СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

УЧЕНИЧЕСКИ ИЗЯВИ - УЧЕБНА 2018 /2019 ГОДИНА

 

Архив

 


Конкурс за есе "Възкресение" на Светия Синод

В началото на април учениците от 8а и 8б клас участваха в конкурса на Светия Синод "Възкресение", посветен на Християнския празник Възкресение Христово, делото на Исус и основните библейски мотиви.
Единадесет ученици премериха своята сила на словото с хиляди участници от цялата страна в раздел "Есе". Участниците получиха сертификати за успешно участие в конкурса, а тяхната преподавателка по български език и литература Даниела Йорданова - благодарности от Светия Синод.

Златен медал от Международния турнир Black Sea Cup

Теодора Георгиева със златен медал от Международен турнир по плуване
Black Sea Cup - 2019, Варна

От 7 до 9 юни в град Варна се проведе второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup. Събитието, което бе квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г. и световното по плувни спортове в Южна Корея, се проведе при перфектна организация на басейн "Приморски". Организатори на международната проява – част от инициативата "Варна – Европейски град на спорта", са община Варна, БФПС и ПСК Черно море. Феновете на плуването, които окупираха трибуните на комплекс "Приморски" и подкрепяха до края любимците си, въпреки силния дъжд, изсипал се във Варна, аплодираха над 400 състезатели от 7 държави. Призовете си оспорваха плувци от САЩ и Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус, Унгария, Латвия и България. Екатерина Аврамова и Йордан Янчев спечелиха големите награди във второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup във Варна. Състезателката на английския Ийлинг и асът на ПК Сандански бяха възнаградени с бонуси от по 4000 лв., а рекордьорът на 400 м св. стил прибра общо 5000 лв., тъй като бе №1 сред българските състезатели.
12 състезатели представиха отлично спортния клуб по плуване от Севлиево. Плувците бяха разпределени в 4 възрастови групи родени:
група D - 2006 момчета и момичета
група C - 2004-2005 момчета и момичета
група B - 2001-2002-2003 момчета и момичета
Група A - 2000 и по-големи мъже и жени.
За наша радост състезателката на СК "Викинг 2008 – Севлиево" Теодора Георгиева (2003 г.) спечели златен медал в дисциплината 200 м. бруст , като даде добър пример на по-малките състезатели от клуба за успех постигат с постоянство, упоритост и трудолюбие.
Йоанна Станчева (2003 г.) успя да подобри най-доброто си лично постижение на 50 м. бруст и заслужено се класира на 8-мо място. Милан Дамянов (2004 г.) плува най-добре в 50 метровия спринт на кроула, като се класира на 25-то място, а съотборника му Омар Осман (2005 г.) зае 39-то място в същата дисциплина от група C. В същата група Микаела Петрова (2005 г.) се представи най-добре в дисциплината 100 м. гръб в която заслужи 8-мо място. Отлични стартове за Никола Белоев (2006 г.), който направи крачка напред в постиженията си и се доближи до призьорите в група D. Никола се класира на престижното 5-то място в дисциплините 50 и 100 м. св. стил. Другият ни представител Християн Петров (2006 г.) успя да подобри постижението си в дисциплината 200 м. св. стил. При девойките в същата възрастова група ни представиха Магдалена Чамурова, Маня Читакова, Ани Петкова, Александра Цонева и Катерина Колева. Маня и Магдалена успяха да покрият нормативите за участие в Държавното първенство по плуване за 2019 год. в 50 метров басейн, а Ани, Катерина и Александра натрупаха ценен опит в състезание от такъв ранг за бъдещите си стартове.
Това състезание бе последната официална проверка преди началото на летния цикъл на ДЛОП за 2019 г. от вътрешния спортен календар на БФПС през месеците юли и август.

II-ри международен турнир по плуване "Златоперки"

Златните ни рибки от СК "Викинг 2008-Севлиево" ни представиха на II-ри международен турнир по плуване "Златоперки".
На 1 и 2 юни в гр. София се проведе 2-ри международен турнир по плуване за деца "Златоперки"
Участие в състезанието взеха 564 от най-малките плувци на България, представили 46 плувни клуба.
Домакин на турнира беше Плувен комплекс "Спартак", град София, а организатор - ПК "Левски".
Към състезанието бе проявен голям зрителски и медиен интерес. Лично министъра на спорта Красен Кралев и световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев приветстваха децата и откриха състезанието. По случай празника на детето организаторите и спонсорите на надпреварата подариха по един сувенирен медал "Златоперка" на всички участници в състезанието, които бяха разпределени в 3 възрастови групи
СК "Викинг 2008 – Севлиево" бе представен успешно от Ивайла Йонкова, Рая Маринова, Марина Бонева, Яна Петкова и Виктория Иванова , Кристиян Косев, Ивайло Касамаков, Тодор Тодоров, Иван Пенчев и Милен Кисьов . Всички състезатели от клуба участваха в група "В" (родени 2009 – 2010 година).
Най-добре от отбора се представиха Ивайла Йонкова и Яна Петкова при момичетата и Кристиян Косев и Момчил Баев при момчета.
Ивайла успя да се класира на престижното 5-то място в дисциплината 200 м. гръб, а Яна Петкова бе с най-добри времена за набор 2010 г. в дисциплините 50 м. бътерфлай, 100 м. бътерфлай и на престижната дисциплина 200 м. съчетано плуване. Виктория Иванова е с 9-то време за родени 2010 година.
Кристиян Косев се класира на 15-то място в дисциплината 100 м. св. стил, а Момчил Баев е на 11-то място и с трето време за набор 2010 год.
Останалите състезатели се представиха също много добре за състезание от такъв ранг, като успяха да регистрират най-добри лични постижения в стартовете.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев резултатите от състезанието са оптимистични и са изиграли важна мотивационна роля за упорити тренировки и бъдещи успешни участия на състезателите от тази възрастова група.

3 медала от Международен турнир по плуване "Спартак"

702 плувци от 40 клуба, в това число гости от Македония и Косово, взеха участие в третото издание на турнира "Спартак".Състезанието се проведе на 10-12.05.2019 г. в град Сандански, на открития 50 м. басейн. Организатор беше ПК "Вихрен".
СК "Викинг2008-Севлиево" бе представен отлично от 24 състезатели във всички възрастови групи.
При най-малките състезатели в група А (родени 2010 година) бяхме зарадвани от оптимистичното представяне на Яна Петкова, Магдалена Войнова, Виктория Иванова и Момчил Баев. Яна спечели своя първи медал на състезание от такъв ранг в дисциплината 200 м. съчетано плуване, а на 50 м. бътерфлай заслужено се класира на 5-то място. Магдалена Войнова се класира на 13-то място в дисциплината 50 м. св. стил , а тежка контузия в хода на състезанието ѝ попречи да реализира възможностите си. Виктория Иванова се представи най-добре в дисциплините 200 м. св. стил и 50 м. бътерфлай, в която се класира на 8-мо място.
При момчетата Момчил Баев бе най-убедителен в дисциплината 200 м. съчетано в която зае 9-та позиция, а на 50 м. бруст се класира на 12-то място.
В група В (родени 2009 година) най-добре се представи Ивайла Йонкова класирала се на 5-то място в дисциплините 50 м. гръб с най-добро лично постижение и 200 м. св. стил. При момчетата Кристиян Косев успя да се класира на 21-во място в дисциплината 50 м. св. стил.
В група С (родени 2007-2008 год.) при момичетата Симона Кисьова се класира на 11-то място в дисциплината 100 м. гръб, а Лилия Криндова плува най-добре класиране в дисциплината 50 м. св. стил и се класира на 23-то място. Мария Василева успя да се класира на 31-во място в дисциплината 100 м. св. стил. При момчетата Адриан Кънев с много добро плуване се класира на 16-то място в дисциплината 50 м. гръб. Александър Кунев заслужено се класира на 20-то място в дисциплината 100 м. св. стил , а Дарий Бончев пропусна възможността да добави още един медал в колекцията си , като се класира на престижното 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай.
В група D (родени 2005 - 2006 година) при девойките най-успешно се представи Микаела Петрова в дисциплината 200 м. гръб в която се класира на 10 -то място. На 50 м. св. стил другите момичета Ани Петкова , Маня Читакова, Магдалена Чамурова, Катерина Колева и Александра Цонева успяха да покрият норматива за участие в Държавното първенство на 50 м. басейн през 2019 год. във възрастова група Юноши и девойки младша възраст. Магдалена Чамурова успя да се класира на 21-во място в дисциплината 100 м. св. стил.
При момчетата Никола Белоев се представи най-добре като в дисциплината 50 м. бътерфлай се класира на 8-мо място с най-добро време от родени 2006 година Радостин Пенков се класира на 17-то място в дисциплината 50 м. гръб.
Отлично представяне на участничките Йоанна Станчева и Теодора Георгиева в група Е (родени 2004 год. и по-големи) Състезателките показаха , че с постоянство и упоритост в тренировъчния процес могат да бъдат сред първите. Два бронзови медала: за Йоанна в дисциплината 50 м. бруст и за Теодора в дисциплината 200 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев резултатите от турнира показват, че конкуренцията в отделните възрастови групи става все по-голяма, и през следващите месеци ще е необходима много работа на треньори и състезатели за успешно класиране в предстоящите Държавни първенства на 50 метров басейн от календара на БФПС.

Клуб Журналист

Отлично представяне на Национално състезание IT Знайко - 2019

От 10 до 12 май 2019 г. в комплекс Пампорово се проведе националния кръг на IT Знайко за ученици от 5 до 8 клас. Петима ученици представиха отлично нашето училище. Стефани Христова, Елиза Минкова и Волен Ирманов от 7А клас с ръководител Иваничка Иванова се състезаваха в категория IT Знайко ИТ, Петър Димитров (6Б клас) и Боби Цонков (5Г клас) с ръководител Мария Димитрова в категория IT Знайко ПРОГРАМИСТ. Нашите участници стигнаха дотук преминавайки през два кръга. На областния те се класираха в група А, в която са десетте участници в съответната категория и клас с най-високи резултати. Те са освободени от такса за участие в националния кръг.
По регламент във всяка категория и клас в деня на състезанието учениците трябва да разработят проект в рамките на 2 часа без да имат право да използват допълнителни материали или Интернет. След това всеки представя и защитава разработката си пред останалите състезатели и жури. Темите, по които се работи се обявяват предварително и учениците могат да се подготвят.

Програмистите ни създадоха и представиха проекти със Scratch. Темата, която си беше избрал Петър беше "Открих нова планета!", а тази на Боби – "Рожденият ден на IT Знайко".
Седмокласниците ни разработиха презентации като Волен работи по темата "Човекът на Луната", Елиза – "Животните, за които никой не е чувал", Стефани – "Моето училище мечта". За да бъде проекта достатъчно конкурентен те трябваше да създадат дизайн, да използват ефективно възможностите на софтуера за анимиране, да създадат връзки и да напишат код на вградения език за програмиране VBA. Те се представиха отлично, успяха да покажат възможностите и знанията си, отговориха на въпросите на журито. Стефани Христова се класира на II място, а Елиза Минкова получи грамота за Дизайн.
Ученици от СУ "Васил Левски" участват за трета година в национален кръг на състезанието, като за първи път имат такова високо класиране.

Национален младежки конкурс за възрожденска и патриотична песен "Вятър ечи, Балкан стене", Дряново - 2019

На 11. 05. 2019г. ученици от клуб "Музикално ателие" и приятели при Средно училище "Васил Левски" взеха участие в ежегодния Национален младежки конкурс за изпълнение на възрожденска и патриотична песен "Вятър ечи, Балкан стене". Той бе организиран от Община Дряново и се проведе в Дряновския манастир. Учениците от нашето училище бяха разпределени в различни възрастови групи. Въпреки че времето беше мрачно и на няколко пъти валя, това не попречи на децата да оберат големите награди в конкурса.
Във втора възрастова група Георги Младенов – 5в клас заслужи втора награда за солово изпълнение на песента "Хубава си, моя горо".
Специалната награда на конкурса - Наградата на Кмета на Община Дряново - статуетка и парична награда от 150 лв. – беше спечелена от Ирена Георгиева - 12б клас. След края на конкурсната програма и раздаването на наградите Ирена беше поканена от журито и организаторите да изпълни песента си отново.
Първо място в групата за солови изпълнения беше спечелено от Иван Михайлов от 11а клас. Песента "Русь", освен грамота, му донесе и парична награда (100лв.)
Групата "Млади патриоти" зае второ място в груповите участия с изпълнението и драматизацията на песента "Райна Попгеоргиева" , както и групата на "Малките патриоти" от 5 клас, които изпяха и изиграха "Хаджи Димитър" и с нея също завоюваха второто място в своята възрастова група.
Нашите ученици спечелиха призовите места във всички възрастови групи, с което направиха много щастлива ръководителката си г-жа Евгения Пенчева и я накараха да се гордее с тях!

Зорница Йонкова, 10а клас
Клуб Журналист

Пореден повод за гордост

Отборът на СУ "Васил Левски" (Севлиево) спечели традиционния национален детски турнир по футбол на малки врати за купа "Васил Левски", организиран от Община Ловеч, Областния съвет на БФС и ловешкото ОУ ”В. Левски”.
Турнирът се проведе на 11 и 12 май 2019 година в Спортната зала на град Ловеч под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и бе част от проявите, посветени на празника на града 11 май.
В тазгодишното 16-то издание взеха участие отбори на шест училища от страната, носещи името на Апостола на свободата. Те бяха съставени от по петима полеви състезатели плюс вратар, а срещите се играха в две полувремена по 15 минути.
След жребий отборите бяха разделени в две предварителни групи, в които се игра по системата „всеки срещу всеки”.
Победители в групите станаха тимовете на Ловеч и СУ "Васил Левски" (Севлиево).
На 12 май те се изправиха един срещу друг във финалния мач, който премина изключително интригуващо.
След много оспорвана битка в крайна сметка победа с 2:1 извоюваха нашите възпитаници с треньор Венцислав Младенов, с което заслужиха купата.
Всички отбори получиха грамоти, топки и торти, осигурени от организаторите. Със специални статуетки бяха отличени най-добрите състезатели по постове: нашият вратар Деан Христов и нападателят ни Ваньо Станчев. Наградите бяха връчени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. След връчването на купата и медалите кметът Корнелия Маринова поздрави участниците. Тя им пожела да бъдат все така дръзновени както в спорта, така и в учението, за да следват по този начин заветите на Апостола на свободата.

Крайно класиране в турнира:
1. СУ "В. Левски" - Севлиево
2. ОУ "В. Левски" - Ловеч
3. СУ "В. Левски" - Ябланица
4. СУ "В. Левски" - Русе
5. СУ "В. Левски" - Карлово
6. ОУ "В. Левски" - Разград

Пореден повод за гордост

От 3-ти до 5-ти май 2019г в гр. Хисаря се проведе VII-ият Национален конкурс за млади изпълнители с международно участие "Петнадесет лалета".

В него Инна Найденова от 8а клас завоюва първа награда, златен медал и диплом. Тя се състезава в направление "Петнадесет лалета", в което се изпълнява една песен на български автор и втора по избор, а песните, с които спечели наградата, са "Аз и ти, ти и аз" на Теодор Койчинов и "Million years ago" на Адел. Инна е част от вокална формация "Upstream voices" с вокален педагог Ценка Горалова -Гъбенска, която спечели няколко първи места в различни категории на тазгодишния конкурс.
Той е в три направления и няколко възрастови групи, а участниците - 490 на брой, са от 4 до 19-годишна възраст. На сцената се изявяват индивидуални изпълнители, дуети и вокални формации. В журито участват Мими Иванова и Развигор Попов, както и други известни певци и композитори. Инна участва и във формация "Upstream voices"-Diamands" заедно с Гала, Антония, Симона и Денислав, където печелят още едно първо място!

Клуб "Журналист"

Национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства "Аз мога - тук и сега", Девин-2019

От 19 до 21 април 2019 г. в гр. Девин за девети път се проведе националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства "Аз мога – тук и сега". И тази година ученици от СУ "Васил Левски" участваха в 4 от седемте категории. Яна Димитрова и Веселина Михова от 12Б клас се състезаваха в категория "Фотография"; Веселин Конов (11А), Цветан Пенков (11В) и Сибел Абазова (9А) – "Презентация"; Николай Йовков (11А) в категория "(ре)Дизайн на уеб сайт"; Радост Димитрова от 8Б клас – "Графичен дизайн".
Темата в категория "Презентации" беше: "Кой съм аз? Какви са моите супер сили? …". Всички участници презентираха пред останалите състезатели в категорията и журито. Нашите ученици се представиха отлично и направиха впечатление. Сред 43-мата участващи в категорията Веселин Конов се класира на 9-то място, а Сибел Абазова на 8-мо. Един от членовете на журито пожела да се снима с тях.
В категории "Графичен дизайн" и "(ре)Дизайн на уеб сайт" темата беше, както интересна и забавна, така и трудна за състезателите. Те трябваше да създадат бранд, печатни материали или сайт на тема "Кисело зеле". От жури и ментори получаваха насоки за това какви продукти да представят и как да ги рекламират. В тази категория Николай Йовков зае престижното трето място.
Фотографите трябваше да заснемат "Решаващият момент". Те предаваха по три снимки в суров и обработен вариант. Всички защитиха и представиха идеите и виждането за фотографиите си пред журито. Съответно получиха подробни коментари и насоки за работата си. Нашите момичета показаха много интересни материали и идеи. Яна Димитрова зае 4-то място в категорията. Коментара на членовете на журито за едната от нейните фотографии беше, че няма нужда от обяснения, тъй като е много силна и предизвиква въображението в различни посоки на "Решаващият момент".
Учениците и учителите, участници в състезанието, имаха възможност да присъстват на различни лекции, да задават въпроси, да общуват с млади хора, успешно реализирали се в IT сектора.
Ученици от нашето училище участват още от първото състезание "Аз мога – тук и сега". То отново беше много вдъхновяващо и зареждащо с положителни емоции. Всичките ни състезатели имат желанието да участват отново, а най-малките заявиха, че ще се състезават до 12 клас.

Поредна отлична изява на наша възпитаничка

На свещената за всички българи дата, 20 април, в Панагюрище стартира Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие", който се провежда в два поредни дни и събра над 320 изпълнители от 16 населени места. Тази година фестивалът се посвещава на 130-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев.
В продължение на два дни, повече от 320 млади изпълнители пяха с любов за родината и показаха, че възрожденското богатство ще бъде съхранено и в бъдеще. Изпълненията на младите таланти бяха оценявани от професионално жури с председател Доцент Етиен Леви и членове Красимир Гюлмезов Мая Райкова и Дочка Кацарева.
Родолюбивият форум завърши с официална церемония по награждаване, на която се раздадоха дипломи и медали за участниците, както и специалната награда на фестивала "Живият пламък".
Ирена Георгиева възпитаничка на нашето училище спечели сребърен медал. "Изпитвам гордост от това нейно постижение въпреки краткото време за подготовка", сподели нейният музикален педагог - Цветан Цонев.

Поредно отличие за наши ученици


Наши ученици спечелиха първо място в състезанието на БМЧК- Габрово, които имат дългогодишни традиции в подготовката на ученици за даване на първа помощ. Много често членове от ученическите екипи по-късно се превръщат в най-активните доброволци и след години самите те продължават процеса, обучавайки нови членове.
В тазгодишното състезание, провело се в парка до спортната зала "Дан Колов" на 23.04, участие взеха 6 отбора от различни училища. Участниците трябваше да преминат през три пункта и да бъдат оценени техните теоретични знания, практически умения и демонстрация върху учебен манекен на техника за спасяване на пострадал човек.
Отборът първенец от нашето училище бе в състав: Боряна Матеева, Ивен Недева, Нил Чилкова и Преслава Ганчева. Всички те членуват в клуб "Здравето е в моите ръце" към училището и са в шести клас. Техен ръководител е г-жа Радка Николова – старши учител по биология и здравно образование в СУ "Васил Левски".
Благодарение на тези дейности учениците не просто се сдобиват с важни умения и знания, но и се запознават отблизо с червенокръстката идея и нерядко, повлияни от нея, по-късно се превръщат в ценен потенциал за бъдещи обучения и устойчиво доброволчество.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Областно състезание по водно спасяване

На 21.04.2019 г от 17 часа закрития плувен басейн на СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево отново отвори широко врати за провеждане на Областно състезание по водно спасяване.Състезанието бе организирано и проведено от СК "Викинг 2008 – Севлиево" с финансовото съдействие на ОС на БЧК – гр. Габрово и СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево. Запознаването с опасностите при плуване и къпане и умението на човек да плува са едни от основните превантивни мерки които са застъпени в дейността на БЧК за ограничаване на водния травматизъм в страната ни.

В състезанието участваха 33-ма състезатели разпределени в 3 възрастови групи съответствайки на наредбите за провеждане на националните турнири за 2019 г., както следва:
- група А - родени 2007 година и след това
- група В - родени 2005-2006 година
- група С родени 2002-2004 год.
В състезателната програма бяха включени две дисциплини:
50 м. плуване под препядствия
- 25 м. извличане на манекен.
За много от децата това бе първо състезание по водно спасяване.
Участниците в група А бяха най-много. При момичетата в тази група най-добре се представиха Симона Кисьова, Ивайла Йонкова, Теодора Христова и Лилия Криндова. Не може да не споменем и отличните изяви на значително по-малките Магдалена Войнова, Виктория Иванова и Никол Иванова. При момчетата в същата възрастова група оспорваните стартове определиха и най-добрите състезатели Дарий Бончев, Александар Кунев и Георги Пенчев. Много аплодисменти получи и най-малкия състезател Благовест Георгиев (2013 год.) от гр.Севлиево.
В група В при девойките най-добре се представи Микаела Петрова от гр. Габрово, следвана от представителките на домакините Катерина Колева и Александра Цонева. При юношите първото мяста бе поделено от представителя на Севлиево Никола Белоев и габровеца Омар Осман, следвани от Християн Петров.
В група С след разменени победи в двете дисциплини и много оспорвана борба Йоанна Станчева и Теодора Георгиева от Севлиево си поделиха също първото място в комплексното класиране, а Милан Дамянов от гр. Габрово бе без конкуренция при мъжете. Състезанието завърши с много оспорвано щафетно плуване, което бе украса на състезанието. Всички участници бяха наградени с грамоти от треньорката на СК "Викинг 2008 – Севлиево" Павлина Станчева.

Пореден повод за гордост

Аксел Керим Кочум от ХА клас представи нашето училище, в националния кръг на олимпиадата по география и икономика. За да достигне до там, той успешно премина общинския и областния кръг с почти максимални резултати.
Националният кръг на олимпиадата се проведе на 12-14 април 2019 година във Видин. За първа година ученик от СУ СУ "Васил Левски" се класира за третото, най-високо ниво на олимпиадата. А тази година Аксел е и единственият от област Габрово, който се е класирал.
"Изключително съм горд със себе си! От 7-ми клас се опитвам да се класирам за национален кръг в олимпиада. Досега съм успявал само за областен. Въпреки че не спечелих едно от първите места, се радвам за постигнатото, защото наистина се постарах! Горд съм с това, че съм първият ученик на СУ "Васил Левски", който се класира за национален кръг на олимпиадата по география" - коментира Аксел.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Достойно представяне в поетичния маратон "Мой Пушкин"


Ученици от СУ "Васил Левски" взеха участие в поетичния маратон "Мой Пушкин", посветен на 220-тата годишнина от рождението на А. С. Пушкин. Той се проведе на 13.04.2019 година в ШУ "Епископ Константин Преславски", гр. Шумен. В него се включиха над 60 участници от различни училища в България. На събитието присъства и Владимир Климанов - генерален консул на Русия от гр. Варна.
Рециталът на нашите ученици Алев Менкова - 8в клас, Десислава Петрова - 8в клас, Мерал Мастик - 9в клас и Николай Стоянов - 12в клас, съставен от творби на Пушкин, премина под музикалния съпровод на Моника Златева от 11а клас. Участниците в "Музикално ателие" под ръководството на Евгения Пенчева изпълниха две песни по текст на великия писател.
Всички ученици, подготвени от ръководителите си Галина Рачева, Росица Станева и Евгения Пенчева получиха сертификати за участието си в поетичния маратон, но за най-артистично изпълнение бе отличен с грамота Николай Стоянов от 12в клас, който изпълни стихотворението "На Анна П. Керн".

Клуб Журналист

Отново достойно представяне на наш ученик

На 17.01.2019 г. се проведе Общинският кръг на олимпиадата по английски език. В него участваха 51 ученици от VIII до XII клас.
За Областния кръг на олимпиадата, който се проведе на 9.02.2019 г. в гр. Габрово, бяха класирани 16 ученици.
Цветелин Дончев от VIIIа клас се класира за Националния кръг, който се проведе на 23.03.2019 г. в гр. Хасково. Ученикът представи достойно СУ "Васил Левски", като от 56 ученици в неговата група зае 25 място с 85.5 точки от максимални 100.

Отлично представяне на нашите малки певци

Отлично представяне на ученици в Националния кръг на музикалното състезание "Ключът на музиката"
На 23.03.2019 г., в гр. Пловдив се проведе заключителният национален кръг на Музикалното състезание "Ключът на музиката". До този етап достигнаха шест ученици от 4 клас на СУ "Васил Левски" гр. Севлиево: Преслава Костадинова, Гергана Ганкова, Виктория Стефанова, Ирен Мичева, Ива Димитрова, всички с преподавател Румяна Горалова и Даяна Асенова, с ръководител Ем. Калоянова. Към групата на талантливите музикални деца се присъедини и Никол Нанова, която се класира и участва във възрастова група – 5 клас. Неин музикален ръководител е Евгeния Пенчева.
На финалния кръг, както и на общинския и областния, учениците имаха нелеката задача да покажат своите теоретични знания в областта на музиката.
С радост съобщаваме за отличното представяне на участниците ни. С най-добър резултат (83 т.) от максимален бал 87 т. е четвъртокласничката Преслава Костадинова. Този резултат я отвежда на пето място от 521 ученици (първа от участниците в област Габрово). Само с няколко единици по-назад е Гергана Ганкова, която достигна до 11 място в голямата музикална надпревара. Останалите участници също постигнаха много добри резултати и достойно представиха училището и града ни.
На малките таланти пожелаваме много успехи във всички области на знанието!

Състезание по английски правопис Spelling Bee Regional, 2019

На 24.03.2019 година в ОУ "Димитър Благоев", гр. Велико Търново, се проведе регионалният кръг на състезанието по английски правопис "Spelling Bee Regional".
Състезанието премина през 2 етапа. Сутринта се състезаваха 30 ученици, които са се класирали на второ място в своето училище. Представител от СУ "Васил Левски", Севлиево беше Калина Христова от 7Б клас, която се класира на пето място след като отпадна на шести кръг.
Следобед се състезаваха ученици, заели първо място по училища. От нашето училище се състезава Стефани Христова от 7А клас, която отпадна също на шести кръг.
Победители в състезанието са седмокласници от гр. Плевен и гр. Трявна.
Състезанието се провежда за девета поредна година и има за цел да повиши интереса на учениците към изучаване на английски език чрез учене на нови думи по нестандартен начин.

Международен турнир по плуване "Пирин - Благоевград",2019

ТРИ МЕДАЛА ЗА ИВАЙЛА ЙОНКОВА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ

623 плувци от 44 клуба взеха участие в третото издание на международния турнир "Пирин - Благоевград". Състезанието се проведе на 16 и 17 март при закрития 50-метров басейн в Благоевград пред препълнени трибуни.
СК "Викинг2008 – Севлиево" бе представен от 5 момичета и 2 момчета в различни възрастови групи. Ивайла Йонкова (род.2009 г.) е най-малката наша плувкиня, която се състезава във възрастова група F (род.2009-2010 год.) Ивайла се представи блестящо в дисциплините 50 и 100 м. гръб и 200 м. съчетано плуване и заслужено стана притежателка на бронзовите отличия.
В група С (р. 2005-2006 г.) при момчетата се състезаваха Никола Белоев и Христиан Петров родени 2006 год. Никола се класира на 28-мо място в дисципината 50 м. бътерфлай, а Христиан зае 46-та позиция в плуването на 200 м. св.стил.
При момичетата в същата възрастова група стартираха Микаела Петрова (р. 2005 г.) и дебютантката Катерина Колева (р.2006 г.). В плуването на 100 и 200 м. гръб Микаела се класира на 13-то място с най-добри лични постижения. Катерина плува най-добре в дисциплината 50 м. св.стил и с постигнатото време успя да покрие норматив за участие в Държавното първенство на 50 м. басейн.
Много добро представяне на Теодора Георгиева и Йоанна Станчева (р.2003 г.) във възрастова група В род. 2002 – 2004 г. Теодора успя да се класира на престижното 4-то място в дисциплината 200 м. бруст и на 5-то на 100 м. бруст. Йоанна реализира най-добри лични постижения, класира се съответно на 7-мо и девето място в дисциплините 50 и 100 м. бруст и покри нормативите за участие в Държавното първенство през 2019 г.
"Състезанието доказва нарастващ интерес към плувния спорт и изключително голяма конкуренция на състезателите до 14 години", коментира треньорът на клуба Боян Ботев.

Турнир по плуване "Русалка"

ОПТИМИСТИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЛУВЦИТЕ ОТ СК "ВИКИНГ 2008 – СЕВЛИЕВО" НА ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "РУСАЛКА" В ГР. СТАРА ЗАГОРА. ИВАЙЛА ЙОНКОВА С БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ.

При добра организация в закрития плувен басейн в Стара Загора на 09 и 10.03.2019 год. се проведе VI турнир по плуване "Русалка". В много оспорвана надпревара стартираха 387 състезатели от 33 плувни клуба разпределени в 3 възрастови групи, група А (родени 2007 г.), група В (родени 2008 год.) и група С (родени 2009 – 2010 г.).
СК Викинг 2008 – Севлиево бе успешно представен от 13 състезатели. Отлично представяне на Ивайла Йонкова във възрастова група С. С най-добри лични постижения състезателката спечели бронзов медал в дисциплината 100 м. гръб и затвърди успешното си участие с 5-то място на 100 м. св. стил и две 6-ти места на 50 м. гръб и 50 м. св. стил в индивидуалните дисциплини.
Отличен и за най-малките ни състезателки Магдалена Войнова и Яна Петкова (родени 2010 година). Магдалена се представи най-добре в дисциплината 50 м. св. стил в която се класира на 19-то място , но бе най-бърза от нейния набор. В същата дисциплина Яна се заслужи 24-то място и бе с 5-то време.
При момчетата в същата възрастова Момчил Баев плува с много желание като направи сериозна заявка за бъдещи успехи в дисциплината 50 м. бруст като зае 16-то място и показа най-добър резултат за родени 2010 г. Кристиян Косев (роден 2009 година) показа развитие и загатна за възможностите си с 12-то място в дисциплината 200 м. св .стил.
Във възрастова група В бяхме представени от 6 състезатели. При момичетата Теодора Христова успя да се класира на 7-мо място в дисциплината 50 м. гръб и 8-ма на 50 м. бруст. Лилия Криндова се представи най-добре в дисциплината 200 м. св. Стил, в която най-доброто и лично постижение я класира на 11-то място. Дебютантката Мария Василева заслужи 20-то място в дисциплината 50 м. бруст. При момчетата с най-добър личен резултат Адриан Кънев се класира на 9-то място в дисциплината 50 м. гръб. Александър Кунев реализира много добри постижения които му отредиха 11-то място на 50 м. и 18-то в плуването на 200 м. св. стил. Георги Пенчев плува отлично в престижната дисциплина 200 м. съчетано и успя да се класира на 9-то място.
При най-големите състезатели от група А участваха Симона Кисьова и Дарий Бончев. Симона плува много добре като постиженията и на 50 м. св. стил и 200 м. гръб и отредиха 12-тата позиция. Дарий Бончев успя да се класира на 5-то място в дисциплината 50 м. гръб.
Състезателите на СК "Викинг 2008 – Севлиево" участваха във всички щафетни плувания: 4х50 м. св. стил и 4х50 смесена. След емоционални плувания момичетата се класираха на 11-то в смесената щафета и на 12-то в свободната, а момчетата заслужиха съответно 13-то място и в двете щафети.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието се е отразило много положително в мотивационно отношение на състезателите. Отличното представяне на най-малките състезатели носят оптимизъм за бъдещи успешни стартове. Предстоят много усърдни тренировки в подготовката за достойно представяне и в следващите състезания от спортния календар.

Състезание по английски език "Spelling Bee", School Level

На 1 март 2019 в СУ "Васил Левски" се проведе училищният кръг на състезанието по английски език "Spelling Bee" за ученици от V - VII клас. В състезанието се включиха 15 ученици.

За втори път победител в тазгодишното издание на състезанието е Стефани Христова от VIIА клас.
Второто място зае Калина Христова от VIIБ клас.

С отлични резултати от XVII Национално състезание по природни науки и екология.

Мартина Тотевска и Габриела Доброславова от XБ клас, с проекта си "Химикус" и Преслава Куртева и Аксел Кочум от ХА клас, с проект "Тиквата - позната и непозната" прекараха дните от 23 до 25 ноември в град Видин, за да вземат участие в едно от елитните за страната ни национални състезания по природни науки и екология. Ръководители на екипите бяха г-жа Ивета Кръстева и г-жа Ана Жекова, без които тези проекти нямаше да бъдат толкова високо оценени, както коментират четиримата ученици.
Състезанието беше разделено на 2 етапа - в първия участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория проектите се представиха и защитиха публично, а презентацията бе в рамките на 10 минути.
Първият етап бе в събота (24 ноември). "Все повече ученици изпитват затруднения по този не особено любим предмет- химията. Затова ние решихме да създадем занимателна игра на име "Химикус", която да има за цел да помогне на учениците да усвояват по един по-лесен, разбирам и интересен за тях начин учебния материал по химия." - коментират Мартина и Габриела. Тяхната настолна образователна игра силно заинтригува както журито, така и останалите участници.
Проектът "Тиквата- позната и непозната", представен от Преслава и Аксел, имаше за цел да запознае повече хора с това какво се съдържа в тиквата- "нашата царица на есента", какво е нейното приложение и за какво е полезна тя. "Мотивирани бяхме също и от това, че градът ни е столица на тиквата" - казаха учениците. По време на първия етап от състезанието те бяха изложили предварително направени деликатеси от тиква.
В неделя (25 ноември) учениците защитиха проектите си, като представиха своята презентация пред публика и комисия, с председател д-р Божидар Галуцов. "Журито остана изключително доволно от начина, по който представихме проекта си." - даде своя коментар Аксел. С изключителната си артичтичност и добро самообладание учениците се справиха успешно и на втория етап от състезанието.
С отлични оценки смеят да се похвалят Преслава, Аксел, Мартина и Габриела. От представените 19 проекта от цялата страна във II възрастова група (VIII-XII клас) проектът "Тиквата- позната и непозната" се класира на 6-то място с 53 точки, с оценка 5,75, следван от проекта "Химикус" на 7-мо място с 51 точки, оценка 5,50. Четиримата възпитаници на СУ "Васил Левски" показаха невероятни умения и познания в областта на химията и биологията, с които си заслужиха призовете.
"Радостна съм, че децата бяха оценени толкова високо, защото те наистина го заслужават! Трудиха се много и ето, че усилията им дадоха резултат! Изключително много се гордея с тях и им пожелавам още по-големи постижения!" - сподели г-жа Ана Жекова.

Преслава Куртева
XА клас

Теодора Георгиева с два медала от 20-ти международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 3 и 4 ноември 50 метровият покрит басейн на комплекс "Спартак" в София бе домакин на 20-тия международен турнир по плуване "Стефан Попов - Замората". От 450 състезатели, представители на 29 плувни клуба от три държави, девет бяха на клуба по плуване "Викинг 2008-Севлиево".
Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи от всеки пол.
В ГРУПА А - момичета родени през 2008-2009 г. се състезаваха Лилия Криндова и Ивайла Йонкова. Лилия плува най-добре на 50 м свободен стил и се класира на 17-то място. Ивайла се представи най-добре в дисциплината 200 м гръб, в която заслужи 10-то място.
В същата възрастова група Кристиян Косев показа развитие в постиженията си и успя да се класира 22-ри.
В ГРУПА В, при момичетата, Симона Кисьова се класира 17-та на 50 м гръб, а при момчетата най-добър резултат записа Никола Белоев - 5-то място на 50 м бътерфлай. В същата дисциплина Дарий Бончев с много добро плуване се нареди на 11-то място в класирането, а Теодор Дончев достигна до 23-то място.
В ГРУПА ГРУПА D, на родените 2002-2003 г. Теодора Георгиева спечели бронз на 100 м бруст и 100 м гръб.
Йоанна Станчева направи много добро плуване и зае 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай и 5-то място в 50 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието е дало много важна информация за моментното състояние на плувците ни месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на плувната федерация.

Добро представяне на нашите второкласници в Националния математически турнир "Черноризец Храбър"

На 1 ноември в СУ "Васил Левски" по традиция се проведе Националния математически турнир "Черноризец Храбър", организиран от Съюза на математиците в България. В него участваха 90 ученици от II до V клас на севлиевските училища.
Масово беше участието на второкласниците – 86 деца от област Габрово. Сред тях се открои представянето на десетте участници от II в клас с класен ръководите Соня Петкова, които заеха много добри позиции (до 15 място).
Особено се отличи Девина Калудова, която е първа в своята възрастова група за Община Севлиево, а 73-те й точки я класират на пето място в областта, само на 9 точки от първия в класирането!

Второ място за Яна Пенчева от XIIА клас

Второ място за проекта "Да колонизираме Марс" на Яна Пенчева от XIIА клас, с ръководител Иваничка Иванова – главен учител по информационни технологии.
В деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация "Еврика" връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството", който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.
През 2018 година в него участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
В напраление "Графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други" се състезава Яна Пенчева – 12 клас и научен ръководител Иваничка Иванова с разработката "Да колонизираме Марс". От 184 проекта в тази категория, трудът на Яна е оценен с II-ро място, диплом и предметна награда. На Церемонията по награждаването присъства нейният ръководител – главен учител по информатика и информационни технологии Иваничка Иванова.
Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация "Еврика".
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството". 

Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"

Тази година за стипендиите на бизнессдружението кандидатстваха шест ученици - двама от Професионалната гимназия "Генерал Иван Бъчваров" и четирима от СУ "Васил Левски".
Ирена Георгиева (дванайсетокласничка от СУ "Васил Левски"), Ренета Иванова (деветокласничка от СУ "Васил Левски") и Ибрахим Кисьов, ученик в XI клас на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" са одобрените тазгодишни носители на стипендии "21 век". Тримата получиха удостоверенията си за одобрение от Мирослав Марков - член на Управителния съвет на сдружението и председател на комисията по оценка на кандидат-стипендиантите, на търественото честване на Деня на народните будители.
Всеки от одобрените стипендианти ще получи общо 1200 лв., разпределени на равни месечни вноски за месеците от учебната 2018/2019 година.