СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

УЧЕНИЧЕСКИ ИЗЯВИ - УЧЕБНА 2018 /2019 ГОДИНА

 

Архив

 


Поредно отличие за наши ученици


Наши ученици спечелиха първо място в състезанието на БМЧК- Габрово, които имат дългогодишни традиции в подготовката на ученици за даване на първа помощ. Много често членове от ученическите екипи по-късно се превръщат в най-активните доброволци и след години самите те продължават процеса, обучавайки нови членове.
В тазгодишното състезание, провело се в парка до спортната зала "Дан Колов" на 23.04, участие взеха 6 отбора от различни училища. Участниците трябваше да преминат през три пункта и да бъдат оценени техните теоретични знания, практически умения и демонстрация върху учебен манекен на техника за спасяване на пострадал човек.
Отборът първенец от нашето училище бе в състав: Боряна Матеева, Ивен Недева, Нил Чилкова и Преслава Ганчева. Всички те членуват в клуб "Здравето е в моите ръце" към училището и са в шести клас. Техен ръководител е г-жа Радка Николова – старши учител по биология и здравно образование в СУ "Васил Левски".
Благодарение на тези дейности учениците не просто се сдобиват с важни умения и знания, но и се запознават отблизо с червенокръстката идея и нерядко, повлияни от нея, по-късно се превръщат в ценен потенциал за бъдещи обучения и устойчиво доброволчество.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Областно състезание по водно спасяване

На 21.04.2019 г от 17 часа закрития плувен басейн на СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево отново отвори широко врати за провеждане на Областно състезание по водно спасяване.Състезанието бе организирано и проведено от СК "Викинг 2008 – Севлиево" с финансовото съдействие на ОС на БЧК – гр. Габрово и СУ "Васил Левски" – гр. Севлиево. Запознаването с опасностите при плуване и къпане и умението на човек да плува са едни от основните превантивни мерки които са застъпени в дейността на БЧК за ограничаване на водния травматизъм в страната ни.

В състезанието участваха 33-ма състезатели разпределени в 3 възрастови групи съответствайки на наредбите за провеждане на националните турнири за 2019 г., както следва:
- група А - родени 2007 година и след това
- група В - родени 2005-2006 година
- група С родени 2002-2004 год.
В състезателната програма бяха включени две дисциплини:
50 м. плуване под препядствия
- 25 м. извличане на манекен.
За много от децата това бе първо състезание по водно спасяване.
Участниците в група А бяха най-много. При момичетата в тази група най-добре се представиха Симона Кисьова, Ивайла Йонкова, Теодора Христова и Лилия Криндова. Не може да не споменем и отличните изяви на значително по-малките Магдалена Войнова, Виктория Иванова и Никол Иванова. При момчетата в същата възрастова група оспорваните стартове определиха и най-добрите състезатели Дарий Бончев, Александар Кунев и Георги Пенчев. Много аплодисменти получи и най-малкия състезател Благовест Георгиев (2013 год.) от гр.Севлиево.
В група В при девойките най-добре се представи Микаела Петрова от гр. Габрово, следвана от представителките на домакините Катерина Колева и Александра Цонева. При юношите първото мяста бе поделено от представителя на Севлиево Никола Белоев и габровеца Омар Осман, следвани от Християн Петров.
В група С след разменени победи в двете дисциплини и много оспорвана борба Йоанна Станчева и Теодора Георгиева от Севлиево си поделиха също първото място в комплексното класиране, а Милан Дамянов от гр. Габрово бе без конкуренция при мъжете. Състезанието завърши с много оспорвано щафетно плуване, което бе украса на състезанието. Всички участници бяха наградени с грамоти от треньорката на СК "Викинг 2008 – Севлиево" Павлина Станчева.

Пореден повод за гордост

Аксел Керим Кочум от ХА клас представи нашето училище, в националния кръг на олимпиадата по география и икономика. За да достигне до там, той успешно премина общинския и областния кръг с почти максимални резултати.
Националният кръг на олимпиадата се проведе на 12-14 април 2019 година във Видин. За първа година ученик от СУ СУ "Васил Левски" се класира за третото, най-високо ниво на олимпиадата. А тази година Аксел е и единственият от област Габрово, който се е класирал.
"Изключително съм горд със себе си! От 7-ми клас се опитвам да се класирам за национален кръг в олимпиада. Досега съм успявал само за областен. Въпреки че не спечелих едно от първите места, се радвам за постигнатото, защото наистина се постарах! Горд съм с това, че съм първият ученик на СУ "Васил Левски", който се класира за национален кръг на олимпиадата по география" - коментира Аксел.

Преслава Куртева, XА клас
Клуб Журналист

Достойно представяне в поетичния маратон "Мой Пушкин"


Ученици от СУ "Васил Левски" взеха участие в поетичния маратон "Мой Пушкин", посветен на 220-тата годишнина от рождението на А. С. Пушкин. Той се проведе на 13.04.2019 година в ШУ "Епископ Константин Преславски", гр. Шумен. В него се включиха над 60 участници от различни училища в България. На събитието присъства и Владимир Климанов - генерален консул на Русия от гр. Варна.
Рециталът на нашите ученици Алев Менкова - 8в клас, Десислава Петрова - 8в клас, Мерал Мастик - 9в клас и Николай Стоянов - 12в клас, съставен от творби на Пушкин, премина под музикалния съпровод на Моника Златева от 11а клас. Участниците в "Музикално ателие" под ръководството на Евгения Пенчева изпълниха две песни по текст на великия писател.
Всички ученици, подготвени от ръководителите си Галина Рачева, Росица Станева и Евгения Пенчева получиха сертификати за участието си в поетичния маратон, но за най-артистично изпълнение бе отличен с грамота Николай Стоянов от 12в клас, който изпълни стихотворението "На Анна П. Керн".

Клуб Журналист

Отново достойно представяне на наш ученик

На 17.01.2019 г. се проведе Общинският кръг на олимпиадата по английски език. В него участваха 51 ученици от VIII до XII клас.
За Областния кръг на олимпиадата, който се проведе на 9.02.2019 г. в гр. Габрово, бяха класирани 16 ученици.
Цветелин Дончев от VIIIа клас се класира за Националния кръг, който се проведе на 23.03.2019 г. в гр. Хасково. Ученикът представи достойно СУ "Васил Левски", като от 56 ученици в неговата група зае 25 място с 85.5 точки от максимални 100.

Отлично представяне на нашите малки певци

Отлично представяне на ученици в Националния кръг на музикалното състезание "Ключът на музиката"
На 23.03.2019 г., в гр. Пловдив се проведе заключителният национален кръг на Музикалното състезание "Ключът на музиката". До този етап достигнаха шест ученици от 4 клас на СУ "Васил Левски" гр. Севлиево: Преслава Костадинова, Гергана Ганкова, Виктория Стефанова, Ирен Мичева, Ива Димитрова, всички с преподавател Румяна Горалова и Даяна Асенова, с ръководител Ем. Калоянова. Към групата на талантливите музикални деца се присъедини и Никол Нанова, която се класира и участва във възрастова група – 5 клас. Неин музикален ръководител е Евгeния Пенчева.
На финалния кръг, както и на общинския и областния, учениците имаха нелеката задача да покажат своите теоретични знания в областта на музиката.
С радост съобщаваме за отличното представяне на участниците ни. С най-добър резултат (83 т.) от максимален бал 87 т. е четвъртокласничката Преслава Костадинова. Този резултат я отвежда на пето място от 521 ученици (първа от участниците в област Габрово). Само с няколко единици по-назад е Гергана Ганкова, която достигна до 11 място в голямата музикална надпревара. Останалите участници също постигнаха много добри резултати и достойно представиха училището и града ни.
На малките таланти пожелаваме много успехи във всички области на знанието!

Състезание по английски правопис Spelling Bee Regional, 2019

На 24.03.2019 година в ОУ "Димитър Благоев", гр. Велико Търново, се проведе регионалният кръг на състезанието по английски правопис "Spelling Bee Regional".
Състезанието премина през 2 етапа. Сутринта се състезаваха 30 ученици, които са се класирали на второ място в своето училище. Представител от СУ "Васил Левски", Севлиево беше Калина Христова от 7Б клас, която се класира на пето място след като отпадна на шести кръг.
Следобед се състезаваха ученици, заели първо място по училища. От нашето училище се състезава Стефани Христова от 7А клас, която отпадна също на шести кръг.
Победители в състезанието са седмокласници от гр. Плевен и гр. Трявна.
Състезанието се провежда за девета поредна година и има за цел да повиши интереса на учениците към изучаване на английски език чрез учене на нови думи по нестандартен начин.

Международен турнир по плуване "Пирин - Благоевград",2019

ТРИ МЕДАЛА ЗА ИВАЙЛА ЙОНКОВА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ

623 плувци от 44 клуба взеха участие в третото издание на международния турнир "Пирин - Благоевград". Състезанието се проведе на 16 и 17 март при закрития 50-метров басейн в Благоевград пред препълнени трибуни.
СК "Викинг2008 – Севлиево" бе представен от 5 момичета и 2 момчета в различни възрастови групи. Ивайла Йонкова (род.2009 г.) е най-малката наша плувкиня, която се състезава във възрастова група F (род.2009-2010 год.) Ивайла се представи блестящо в дисциплините 50 и 100 м. гръб и 200 м. съчетано плуване и заслужено стана притежателка на бронзовите отличия.
В група С (р. 2005-2006 г.) при момчетата се състезаваха Никола Белоев и Христиан Петров родени 2006 год. Никола се класира на 28-мо място в дисципината 50 м. бътерфлай, а Христиан зае 46-та позиция в плуването на 200 м. св.стил.
При момичетата в същата възрастова група стартираха Микаела Петрова (р. 2005 г.) и дебютантката Катерина Колева (р.2006 г.). В плуването на 100 и 200 м. гръб Микаела се класира на 13-то място с най-добри лични постижения. Катерина плува най-добре в дисциплината 50 м. св.стил и с постигнатото време успя да покрие норматив за участие в Държавното първенство на 50 м. басейн.
Много добро представяне на Теодора Георгиева и Йоанна Станчева (р.2003 г.) във възрастова група В род. 2002 – 2004 г. Теодора успя да се класира на престижното 4-то място в дисциплината 200 м. бруст и на 5-то на 100 м. бруст. Йоанна реализира най-добри лични постижения, класира се съответно на 7-мо и девето място в дисциплините 50 и 100 м. бруст и покри нормативите за участие в Държавното първенство през 2019 г.
"Състезанието доказва нарастващ интерес към плувния спорт и изключително голяма конкуренция на състезателите до 14 години", коментира треньорът на клуба Боян Ботев.

Турнир по плуване "Русалка"

ОПТИМИСТИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЛУВЦИТЕ ОТ СК "ВИКИНГ 2008 – СЕВЛИЕВО" НА ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ "РУСАЛКА" В ГР. СТАРА ЗАГОРА. ИВАЙЛА ЙОНКОВА С БРОНЗОВО ОТЛИЧИЕ.

При добра организация в закрития плувен басейн в Стара Загора на 09 и 10.03.2019 год. се проведе VI турнир по плуване "Русалка". В много оспорвана надпревара стартираха 387 състезатели от 33 плувни клуба разпределени в 3 възрастови групи, група А (родени 2007 г.), група В (родени 2008 год.) и група С (родени 2009 – 2010 г.).
СК Викинг 2008 – Севлиево бе успешно представен от 13 състезатели. Отлично представяне на Ивайла Йонкова във възрастова група С. С най-добри лични постижения състезателката спечели бронзов медал в дисциплината 100 м. гръб и затвърди успешното си участие с 5-то място на 100 м. св. стил и две 6-ти места на 50 м. гръб и 50 м. св. стил в индивидуалните дисциплини.
Отличен и за най-малките ни състезателки Магдалена Войнова и Яна Петкова (родени 2010 година). Магдалена се представи най-добре в дисциплината 50 м. св. стил в която се класира на 19-то място , но бе най-бърза от нейния набор. В същата дисциплина Яна се заслужи 24-то място и бе с 5-то време.
При момчетата в същата възрастова Момчил Баев плува с много желание като направи сериозна заявка за бъдещи успехи в дисциплината 50 м. бруст като зае 16-то място и показа най-добър резултат за родени 2010 г. Кристиян Косев (роден 2009 година) показа развитие и загатна за възможностите си с 12-то място в дисциплината 200 м. св .стил.
Във възрастова група В бяхме представени от 6 състезатели. При момичетата Теодора Христова успя да се класира на 7-мо място в дисциплината 50 м. гръб и 8-ма на 50 м. бруст. Лилия Криндова се представи най-добре в дисциплината 200 м. св. Стил, в която най-доброто и лично постижение я класира на 11-то място. Дебютантката Мария Василева заслужи 20-то място в дисциплината 50 м. бруст. При момчетата с най-добър личен резултат Адриан Кънев се класира на 9-то място в дисциплината 50 м. гръб. Александър Кунев реализира много добри постижения които му отредиха 11-то място на 50 м. и 18-то в плуването на 200 м. св. стил. Георги Пенчев плува отлично в престижната дисциплина 200 м. съчетано и успя да се класира на 9-то място.
При най-големите състезатели от група А участваха Симона Кисьова и Дарий Бончев. Симона плува много добре като постиженията и на 50 м. св. стил и 200 м. гръб и отредиха 12-тата позиция. Дарий Бончев успя да се класира на 5-то място в дисциплината 50 м. гръб.
Състезателите на СК "Викинг 2008 – Севлиево" участваха във всички щафетни плувания: 4х50 м. св. стил и 4х50 смесена. След емоционални плувания момичетата се класираха на 11-то в смесената щафета и на 12-то в свободната, а момчетата заслужиха съответно 13-то място и в двете щафети.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието се е отразило много положително в мотивационно отношение на състезателите. Отличното представяне на най-малките състезатели носят оптимизъм за бъдещи успешни стартове. Предстоят много усърдни тренировки в подготовката за достойно представяне и в следващите състезания от спортния календар.

Състезание по английски език "Spelling Bee", School Level

На 1 март 2019 в СУ "Васил Левски" се проведе училищният кръг на състезанието по английски език "Spelling Bee" за ученици от V - VII клас. В състезанието се включиха 15 ученици.

За втори път победител в тазгодишното издание на състезанието е Стефани Христова от VIIА клас.
Второто място зае Калина Христова от VIIБ клас.

С отлични резултати от XVII Национално състезание по природни науки и екология.

Мартина Тотевска и Габриела Доброславова от XБ клас, с проекта си "Химикус" и Преслава Куртева и Аксел Кочум от ХА клас, с проект "Тиквата - позната и непозната" прекараха дните от 23 до 25 ноември в град Видин, за да вземат участие в едно от елитните за страната ни национални състезания по природни науки и екология. Ръководители на екипите бяха г-жа Ивета Кръстева и г-жа Ана Жекова, без които тези проекти нямаше да бъдат толкова високо оценени, както коментират четиримата ученици.
Състезанието беше разделено на 2 етапа - в първия участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория проектите се представиха и защитиха публично, а презентацията бе в рамките на 10 минути.
Първият етап бе в събота (24 ноември). "Все повече ученици изпитват затруднения по този не особено любим предмет- химията. Затова ние решихме да създадем занимателна игра на име "Химикус", която да има за цел да помогне на учениците да усвояват по един по-лесен, разбирам и интересен за тях начин учебния материал по химия." - коментират Мартина и Габриела. Тяхната настолна образователна игра силно заинтригува както журито, така и останалите участници.
Проектът "Тиквата- позната и непозната", представен от Преслава и Аксел, имаше за цел да запознае повече хора с това какво се съдържа в тиквата- "нашата царица на есента", какво е нейното приложение и за какво е полезна тя. "Мотивирани бяхме също и от това, че градът ни е столица на тиквата" - казаха учениците. По време на първия етап от състезанието те бяха изложили предварително направени деликатеси от тиква.
В неделя (25 ноември) учениците защитиха проектите си, като представиха своята презентация пред публика и комисия, с председател д-р Божидар Галуцов. "Журито остана изключително доволно от начина, по който представихме проекта си." - даде своя коментар Аксел. С изключителната си артичтичност и добро самообладание учениците се справиха успешно и на втория етап от състезанието.
С отлични оценки смеят да се похвалят Преслава, Аксел, Мартина и Габриела. От представените 19 проекта от цялата страна във II възрастова група (VIII-XII клас) проектът "Тиквата- позната и непозната" се класира на 6-то място с 53 точки, с оценка 5,75, следван от проекта "Химикус" на 7-мо място с 51 точки, оценка 5,50. Четиримата възпитаници на СУ "Васил Левски" показаха невероятни умения и познания в областта на химията и биологията, с които си заслужиха призовете.
"Радостна съм, че децата бяха оценени толкова високо, защото те наистина го заслужават! Трудиха се много и ето, че усилията им дадоха резултат! Изключително много се гордея с тях и им пожелавам още по-големи постижения!" - сподели г-жа Ана Жекова.

Преслава Куртева
XА клас

Теодора Георгиева с два медала от 20-ти международен турнир по плуване "Стефан Попов – Замората"

На 3 и 4 ноември 50 метровият покрит басейн на комплекс "Спартак" в София бе домакин на 20-тия международен турнир по плуване "Стефан Попов - Замората". От 450 състезатели, представители на 29 плувни клуба от три държави, девет бяха на клуба по плуване "Викинг 2008-Севлиево".
Състезателите бяха разделени в четири възрастови групи от всеки пол.
В ГРУПА А - момичета родени през 2008-2009 г. се състезаваха Лилия Криндова и Ивайла Йонкова. Лилия плува най-добре на 50 м свободен стил и се класира на 17-то място. Ивайла се представи най-добре в дисциплината 200 м гръб, в която заслужи 10-то място.
В същата възрастова група Кристиян Косев показа развитие в постиженията си и успя да се класира 22-ри.
В ГРУПА В, при момичетата, Симона Кисьова се класира 17-та на 50 м гръб, а при момчетата най-добър резултат записа Никола Белоев - 5-то място на 50 м бътерфлай. В същата дисциплина Дарий Бончев с много добро плуване се нареди на 11-то място в класирането, а Теодор Дончев достигна до 23-то място.
В ГРУПА ГРУПА D, на родените 2002-2003 г. Теодора Георгиева спечели бронз на 100 м бруст и 100 м гръб.
Йоанна Станчева направи много добро плуване и зае 4-то място в дисциплината 50 м. бътерфлай и 5-то място в 50 м. бруст.
Според треньорите Павлина Станчева и Боян Ботев състезанието е дало много важна информация за моментното състояние на плувците ни месец преди началото на Държавните първенства на 25 метров басейн от календара на плувната федерация.

Добро представяне на нашите второкласници в Националния математически турнир "Черноризец Храбър"

На 1 ноември в СУ "Васил Левски" по традиция се проведе Националния математически турнир "Черноризец Храбър", организиран от Съюза на математиците в България. В него участваха 90 ученици от II до V клас на севлиевските училища.
Масово беше участието на второкласниците – 86 деца от област Габрово. Сред тях се открои представянето на десетте участници от II в клас с класен ръководите Соня Петкова, които заеха много добри позиции (до 15 място).
Особено се отличи Девина Калудова, която е първа в своята възрастова група за Община Севлиево, а 73-те й точки я класират на пето място в областта, само на 9 точки от първия в класирането!

Второ място за Яна Пенчева от XIIА клас

Второ място за проекта "Да колонизираме Марс" на Яна Пенчева от XIIА клас, с ръководител Иваничка Иванова – главен учител по информационни технологии.
В деня на Народните будители в Националния политехнически музей в София Фондация "Еврика" връчи на официално тържество наградите на лауреатите от XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството", който е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.
През 2018 година в него участваха 1295 ученици от 8 до 18 години с 1286 проекти в пет тематични направления.
В напраление "Графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други" се състезава Яна Пенчева – 12 клас и научен ръководител Иваничка Иванова с разработката "Да колонизираме Марс". От 184 проекта в тази категория, трудът на Яна е оценен с II-ро място, диплом и предметна награда. На Церемонията по награждаването присъства нейният ръководител – главен учител по информатика и информационни технологии Иваничка Иванова.
Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в тържеството и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Приветствие към участниците в тържеството поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация "Еврика".
Домакините на тържеството от Националния политехнически музей експонираха специална изложба с рисунки и макети на участниците в XX Национален конкурс "Космосът – настояще и бъдеще на човечеството". 

Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"

Тази година за стипендиите на бизнессдружението кандидатстваха шест ученици - двама от Професионалната гимназия "Генерал Иван Бъчваров" и четирима от СУ "Васил Левски".
Ирена Георгиева (дванайсетокласничка от СУ "Васил Левски"), Ренета Иванова (деветокласничка от СУ "Васил Левски") и Ибрахим Кисьов, ученик в XI клас на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" са одобрените тазгодишни носители на стипендии "21 век". Тримата получиха удостоверенията си за одобрение от Мирослав Марков - член на Управителния съвет на сдружението и председател на комисията по оценка на кандидат-стипендиантите, на търественото честване на Деня на народните будители.
Всеки от одобрените стипендианти ще получи общо 1200 лв., разпределени на равни месечни вноски за месеците от учебната 2018/2019 година.