ГАЛЕРИЯ СУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" - СЕВЛИЕВО

         14 ФЕВРУАРИ, 2020 ГОДИНА
         МАЧ ПО ШАХМАТ С ЖИВИ ФИГУРИ В СУ "В. ЛЕВСКИ"


На 14 февруари, на Деня на влюбените, малките ученици от 4"а" и 4"в" участваха в уникално събитие, организирано като представителна изява на клуб "Млад шахматист" с ръководител Росица Моновска. Събитието беше представено в СУ ,, Васил Левски", на шахматната арена на училището, създадена във фоайето на втория етаж. Те изиграха страхотен мач по шахмат с живи фигури. Участниците бяха деца от 10-та и от 12-та група на целодневната организация под ръководството на г-жа Моновска и г-жа Николова.
Отборите в партията шах се водеха от Ивайло Мерджанов и Християн Стефанов, съдия на мача беше г-н Николай Дюлгяров, а странични помощници - Ния Недялкова и Деница Рачева. Ходовете съобщаваше Християна Христова, а шахматната нотация се записваше от Габриела Атанасова.
Мачът стартира с песничка за шаха по музика и текст на г-жа Ваня Ангелска, представена от талантливите млади изпълнители на клуб "Традиции и сцена", ръководен от нея. Песента беше придружена с танцови движения и стихотворения за този толкова интересен и вълнуващ спорт.
Водещите разказаха накратко дългата история на шаха – игра, която за повечето от нас е трудна. Обясниха откъде произлиза името й, а именно от персийски: "шах" означава император, а "мат" – мъртъв. Играта се печели от този, който умъртви противниковия цар, а най-вероятен е индийският произход на играта, производна на шатрандж или чатарунга. Тя е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия се пренася в Персия, а от там арабите я донасят в Испания, която тогава е част от Арабския халифат.
Водещите споделиха, че все още не можем да бъдем сигурни за времето на произхода на шахмата – смята се, че играта е възникнала между III и VI век. Но историята й не приключва тук – тя започва да се видоизменя, а през XV век няколко основни промени оформят играта такава, каквато е позната днес. През 1924 година в Париж е създадена Световната шахматна федерация, наречена ФИДЕ, която се занимава с шахматните стандарти, с организирането на международни събития и турнири.
Днешната форма на шах се нарича "западен" или "ортодоксален шах", която се е запазила през последните четири века. Малките водещи на събитието назоваха и имената на някои световни шампиони - Борис Спаски, Робърт Фишер, Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник, Вишнанатан Ананд, Магнус Карлсен (норвежец, световен шампион от 2013 г. и настоящ световен шампион), и Веселин Топалов (българин, световен шампион по шах за 2005, 2006 г.).
След информацията за играта мачът започна. Жребият реши, че с белите фигури ще играят децата от десетата, а с черните – от дванадесетата група. В началото на играта играчът с белите пешки поведе, но не след дълго играчът с черните го настигна. През цялото време те се "гонеха", докато в един момент изравниха. По време на играта малките пешки обсъждаха играта, дори получиха забележки от своите преподаватели да не си подсказват. Играта приключи по неочакван начин – ученикът, който игра с белите фигури, предложи мир с думите: "Най-добрият край за всяка война е примирието", а другият играч прие мира.
Представлението завърши с песента за шаха, а г-н Томев - директор на СУ "Васил Левски", награди участниците с медали и грамоти. Той разказа легенда за играта, а всички деца, техните преподаватели и родители бяха щастливи, доволни и с усмивка на лицето.

Мелнур Нуриева, IX б клас, клуб "Журналист"

Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" Мач по шахмат с живи фигури в СУ "В. Левски" jquery lightbox galleriesby VisualLightBox.com v6.1