогодишнината от рождението на българския писател, драматург и публицист Николай Хайтов. Инициативата е на СБУ и РУО – Габрово, подкрепена и от други институции. Седмицата на Хайтовото творчество (22-28 март) се отбелязва с различни инициативи: "Четене на маса" на избрани разкази на писателя съвместно с артисти от ДТ "Рачо Стоянов"; изложба на рисунки, фотоколажи и илюстрации по разкази на Николай Хайтов и мултимедийно или музикално представяне на творчеството на писателя.
Водещите – Виктория Белчева и Димана Георгиева от 10а клас – представиха едни от най-обичаните от цяла България филми и сериали, чиито сценарии са написани от Николай Хайтов. Сред тях беше "Краят на песента" от 1971г., съпроводен от песента "Руфинка болна легнала" в изпълнение на Биляна Петкова от 10в клас. Друг филм по сценарий на Хайтов, който представиха участниците от Музикално ателие, беше любимият на много българи "Козият рог" от 1972г. Прозвуча и саундтракът на филма "Вървят ли двама" в изпълнение на Моника Генкова (8б клас) и брилянтния акомпанимент на китара на Моника Златева (11а клас). Иван Иванов (11а клас) и Борислав Маринов(10б клас) изпълниха "Горица" от филма "Капитан Петко Войвода" от 1981г. Филмът бе представен и с песен в изпълнение на Християн Маринов (12а клас), Йоан Кушлев (11в клас), Симеон Славков, Ивелин Петров, Иван Иванов (11а клас), Борислав Маринов (10б клас), Биляна Петкова (10в клас) и Йоанна Станчева (9б клас), както и с танцовото изпълнение на Ивелина Иванова, Йоана Князова, Христиана Ботева, Магдалена Димитрова, Кристиана Тотева, Славена Стойчева и Ралица Митева (8а клас).
Представянето на учениците от нашето училище бе изпълнено с толкова старание, че публиката бе във възторг. Овациите бяха силни, лицата – усмихнати, а по някои дори имаше следи от сълзи, заради прочувствените изпълнения на талантливите ученици, ръководени от г-жа Евгения Пенчева – преподавател по музика в училището.

Десислава Петкова, 10а клас, клуб "Журналист"

Преслава Куртева от клуб "Журналист" в нашето училище отразява общоградско събитие

На 20.03.2019 година младият публицист, поет и писател - Делиян Маринов, представи своите 3 книги пред севлиевска публика в градската библиотека. Той твори в най-различни жанрове - фентъзи, хорър, магически реализъм и др. Автор е също и на ревюта за кино, театър, музика и литература и статии на социална тематика.
С Делиян Маринов се срещна и разговаря Преслава Куртева, XА клас, СУ "Васил Левски", клуб "Журналист". Ето какво научи младата журналистка за писателя:
Делиян Маринов е роден в Севлиево, но прекарва детството си в малкото планинско градче Етрополе. В периода 2011 - 2015г. живее във Велико Търново и учи политология във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". За съжаление тази наука не му носи удоволствие и той започва да твори и да работи именно във Велико Търново. "Запалих се по книгите заради видео игрите. Държа да подчертая, че то 6 -ти клас почти не бях чел книга. Може би, някои хора се срамуват от това, но не и аз. По-съзнателен творчески живот започнах след 7-ми клас, когато си казах, че това в игрите не ми е достатъчно, имах нужда сам да раждам образите си, за това почнах да чета доста по-активно. Постоянно просих пари от баба ми и дядо ми и така всеки месец си купувах по една книжка от книжарницата. Неусетно се запалих по фентъзито и дойде моментът, в който започнаха да ми идват много идеи." В момента той работи като общ работник в склад, но страстта му към книгите надделява над всичко останало.
Първият му роман "Пътуване през спомени: Последното измерение" е публикуван през 2013г. През следващата година излиза и "Пътуване през спомени" част 2. В 2015г. печели специална награда за разказа си "Изборът", участвал в конкурса ,,Копнеж за растящо човешко творчество’’ на Човешката библиотека. Разказът му "Самотата на вятъра" печели 3-то място в IX-тото издание на Националния конкурс "Яна Язова", огранизиран в гр. Лом през същата 2015г.
Книгите, които младият автор представи тук, в Севлиево, бяха:
- "Последните българи" (2016г.) - сборник с разкази, отразяващи проблемите, картина на реалността, без излишни украшение върху образите или ситуациите;
- "Убиец на герои" (2018 г.) - самостоятелен фентъзи роман, с дълбоки и силни социални послания. Макар и развиващо се в измислен свят, действието препраща читателите пак към реалността;
- "Истории от варела" (2019 г.) - разказ за най-ниските прослойки на обществото - клошарите, бездомниците, несретниците.

Материалът и снимките са предоставени от Преслава Куртева, XА клас, клуб "Журналист",
и се публикуват без изменение!

Урок извън класната стая

На 20 март 2019 година учениците от 11 в клас на Средно училище "Васил Левски" проведоха урока си по литература на тема "Пенчо Славейков – модерният поет" извън класната стая. Заедно със своята преподавателка г-жа Даниела Йорданова те посетиха скулптурната композиция на Пенчо Славейков и Мара Белчева, намираща се на площад "Свобода".

Съвсем различен беше урокът за жизнения и творчески път на двамата – поет и поетеса, свързали се в реалния и в духовния живот пред бронзовите им фигури, отколкото уроците в класната стая. За минувачите явно също беше интересно това изнесено обучение, защото не само се обръщаха, привлечени от интереса на учениците към скулптурната композиция, но и спираха да послушат беседата на учителката.

Клуб Журналист

Международен турнир по плуване "Пирин - Благоевград",2019

ТРИ МЕДАЛА ЗА ИВАЙЛА ЙОНКОВА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ

623 плувци от 44 клуба взеха участие в третото издание на международния турнир "Пирин - Благоевград". Състезанието се проведе на 16 и 17 март при закрития 50-метров басейн в Благоевград пред препълнени трибуни.
СК "Викинг2008 – Севлиево" бе представен от 5 момичета и 2 момчета в различни възрастови групи. Ивайла Йонкова (род.2009 г.) е най-малката наша плувкиня, която се състезава във възрастова група F (род.2009-2010 год.) Ивайла се представи блестящо в дисциплините 50 и 100 м. гръб и 200 м. съчетано плуване и заслужено стана притежателка на бронзовите отличия.
В група С (р. 2005-2006 г.) при момчетата се състезаваха Никола Белоев и Христиан Петров родени 2006 год. Никола се класира на 28-мо място в дисципината 50 м. бътерфлай, а Христиан зае 46-та позиция в плуването на 200 м. св.стил.
При момичетата в същата възрастова група стартираха Микаела Петрова (р. 2005 г.) и дебютантката Катерина Колева (р.2006 г.). В плуването на 100 и 200 м. гръб Микаела се класира на 13-то място с най-добри лични постижения. Катерина плува най-добре в дисциплината 50 м. св.стил и с постигнатото време успя да покрие норматив за участие в Държавното първенство на 50 м. басейн.
Много добро представяне на Теодора Георгиева и Йоанна Станчева (р.2003 г.) във възрастова група В род. 2002 – 2004 г. Теодора успя да се класира на престижното 4-то място в дисциплината 200 м. бруст и на 5-то на 100 м. бруст. Йоанна реализира най-добри лични постижения, класира се съответно на 7-мо и девето място в дисциплините 50 и 100 м. бруст и покри нормативите за участие в Държавното първенство през 2019 г.
"Състезанието доказва нарастващ интерес към плувния спорт и изключително голяма конкуренция на състезателите до 14 години", коментира треньорът на клуба Боян Ботев.

Денят на числото П (3.14…)

В СУ "Васил Левски" с програма беше отбелязан 14 март – Международният ден на числото П (3,14..). Събитието, посветено на него и на рождения ден на Алберт Айнщайн, се състоя в Актовата зала на училището и бе подготвено от десетите класове по идея и сценарий на Румен Гатев и Борислав Маринов от Xб клас.
Чрез кратка пиеса участниците обясниха защо е свързан Айнщайн с числото П? Защото е роден на 14 март и оттам обявяват тази дата за ден на числото П. То се използва, когато се търси дължината на дадена окръжност. Смята се, че първите хора, които са открили числото π, са източните племена (вавилонците).

В началото на пиесата Айнщайн е на училище и в своя клас е най-слаб по математика. В къщи родителите му се карат, че е получил двойка. Той сънува сън, в който вижда възможностите в живота си - успял и известен, ако "заляга" над математиката, или бездомен и безотговорен, ако мързелува и не сяда да учи. И той избира първата възможност.
Така участниците доказаха, че математиката е много важна и че без нея не можем.

Накрая г-н Тома Томев (директор на СУ "Васил Левски") поздрави всички ученици по случай празника на числото π и благодари на десетокласниците, на част от които преподава математика, за самостоятелно подготвеното шоу, в което бяха привлекли за участник и г-н Георги Йонков - преподавател по история.
Като награда за труда си актьорите получиха торта от директора.

Текст: Ивайло Станиславов, VIIIб клас, клуб „Журналист“
Снимки: Пресияна Ганева, VIIIб клас, клуб „Журналист“

Турнир по плуване "Русалка"

ОПТИМИСТИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЛУВЦИТЕ ОТ СК "ВИКИНГ 2008 – СЕВЛИЕВО" НА ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "РУСАЛКА" В ГР. СТАРА ЗАГОРА. ИВАЙЛА ЙОНКОВА С БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ.

При добра организация в закрития плувен басейн в Стара Загора на 09 и 10.03.2019 год. се проведе VI турнир по плуване "Русалка". В много оспорвана надпревара стартираха 387 състезатели от 33 плувни клуба разпределени в 3 възрастови групи, група А (родени 2007 г.), група В (родени 2008 год.) и група С (родени 2009 – 2010 г.).
СК Викинг 2008 – Севлиево бе успешно представен от 13 състезатели. Отлично представяне на Ивайла Йонкова във възрастова група С. С най-добри лични постижения състезателката спечели бронзов медал в дисциплината 100 м. гръб и затвърди успешното си участие с 5-то място на 100 м. св. стил и две 6-ти места на 50 м. гръб и 50 м. св. стил в индивидуалните дисциплини.
Отличен и за най-малките ни състезателки Магдалена Войнова и Яна Петкова (родени 2010 година). Магдалена се представи най-добре в дисциплината 50 м. св. стил в която се класира на 19-то място , но бе най-бърза от нейния набор. В същата дисциплина Яна се заслужи 24-то място и бе с 5-то време.
При момчетата в същата възрастова Момчил Баев плува с много желание като направи сериозна заявка за бъдещи успехи в дисциплината 50 м. бруст като зае 16-то място и показа най-добър резултат за родени 2010 г. Кристиян Косев (роден 2009 година) показа развитие и загатна за възможностите си с 12-то място в дисциплината 200 м. св .стил.
Във възрастова група В бяхме представени от 6 състезатели. При момичетата Теодора Христова успя да се класира на 7-мо място в дисциплината 50 м. гръб и 8-ма на 50 м. бруст. Лилия Криндова се представи най-добре в дисциплината 200 м. св. Стил, в която най-доброто и лично постижение я класира на 11-то място. Дебютантката Мария Василева заслужи 20-то място в дисциплината 50 м. бруст. При момчетата с най-добър личен резултат Адриан Кънев се класира на 9-то място в дисциплината 50 м. гръб. Александър Кунев реализира много добри постижения които му отредиха 11-то място на 50 м. и 18-то в плуването на 200 м. св. стил. Георги Пенчев плува отлично в престижната дисциплина 200 м. съчетано и успя да се класира на 9-то място.
При най-големите състезатели от група А участваха Симона Кисьова и Дарий Бончев. Симона плува много добре като постиженията и на 50 м. св. стил и 200 м. гръб и отредиха 12-тата позиция. Дарий Бончев успя да се класира на 5-то място в дисциплината 50 м. гръб.
Състезателите на СК "Викинг 2008 – Севлиево" участваха във всички щафетни плувания: 4х50 м. св. стил и 4х50 смесена. След емоционални плувания момичетата се класираха на 11-то в смесената щафета и на 12-то в свободната, а момчетата заслужиха съответно 13-то място и в двете щафети.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието се е отразило много положително в мотивационно отношение на състезателите. Отличното представяне на най-малките състезатели носят оптимизъм за бъдещи успешни стартове. Предстоят много усърдни тренировки в подготовката за достойно представяне и в следващите състезания от спортния календар.

МАСЛЕНИЦА, 2019

За втора поредна година СУ "Васил Левски" и ОД "Русофили" организираха съвместно руския народен празник Масленица. Той е посветен на края на зимата и началото на пролетта и се състоя на 9 март, събота, от 11:00ч в южния двор на СУ "Васил Левски". На двора се раздаваха безплатно палачинки и ароматен чай, имаше изложба на рисунки и руски неща за продан на щанда на Березка: бонбони, сладки и сувенири.
Много бяха желаещите да участват в празника с песни, танци и артистични номера на руски език. Защото празникът Масленица се празнува основно в Русия. Това е денят, в който хората отпращат лошите неща (зимата) и посрещат доброто (пролетта). Разбира се, най-много участници имаше от СУ "Васил Левски", където от тази учебна година вече има и паралелка след 7-ми клас със засилено изучаване на руски език – VIIIв клас, чиито ученици масово се включиха в празника под ръководството на своята учителка по руски език Галя Рачева. Под нейно ръководство с песен за палачинките се представи и група от ДГ "Радост", нейни ученици от 2-ри клас пяха на руски, а от I и IV клас с чувство рецитираха стихотворения за пролетта. Особено дейни бяха участниците от "Музикално ателие" с ръководител Евгения Пенчева, които пяха и танцуваха, а изпълненията на Виктория Белчева и Димана Георгиева от Xа, както и на Иван Иванов от XIа клас бяха посрещнати с бурни аплодисменти от многобройната публика. Зрителите подкрепиха и изпълнението на Християна Иванова с ръководител Ваня Ангелска, а за доброто настроение на всички се погрижи Николай Стоянов от XIIв клас с ръководител Росица Станева, който в ролята си на глашатай приканваше присъстващите да се включат в празника.
Малките танцьори от ДГ "Слънце" с ръководител Оксана Цуркан представиха танца Масленица, а учениците от ОУ "Ст. Пешев" с ръководител Димка Стойкова рецитираха стихове.
Водещи на програмата бяха Денис Митев и Алев Менкова от VIIIв клас, които заслужиха аплодисменти не само с костюмите, но и с произношението си.
По случай празника беше обявен конкурс за рисунка и кукла Масленица, в който се включиха много участници – журито трябваше да избира между 47 рисунки и 30 кукли. Г-жа Теодора Конова и г-жа Галя Христова (заместник-директори на СУ "Васил Левски") връчиха наградите на победителите. Награждаването почна от детските градини, където първо място спечели Рая Димитрова, а второ - Алев Алиева. В различните възрастови групи бяха излъчени победителите, класирани на първите 3 места.
След награждаването имаше весели игри, победителят в които получи жив петел, дарен от кмета на с. Крушево Илия Илиев. Петелът, заедно със слънцето и палачинките, е един от символите на Масленица, а негов притежател и победител в игрите стана Константин Денчев от VIIа клас на СУ "Васил Левски".
След игрите запалиха куклата Масленица, в джоба на която хората пускаха своите лоши спомени, страхове и мисли, написани на листче. Накрая всички се събраха и, хванати за ръце, обикаляха около горящата кукла, а заедно с нея изгоряха и страховете на хората.
Празникът стана възможен благодарение на следните спонсори, на които организаторите изказват искрена благодарност: "Ники пласт", "Хелиос", "М-прес", "Делта стар", "Стелит 1", Парти зона Кулинар, всички детски градини и кмета на с. Крушево.

Материалът подготвиха:
Ивайло Станиславов, Пресияна Ганева и Борислава Борисова, VIIIб клас

Актуално

Актуално

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ И АБОНАМЕНТНИ КАРТИ
за ползване на закрит плувен басейн
в СУ "Васил Левски"

 

ВИЖ ЗАПОВЕДТА НА ДИРЕКТОРА ТУК!

3 МАРТ

3 МАРТ - НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК

И тази година 3 март беше тържествено отбелязан на площад "Свобода" от 10.30ч. Пред събралото се множество граждани кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов произнесе реч за значението на празника.
В художествената композиция на ученици от СУ "Васил Левски" с ръководители Капка Пандурска и Евгения Пенчева звучаха стихове за България, патриотични песни на младежите от 11а клас и дуета Александър Петров и Ирена Георгиева, както и танц на девойките от 8а клас. Акцент в програмата беше невероятното изпълнение на Нелина Байчева от Iа клас, която с рецитацията си на стихотворението "Възпоминание от Батак" на Иван Вазов предизвика сълзи в очите на публиката!
С едноминутно мълчание гражданите отдадоха своята почит към героите, дали живота си за свободата на България, след което пред паметника бяха поднесени венци и цветя от името на градската управа, партии, сдружения и фирми, училища и институции, както и от признателни граждани.

Събитието беше отразено от клуб "Журналист" към СУ "Васил Левски"

Състезание по английски език "Spelling Bee", School Level

На 1 март 2019 в СУ "Васил Левски" се проведе училищният кръг на състезанието по английски език "Spelling Bee" за ученици от V - VII клас. В състезанието се включиха 15 ученици.

За втори път победител в тазгодишното издание на състезанието е Стефани Христова от VIIА клас.
Второто място зае Калина Христова от VIIБ клас.

Беседа от наши ученици пред севлиевската общественост

НОВА ИСТОРИЧЕСКА БЕСЕДА ОТ НАШИ УЧЕНИЦИ ПРЕД СЕВЛИЕВСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

На 1 март в галерия "Видима" се проведе поредната патриотична беседа, посветена на Освобождението на Севлиевския край. Тя бе съпроводена от изложба на автентични предмети и снимки. Румен Гатев и Борислав Маринов – ученици в нашето училище, бяха организатори и лектори на беседата.


"На 1 март представихме пред севлиевската общественост подготвената от нас лекция, посветена на Освобождението на Севлиевския край. Започнахме с емблематичното стихотворение на Иван Вазов - "Опълченците на Шипка". Разказахме за подвига на поручика от Владикавказкия конен полк Александър Верешчагин и есаул Иван Филаретович Антонов от 30-ти Донски казашки полк, които се отзовават на молбите на севлиевци за помощ в един от най-критичните моменти за града." - споделят организаторите.
Освен към лекцията на младите патриоти, голям интерес предизвика и подготвената от тях изложба. Организаторите представиха някои от най-използваните карабини във войната, по-старите преднопълнещи огнестрелни оръжия, револвери, множество хладни оръжия, като ками ятагани и др.
Таблата със снимки, изработени от организаторите, също предизвикаха интерес. Изложени бяха редки снимки на опълченци, единствената снимка на есаул Антонов и копие на писмото му от 1879 г., снимки от посещението на Верешчагин в нашия град през 1904 г. и др.
Вечерта беше изпълнена с много емоции, а организатори и посетители удовлетворени от стореното!

Баба Марта дойде и при нас

НА РАЗДУМКА С БИВШИ УЧИТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В УЧИЛИЩЕ

Както всяка година на Първи март, ръководството на СУ "Васил Левски" събра своите бивши учители и служители, вече пенсионери, "на раздумка". За пролетното им настроение се погрижиха първокласниците от групите за целодневно обучение, които пяха и рецитираха, наричайки за здраве и плодородие, под ръководството на Десислава Ганева и Ваня Ангелска. Между тях бяха облечените в червено и бяло Пижо и Пенда - червеното, с цвета на здравето, а бялото – на първите кокичета. От стиховете и песните на малките кукаха кукувици и ухаеше на пролет. Баба Марта (Надя Михайлова) им върза мартенички, те я почерпиха с пролетно украсена пита и мед – да й е сладък живота, след което сами опитаха от питата. Гостите ги изпратиха с бурни аплодисменти и посрещнаха още една Баба Марта (Йорданка Митева), която заяви, че е Баба Марта под прикритие. Тя закичи всеки учител с ръчно изработена мартеничка, а на директора г-н Томев и на заместник-директорите подари пролетни минзухари и луковици, с пожелание за здраве и успехи.
Раздумката продължи с топъл чай и сладки спомени в учителската стая, събрала картини от миналото, но и усещането, че никой не е забравен.

Час по немски език сред забележителностите на града

Осмокласниците от паралелката с усилено изучаване на немски език разгледаха и описаха забележителностите на града.

На 21 февруари учениците от 8"б" клас на СУ "Васил Левски" направиха учебна екскурзия из град Севлиево по време на часа по немски език. Техни ръководители бяха г-жа Десислава Зурева и г-жа Радослава Стоянова. По време на разходката учениците говореха само на немски език – те общуваха и описваха видяното от тях по улиците. Цялата група тръгна от СУ "Васил Левски", минавайки покрай Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови", и стигна до центъра.
Осмокласниците разгледаха и описаха Часовниковата кула, Статуята на Свободата, Камбанарията, Хаджистояновото училище и сградата на Община Севлиево. Там свърши тяхната разходка, с която не само обогатиха знанията си по разговорен немски, но и придобиха нови умения в сферата на общуването на чужд език.

Пресияна Ганева, клуб "Журналист"

Седмица на доброто в училище

25.02 - 28.02.2019, СЕДМИЦА НА ДОБРОТО В УЧИЛИЩЕ

За поредна година Ученическият съвет при СУ "Васил Левски" обяви "Седмица на доброто" - "Нека доброто започне от теб". В 4 последователни дни инициаторите на идеята за една по-интересна и изпълнена с добрини седмица бяха организирали куп забавления, с които да зарадват своите съученици и да ги накарат да се замислят "Що е то добрина?". Идеята се осъществи в периода от 25.02 до 28.02.2019 г.
Първият ден - 25.02 беше посветен на усмивката. По този повод из училището бяха залепени листчета за късане, на които бяха разпечатани усмивчици с текст: "Ако нямаш усмивка, си вземи!".
Вторият ден - 26.02 - "Ден на прегръдката". Доброволците от УС си закачиха табелки с надписи “Би ли ме прегърнал, ако бях трансексуален?”, “Би ли ме прегърнал, ако бях с друг цвят на кожата?”, “Би ли ме прегърнал, ако бях дебел?” и много други, като по този начин предизвикваха останалите ученици и учители да раздават повече прегръдки.
Третият ден - 27.02 - бе "Ден на розовата фланелка" - световен ден за борба с тормоза в училище. На учениците им бе позволено да свалят униформите за един ден и да облекат розова фланелка в знак на съпричастност към жертвите на насилие. Членовете на Ученическия съвет раздаваха изрязани хартиени тениски с надпис "Насилието спира тук", които децата да си закачат на фланелката. Във фоайето беше разпънат "простир" със закачени хартиени тениски, на които децата и учителите пишеха послания за жертвите на насилие, с цел да помогнат на страдащите. Още една инициатива на съвета бе т.нар. „Инстаграм рамка“, в която учениците и учителите да се снимат и по този начин да се популяризира идеята на УС.
Четвъртият ден - 28.02. бе последният ден от седмицата и беше посветен на доброто. Във фоайето на първия етаж бяха закачени коркови табла, на които ученици пишеха на листчета какво добро са направили днес или какво добро са им направили. Съветът не пропусна и да зарадва най-малките ученици в училище. С добре организирана и интересна игра членове на съвета им показаха какво е добротата и как се чувства човек, когато бива нараняван.
Така за пореден път ученическият съвет доказа, че винаги поставя на преден план другите: "За нас най-важно е нашите съученици да се чувстват добре и да са горди, че са част от голямото семейство на СУ "Васил Левски"" - коментираха членовете на съвета.

 

Преслава Куртева, XА клас

Патронен празник на СУ "Васил Левски", ДК "Мара Белчева"

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", 2019 Г., ДК "МАРА БЕЛЧЕВА"
ПОД НАСЛОВ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ -ЛЕГЕНДАТА, КОЯТО НЕ УМИРА"

По традиция всяка година на 19 февруари СУ "Васил Левски" чества своя патронен празник. Домът на културата "Мара Белчева" се оказа малък да побере всички ученици, учители и граждани, дошли да покажат почитта и уважението си към патрона на училището, присъствайки на празничния спектакъл.
Той започна с внасяне на знамето и продължи с акапелното изпълнение на "Господи, помилуй" от Музикалната лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска. Пред стихналата публика Румен Гатев от 10б клас вдъхновено произнесе монолога на Левски от едноименната ода на Иван Вазов, а малките певци продължиха духовната наслада с "Имя твое, слава твоя".
Водещите въведоха присъстващите в епохата на монасите таксидари, а изображенията на видео стената допълваха просветителската атмосфера. С изпълнението си на пиано на "Ръченица" Стефани Тотева(10б) направи чудесна прелюдия към сцената на дванадесетте момци, които се биха за гората и училището, и Левски, който пося словото си в сърцата им.
Революционната атмосфера премина в "Къде си, вярна ти любов народна", последвана от историите на петте моми в носии и ханъмата с шалвари, отдадени на делото – една крие Левски, друга – архивите, трета пази знамето, а ханъмата отклонява вниманието на заптиетата с танци, докато Дякона се спасява.
Публиката със затаен дъх проследи вълнуващата сцена между Левски (Румен Гатев, 10б) и любимата му – Евгения Боярова (Йозлем Тунджаева, 10а), напомняща арията на Мария Магдалена към Исус – пропита с обич и болка, и с дар – отрова, вместо годежен пръстен! Сцена, за която малките певци подготвиха публиката с изпълнението на "Девойко, мари, хубава" и която съвсем на място бе последвана от елегична пиеса на пиано, изпълнена от Лилия Апостолова (7а) на фона на видео залез.
Водещите подготвиха публиката с епизоди от процеса и смъртта на Апостола, а участниците в Музикалната лаборатория "Традиции и сцена" показаха трагизма на случващото се с църковни песнопения. Николай Йовков и Иван Иванов от 11а почти професионално влязоха в ролите на Хаджи Иванчо Пенчович и неговия адютант, които тайно, но искрено се възхищават на духовната сила на заловения и осъден вече Левски. Чувството се предаде и на зрителите чрез изпълнението на „О, майко моя“. С последните думи на Апостола – "Народе??? " и с песента "О, мой боже" завърши литературно-музикалният спектакъл в чест на 146-годишнината от смъртта на Васил Левски, подготвен от Таня Попова и Милена Белоева – преподаватели по български език и литература, Ваня Ангелска – преподавател по музика и Сейде Чакър – преподавател по информационни технологии и незаменимия й креативен сътрудник от10б клас – Борислав Маринов.
Програмата продължи със слово на директора Тома Томев, с приветствие на Марияна Петрова – председател на Училищното настоятелство и с Поздравителен адрес от кмета на Община Севлиево.
Поздравителни адреси бяха получени и от всички училища в града, от Детския комплекс и от детска градина "Пролет".
На финала директорът връчи награди на заслужилите ученици за участието им в състезания, олимпиади и събития, достойно представящи училището, както и на отличените в конкурса за есе, стихотворение и рисунка, посветени на Васил Левски.

Виж видео от генералната репетиция за спектакъла,
предоставено от Минчо Тодоров ТУК!

Виж пълния запис на спектакъла, предоставен от Минчо Тодоров ТУК!

Kлуб за споделено четене "Вдъхновение"

Наши ученици с участие в учредителната сбирка на клуб за споделено четене "Вдъхновение" към градската библиотека.

Клуб за споделено четене "Вдъхновение" беше учреден в Градската библиотека. Съвременната библиотеката се превръща от място за книги в място за хора. Тя изпълнява важна роля в развитието на съвременното общество, в което водещи фактори са информацията, знанието и иновациите. Традиционната визия за библиотеките бързо се допълва и променя заедно с промените в потребностите на икономическото и социалното развитие и в резултат на широкото приложение на новите технологии. Библиотеката се превръща в привлекателно и оживено градско средище, предлагащо целия спектър от печатна и виртуална информация; средище, в което грижата за потребителя е първостепенна, а достъпът до информация е основен принцип.
С учредяването на клуб "Вдъхновение" екипът на Градска библиотека – Севлиево цели да отвори пространство за свободно общуване между поколенията – деца, младежи и възрастни, споделящи любовта си към книгата и творческото писане, както и да стимулира четенето и да подпомага творчеството.
На 19.02.2019 г. в отдел Изкуство на Градската библиотека се проведе първата сбирка на новосъздадения клуб за споделено четене "Вдъхновение". Клубът дава възможност на всеки, който желае, да запознае четящите с произведение на някой автор или нещо, написано от него самия.
На тази първа среща присъстваха ученици от клуб "Многознайко" при ОУ "Ст. Пешев" с ръководител Бистра Студенкова, участници в клуб "Журналист" при СУ "Васил Левски" с ръководител Даниела Йорданова, учители, младежи и граждани, които имат отношение към книгите.

Прочети целия материал ТУК!

Актуално

Венци и цветя пред бюста на Апостола

Вече 27 години достойно носим името на Васил Левски.
Прочети повече ТУК!

Общинско състезание "Лъвче -2019"

На 15 февруари, дни преди патронния празник на нашето училище, учениците от начален етап на училищата в община Севлиево и подготвителните групи на детските градини в града се включиха в Общинско състезание "Лъвче – 2019".
С голям ентусиазъм и спортен хъс децата демонстрираха бързина и ловкост в различни игри, разделени в пет възрастови групи. Спортните им умения оцени съдийски състав: Стефан Иванов - главен специалист "Туризъм и спортна база" в община Севлиево, Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", и Михаил Йонков - представител на УН при СУ "Васил Левски".
Водещ на спортното състезание за поредна година бе г-жа Емилия Калоянова - старши учител в начален етап.
Стихотворение за Апостола – Васил Левски, изпълнено от малката Нелина Байчева – ученичка от I A клас даде старт на събитието, организирано за най-малките ученици. Най-добри в надпреварата станаха малките "лъвчета" от трети и четвърти клас, които се класираха на първо място, на престижното второ място се класираха второкласниците. Оспорвана надпревара се развихри и при най-малките – бъдещите първокласници. На първо място се класираха децата от ДГ "Радост", след тях се наредиха ДГ "Пролет", ДГ "Слънце".
Всички участници получиха тениски, подсигурени от община Севлиево, а за наградите на победителите в спортната надпревара и в организираните конкурси, посветени на патронния празник, се погрижи Сдружение Училищно настоятелство при СУ "Васил Лески".
Господин Тома Томев - директор на училището, награди отличилите се математици от трети и четвърти клас в състезанието "Лъвче – 2019", заели първо, второ и трето място. Награди получиха и художниците, сътворили най-добрите образи на Левски, в обявения конкурс за рисунка на тема "Васил Левски" и "Моето училище".     Виж наградените ученици ТУК!
За настроението на състезателите и публиката се погрижиха: Виктория Иванова и Десислава Цонева от Музикална лаборатория "Традиции и сцена", с ръководител Ваня Ангелска, вокална група "Upstream voices", с ръководител Ценка Горалова, Мажоретна формация "Стил" към Център за личностно развитие "Йовко Йовков", с ръководител Камелия Тодорова, Балетен клас към НЧ "Развитие -1870", с ръководител Ваня Цанова и детския танцов състав при НЧ "Развитие - 1870", с художествени ръководители Весела и Йордан Йорданови.

Kреативност и творчески умения

Учениците от СУ "Васил Левски" проявяват креативност и творчески умения, гражданска ангажираност и грижа за бъдещето на природата. Шестокласничките Михаела Драшкова, Виктория Панайотова, Калина Неделчева и Калина Игнатова от VI"A" клас под ръководството на госпожа Мария Стойнова - старши учител по химия и опазване на околната среда, изработиха проекти по предмета Човекът и природата на тема "Световните екологични проблеми".
Макетите представят последиците от човешката промишлена дейност и разрушаването на озоновия слой.
Мирела Митева и Христиана Колева изготвиха презентация на същата тема.

Базар по случай Свети Валентин организира Ученически съвет

Традиционният базар по случай Свети Валентин и тази година събуди интереса на учители и ученици. Целта му беше да се съберат достатъчно средства за подобряване на интериора на училището и то да се превърне в едно по-приветливо място.
"Ние, Ученически съвет, обичаме нашето училище и по повод Празника на любовта искаме да му покажем колко много значи то за нас" - заявиха членовете на съвета при СУ "Васил Левски".

Както всяка година гимназистите пускаха поздрави и любовни пожелания за своите приятели или половинки в поставената от Ученически съвет (УС) "Кутия за валентинки". По време на часовете валентинките бяха раздадени. На щанда на базара, който почна след първия учебен час, членовете на УС бяха наредили най-различни любовни артикули и сладкиши, изработени от самите тях.


Неща като украсени свещи, анти-стрес топки, цветни мъфини, курабийки, любовен еликсир (чай) очакваха да бъдат разпродадени за добрата кауза. За щастие очакванията се превърнаха в реалност! От базара учениците събраха достатъчно средства, за да реализират идеите си.
Учители споделят, че е хубаво да има млади хора, които да се грижат за своето училище и да го обичат.

Преслава Куртева, XА клас

е-Здраве

По идея на Борислав Маринов от 10б клас и Евгения Пенчева – преподавател по музика, на 11 февруари в Актовата зала на СУ "В. Левски" се проведе станалото вече традиционно здравно шоу. "Продължаваме идеята на младата неучилищна организация "Здраве, щастие, дълголетие", която преди една година ни даде право сами да изберем начина си на живот, след като ни разясни по достъпен начин важността на здравословния начин на живот" – обяви Борислав. В качеството си на представител на СПИСАНИЕ 8 Ивелин Петров от 11а прикани публиката да се забавлява, защото една минута смях е равна на 45 минути пълноценно релаксиране!
Иван Иванов от 11а в ролята на компютърен специалист сподели, че развитието на технологиите, глобализацията и промените в съвремието лишават хората от възможността да бъдат здрави и щастливи така, както са били техните предци, и често се оплакват от симптомите на технологичното общество: хронична умора, авитаминоза и напълняване.

Прочети целия материал ТУК!

Актуално

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Ръководството на СУ "Васил Левски" кани своите учители и служители (бивши и настоящи), ученици и техните родители и севлиевската общественост да вземат участие в тържествата, посветени на Патрона на училището.

Беседа за живота и делото на цар Борис ІІІ

На 30 януари в галерия "Видима" беше изнесена беседа за живота и делото на цар Борис ІІІ.
Тя бе съпроводена от изложба на автентични предмети и снимки от периода. Румен Гатев – ученик от Х "б" клас в нашето училище и носител на първа награда в конкурса "Вазова България", бе лектор на беседата.


Преслава Куртева от клуб "ЖУРНАЛИСТ" в училището взе интервю от водещия!
Прочети интервюто на Преслава ТУК!

Актуално

Каним ви да вземете участие в едно специално събитие от кампанията ни "Пробуждане", посветено на вас-самите!
За кого е предназначено обучението?
Младежи, които се намират в 2 ключови етапа от развитието им?
- Завършване на средно образование (15-19 г.)
- Завършване на висше образование (20-24 г.)
Какво представлява обучението?
Обучението е разделено на 3 смислово различни части.
1. В търсене на силните страни
Колко пъти сте чували: "с какъвто се събереш - такъв ставаш!" или максимата, че "всеки човек е средно аритметично на петимата души, с които прекарва най-много време заедно"?
Ще обсъдим как можете и вие да влияете на средата и да си създавате продуктивна среда, в която се развивате и осъществявате мечтите си.
Случва ли ви се да не се впишете в определена компания?
Ще обсъдим истории на хора, които не са се вписвали и това е била една от причините да постигнат изключителни неща! Може би това, което смятате за недостатък в различен контекст е предимство!?
2. "Какво научих от 5-те университета, в които учих?" Академично ориентиране и лична ефективност (личната история на Андрей Илиев)
Толкова много възможности и специалности - как да вземете решение?
Има как - само да знаете къде отивате - живеейки в дигиталната ера, има много възможности, но също така е необходимо да се изправим и срещу известни предизвикателства.
Трудно ли ви е да се концентрирате понякога? Често ли отлагате?
В обучението ще научите как да се концентрирате бързо и лесно с няколко прости техники и как да спрете да отлагате най-важните и приоритетни задачи в живота ви. Освен това ще разберете как да „победите“ тъй нар. маймунски мозък" и до какво води ефектът на „Multitasking“.
Всеки присъствал получава:
1) безплатна онлайн консултация за личностното му, академичното и кариерно развитие;
2) безплатни обучения на теми: "Управление на времето" и "Теория на множествена интелигентност"и "Академично ориентиране - как да избера какво да уча"
3) Помагало за памет - системи и техники за памет от Андрей Илиев.

Трейнър: Андрей Илиев
(основател и програмен директор Leader Academy, трейнър "когнитивни умения и лична ефективност")
Андрей завършва "Автоматика" в Технически университет – София, "Българска филология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", участва в рамките на една академична година по разменна програма "Еразъм" в Universidad de Granada, Испания, учи "Международен Бизнес" в НБУ и завършва магистратура "Cognitive Semiotics" в Aarhus University, Denmark. Това, върху което специализира е памет, невролингвистика, ефективност на учебния процес с фокус активно учене и учене през преживяване, като пише магистърска теза на тема „Добавена и виртуална реалност в образованието. Приложимостта на ученето през игри (game-based learning) и на виртуалните светове - "Second Life"

Актуално

Ръководството на СУ "Васил Левски" уведомява своите ученици,
че учебните занятия за II срок на учебната 2018/2019 година започват на 06 февруари 2019 год. с НОВО СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА ЧАСОВЕТЕ!

 

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА ЧАСОВЕТЕ /I - IV клас/           Виж ТУК

СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА ЧАСОВЕТЕ /V - XII клас/        Виж ТУК!

Актуално

От днес, 30 януари, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков е обявена грипна епидемия в област Габрово. Заповедта е издадена поради повишените нива на заболеваемостта от остри респираторни заболявания.
Четири учебни дни училищата на територията на цялата област ще бъдат в грипна ваканция, считано от 31-ви януари до 5 февруари, включително.

Петко Хинов представи 12 книги с преводи от китайски език

Петко Хинов живее в Севлиево. Роден е в Пловдив, но завършва висшето си образование в Софийския университет с първа специалност Китайска филология и втора специалност Румънска филология. Дори и след завършването си той продължава да изучава китайското слово, мисъл, култура и традиции. Благодарение на усилията на ръководството на СУ "Васил Левски" и ентусиазма на господин Петко Хинов - възпитаник на нашето училище, в училището вече имаме официално преподаване на китайски език. Като преподавател той води часовете по китайска писменост и култура.
На 15 януари 2019 година (вторник) Градската библиотека откри новата зала на отдел "Изкуство", която стана домакин на първото си събитие с гост писателят и преводач от китайски език – Петко Хинов.
През 2011 година Хинов започва кариерата си на преводач. Господин Любен Козарев, директор на издателството "Изток-Запад", в което работи Хинов като преводач, го хвали с думите "Неговите преводи са точни и гладки и читателите ги харесват."
Петко Хинов представи преведени от него книги (или неговите "деца", както той ги нарича), издадени в рамките от 2013 до края на 2018 година.

Прочети целия материал ТУК!

Десислава Петкова,
X А клас

Шоу програма "Магията на киното"

След учебните часове на 14.01.2019 г. Актовата зала на училището беше препълнена от деца и възрастни, любители на киното.

Шоу програмата "Магията на киното" бе по повод 28 декември - Международен ден на киното и навършването на 115 години от първата комерсиална прожекция. Представлението бе подготвена от ученици в гимназиален етап на СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево под ръководството на госпожа Евгения Пенчева – преподавател по музика.
В началото водещите – Зорница и Дорина от 10А клас, запознаха публиката с историята на това изкуство. "След като се роди киното през ХХ век, то измести всички останали изкуства по популярност. За човека то стана извор на вдъхновение или на утеха вместо книгите или картините." Те изтъкнаха интересния факт, че първата кинопрожекция в света е постигнала толкова незначителен успех, че малцина били оптимистите, които вярвали в бъдещето на това изкуство. Водещите представиха и едни от първите български филми, сред които е филмът "Българан е галант".
Ученици от различни класове показаха певческите си умения по време на шоуто. Младежите Йоан Кушев -11В клас, Симеон Славков-11А клас, Християн Маринов -12Б клас Ивелин Петров -11А клас, Борислав Маринов - 10Б клас и Иван Иванов -11А клас изпяха песента от филма "Капитан Петко войвода". Песента "Вървят ли двама" от незабравимия филм "Козият рог" изпълни Моника Генкова от 8Б клас, а акомпаниментът на китара беше на Моника Златева от 11А клас. Зрителите се насладиха на невероятното изпълнение на Ирена Георгиева -12Б клас, която представи песента от филма "Осъдени души". Гостите имаха удоволствието да чуят песента от филма "100 лета" в изпълнение на г-н Боян Ботев - треньор по плуване. Директорът на СУ "Васил Левски" - господин Тома Томев, също се включи в шоу програмата, макар и от място, като беквокал на песента "Оркестър без име", изпълнена от Борислав Маринов -10Б клас. Песните от българските популярни сериали "Скъпи наследници" и "Революция Z" бяха изпълнени от Йоана Станчева - 9Б клас и Габриела Генкова -10В клас под бурните аплодисменти на публиката.
Филмът "Неочаквана ваканция" бе представен с песента "Детство мое", в изпълнение на момичетата от шести клас - Виктория, Мария, Михаела и Калина, а малкият Гошко изпълни "Продавач на надежда".
Шоуто завърши с песента от филма "Вчера" - "Клетва", в която се включиха не само всички участници, но и публиката.

 

Преслава Куртева, Х А клас
Василена Шопова, VIII Б клас
Ивайло Станиславов, VIII Б клас

"Ретро Коледа" - Коледно шоу на УС при СУ "Васил Левски"

По традиция Ученически съвет при СУ "Васил Левски" организира всяка година коледно шоу в Актовата зала на училището. Тази година събитието се проведе на 21 декември.
Шоуто бе озаглавено "Ретро Коледа". В него 10-те членове на УС се превъплътиха в най-различни и интересни роли, сред които бяха Дядо Коледа, Снежанка и нейната приятелка Елза, двама цигани-гледачи, едно ретро семейство и забавна фитнес инструкторка.
Действието се развива както в настоящата 2018 година, така и в далечната 1962, където Дядо Коледа се връща благодарение на амулета, даден му от циганите-гледачи. Мислейки, че Снежанка му изневерява, той прибягва до немислими за него действия, а именно да иде при старата си приятелка циганка. Тя обаче обърква любовния амулет с този за връщане в миналото и така главният ни герой се озовава в миналото. Там се запознава със семейство, състоящо се от майка, баща и две близначки. Благодарение на енергичната им фитнес инструкторка - Пуфа , животът им е изпълнен с песни, танци и веселие.
Ежегодните шоута, които Ученически съвет провежда за Коледа, винаги пробуждат интереса на ученици и учители. Това доказа и тази година препълнената Актова зала в училище.

Пълен запис на шоуто може да видите ТУК!

Преслава Куртева,
X А клас

Коледен базар в начален етап

Дни преди Коледа, в начален етап организираха Коледен базар. Месец по-рано, за подготовката на коледните сувенири поздравителните картички, лакомствата и куп други изкушения се погрижиха учениците, заедно със своите учители и родители.
В резултат на реализираното мероприятие бе събрана сумата 1077 лв. С набраните средства ще се подобри училищната среда в сградата на начален етап.

Коледа в Табаханата

На 19 декември в градския исторически музей в автентичната атмосфера на Табаханата се проведе "Възстановка на обичая Бъдни вечер". Събитието бе организирано от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с ръководител Ваня Ангелска – СУ "Васил Левски", клуб "Съхрани българското" с ръководител Павлина Иванова – ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и Градския исторически музей с директор Найден Петров. В обичая взе участие и коледарска група от 2б клас на СУ "В. Левски", подготвена от Детелина Станева и Евгения Пенчева.


Гости на събитието бяха г-жа Здравка Лалева като представител на Община Севлиево, г-н Найден Петров – директор на Градския исторически музей и неговите сътрудници, професор от Великотърновския университет, много граждани, ученици и родители.
Интересни факти за празника по света представиха учениците от клуб "Съхрани българското".
Певците от Музикална лаборатория "Традиции и сцена" изпълниха автентични коледарски песни от Севлиевския край, както и характерни за Бъдни вечер църковно – славянски песнопения. Интересен беше акцентът на празничните традиции на различните етноси, показани в традиционните коледни песни на арменците и евреите, изпълнени от певците на Музикалната лаборатория на съответния език.
Обичаят оживя чрез театралните образи на Стопанина, Стопанката и внуците. Присъстващите станаха свидетели на традиционното прикадяване на къщата за Бъдни вечер от Стопанката, на празничните ястия и коледарските наричания.


Молитвата за Бъдни вечер беше прочетена от ученик от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров".
Чрез песни, танци и театър празникът внесе много предколедни емоции у присъстващите. С думи на благодарност в емоционалното си слово г-н Найден Петров пожела на всички весели празници.

Пламена Мирославова, XА клас

Коледни тържества в начален етап

На 18.12.2018 г. в Актовата зала на училището ни, се проведоха два концерта за децата от начален етап.

Първият бе насочен към учениците от I и II клас, а вторият за малко по-големите - от III и IV клас.
Празникът премина под мотото "Дядо Коледа търси талант".
С присъствието на Дядо Коледа и Снежанка, началото на концерта грабна децата и ги потопи във вълшебната коледна магия на празника. Талантливите ни деца представиха коледни песни, народни танци и хора. Сцената бе огряна от красивия танц на снежинките и сияещите лица на всички участници. След всяко изпълнение залата се изпълваше със заслужени аплодисменти.
Програмата представиха учениците от IV клас, подготвена от техните неуморни ръководители (Ем. Калоянова, М. Петкова, М. Пенчева, Р. Горалова и П. Спирова).
Огромни благодарности за помощта на музикалните ръководители: В. Ангелска, Ц. Горалова и Цв. Цонев и за строхотната хореография на народния танц на г-жа Ана Иванова. Озвучаването бе осигурено от Илиян Гъбенски и Симеон Славков.

Актуално

На вниманието на учениците от XI клас

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ
ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 11 КЛАС

 

За трета поредна година Американски университет в България (АУБ) организира мултидисциплинарното състезание AUBG MultiTalent Quest 2019 за ученици от 11-и клас, които владеят английски език на средно ниво, имат широка обща култура и талант в множество академични, креативни и спортни дисциплини.

 

 

За повече информация
ВИЖ ТУК!

Актуално

Покана

Поредно признание

Тридесет директори на образователни институции от страната бяха отличени от СБУ с плакет за висок принос в развитието на социалното партньорство и сътрудничество със СБУ, както и с грамота и специален подарък в престижния Национален конкурс на Синдиката "Най-добър социален партньор – директор" за 2018 година.
Сред наградените е и Тома Томев - директор на СУ "Васил Левски", Свлиево.
Наградите бяха връчени от министър Красимир Вълчев.

Поредно отличие!

Връчиха първите годишни награди "Скъпоценни камъчета"

За първа година се връчват годишни награди "Скъпоценни камъчета" на хора в различни направления, които работят с душа и сърце, които са пример за подражание, вдъновяват и имат принос в развитието в определена сфера на обществения живот.
На традиционната коледна среща на Областния управител на Габрово, състояла се на 14 декември, 2018 година в експозиционната зала на Национален музей на образованието, Иван Иванов - старши учител по изобразително изкуство в СУ "Васил Левски", получи своето отличие в направление "Образование" лично от госпожа Невена Петкова.

Коледна работилница в начален етап

На 14 декември в III В клас се състоя коледна работилница, в която се включиха ученици, родители и роднини на учениците.

Малки и големи изработиха над 50 изделия, картички и орнаменти за елха, като голяма част от тях ще бъдат дарени за коледния базар в училище на 20 декември.

Покана

В най-студените дни са най-топлите празници!
Да съхраним българското и спазим традициите!

Международен Ден на доброволеца - 5 декември

На 4 декември учениците от 10а клас на СУ "В. Левски" участваха в обучение на тема "Борбата срещу насилието в интимните връзки". То беше осъществено от Яна Петкова, представител на Сдружение Про Европейска мрежа, по проект "Ново поколение", свързан с правата на човека, социалното включване, противодействие на дискриминацията и равенството на половете.
Обучението беше основано на упражнения и ролеви игри: "Игра на привилегии", "Каква е твоята позиция" (съгласен-несъгласен), "Стъпка напред", въпроси и дискусии относно здравословни и нездравословни интимни връзки. Целта беше учениците да се научат да разпознават насилие – в училище и във връзките си, да разберат какво е здравословна връзка и кога една здравословна връзка се превръща в нездравословна – какъв е прагът на търпимост, кога е моментът да излязат от една връзка (игра с излизане и влизане по време на история), да разпознават физически и емоционален тормоз. Чрез "Историята за Абигейл" – да се научат да оценяват вина, да разпознават двойни стандарти и сексизъм, а чрез Пирамидата – да се запознаят с видове насилие (тормоз и посегателство).
"Десетокласниците са страхотни – интелигентни и отворени към света, широко скроени и толерантни, мислещи и с изградени умения за отстояване на собствена позиция. За мен беше истинско удоволствие да работя с тях и се надявам да съм им била полезна!"-сподели Яна, която проведе обучението на доброволни начала във връзка с Международния Ден на доброволеца – 5 декември.

С отлични резултати от XVII Национално състезание по природни науки и екология.

Мартина Тотевска и Габриела Доброславова от XБ клас, с проекта си "Химикус" и Преслава Куртева и Аксел Кочум от ХА клас, с проект "Тиквата - позната и непозната" прекараха дните от 23 до 25 ноември в град Видин, за да вземат участие в едно от елитните за страната ни национални състезания по природни науки и екология. Ръководители на екипите бяха г-жа Ивета Кръстева и г-жа Ана Жекова, без които тези проекти нямаше да бъдат толкова високо оценени, както коментират четиримата ученици.
Състезанието беше разделено на 2 етапа - в първия участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория проектите се представиха и защитиха публично, а презентацията бе в рамките на 10 минути.
Първият етап бе в събота (24 ноември). "Все повече ученици изпитват затруднения по този не особено любим предмет- химията. Затова ние решихме да създадем занимателна игра на име "Химикус", която да има за цел да помогне на учениците да усвояват по един по-лесен, разбирам и интересен за тях начин учебния материал по химия." - коментират Мартина и Габриела. Тяхната настолна образователна игра силно заинтригува както журито, така и останалите участници.
Проектът "Тиквата- позната и непозната", представен от Преслава и Аксел, имаше за цел да запознае повече хора с това какво се съдържа в тиквата- "нашата царица на есента", какво е нейното приложение и за какво е полезна тя. "Мотивирани бяхме също и от това, че градът ни е столица на тиквата" - казаха учениците. По време на първия етап от състезанието те бяха изложили предварително направени деликатеси от тиква.
В неделя (25 ноември) учениците защитиха проектите си, като представиха своята презентация пред публика и комисия, с председател д-р Божидар Галуцов. "Журито остана изключително доволно от начина, по който представихме проекта си." - даде своя коментар Аксел. С изключителната си артичтичност и добро самообладание учениците се справиха успешно и на втория етап от състезанието.
С отлични оценки смеят да се похвалят Преслава, Аксел, Мартина и Габриела. От представените 19 проекта от цялата страна във II възрастова група (VIII-XII клас) проектът "Тиквата- позната и непозната" се класира на 6-то място с 53 точки, с оценка 5,75, следван от проекта "Химикус" на 7-мо място с 51 точки, оценка 5,50. Четиримата възпитаници на СУ "Васил Левски" показаха невероятни умения и познания в областта на химията и биологията, с които си заслужиха призовете.
"Радостна съм, че децата бяха оценени толкова високо, защото те наистина го заслужават! Трудиха се много и ето, че усилията им дадоха резултат! Изключително много се гордея с тях и им пожелавам още по-големи постижения!" - сподели г-жа Ана Жекова.

Преслава Куртева
XА клас

Училищен кръг на състезание по творческо писане на английски език "Creative Writing"

На 27 ноември се проведе училищният кръг на състезанието по творческо писане на английски език "Creative Writing", организирано от фондация "КОРПлюС".
В състезанието взеха участие 56 ученици от VI до XII клас, които бяха разделени във възрастови групи и в рамките на 60 минути писаха на различни теми, като "Нервната снежинка", "Когато кихна винаги виждам летящ слон", "Ябълковото дърво, което никога не спира да расте" и др.

Наше участие в Деня на християнското семейство

На 20 ноември в читалнята на Градската библиотека беше отбелязан Денят на християнското семейство със среща на творци от литературния кабинет "Пеньо Пенев" при НЧ "Развитие-1870", от Работилницата за творческо писане при ОУ "Стефан Пешев"  и Клуб "Журналист" от СУ "Васил Левски" .
Срещата започна с информация от водещата Маргарита Цветкова за Деня на християнското семейство и неговия първоначален замисъл.  
Събитието продължи с есетата и стихотворенията, посветени на семейството, на майката, на сестрата, представени от учениците, участници в Работилницата за творческо писане при ОУ "Стефан Пешев" с ръководител г-жа Емилия Неделчева. А когато Михаела Симеонова от VIIа клас започна есето си с думите "Семейството е моето всичко", присъстващите изтръпнали  затаиха дъх! Невероятният й изказ беше истинска прелюдия към стиховете на творците от  литературния кабинет "П. Пенев": Венета Йонкова, Минка Вачева, Сава Христов, Петко Хинов, Лилия Атанасова и Даниела Йорданова. За семейството, за майката, за децата и за хората, които вече не са край нас четоха поетите, а всяка творба беше посрещана с искрени аплодисменти.
След техните творби дойде ред и на момичетата и момчетата от клуб "Журналист" с ръководител Даниела Йорданова.  Мила Михайлова и Пресияна Ганева  от VIIIб изразиха личното си мнение по темата под формата на есе: "Аз и моето семейство".
Събитието продължи с едно проучване как хората от различни възрасти и с различен опит и начин на живот разбират същността на семейството. Пламена Мирославова и Преслава Куртева от Xа клас бяха заснели във видео интервюта откровеното мнение на две жени – майка и дъщеря:
Даниела Йорданова, учителка в СУ "В. Левски" и Ева Петкова, учителка в Шотландия. Двете интервюта бях много интересни за присъстващите и се оказа, че мнението на двете поколения за семейството не е толкова различно –  просто за младите компромисите са по-трудно осъществими.

Ивайло Асенов VIIIб и Пламена Мирославова Xа

Заповед на директора за изплащане стипенди на ученици през първи срок на 2018/19 учебна година

ЗАПОВЕД
№ РД-04-168 /15.11.2018 год.

На основание чл. 259, ал. 1 от Закона за предучилищно и училищно образование и във връзка с чл.1, ал.1 и ал.2, чл.4, ал.1, т.1, 2 и 3,ал.3 и §11 от ПМС № 328/21.12.2017 год. и Решение на комисия с Протокол № 1/15.11.2018 г.

НАРЕЖДАМ

Да се изплатят стипендии за първи срок на учебната 2018/2019г. на следните ученици:      ВИЖ ТУК!

Филмов урок по история пред учениците от VI и VII клас

НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ЧАС
Проект "НЕзабравимата България"
В петък (16 ноември 2018 година) в Актова зала на училището наши ученци съпреживяха една родолюбива кауза и станаха свидетели как великите ни национални герои оживяват във филми чрез проекта "НЕзабравимата България".
Филмовият урок пред учениците от VI и VII клас включваше откъси от филмите "Незабравимата България" за Левски, Ботев, Райна Княгиня, Паисий, Софроний, Иван Вазов, Захари Стоянов и Освобождението на България, както и кратък поетичен рецитал.
Зрителите в залата проследиха историята на Българското възраждане и се запознаха с делото на всички народни будители.
Присъствието на "живия Ботев" - Искрен Красимиров, основател на проекта "НЕзабравимата България", в автентична униформа и въоръжение предизвика искрена радост и интерес от страна на децата, които се снимаха в края на часа с него.
"Историята се повтаря. Вървим към второ българско Възраждане и моят екип се бори да събуди децата и възрастните, много от тях, както казва Паисий, са забравили своя род, народ и език... Левски и Ботев не са умрели, не са и възкръснали, но са живи в сърцата ни." - сподели Искрен Красимиров пред ученици и учители в препълнената зала.
Филмовият урок по патриотизъм се проведе по идея на г-жа Росица Гетова, старши учител по история и цивилизация, и съдействието на ръководството на училището в лицето на директора - г-н Тома Томев.

Нели Лалева от IVВ клас с награда от изложба с рисунки

Изложба с рисунки на деца на тема "Моят безопасен път до училище" ще бъде открита на 16 ноември 2018 година в Областна администрация - Габрово.
В инициативата на Областната комисия по безопасно движение по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия се включиха родители и ученици, участници в изложбата, както и началника на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Габрово и доброволци при БЧК с демонстрация по първа помощ.
Проявата е част от мероприятията, предвидени от Областната комисия по безопасност на движение по пътищата по повод отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Денят е определен за такъв с решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. От тогава всяка трета неделя от месец ноември се организират различни прояви, които целят да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички онези, които помагат при възникнало пътно-транспортно произшествие.
От всички получени рисунки, 30 са селектирани и представени в изложба в Областната администрация. Лично областният управител Невена Петкова връчи три награди и една специална на отличилите се малки творци:
- Елица Чукова от ОУ "Ран Босилек" Габрово,
- Нели Лалева от IVВ клас на СУ "Васил Левски" Севлиево,
- Елица Петкова и Милица Касабова от СУ "Отеци Паисий".
За участие в изложбата бяха класирани още две рисунки на наши ученици - Гергана Ганкова и Йоана Стефанова от IVГ клас, които заслужено получиха Грамота за участие.
Своите рисунки за изложбата децата сътвориха в час по изобразително изкуство, ден преди конкурса, мотивирани от техния преподавател Мария Пенчева.

Вече официално изучаваме китайски език

Благодарение на усилията на ръководството и ентусиазма на господин Петко Хинов - възпитаник на нашето училище, български писател, поет, преводач и китаист, вече имаме официално преподаване на китайски език в училище. Като преподавател той ще води часовете по китайска писменост и култура, а часовете по практически китайски език ще се водят от Мая Джоу Чунмей. Госпожица Джоу е преподавател, изпратен от Институт Конфуций - София, образователен и културен център към СУ "Св. Климент Охридски", чиято основна дейност е свързана с преподаването на китайски език и разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развитие на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничество между Китай и държавите по света в областта на образованието, науката, културата, икономиката и други сфери.
"Надяваме се това да е началото на една смислена, перспективна и полезна за децата на Севлиево съвместна работа." - споделят преподавателите.

Престижно представяне на нашите лъвчета от от III и IV клас

ОБЛАСТНО СЪСТЕЗАНИЕ "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И СПОРТ", 2018

На 13.11.2018 година в гр. Габрово, спортна зала "Орловец", от 14:00 часа се проведе областното състезание "Здравословно хранене и спорт". В надпреварата взеха участие 14 отбора от училища в област Габрово. За поредна година събитието бе организирано от Европейския информационен център "Европа директно" при Габровската търговско-промишлена палата, РУО-Габрово, Регионално сдружение на общините "Централна Стара планина" и Областната администрация, съвместно с Община Габрово.
От СУ "Васил Левски" участваха 10 деца от III и IV клас, организирани от техните вдъхновяващи учители Мария Пенчева и Надя Ганчева, разделени в два отбора: 6 деца взеха участие в състезателните игри и 4 деца в образователните игри.
Надпреварата беше оспорвана, динамична и много емоционална.
В крайното класиране, отборът на лъвчетата, участвали в състезателните игри, завоюва III място в областта, а отборът на образователните игри - престижното VI място.
Всички участници получиха тениски, подсигурени от "Нестле България АД", и много индивидуални и колективни награди, научиха и много нови знания за здравословното хранене и се забавляваха.

Обучение за десетокласниците

На 12.11.2018 година в зала 230 на СУ "Васил Левски" се проведе обучение по образователна програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".
Първата лекция беше на тема "Трафик на хора". На нея присъстваха всички десетокласници. Лекцията беше изнесена от съдията в севлиевския районен съд Гергана Божилова, целта ѝ беше да запознае учениците с трафика на хора, както и с начините, по които те могат да се предпазят от него.Лекторката обясни на учениците как да реагират, ако все пак станат жертва на такъв трафик. Десетокласниците научиха, че има безброй начини лесно да бъдат излъгани и да попаднат в ръцете на измамници. Съдия Божилова им разказа още за съдебната система в България и за това как процедира тя.
Във връзка с Деня на юриста и на българската конституция (16 април) десетокласниците ще разиграят симулативен съдебен процес - нещо, което те очакват с нетърпение!

 

Йозлем Тунджаева, клуб "Журналист"

График за провеждане на изпити в самостоятелна форма на обучение, сесия Януари/Февруари 2019 г.

ГРАФИК на изпитите за самостоятелна форма на обучение сесия Януари/Февруари 2019 г.  ВИЖ ТУК!

Теодора Георгиева с два медала от 20-ти международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 3 и 4 ноември 50 метровият покрит басейн на комплекс "Спартак" в София бе домакин на 20-тия международен турнир по плуване "Стефан Попов - Замората". От 450 състезатели, представители на 29 плувни клуба от три държави, девет бяха на клуба по плуване "Викинг 2008-Севлиево".
Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи от всеки пол.
В ГРУПА А - момичета родени през 2008-2009 г. се състезаваха Лилия Криндова и Ивайла Йонкова. Лилия плува най-добре на 50 м свободен стил и се класира на 17-то място. Ивайла се представи най-добре в дисциплината 200 м гръб, в която заслужи 10-то място.
В същата възрастова група Кристиян Косев показа развитие в постиженията си и успя да се класира 22-ри.
В ГРУПА В, при момичетата, Симона Кисьова се класира 17-та на 50 м гръб, а при момчетата най-добър резултат записа Никола Белоев - 5-то място на 50 м бътерфлай. В същата дисциплина Дарий Бончев с много добро плуване се нареди на 11-то място в класирането, а Теодор Дончев достигна до 23-то място.
В ГРУПА ГРУПА D, на родените 2002-2003 г. Теодора Георгиева спечели бронз на 100 м бруст и 100 м гръб.
Йоанна Станчева направи много добро плуване и зае 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай и 5-то място в 50 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието е дало много важна информация за моментното състояние на плувците ни месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на плувната федерация.

Участие в междуучилищен обмен

МЕЖДУУЧИЛИЩЕН ОБМЕН -
ГИМНАЗИЯ РАУБЛИНГ,
РАУБЛИНГ, ГЕРМАНИЯ И
СУ " ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

В периода 20-26.10.2018 година група от 10 ученици от 9 и 10 клас, изучаващи немския като първи чужд език, посетиха гимназия Раублинг в град Раублинг, провинция Бавария, Германия, заедно с тяхната преподавателка по немски език Радослава Стоянова.
Това бе поредният обмен между ученици от нашето училище и ученици от немската гимназия, осъществено въз основа на партньорството между двете училища. Освен възможността да общуват на немски в реална среда нашите ученици останаха доволни от запознанствата, видяните забележителности, посещенията на часовете в училището в Германия.
За повече информация ВИЖ ТУК! доклад на Радослава Стоянова - ръководител на групата, старши учител по немски език в СУ "Васил Левски"

Добро представяне на нашите второкласници в Националния математически турнир "Черноризец Храбър"

На 1 ноември в СУ "Васил Левски" по традиция се проведе Националния математически турнир "Черноризец Храбър", организиран от Съюза на математиците в България. В него участваха 90 ученици от II до V клас на севлиевските училища.
Масово беше участието на второкласниците – 86 деца от област Габрово. Сред тях се открои представянето на десетте участници от II в клас с класен ръководите Соня Петкова, които заеха много добри позиции (до 15 място).
Особено се отличи Девина Калудова, която е първа в своята възрастова група за Община Севлиево, а 73-те й точки я класират на пето място в областта, само на 9 точки от първия в класирането!

Ново попълнение в Ученическия съвет

След провеждането на ученическо гласуване, както всяка година, бяха избрани новите членове на ученически съвет:
    - Николай Недев - VIIIА клас
    - Моника Генков - VIIIБ клас
    - Сибел Абазова  - IXА клас
    - Елица Иванова  - IXБ клас
    - Йозлем Тунджаева  - ХА клас
    - Ивелина Белоева  - ХА клас
Те достойно заемат местата на бившите членове на съвета.
За председател УС бе избран Калоян Тодоров от ХА клас, който е част от УС за втора година.
Заети длъжности:
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Тодоров  - ХА клас
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ: Преслава Куртева -  ХА клас
КАСИЕР: Веселин Конов  - XIА клас
СЕКРЕТАР: Ренета Николова  - IXА клас
В обновен състав ученическият съвет е готов за новите си инициативи като насърчава останалите кандидати да се включат в тях като доброволци.

Второ място за Яна Пенчева от XIIА клас

Второ място за проекта "Да колонизираме Марс" на Яна Пенчева от XIIА клас, с ръководител Иваничка Иванова – главен учител по информационни технологии.
В деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация "Еврика" връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството", който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.
През 2018 година в него участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
В напраление "Графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други" се състезава Яна Пенчева – 12 клас и научен ръководител Иваничка Иванова с разработката "Да колонизираме Марс". От 184 проекта в тази категория, трудът на Яна е оценен с II-ро място, диплом и предметна награда. На Церемонията по награждаването присъства нейният ръководител – главен учител по информатика и информационни технологии Иваничка Иванова.
Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация "Еврика".
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството". 

Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"

Тази година за стипендиите на бизнессдружението кандидатстваха шест ученици - двама от Професионалната гимназия "Генерал Иван Бъчваров" и четирима от СУ "Васил Левски".
Ирена Георгиева (дванайсетокласничка от СУ "Васил Левски"), Ренета Иванова (деветокласничка от СУ "Васил Левски") и Ибрахим Кисьов, ученик в XI клас на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" са одобрените тазгодишни носители на стипендии "21 век". Тримата получиха удостоверенията си за одобрение от Мирослав Марков - член на Управителния съвет на сдружението и председател на комисията по оценка на кандидат-стипендиантите, на търественото честване на Деня на народните будители.
Всеки от одобрените стипендианти ще получи общо 1200 лв., разпределени на равни месечни вноски за месеците от учебната 2018/2019 година.

Отпразнувахме Хелоуин, празника на Вси светии в училище

На 30 октомври 2018 година в СУ "Васил Левски" бе отпразнуван празникът на Вси светии - Хелоуин, организиран от Ученически съвет (УС). Както повелява традицията, младежите бяха украсили фоайето на първия етаж. Още с влизането в училището, учениците бяха "стряскани" от УС
"Училище на ужасите" беше тазгодишната тема на празника. Прозорците бяха покрити с черен найлон, с цел затъмяване на фоайето. "Духчета" от балони и марля висяха от тавана. Различните декорации за празника бяха увити в памучна паяжина за по-ефектно. Тикви също бяха в изобилия, особено издълбаните и превърнати във фенери. Украсата бе допълнена дори от истински скелет. По стените на стълбището имаше залепени прилепи, паяци и тикви, направени от хартия.
През първото голямо междучасие се проведе конкурс за най-добър костюм. Деца, предимно от начална и прогимназиална степен, бяха изработили най-интересни и атрактивни костюми. Жури в конкурса бяха момичетата от арт-отдела на УС- Ренета Иванова, Теодора Маринова и Ивелина Белоева, които оценяваха по време на дефилето през първото голямо междучасие. Поради големия интерес бяха отсъдени 3 трети места и те бяха за Елица, Надежда и Сияна от осмите класове. Благовеста Шишкова от 10А клас зае второ място. Първата позиция беше за Йоана Цонева от 9Б клас.
Денят в училище беше незабравим. Детски смехове се разнасяха из цялото училище, а това бе една от най-важните задачи на УС!

Преслава Куртева
Клуб "Журналист"

Поредно признание за наш учител

На 29 октомври 2018 година в Актова зала на Априловска гимназия Евгения Пенчева - главен учител в СУ "Васил Левски", беше удостоена със званието "Учител - будител на бъдещето" за 2018 година в третия регионален конкурс на СБУ. Отличието бе връчено в присъствието на представители на РУО - Габрово, областна и общинска администрация.

Поредно признание за певците от Традиции и сцена

На 27 октомври в гр. Габрово се проведе регионалния фолклорен конкурс "Златен славей".
В единадесетото му издание се състезаваха над 200 участници в три възрастови групи в категориите индивидуални изпълнители, вокални групи, дуети, триа, квартети и народни обичаи.
СУ "Васил Левски" беше представено в конкурса по великолепен начин от талантливите певци на вокалния педагог г-жа Ваня Ангелска от музикална лаборатория "Традиции и сцена". Те показаха майсторско акапелно изпълнение на български народни песни, аранжиментите на които бяха направени специално за групата от Ваня Ангелска.
Изпълнената с нескрит интерес към изпълнението на "севлиевските славеи" публика в зала "Възраждане" в Габрово и нейните бурни аплодисменти след изпълнението на нашите ученици напълно съвпаднаха с мнението на журито. То присъди на музикална лаборатория "Традиции и сцена" Специалната награда на конкурса - Диплом и приза "Най-добра вокална група". Певците на Ваня Ангелска получиха и още една награда - озвучителна уредба, която им беше връчена от художествения ръководител на фолклорен ансамбъл "Габровче" – г-н Захариев.

Национален фестивал "Наука на сцената 7", 28 октомври
Трети фестивален ден - награждаване и закриване

Третият фестивален ден, посветен на церемонията по награждаване на участниците и закриването на Фестивала, започна с кратка литературно-музикална програма, подготвена от госпожа Евгения Пенчева, госпожа Капка Пандурска и госпожа Милена Белоева - учители в СУ "Васил Левски", и ученици от училището, участващи в клуб "Музикално ателие".
Жури, председателствано от професор Иван Лалов, ФФ на СУ и СФБ - зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата "Наука на сцената", след продължително обсъждане предната нощ оцени проектите на участниците според регламента на Фестивала .
На сцената бе поканен професор Иван Лалов, за да обяви класирането и да връчи наградите. Всеки един от участниците и техните ръководители получиха сертификати за участие във Фестивала. Заелите първо второ и трето място екипи получиха грамоти, почетни плакети и подаръци от домакините.
В края на тържествената част водещите, Ивета Ботева и Иван Иванов, ученици от XIA клас, дадоха думата на професор Ана Георгиева - Председател на Националния организационен комитет, Заместник-председател на СФБ, да закрие Фестивала. В словото си тя поздрави победителите и благодари на домакините като връчи на директора Тома Томев целогодишен абонамент за списание "Светът на физиката" и целогодишен абонамент за издание от Национално издателство "Аз*Буки".
С пожелание за нови срещи до следващото издание приключи седмото издание на Национален фестивал "Наука на сцената".

Национален фестивал "Наука на сцената 7", 27 октомври
Втори фестивален ден - представяне на проектите

В рамките на втория фестивален ден всеки един от екипите представи проекта си пред жури за всяко едно от направленията.
Междувременно представянето на проектите бе съпътствано от пленарни лекции и пресконференция на организаторите с медиите.
В края на деня комисиите на журито по направления се събраха на заседание.

Oткрихме седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената", 26 октомври - първи фестивален ден

С препълнена зала от участници и гости стартира седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената".
Фестивалът е подборен етап от постоянно действащата Европейска програма "Наука на сцената" (Science on stage). Неговата основна цел е да предизвика и повишава интереса на учениците към природните науки, като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера.
Фестивалът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Организатори на фестивала са Националния организационен комитет на фестивала, Съюзите на физиците, химиците, биолозите и математиците в България.
За пореден път домакин е община Севлиево и Средно училище "Васил Левски".
За участие във фестивала са регистрирани 43 проекта, които се представят с щандове, 13 работилници, 4 сценични постановки, 25 презентации, лекции и експерименти. Софийски университет "Св. Климент Охридски", Американски колеж - София, 29 училища, 2 детски градини и 2 центъра за работа с деца от 29 населени места в страната ще вземат участие надпреварата в различните направления, обявени в регламента на Фестивала.
Проектите на участниците ще бъдат оценявани от жури, председателствано от професор Иван Лалов, ФФ на СУ и СФБ - зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата "Наука на сцената".
Тържественото откриване на фестивала започна с кратка литературно-музикална програма, подготвена от госпожа Евгения Пенчева, госпожа Капка Пандурска и госпожа Милена Белоева - учители в СУ "Васил Левски", и ученици от училището, участващи в клуб "Музикално ателие".
Водещите, Ивета Ботева и Иван Иванов, ученици от XIA клас, дадоха думата на професор Ана Георгиева - Председател на Националния организационен комитет, Заместник-председател на СФБ, да открие Фестивала. В словото си тя изрази изненада и задоволство от големия брой регистрирани участници и благодари на домакините за добрата предварителна организация.
Поздравителни адреси за Фестивала бяха получени от:
- кмета на Община Севлиево, връчен от госпожа Красимира Йорданова - заместник-кмет в Общината;
- Росен Цветков - заместник-областен управител на област с административен център Габрово;
- Георги Маринов - началник на Регионално управление на образованието, Габрово;
- Милка Джиджова - Съюз на физиците в България, почетен председател на Национален ученически екопарламент.
В края на тържествената част думата бе дадена на професор Иван Лалов - почетен председател на програмата "Наука на сцената" и председател на журито на седмото издание на Фестивала, който пожела успех на участниците.
Първият фестивален ден завърши с пленарната лекция "На кого му е притрябвало наука", изнесена от Александър Ангелов и д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение.

Националните медии отразяват откриването на фестивала!


Виж отзивите за фестивала ТУК, ТУК и ТУК!

Национална седмица на четенето

С Решение № 541/ 26.09.2017 г. на Министерския съвет на Република България е приет Национален план за действие през 2017-2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Във връзка с това Министерството на образованието и науката с писмо с изх. № 9105-304/ 28.09.2018 г. организира провеждането Национална седмица на четенето в периода от 22 до 26 октомври 2018 г.
На 22 октомври 2018 година, 15.00 часа в Актовата зала на училището официално стартира Седмицата на четенето в Община Севлиево.

ПОНЕДЕЛНИК, 22 ОКТОМВРИ 2018 г.
На 22 октомври от 15 часа в СУ "Васил Левски" под наслов "Четенето е модерно" беше открита Националната седмица на четенето в община Севлиево. На нея присъстваха кметът на общината д-р Иван Иванов, началникът на РУО Габрово Георги Маринов, експерти, общинари, директори на училища и детски градини и ученици от всички учебни заведения. Актовата зала се оказа тясна да побере всички приятели на четенето, подкрепили инициативата. Тя започна още във фоайето с посрещането на гостите от деца, облечени като приказни герои, които раздаваха картички с мъдри мисли за книгите и четенето.
В Актова зала тържеството продължи с изпълнението на пиано на Стефани Тотева и с песента на децата от ДГ "Щастливо детство" с ръководител Мария Милкова.
Откъс от любим разказ на Чудомир прочете д-р Иван Иванов – кмет на община Севлиево, и с това стартира четенето от известни хора на техни любими произведения. Напълно в духа на разказа беше и драматизацията "Сливи за смет" , с която се представиха децата от ДГ "Радост".
Четенето продължи с "Вечерен тромпет" на Борис Христов – любимо стихотворение на Добринка Минкова – директор на Градската библиотека. След него публиката се наслади на изпълнението на Даяна Тотева от ОУ "Стефан Пешев", чиято народна песен със съпровод от Пламен Пенчев беше чудесно въведение на откъса от "Под игото", прочетен от Светла Георгиева – председател на Училищното настоятелство при община Севлиево. Предосвобожденската тематика бе продължена с невероятната рецитация на Ботев от Румен Гатев - 10Б клас при СУ "В. Левски" с ръководител Таня Попова. Елегичното настроение засили Виктория Иванова от 4в клас с художествен ръководител Ваня Ангелска, която развълнува публиката с изпълнението си на "Я, кажи ми, облаче ле бяло".
За да смени носталгията с усмивка, Марияна Петрова –председател на Училищното настоятелство при СУ "В. Левски" прочете любим откъс от книгата на Дейл Карнеги "Как да печелим приятели". Усмивките продължиха и с песента "Пипи Дългото чорапче", изпълнена от формация Музикална лаборатория "Традиции и сцена" под ръководството на Ваня Ангелска. Свои стихове прочетоха малките поетеси от 5В клас Никол Нанова и Лилия Лалева, а поетичната линия продължи Мирослав Марков, който прочете свое любимо стихотворение от Р. Киплинг – "Ако". Поезията на Елисавета Багряна прозвуча от сцената в етюда "Слънцето и книгата", изпълнен от малките артисти на Калинка Иванова от ЦЛР при ДК "Йовко Йовков".
Минка Минчева – главен редактор на в-к "Росица", прочете зареждащ откъс от книгата на севлиевската писателка Ивинела Самуилова "Бабо, разкажи ми спомен", последван от песента на Формация Музикална лаборатория "Непознати улици".
Събитието завърши с изпълнението на поетесата Даниела Йорданова – преподавател по български език и литература при СУ "Васил Левски", която прочете собственото си стихотворение "Дон Кихот".
След финалните думи на г-н Георги Маринов и книгите, които връчи на присъстващите директори, националната седмица на четенето беше открита.
ВТОРНИК, 23 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от началния етап на основното образование.
Маратон на четенето.
"Четене без край" е мотото на осъществените дейности, проведени в групите ЦДО.
Във връзка с Националната седмица на четенето, учениците от вторите класове, обхванати в трите групи за целодневна организация, проведоха съвместна дейност като седнаха на различни места в училищния двор, за да четат любими свои книжки. Книгите бяха неизменен спътник за децата през целия ден, те четоха дори през междучасията и откриваха нови светове. Някои размениха със съучениците си вече прочетените книги, споделиха впечатления и обсъждаха герои.
В края на деня учениците нарисуваха илюстрации от прочетените откъси. Споделиха пред своите учители, че четенето е доста забавно и с негова помощ могат да научат нови неща. Накрая решиха четенето да продължи "без край".
===============================
Изявите във връзка с Националната седмица на четенето в начален етап продължиха и в останалите дни от седмицата. В класните стаи влязоха за пореден път Пипи, Малкият принц, Снежанка, Хитър Петър… Малки и големи показаха обичта си към четенето и книгите и разбраха, че книгите са добър спътник и в училище, и в парка, и при пътешествия. В училище гостуваха родители и четоха от любимите си книги. На гости дойде и младата поетеса Нели Тотева, която рецитира любимите си стихове на Петя Дубарова и сподели любовта си към поезията и хубавата книга.
Да - четенето е модерно! И да - четенето продължава!
СРЯДА, 24 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от прогимназиалния етап на основното образование. "Езикът, който ни събира и разделя" е мотото на осъществените дейности, проведени в прогимназиален етап. Състезания за най-добър четец бяха проведени в петите класове, в шестите класове се проведоха състезания за най-добър разказвач, а в седмите - по правопис. Организирани бяха четене от публични личности в класните стаи и срещи с автори от местния Литературен клуб "Пеньо Пенев" (Димитър Васин, Ваня Георгиева, Росица Стефанова Венета Йонкова и Минка Вачева, Даниела Йорданова).

ЧЕТВЪРТЪК, 25 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към ученици от гимназиалния етап на средното образование. Организирани бяха посещения на библиотеки, четене от публични личности в класните стаи и срещи с автори от местния Литературен клуб "Пеньо Пенев" (Димитър Васин, Ваня Георгиева, Росица Стефанова Венета Йонкова и Минка Вачева, Даниела Йорданова).
ПЕТЪК, 26 ОКТОМВРИ 2018 г.
Инициативите в този ден бяха насочени към организиране на откриването на седмото издание на Националния фестивал "Наука на сцената", на който нашето училище за пореден път е домакин.

Oткриваме седмицата на четенето

На 22 октомври 2018 година, 15.00 часа в Актовата зала на училището официално стартира Седмицата на четенето в Община Севлиево.
ПРОГРАМАТА за цялата седмица в СУ "Васил Левски"  ВИЖ ТУК!

Европейска седмица на програмирането, 6-21 октомври 2018

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност по забавен и развлекателен начин.
Усвояването на програмирането ни помага да разбираме бързо променящия се заобикалящ ни свят, да научим повече за начина на работа на технологиите и да развиваме умения и възможности, за да проучваме нови идеи и да създаваме иновации.
В рамките на Европейската седмица на програмирането в нашето училище бяха организирани следните събития:

МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "WEB DEVELOPMENT"
Дата на провеждане: 15 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "ДИГИТАЛЕН ОТПЕЧАТЪК И РЕПУТАЦИЯ"
Дата на провеждане: 16 октомври 2018 година
=================================================
ПРАКТИЧЕСКИ УРОК "ВИРТУАЛЕН АСИСТЕНТ"
Дата на провеждане: 17 октомври 2018 година
=================================================
ПРАКТИЧЕСКИ УРОК "БАЗОВА СТРУКТУРА НА УЕБ САЙТ"
Дата на провеждане: 17 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ "ПРОГРАМИРАМ И ИГРАЯ С LEGO MINDSTORM"
Дата на провеждане: 18 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ "НАЧАЛНО ПРОГРАМИРАНЕ В JAVA"
Дата на провеждане: 18 октомври 2018 година
=================================================
МОТИВАЦИОННА ЛЕКЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ "INTERNET OF THINGS"
Дата на провеждане: 19 октомври 2018 година

Научи повече за събитията  ВИЖ ТУК!

Oткриваме седмицата на четенето следващата седмица

Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава, че на 22 октомври 2018 година в Актовата зала на училището официално ще се даде старт на Седмицата на четенето в Община Севлиево.

Национален фестивал "Наука на сцената - 7"

Национален_фестивал_"Наука_на_сцената-7" ще се проведе от 26 до 28 октомври 2018 година.
За пореден път домакин на фестивала ще бъде град Севлиево.
Домакин на изявите на участниците ще бъде
СУ "Васил Левски".

Нов проект по Европейската програма Еразъм+

СУ "Васил Левски" започва учебната година с нов проект по ЕП Еразъм+
Договор 2018-1-PL01-KA229-050590_6

За настоящата и следващата учебни години СУ "Васил Левски" е одобрено от Европейската програма Еразъм+ , Ключова дейност 2 "Междуучилищни партньорства" за участие в проекта "Математиката около нас". Партньори в проекта са по едно училище от Португалия, Испания, Италия, Турция, Полша и България. Координатор и автор е полското училище.
Целта на проекта е учениците да изучават математика по нестандартен начин, извън класната стая, чрез наблюдение и преживяване, както и да осмислят приложението на математиката в реалният живот. За осъществяването й в различните училища ще бъдат проведени дейности с фокус върху математиката в природата, в архитектурата, в транспорта, в кулинарията и в игрите-стратегии.
В проекта ще вземат участие 21 ученици от училище, които ще изпълняват заложените дейности през учебните години и по време на мобилностите. Ще се проведат 6 мобилности до всяко партньорско училище, които се финансират от програмата Еразъм+.
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на партньорските училища през май 2019 година. Стойността на проекта е 24 600 евро, които ще бъдат използвани за изпълнение целите на проекта.
Първата международна среща ще се проведе в гр. Ниджице, Полша от 15 до 20 октомври 2018. В нея са включени учениците от 7г клас Валентин Хесапчиев и Петър Вълев с ръководители Даниела Димитрова-старши учител по математика и Снежана Цонкова – старши учител по английски език. Освен иновативния подход за изучаване на математика, участващите в дейностите по проекта ще усвоят умения, необходими на младите хора през 21 век. Те ще подобряват уменията си за общуване на английски език, говорене пред публика, търсене,подбор и представяне на информация, както и ИКТ уменията си за работа с приложения, свързани с видеозаписи и обработка, изработване на презентации и работа с Облачните технологии за споделяне на информация. Учениците ще повишават мотивацията си за учене и творчество, ще развиват критическо мислене и умения за решаване на проблеми. Те ще разширяват своите познания за чужди култури и образователни системи, ще намерят нови приятели и ще осъзнаят идеята за Обединена Европа.

Наша гордост

14. 10. 2018 година - ДЕН НА ГРАД СЕВЛИЕВО
Изявени севлиевски ученици вдигнаха знамето на града и националния трибагреник под звуците на химна на Република България.
Тази година честта да бъдат част от ритуала по издигане на знамената от СУ "Васил Левски" бяха Ирена Георгиева, Николай Йовков, Румен Гатев, Ренета Николова и Кристиян Пашов.

Наша гордост

На тържествената сесия на Общинския съвет по случай Петковден - Празник на град Севлиево, с решение № 154 / 11.09.2018 г. бе връчен "ПОЧЕТЕН ЗНАК – СЕВЛИЕВО" на РОСИЦА ГЕОРГИЕВА КОНОВА, дългогодишен преподавател по физика и астрономия в СУ "Васил Левски" и организатор на Националния фестивал "Наука на сцената".

Национален пътуващ фестивал "Улицата"

Талантливите певци от вокална формация "Традиции и сцена", с ръководител Ваня Ангелска представиха много успешно Средно училище "Васил Левски" в националния пътуващ фестивал "Улицата" на 12.10.2018 г. На главната улица в града всеки можеше да се наслади на вълнуващите изпълнения на Стела Георгиева, Виктория Иванова, Хрисиана Иванова и Калина Драгомирова, които с разнообразни и емоционално поднесени песни предизвикаха искрените аплодисменти на публиката.
Във фестивала се включиха и малките художници от "Арт клуб"-а с ръководител Иван Иванов, които рисуваха на улицата своите творби на тема "Моят град".
В събитието участваха професионални актьори, мимове, танцьори, имаше ателиета, които представяха изкуството на шаржа, техника за бързо скициране на портрети, техниката "Ебру". Веселото настроение се допълваше от фокусници.

Eжегодeн турнир по стрийтбол, организиран от "Ротари клуб" и "Интеракт"

На 12.10.2018г. в двора на СУ "Васил Левски" се проведе ежегодният турнир по стрийтбол. Той бе организиран от клубовете "Ротари" и "Интеракт". Всички желаещи имаха възможността да се запишат за участие на фейсбук страниците на "Ротари" и "Интеракт" или на място в деня на събитието. Общо 63 участници се включиха в турнира, регистрирани в различни възрастови групи: 4-5 клас; 6-7 клас; 8-10 клас; 11-12 клас; 19+.
За комфорта на участниците, ротарианците осигуриха минерална вода и банани. Гергана Стоянова, треньор към СК "Раковски"- Севлиево, Росен Йорданов и Веселин Конов отсъждаха резултатите при всяка среща. Представителното облекло бе предоставено от Ротари клуб - Севлиево. За настроението на спортуващите се погрижи DJ Real Sounds.
Първите места в най-малката възрастова група - момчетата, 4-5 клас, заеха Светослав Тодоров, Асен Альошев и Гюнайдън Гюнайдън, а при момичетата - Стефания Владимирова, Никол Нанова и Айра Гонги.
Победителите от 6-7 клас: момчета - Ангел Михайлов, Шенол Бисеров, Ялчън Георгиев; момичета - Теди Великова, Виктория Емилова, Йоана Николова.
Първите награди в категория 8-10 клас отидоха при Иван Дончев, Александър Михайлов, Петър Георгиев, Рада Каратодорова, Калина Мартинова, Ивелина Иванова и Виктория Беджева.
Победители от последната възрастова група, 11-12 клас, станаха Росен Йорданов, Божидар Боянов и Иван Монев.
На 10.11.2018г ще се проведе Национално стрийтбол събитие в Спортна зала "Дан Колов", организирано отново от "Ротари клуб" - Севлиево и "Интеракт".

Преслава Куртева, Клуб "Журналист"

Ден за отчитане на резултатите и изпълнение на целите на проекта "Твоят час"

На 05.10.2018г. група изявени ученици от СУ "Васил Левски" гр. Севлиево участваха в информационния ден за отчитане на резултатите и изпълнение на целите на проекта "Твоят час" в Ритуалната зала на Община Габрово. Представянето на проектните дейности започна с богата изложба във фоайето на Общината, в която участници в проекта показаха мини експозиции с ръчно изработени от тях произведения. Всички гости имаха възможността да ги разгледат и да изкажат своите поздравления към творците на влизане в залата.
Старта на концерта дадоха децата от хоровата формация при ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" с художествен ръководител Пламен Пеев с тържествен Италиански мадригал от Клаудио Монтеверди. Водещата Елена Назърова поздрави всички присъстващи и представи официалните гости на събитието: г-н Георги Маринов -началник на Регионално управление на образованието - Габрово; г-жа Невена Петкова -областен управител; г-жа Мария Пенева -зам. областен управител; г-жа Лилия Дамянова -представител на Министерството на образованието и науката и представители на Обществения съвет.
В своята встъпителна реч началникът на РУО Габрово направи кратко експозе за резултатите и изпълнението на целите по проект "Твоят час".
Първите, които представиха своята работа, бяха севлиевските журналисти, обявени от водещата така: "Учениците от клуб "Журналист", създаден по проект "Твоят час" към СУ "Васил Левски", с ръководител Даниела Йорданова, са амбициозни млади хора с интерес към новините и тяхното представяне. Те са незаменим помощник при поддържането на сайта на училището и фейсбук страницата, както и сътрудници на вестник "Росица" и телевизионен канал "Фокус". Мила Михайлова, заедно с Йозлем Тунджаева - участници в клуб "Журналист", представиха презентация за дейността на клуба, изпъстрена с аудио и видео ефекти. А Преслава Куртева и Ивелина Белоева - също журналисти от клуба и стажанти във вестник "Росица", направиха демонстративни интервюта, с които на практика показаха журналистическите си умения.   
Интервю на Ивелина Белоева с участници от Гарово в групи по Проект "Твоят час" 
ВИЖ ТУК!
Програмата продължи с изпълнението на малчуганите от група "Пейте с нас" при ОУ "Неофит Рилски" - Габрово, с ръководител Елена Назърова. Веднага след "Дайте шанс на песента" на импровизираната сцена излязоха децата от групата за народни танци "Балкански ритми" при ОУ "Христо Ботев"- Севлиево с ръководител Соня Гъркова, които взривиха залата с танца си "Тумба-лумба"
Най-малката участничка Кристияна Русева от клуба "Приятели на Ключа на музиката" при СУ "Максим Райкович" -Дряново, с ръководител Слави Илиев, омагьоса публиката с невероятното си изпълнение на българската народна песен "Китка ти падна, Дено".
Пъстър "Джиновски танц" тропнаха учениците от детски фолклорен състав при ОУ "Ран Босилек" - Габрово с ръководител Владислава Иванова.
"Музиката е истината, тя е толкова рационална, че от нея се учиш. Тя е нещо, което докосва душите ни! " -с тези думи г-жа Назърова представи изпълнението на Музикална лаборатория "Традиции и сцена" с художествен ръководител Ваня Ангелска при СУ "Васил Левски" - гр. Севлиево. Виктория Иванова, солист на групата, изпълни песента "Непознати улици", а невероятното й изпълнение провокира публиката да пее с нея.
"Театрална работилница" с ръководител Виолета Тачева при СУ "Петко Славейков"- гр. Трявна, представи сцена от пиесата "Ромео и Жулиета", съвременен прочит на Шекспировия текст, с което спечели много усмивки и бурни аплодисменти.
Професионални певчески качества показаха Катерина Тонева и Калоян Ботев, солисти на хоровата формация при ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", при изпълнение на ария от Моцартовата опера "Дон Жуан".
След тях сцената отново изпълниха децата от Музикалната лаборатория "Традиции и сцена" - гр. Севлиево, чието акапелно изпълнение на Viva la muzika беше подобаващ финал на официалното събитие, подготвено от Регионално управление на образованието -Габрово. На финала г-н Георги Маринов изказа своето удовлетворение от изявата на участниците в концерта, както и от работата на всички участници в проектните дейности и връчи награди на училищата, включили се в проекта "Твоят час".

Преслава Куртева, Клуб "Журналист"

Ден на музиката и поезията в училище

На първи октомври - Ден на музиката и поезията, в СУ "Васил Левски" се състоя музикално-поетичен спектакъл "Лунната соната", подготвен от г-жа Евгения Пенчева и наши ученици. В началото на шоуто водещите поздравиха всички присъстващи и дадоха интересна информация за празника. Те разкриха вълшебството на поезията и музиката: "Поезията е магията на словото, магия, която може да създава и руши светове, да отвежда хората в тях, да ги кара да се обичат ".
Тема на събитието беше не само обаянието на тези две изкуства, а и величието на луната – този красив тайнствен спътник, озаряващ ни всяка нощ. Песните и стихотворенията в спектакъла бяха посветени на луната. Ученици от различни класове пееха, танцуваха, рецитираха и се забавляваха на сцената. Участие взе дори учителят по физическо възпитание Боян Ботев, чието певческо изпълнение беше съпроводено от китарата на Моника Златева - 11А клас.
Участниците на сцената изпитваха вълнение, особено тези, които за пръв път показваха таланта си пред публика. Йозлем Юмерова от 10А и Борислав Маринов от 10Б клас изумиха всички със своето изпълнение на песента "Fly me to the moon" на Франк Синатра, в края на която Йозлем се "залюля " на луната, поставена на сцената.
Изключително зареждащо беше и представянето на момичетата от 9А клас, които изиграха чудесен кънтри танц на песента "Bad moon rising", изпълнена от Маринела Маркова и Симона Пламенова. Кулминацията на събитието беше певческото изпълнение на Лусиана Лалева и Ирена Георгиева, по време на което всички участници, танцуваха на сцената. Залата засия от фенерите на телефоните по време на руската балада, изпълнена от Иван Иванов от 11А.
"Невероятно е колко се различаваме помежду си, а как успяваме да се сработим и да сътворим толкова красиво нещо" - коментира една от участничките в шоуто.
Поради големия интерес, с който бе посрещнат спектакълът, той ще бъде изигран отново на 11.10.2018г. в Актова зала за всички, които не са имали възможността да гледат премиерата.

Преслава Куртева, клуб "Журналист"

Наши ученици с трудови книжки от стажантска програма на вестник "Росица"

Ивелина Белоева, Йозлем Тунджаева и Преслава Куртева, получиха първите си трудови книжки, след участие в стажантската програма на в. "Росица". Те са ученички от 9 клас на СУ "Васил Левски", членове на клуб "Журналист", и през лятото бяха част от екипа на вестника, като участваха активно в неговото списване. Техните кореспонденции, репортажи и интервюта във вестника представиха на читателите Севлиево през погледа на младите. Така бе озаглавена и рубриката, под която излизаха техните публикации, защото е важно да знаем какво мислят, какво искат и как трябва да изглежда Севлиево, за да остават или усвоили знания и опит в чужбина, младите севлиевци да се завръщат в нашия хубав край, който има не само славно минало, но и потенциал за успешно бъдеще…

Тържествено откриване на учебната 2018/2019 година

За пореден път училището ни отвори врати, за да посрещне своите учители и ученици и да им пожелае "На добър час" през новата 2018/2019 учебна година.
Тържеството започна в 9,00 часа с изслушване на химна, издигане на националния флаг и посрещане на училищното знаме. Тази година трикольорът издигнаха ученици от училището, изявили се със своите успехи през учебната 2017/2018 година:
ИРЕНА ГЕОРГИЕВА, XII Б
I-во място в Националното състезание по чужди езици "Уча се с Интелект" и в Национално състезание по немски език на Издателство KLET
ЯНА ПЕНЧЕВА, XII А
II-ро място в Национален конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"
Участие в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
НИКОЛАЙ ЙОВКОВ, XI А; ВЕСЕЛИН КОНОВ, XI А
Отлично представяне в Националното състезание "Аз мога - тук и сега"
Участие в Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
СИМЕОН СЛАВКОВ, XI А; ЙОАН ДАНАИЛОВ, X Б
Отлични оценки в Националния кръг на олимпиада по техническо чертане
РЕНЕТА НИКОЛОВА, IX А
Отлична оценка на Националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии
НИКОСЛАВ АЛЕКСИЕВ, IX А; КРИСТИЯН ПАШОВ, VI A
III-то място в Националния кръг на състезанието "Лингвистично кенгуру"

Гости на тържеството бяха господин Иван Иванов - кмет на община Севлиево, госпожа Невена Петкова - областен управител, госпожа Невена Тодорова - заместник-кмет, госпожа Марияна Петрова - председател на Училищното настоятелство, госпожа Десислава Кънева - председател на Обществения съвет!

  Приветственото слово на кмета на Община Севлиево  ВИЖ ТУК!
  Приветственото слово на директора на СУ "Васил ЛевскиВИЖ ТУК!

В тържествената програма участие взеха наши ученици, подготвени от госпожа Евгения Пенчева - главен учител по музика, и госпожа Милена Белоева - старши учител по БЕЛ.
По стар български обичай, преди учениците и учителите да влезат в класните стаи, директорът на училището ливна менче с вода и им пожела: "На добър час!"
Най-вълнуващ денят бе за първокласниците и техните родители.

Тържествено откриване на учебната 2018/2019 г.


Ръководството на СУ "Васил Левски" съобщава на своите ученици и техните родители, че тържественото откриване на учебната 2018/2019 година ще започне в 09:00 часа на 17. 09. 2018 година (понеделник).
Поканваме бившите учители, Община Севлиево, РУО - Габрово и севлиевската общественост да посетят празника и пожелаят успешен старт на нашите ученици и учители .

Стартираме учебната година с обновена МТБ

С обновена МТБ посрещаме своите ученици и учители в началото на учебната 2018/2019 година.
Напълно обновени през летните ваканционни дни са фоайето на втори етаж, кабинетът на заместник-директора по учебната дейност, учителската стая и седем класни стаи, които се помещават в старата сграда на училището и приютяват ученици и учители от начален етап на образование
Ремонтните дейности са извършени от фирма "ПРОМАСТАР" ЕООД със седалище в град Габрово, представлявано от Христина Джартова, със средства от бюджета на училището.
====================
Нови 156 шкафчета за личните вещи на нашите ученици бяха монтирани в училищните коридори през летните ваканционни дни, с тях броят на ученическите шкафчета в училището нарастна на 614.
Средствата за новото оборудване са осигурени по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА "ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА", МОДУЛ "ОСИГУРЯВАНЕ НА УЧЕНИЧЕСКИ ШКАФЧЕТА", като общата им стойност е 9048.00 лева, от които 4368.00 идват от МОН по Националната програма, а останалите 4680.00 от бюджета на училището.

Отлично представяне в Пети фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"

На 7 септември в гр. Казанлък се проведе заключителния етап на Петия фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце".
Конкурсът се провежда от национално движение "Русофили" с подкрепата на Фонд "Руский мир", Министерство на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Община Казанлък.
След прецизна селекция на Зоналния етап на конкурса, който се проведе в края на месец май в гр. Кнежа, където своя талант представиха в четири възрастови групи рецитатори, солови певци, вокални групи и танцови формации, журито определи всички, получили Първа награда да представят своята зона на националния етап в гр. Казанлък.
Радостно е силното севлиевско присъствие на заключителния етап в различните категории, където се състезаваха над 400 участници от цяла България. Право да се борят за националните награди получиха рецитаторите Тодор Тодоров - 2 клас От ОУ "Стефан Пешев", и Денислав Богданов - 7 клас От СУ "Васил Левски", и вокална група "Традиция и сцена" от СУ "В. Левски" с ръководител г-жа Ваня Ангелска.
В най-голямата възрастова група талантливите възпитаници на г-жа Ангелска от вокална група "Традиция и сцена" показаха по най-убедителен начин своите вокални възможности чрез интересна и емоционална интерпретация на руската песен "Мама". С изпълнението си те докоснаха сърцата на публиката и получиха най-високото признание на журито, което ги класира на първо място и ги удостои с Диплом, звание „Лауреат“ и статуетка.
Като лауреати на националния конкурс вокална група "Традиция и сцена" в състав: Стела Георгиева, Ния Златкова, Виктория Иванова, Хрисиана Иванова, Калина Драгомирова и Благовеста Шишкова получиха привилегията да открият с наградената песен големия концерт на 8 септември на XV Национален събор на "Приятелите на Русия в България", който се проведе край язовир Копринка.
==============================
Петият национален фестивал "Пусть всегда будет солнце" беше посветен на Едуард Успенскин - създателят на едни от най-популярните персонажи в руската детска литература – Чибурашка, Крокодилът Гена и др. В негова памет талантливата ученичка на г-жа Ангелска – Виктория Иванова влезе в ролята на Чибурашка и изпълни знаменитата "Песен на Чибурашка" . С това изпълнение тя откри Националния

ГРАФИЦИ ИЗПИТИ - СЕСИЯ АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ 2018

ГРАФИК ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

ГРАФИК ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

ГРАФИК ИЗПИТИ САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ
ИЗПИТНА СЕСИЯ: АВГУСТ/СЕПТЕМВРИ ЗА УЧЕБНАТА 2017-2018 ГОДИНА 
                                                                                           ВИЖ ТУК!

Актуално!

МОН утвърди ваканциите за новата учебна година

Първата почивка за децата през есента ще бъде от 1 до 4 ноември 2018 г включително.
Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи 12 дни – от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г. включително. Това предвижда утвърденият график на учебното време и ваканциите за новата 2018/2019 г.
Междусрочната ваканция
ще е само един ден – 5 февруари 2019 г. Вторият учебен срок започва на 6 февруари.
През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г. включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април включително.
Матурите през следващата година остават на същите дати – на 21 май 2019 г. по български език и литература и на 23 май 2019 г. по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат в периода 28 май - 31 май 2019 г. В сесията август-септември 2019 г. изпитът по български език и литература ще е на 28 август 2019 г., вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - в периода 30 август - 04 септември 2019 г.
Националните външни оценявания за IV клас ще започнат с изпит по български език и литература на 9 май 2019 г. На следващия ден ще е по математика, а оценяванията по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" ще са на 14 и 16 май 2019 г.
Според утвърдения график седмокласниците ще положат национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни, а по математика – на 19 юни 2019 г. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г. , а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.
РАБОТЕН КАЛЕНДАР ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА

                                                                                           ВИЖ И ИЗТЕГЛИ КАЛЕНДАРА ОТТУК!